“En De Wiitte van de Bwan zuus te nwajt mjèh in voetbalsjoon”, zingt de Janse Bagge Bend in het lied ‘nuuj helde’. Was Wim Bohnen een held gelijk Alexander Dubcek? Dat laat ik maar even in het midden. In Sittard was hij in ieder geval een makkelijk scorende spits, die het presteerde in zeven opeenvolgende duels te scoren!


Aan de start van het seizoen 71/72 struint Fortuna SC de amateurvelden af op zoek naar aanvallend talent. Het oog valt op de 22-jarige aanvaller van SC Susteren: Wim Bohnen. Via een prima voorbereiding speelt Bohnen zich onmiddellijk in de basis – een plek die hij dat seizoen niet zal afstaan. Hij scoort tien doelpunten.


De jonge Bohnen maakt een prima debuutseizoen door

In het seizoen 72/73 betekent dat geen garantie voor een basisplek. De nieuwe trainer Cor Brom heeft Uwe Blotenberg en Henk Stovers aangetrokken; Bohnen belandt op de bank. Niet voor lang, want richting winterstop speelt Bohnen zich opnieuw in de basis. Uiteindelijk komt hij tot zes treffers in de competitie. Twee van die doelpunten scoort hij in de laatste twee duels van de competitie: thuis tegen Vitesse en uit bij SC Heerenveen. Het is het begin van een reeks van zeven duels waarin Bohnen zal scoren.

Aan de start van het seizoen 73/74 is Bohnen wel een basisklant. Hij beschaamt dat vertrouwen geenzins. Hij scoort in elk van de eerste vier competitieduels (thuis tegen SVV, uit bij FC Den Bosch, uit bij PEC Zwolle en thuis tegen VVV), waardoor zijn reeks uitkomt op zes duels. Vervolgens speelt Fortuna een bekerduel uit bij eersteklasser Almania in Broeksittard. Fortuna SC wint met 0-2; Bohnen scoort opnieuw. Dat is zeven duels op rij. Fortuna wint het vijfde competitieduel met 5-1 van SC Veendam, maar uitgerekend in dit doelpuntenfestijn scoort Bohnen niet. Einde van een fraaie reeks. In totaal komt Bohnen tot negen competitietreffers.

Bohnen zal nog twee seizoen spelen bij Fortuna, voordat hij terugkeert naar SC Susteren. In totaal komt hij tot 39 doelpunten voor Fortuna (34 in de competitie; 3 in de nacompetitie; 2 in het bekertoernooi).

Vijf van de overige zes spelers in de poll (Tini Ruys, Huub Smeets, Arthur Hoyer, John Linford en Ronald Hamming), slaagden er – net als Finn Stokkers – in vijf duels op rij de scoren. Sigi Lens scoorde zesmaal op rij. Verder kwamen zij niet. Pakt Stokkers het record van Bohnen af?

Het antwoord volgt in de komende weken. In de tussentijd luister je maar naar de ode van de Janse Bagge Bend aan Wim Bohnen: Nuuj Helde (na 30 seconden).

Riccardo Welters