Na de eclatante overwinning in eigen huis op RKC Waalwijk begint in Sittard en omstreken toch weer voorzichtig de periodekoorts haar kop op te steken. Het sleutelduel in de strijd om de tweede bronzen stier van dit seizoen vormt in de ogen van veel fans de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Fortuna maakt in de Brabantse hoofdstad geen fout en rekent derhalve definitief af met een rechtstreekse concurrent, ziet in Almere City een andere concurrent belangrijke punten verspelen en neemt en passant de koppositie over van NEC. We hebben in het verleden wel eens mindere avonden beleeft in het Bossche land.


15 december 2017

Fortuna pakt koppositie bij FC Den Bosch

FC Den Bosch 2 Fortuna Sittard 4

Doelpuntenmakers: 5. Saddiki 0-1, 9. Dianessy 0-2, 53. Vossebelt 1-2, 66. Semedo 1-3, 85. Kaars 2-3, 95. Dianessy 2-4.
Opstelling: Santos; Essers, Schuurs, Dammers, Ospitalieri (71. Heerings); Saddiki (46. Braun), Dianessy, Smeets; Semedo, Stokkers, Askovski (68. Vidigal).
Toeschouwers: 3.586.
ScheidsrechterPérez
Geel (Fortuna): Schuurs, Askovski, Essers, Vidigal
Rood (Fortuna): –

Waar in de voorbije seizoenen het bezoeken van wedstrijden van de Sittardse ploeg vaker voelde als een soort verplichting, moeten in plaats van mogen, leef ik tegenwoordig als vanouds toe naar het avondje Fortuna. Toch krijg ik deze vrijdagmorgen weer eens een lesje over de relativiteit van voetbal in het leven. Ik ben op mijn werk als een collega van me wordt opgebeld door zijn vriendin. Ik hoor over de telefoon iets over ‘aangereden’. Als mijn collega heeft opgehangen vraag ik of ze een aanrijding heeft gehad. Nee, is het antwoord: “Het zoontje van Harry en Inge is gistermiddag doodgereden in Gruitrode.”

De koude rillingen lopen over mijn rug en tranen wellen op. Sam het vijfjarig zoontje van mijn ex collega en zijn vriendin, met wie ik nog steeds regelmatig contact mee onderhield, is er niet meer. Sam, het vrolijke mannetje bij wie ik nog op de babyborrel ben geweest. Het voelt allemaal zo onwezenlijk en tegelijkertijd zo verdomde onterecht. Een jongetje dat nog het hele leven voor zich had, doodgereden voor de ogen van zijn moeder en kleine zusje toen hij de weg overstak op enkele meters afstand van zijn ouderlijk huis. ‘Life’s a piece of shit, when you look at it’, zoals Monty Python al zong.

Desondanks stappen we op deze namiddag toch weer in de bus om een uitwedstrijd te bezoeken van ons geliefde Fortuna. Enerzijds omdat we als menselijk ras gewoontedieren zijn, anderzijds in een poging om afleiding te vinden en proberen het hoofd leeg te maken. Vandaag gaat de reis van 338 Fortuna supporters per bus. De lokale driehoek van Den Bosch heeft besloten om een verplichte buscombi op te leggen voor het bezoeken van dit duel. Vijf gewone touringcars en een dubbeldekker zullen de travelling army van Fortuna naar stadion De Vliert vervoeren.

De reis zal vandaag plaatsvinden zonder een van mijn vaste reisgenoten en mede redactielid Ralf. Een hardnekkige verkoudheid/griep in combinatie met een werkelijk overvolle agenda, waardoor er geen moment van rust kan worden ingelast doen hem voor de tweede week achtereen afhaken inzake Fortuna. Vanaf deze plaats van harte beterschap en hopelijk ben je snel weer van de partij.

Daar waar men zich voorafgaande aan deze reis in bepaalde bussen zorgen maakte over het beperkt aantal kratten bier, levert een vlugge inschatting over de samenstelling van het reisgezelschap in bus 1 de geruststellende conclusie op dat we in ieder geval zeer waarschijnlijk niet gaan droogvallen voordat we in ’s Hertogenbosch zullen arriveren. Aangezien niet iedereen in de bus zich een zitplaats kan permitteren levert het halen van drank, afhalen van een loterijprijsje, of een sanitaire behoefte een soort van twister op. Als jij je linkerbeen daar zet, plaats ik mijn rechterhand daar en stap jij met je linkervoet hier. Het ziet er hoogst vermakelijk uit, maar uiteindelijk werkt het wel.

