Enkele dagen geleden maakte de KNVB bekend te stoppen met haar onderzoek naar beoogd investeerder Acun Ilıcalı. Fortuna Sittard heeft de KNVB in het verleden meermaals verzocht haar onderzoek op te schorten, waarna de voetbalbond uiteindelijk zelf de stekker eruit trok. Dat leek Fortuna al eerder te doen, afgaande op uitlatingen van Algemeen Directeur Ivo Pfennings in Dagblad de Limburger.

Tijdens het bewuste vraaggesprek met Dagblad de Limburger geeft Pfennings eveneens aan in overleg te zijn met een softwarebedrijf om te kijken of zij een aandeel in de club kunnen nemen, iets wat eigenaar Işıtan Gün bevestigde voor da camera van ESPN voorafgaande aan het duel met FC Twente.

In de aanloop van het thuisduel met Vitesse maakt Fortuna dat software- en technologiebedrijf Azerion een belang van 20% in de club neemt. Zou het bij Acun Ilıcalı gaan om een deelname van meer dan 25% (waardoor de KNVB haar zegen moet geven), in dit geval gaat het om minder dan 25% en is dat niet nodig.


Ivo Pfennings, Atilla Aytekin, Işıtan Gün en Umut Akpinar brengen een toast uit op de samenwerking

Azerion is een modern techbedrijf dat in 2018 ontstaat als Azerion de nieuwe naam wordt van het reeds in 2015 door Ayketin opgerichte Orange Games. Inmiddels is Azerion uitgebouwd tot een onderneming in online gaming- en advertentietechnologie met een omzet van meer dan € 163 miljoen in 2019, al leed het in datzelfde jaar een verlies van €9 miljoen. Deze omzetgroei wordt vooral behaald door de afgelopen vijf jaar liefst 41 andere online games over te nemen, waardoor ze inmiddels in 15 Europese landen actief zijn.

Azerion probeert van een online game de hele keten in handen te krijgen, van ontwikkelfase tot en met de websites waar de games gespeeld worden. Daarbij heeft Azerion ook de verkoop van advertenties in handen, waarmee het verdienmodel van Azerion is verklaard.

Om verder te kunnen groeien aast Azerion op een beursgang en voorziet deze in 2022. Als voorproefje daarop gaf het twee beursgenoteerde obligatieleningen uit (in Frankfurt en Stockholm) waarvan het € 100 miljoen gebruikt om te groeien.

Met de deelname van Azerion hoopt Fortuna de stap naar de middenmoot van de Eredivisie te kunnen zetten. Daarnaast denkt het techbedrijf Fortuna te kunnen helpen bij het meer inzetten van data en algoritmes bij haar bedrijfsvoering. Doordat beide partners elkaar als innovatief beschouwen, kwam een overeenkomst al gauw tot stand.

Bron: Fortuna Sittard / Quote / De Volkskrant / Azerion / Het Financiële Dagblad