Op bezoek in Den Bosch verzuimt Fortuna om de volle drie punten te pakken. In het eerste half uur is Fortuna heer en meester en dwingt enkele behoorlijk grote kansen af. Helaas staat het vizier van de Sittardse voorwaartsen niet op scherp en is het alleen Emrah Başsan die een keer het net weet te vinden. In de tweede helft zakt het spel van de Sittardse ploeg tot een bedenkelijk niveau en stelt men Den Bosch in de gelegenheid een puntendeling af te dwingen.

21 april 2017

Fortuna vergeet klus af te maken in eerste helft

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 19. Başsan 0-1, 70. Vossebelt 1-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Hadzhiev; Briels, Mares; Başsan, Vlijter, Stokkers (62. Ars), Dianessy.
Toeschouwers: 2.173.
Scheidsrechter: Oostrom.
Geel (Fortuna): Mares, Braun, Vlijter.
Rood (Fortuna): –

Deze week eindelijk eens goed nieuws uit Zeist. De Sittardse club krijgt van de licentiecommissie van de KNVB te horen dat men bij het laatste meetmoment genoeg punten heeft gescoord voor een plek in categorie 2. Als men bij het volgende meetmoment (begroting seizoen 2017/2018 red.) wederom een voldoende behaald zal men definitief worden ingedeeld in deze ‘veilige’categorie. De hand van Isitan Gün lijkt steeds duidelijker zichtbaar te worden.

Het uitvak loopt goed vol

Inmiddels schijnt trainer Sunday Oliseh in een interview met een Nigeriaanse voetbalsite aangegeven te hebben dat het stadion inmiddels ook is teruggekocht door onze Turkse investeerder. Ook op het spelersfront mogen we blijkbaar een en ander verwachten in de aankomende zomerperiode. Oliseh spreekt hier over het aantrekken van 7 nieuwe veldspelers en een doelman.

Oliseh liet van zich horen: binnen en buiten het veld

Vandaag vertrekken twee goed gevulde bussen richting de Brabantse hoofdstad. Samen met de mensen die kiezen voor eigen vervoer komen we zo op 180 Fortunezen on tour. Op de heenweg is er sprake van enige nervositeit bij een gedeelte van de busorganisatie en de politie. Vanwege vermeende mogelijke afspraakjes tussen verschillende supportersgroepen mag er onderweg geen tussenstop worden ingelast en gaat de reis rechtstreeks richting  ‘s-Hertogenbosch.

Fortuna begint in een ongewijzigde opstelling ten opzichte van afgelopen maandag aan het duel tegen FC Den Bosch. Dat houdt in dat Kamen Hadzhiev op de linksbackpositie blijft staan ten koste van de inmiddels weer herstelde Marco Ospitalieri en Luc Mares wederom Jorrit Smeets buiten de basis weet te houden. De volledige opstelling van vanavond: Santos, Braun, Schuurs, De Regt, Hadzhiev, Briels, Mares, Başsan, Vlijter, Stokkers en Dianessy.

Het keurkorps van Sunday Oliseh begint fanatiek aan de wedstrijd. Vanaf het beginsignaal neemt men het initiatief en zet de thuisploeg onder druk.

FC Den Bosch is onmiddellijk op achtervolgen aangewezen

De eerste kans is dan ook voor de geel groenen. Uit een hoekschop verdwijnt de bal via het hoofd van Den Bosch speler Luuk Brouwers tegen de deklat en heeft keeper Heemskerk alle moeite om de bal weg te werken. Dit lukt maar half en de bal komt vervolgens terecht bij Djibril Dianessy die de bal uit de draai net over werkt.

Başsan was opnieuw een plaag, nu voor de Bossche verdediging

Enkele minuten later is het dan wel raak. Een voorzet van Dianessy bereikt Gavin Vlijter die oog in oog met Heemskerk niet weet af te ronden. Uit de rebound komt de bal terecht voor de voeten van Emrah Başsan. Die neemt aan, loopt een paar meter door en plaatst de bal vervolgens behendig in het vijandelijke doel.

Felicitaties voor Emrah Başsan

Na de voorsprong blijft Fortuna op zoek gaan naar meer. Vooral Emrah Başsan speelt daarin een belangrijke rol. De Turkse huurling van Galatasaray bewijst wederom over een fabelachtige techniek te beschikken die menige Jupiler League verdediger nachtmerries zal bezorgen. Even later is het dan ook weer Başsan die de kans krijgt om de voorsprong uit te breiden. Oog in oog met Heemskerk weet de Bossche sluitpost echter redding te brengen.

FC Den Bosch hanteert plan B om Başsan af te stoppen

Na ruim een half uur spelen nemen de Sittardenaren wat gas terug en zal de thuisploeg vooral blij zijn dat het verschil in doelpunten niet al veel hoger is dan die ene tegentreffer. Voor rust wordt er niet meer gescoord en dat is dan ook het enige wat de meegereisde Fortuna aanhang de ploeg kwalijk kan nemen. De drie punten hadden eigenlijk al veilig gesteld moeten zijn.

Stokkers slaagt er voor rust niet in zijn productie op te schroeven

Na rust is er een volkomen ander spelbeeld te zien. Nu is het de thuisploeg die fel op jacht gaat naar de tegentreffer.  Miguel Santos brengt enkele keren goed redding, maar moet twintig minuten voor tijd toch capituleren op een kopbal van Niek Vossebelt. Na de gelijkmaker blijft Den Bosch op zoek naar meer doelpunten.

Braun verdedigt op onorthodoxe wijze

Aanvallend is Fortuna volkomen onmachtig in deze tweede helft. Daar brengt het inbrengen van Sjoerd Ars voor de zwak spelende Finn Stokkers geen verandering in. Ook Başsan, Vlijter en Dianessy lijken hun kruit in de eerste helft volledig te hebben verschoten.

Ars kan het tij ook niet keren

Daar waar Fortuna het in de eerste helft naliet om afstand te nemen van hun opponent, is het nu de thuisploeg die te kampen heeft met dit euvel. De wedstrijd eindigt dan ook in een 1-1 gelijkspel en daarmee krijgen beide ploegen gezien over de hele wedstrijd precies genoeg.

Spelers bedanken het publiek

Na afloop heerst er echter vooral teleurstelling in het uitvak. Het besef dat Fortuna het in de eerste helft naliet om afstand te nemen van Den Bosch en het spelniveau van de Sittardse ploeg in het tweede bedrijf maken het tot een moeilijk te verteren geheel.