Aangekomen in Den Bosch is het wel de hoogste tijd om mijn blaas te ledigen. Wijselijk heb ik besloten om deelname aan het bus-twister over te slaan. Ondanks dat ik vorig seizoen nog een reprimande ontving inzake wildplassen van een plaatselijke steward, besluit ik toch om mijn geluk wederom te wagen. Ditmaal geen plichtsgetrouwe vrijwilliger die me stoort gedurende dit natuurlijke proces.

Onder de aanwezige supporters is vanavond ook weer Randy. Hij maakt zijn comeback na een tijd lang onvrijwillig aan de zijlijn te hebben moeten staan. Namens de redactie van dit medium, welkom terug Randy, het is fijn je er weer bij te hebben.

Sunday Oliseh voert vanavond één wijziging door in de basiself van de geel groenen. Dries Saddiki keert terug van zijn blessure/weekje rust en dat gaat ten koste van Christopher Braun. Voor de rest krijgt Stefan Askovski wederom de voorkeur boven André Vidigal. Clint Essers, die deze week zijn contract verlengde met twee jaar plus een optie voor een derde seizoen behoudt zijn plek op de rechtsbackpositie. Op de bank neemt Job van de Walle de positie als tweede keeper over van de eerder deze week geopereerde Aykut Özer.

De volledige opstelling luidt als volgt: Santos; Essers, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Smeets, Semedo, Askovski; Dianessy en Stokkers.

Bij tegenstander Den Bosch drie bekenden vanavond. De eerste is Jens van Son die in het seizoen 2015/2016 een half jaar op huurbasis voetbalde in Sittard terwijl hij onder contract stond bij de buurtjes uit Kreis Kirchroa. De tweede is Muhammed Mert, die vanaf 2015 anderhalf jaar ons geel groene shirt droeg. Een onomstreden basisplaats wist hij niet te veroveren. Via een avontuur in IJsland kwam Mert begin dit seizoen terecht in de Brabantse hoofdstad. Daar lijkt hij zijn draai volledig gevonden te hebben en is hij uitgegroeid tot een gewaardeerde basiskracht in het team van die derde bekende, trainer Wil Boessen.

De band van Boessen met Fortuna valt natuurlijk niet te ontkennen. De echte Zittesje Sjnaak verdedigde van 1983 tot 1990 het shirt van zijn lokale club en keerde via omzwervingen langs SVV, Dordrecht’90 en De Graafschap in 1993 weer terug bij zijn grote liefde. Na 3,5 seizoen trekt hij de deur in het Sittardse voor een tweede keer achter zich dicht en besluit om af te gaan bouwen bij Helmond Sport.


Leuk zo’n Den Bosch-jas; Willy’s pyjama is vast geel-groen

Na zijn actieve loopbaan haalt hij zijn trainersdiploma en keert in 2012 in die functie terug bij Fortuna. Na twee seizoenen scheiden de wegen van club en speler. Vooral omdat Boessen een perfectionist is, die moeilijk kan werken in de puinhopen van de vervallen ruïne die Fortuna op dat moment is. Toch heeft Wil Boessen zijn sympathie voor zijn jeugdliefde nooit verloren. Hopelijk kan hij vanavond zijn bijdrage leveren aan de verdere wederopstanding van de Sittardse trots.

Fortuna komt werkelijk flitsend uit de startblokken kent een absolute topstart. Binnen 9 minuten staan de manschappen van Sunday Oliseh op een 2-0 voorsprong. Na vijf minuten spelen wordt Finn Stokkers aan de zijlijn onreglementair afgestopt door Van der Winden. De vrije trap vanaf rechts wordt door Jorrit Smeets het strafschopgebied ingepompt. De Bossche verdediging weet de bal maar halfslachtig weg te koppen en de bal blijft hangen voor het doel van Van Heemskerk. Saddiki is uiterst alert en loopt weg uit de rug van Van der Sande en kopt de bal bij de tweede paal achter de kansloze sluitpost. Vijf minuten gespeeld en Fortuna op een 1-0 voorsprong.


Dries gaat van ‘strength-to-strength’ ….


… de ontlading ….


… voetbal is een teamsport

Nog geen vier minuten later mag de Sittardse aanhang opnieuw juichen. Den Bosch is de zoveelste ploeg die dit seizoen kennis maakt met een van Fortuna’s gevaarlijkste wapens van dit seizoen, de omschakeling bij balbezit. Stefan Askovski verovert de bal op het middenveld van Muhammed Mert en Saddiki neemt over en loopt zo’n dertig meter met de bal.  Djibril Dianessy ligt inmiddels op snelheid en Saddiki speelt hem perfect aan op de rand van het strafschopgebied. Dianessy is sneller dan zijn bewaker en schuift de bal achter Van Heemskerk in het Bossche doel. Een doelpunt dat gewoontegetrouw wordt gevolgd door een dubbele salto.


