Na het aantrekken van doelman Michael Verrips heeft Fortuna Sittard een tweede speler aan de selectie toegevoegd. Van KAA Gent komt flankspeler Jordan Botaka op huurbasis over. De 28-jarige Congolees is bij ‘De Buffalo’s’ op een zijspoor beland en mocht vertrekken uit Gent.

Het is niet de eerste keer dat Botaka in Nederland verzeild raakt. Zijn voetbalcarrière start pas echt als hij vanuit de jeugdopleiding van Club Brugge overstapt naar Excelsior. In Rotterdam Kralingen werkt de Congolees zich op tot vaste waarde.

Hij bewaart niet alleen aan Woudestein goede herinneringen, want tijdens het seizoen 13/14 trapt hij tijdens Fortuna’s thuisduel tegen Excelsior de Rotterdammers op 0-2:

Na een uur spelen krijgt Botaka de bal weer aangespeeld op rechts. Kevin Kis en Sjoerd Linssen worden in de luren gelegd waarna Botaka rustig kan nadenken over een voorzet of gaan voor eigen succes. Hij kiest voor dat laatste en doet dat helaas succesvol door de bal in de lange hoek te schieten.

Zijn goede spel bij Excelsior zorgt ervoor dat Botaka een contract kan tekenen bij Leeds United FC. Na een eerste seizoen in Leeds wordt Botaka tijdens zijn tweede contractjaar verhuurd aan Charlton Athletic FC. Na twee seizoenen loopt zijn contract af, maar blijven bij ‘The Whites’ is geen optie.

Hij tekent vervolgens een contract bij het Belgische Sint-Truidense VV. Zijn drie seizoenen bij ‘De Kanaries’ mogen als succesvol worden bestempeld. Aanvankelijk spelt Botaka als rechtsbuiten, maar eindigt als rechtsachter met drang naar voren en wordt zelfs tot kapitein benoemd.

KAA Gent ziet wel brood in de polyvalente middenvelder, telt € 600.000 voor hem neer en haalt hem voor vier seizoenen naar de Ghalamco Arena. Toch komt hij in Gent nooit tot wasdom. Na een half jaar wordt hij voor de rest van het seizoen verhuurd aan R. Charleroi SC, maar ‘Les Carolos’ lichten de optie die zij op hem hebben niet en sturen hem terug naar Gent.

Naast een clubcarrière timmert Botaka ook internationaal (DR Congo) aan de weg als teamgenoot van onder andere voormalig Fortuna-middenvelder Samuel Moutoussamy. Inmiddels kwam de flankspeler 22 maal uit voor ‘Les Léopards’, waarin hij viermaal scoorde.

Dit seizoen stuurde KAA Gent hem naar de zogenaamde B-Kern waar hij nergens aanspraak op mag maken. Aan zijn uitzichtloze positie komt nu een einde met de verhuur aan Fortuna.

Bron: Fortuna Sittard