Mooi de lange hoek ingestuurd …


… niks mooier dan een bal nakijken die er zeker ingaat

In het uitvak kan men haar ogen voor de zoveelste keer dit seizoen niet geloven. Nog geen tien minuten gespeeld in een wedstrijd die vooraf als potentieel zeer lastig werd beschouwd en de Sittardse ploeg lijkt nu al op rozen te zitten.


Perfecte stemming in het uitvak

Ook na de 2-0 blijft Fortuna de gevaarlijkste ploeg. Den Bosch weet zich keer op keer geen raad met de razendsnelle uitvallen van de gasten. In de twintigste minuut is Dianessy dicht bij de 3-0, als hij vrij door kan gaan richting het doel van Den Bosch. Keeper Heemskerk brengt echter redding.

De volgende kans is wederom voor Dianessy. Op aangeven van de wederom zeer sterk spelende Saddiki probeert de Franse aanvaller het met een afstandschot. Met de nodige moeite weet Van Heemskerk wederom redding te brengen.


Saddiki houdt Mert in bedwang

Het eerste wapenfeit van Den Bosch in deze helft komt in de 38ste minuut. Een overtreding van Wessel Dammers wordt bestraft met een vrije trap. De inzet van Muhammed Mert verdwijnt vervolgens in de handen van Fortuna’s sluitpost Miguel Santos.

Het slotakkoord in de eerste helft komt weer op naam van Fortuna. Op de middenlijn verovert Marco Ospitalieri de bal en begint aan een rush richting vijandelijk strafschopgebied. Via het been van een Den Bosch-verdediger bereikt hij Stokkers, die in het strafschopgebied de bal aanneemt, maar zijn uithaal gedeeltelijk geblokt ziet worden door een tegenstander. De bal verdwijnt daardoor over de achterlijn.

Voor een bepaald deel van de achterban ongetwijfeld weer een reden om hun anti-Stokkers propaganda te spuien. Finn mist momenteel inderdaad het nodige geluk en finesse voor het doel, maar kijkend naar de enorme waarde die hij heeft voor het elftal en zijn aandeel in veel doelpunten is hem dat graag vergeven. Finn blijft naar mijn mening een heel belangrijk onderdeel van de huidige succesformule.


Stokkers ook nu weer belangrijk voor Fortuna

Bij het begin van de tweede helft komt Christopher Braun in het veld voor de geblesseerde (?) Dries Saddiki. Het wegvallen van Saddiki lijkt meteen merkbaar binnen de Sittardse geledingen. FC Den Bosch moet nu komen en dwingt Fortuna steeds meer terug op eigen helft.

In de 54ste minuut levert die druk een hoekschop op via Niek Vossebelt. De bal wordt via-via voorgebracht in het strafschopgebied alwaar Santos twijfelt bij het ingrijpen en de bal vervolgens los laat. De inzet van Biemans wordt door Dammers van de achterlijn gehaald. Op de rand van het strafschopgebied haalt Van der Sande uit, maar Santos brengt redding. Fortuna slaagt er echter niet in om de bal weg te werken en als de bal via de kluts terecht komt bij Vossebelt is het dan toch raak, 1-2. Zo belooft het dus toch nog een heet avondje te gaan worden in De Vliert.

Na de aansluitingstreffer zet de thuisploeg nog meer druk. Bij vlagen is het alle hens aan dek bij Fortuna om de voorsprong te verdedigen. In de 57ste minuut is Van der Sande dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet verdwijnt over het doel. Negen minuten later kruipt Fortuna door het oog van de naald als een voorzet van Verbeek door Bouyaghlafen wordt aangeraakt, waardoor de bal net iets van richting wordt veranderd en Van der Sande net iets te kort komt om de bal binnen te tikken.

De kansen die je krijgt tegen Fortuna niet benutten is vaak dodelijk gebleken dit seizoen, zo ook deze avond. Een terugspeelbal op Van Heemskerk na 67 minuten, terwijl Dianessy doorjaagt brengt de doelman van de gastheren in paniek. In een poging om de bal weg te werken komt die terecht bij Stokkers. Die vindt vervolgens Lisandro Semedo op de rand van het strafschopgebied. Semedo neemt de bal aan, draait, speelt de bal door de benen van een Bossche verdediger en rond vervolgens uiterst koelbloedig af.


Deze man is soms onhoudbaar voor de gemiddelde eerstedivisiespeler

Toch brengt de 3-1 niet de gehoopte rust binnen de Sittardse ploeg. Drie minuten later is het Vossebelt die voorgeeft en Heymans die van dichtbij tegen een wederom weifelende Santos aanschiet. Na deze actie verlaat Ospitalieri met een schijnbare achillespeesblessure het veld. Zijn vervanger is Kai Heerings. De thuisploeg valt inmiddels aan met de moed der wanhoop en Fortuna moet alle zeilen bijzetten om de gastheren van zich af te houden. Vijf minuten voor tijd krijgt de thuisploeg dan toch haar aansluitingstreffer. Een mooie aanval via Verbeek en een bekeken hakje van Bouyaghlafen ziet de bal terecht komen bij Kaars die Santos kansloos laat en de 2-3 aantekent.


Clint Essers – net als Fortuna – buigt, maar barst niet.

Den Bosch gooit nu alles naar voren in een poging om alsnog een gelijkspel binnen te slepen. Het bordje met de blessuretijd gaat omhoog. ‘6 Minuten’ volgens de vierde official. 6 Minuten billenknijpen dus in het verschiet. In de 91ste minuut krijgt Den Bosch een corner. Keeper Van Heemskerk wordt mee naar voren gedirigeerd. Wederom weifelt Santos, die vanavond een allesbehalve zekere indruk heeft achtergelaten. De bal komt gevaarlijk voor het Sittardse doel, waar de Bossche spelers elkaar verdringen om de bal binnen te knallen. Via een onnavolgbare scrimmage komt de bal terecht bij Perr Schuurs die redding brengt met een halve omhaal.

In de absolute slotfase is het wederom Den Bosch dat een hoekschop mag nemen en weer is het Van Heemskerk die mee naar het front trekt. De corner is ditmaal niet nauwkeurig en Perr Schuurs onderschept de bal. Wat vervolgens gebeurt is voor mij dusver het hoogtepunt van dit seizoen. Dianessy en Semedo liggen inmiddels op volle snelheid richting het vijandelijke doel. Schuurs speelt Dianessy aan, die aan een spurt begint vanaf eigen helft. Semedo lijkt zo ongeveer mee te lopen als een soort personal coach die aanmoedigen schreeuwt naar zijn pupil.


Executie Den Bosch aanstaande

Het uitvak begint bij de pass van Schuurs al aan haar overwinningsfeestje. Wat een perfecte ontknoping van een behoorlijk enerverende avond. Van Heemskerk probeert uit alle macht om op tijd terug te komen, maar is natuurlijk volstrekt kansloos tegenover het zeer rappe duo Dianessy/Semedo. In realiteit is het secondewerk, maar het moment tussen de pass van Schuurs en afronden van Dianessy lijkt een eeuwigheid te duren. Een eeuwigheid van enorme ontlading en geluk. Dianessy knalt de bal vanaf twee meter in het doel en brengt daarmee het uitvak in volledige extase.


Ontlading na de 2-4 …


… gedeeld met de supporters

Dat geldt niet bepaald voor de harde kern van Den Bosch, die na het sluiten van de M-Side plaatsnemen op de hoofdtribune. Zij kunnen hun gemoederen niet bedwingen en bekogelen de dug out van Fortuna met alles wat los en vast zit. Keeper Van Heemskerk is blijkbaar nog niet uitgeput van zijn vruchteloze sprintje achter Dianessy en Semedo aan en meldt zich ook aan de zijlijn. Vervolgens ontstaat er een opstootje tussen de Fortuna-bank en enkele spelers van Den Bosch. Alles lijk gesust te zijn, totdat een supporter het veld betreedt en een slaande beweging richting Dammers maakt. Kordaat ingrijpen van enkele Den Bosch-spelers voorkomt erger en scheidsrechter Pérez besluit een eind te maken aan de wedstrijd.

De spelers kiezen ervoor om meteen richting kleedkamer te verdwijnen, waardoor besloten wordt om het overwinningsfeestje te vieren met huisfotograaf Niels van Renen. Nadat duidelijk wordt dat de spelers niet meer zullen terugkeren, begeeft iedereen zich naar de bussen voor de terugreis.


Ook een verplichte buscombi houdt de Fortuna-support niet tegen

Aangekomen in Sittard heerst het gevoel van ‘was het dit dan?’. Nee, natuurlijk niet. Een nietszeggend clubje als Den Bosch gaat ons natuurlijk niet beletten om op gepaste manier de spelers te bedanken voor hun, wederom, prima prestatie. Snel worden er wat Bengaalse fakkels geregeld en als de spelersbus arriveert worden ze verwelkomd op de manier die ze verdienen.

Volgende week is Jong Utrecht de gast. Wellicht de dag dat de periodedroom werkelijkheid wordt?

Rust in vrede Sam