Na twee ruime thuisoverwinningen (Jong Twente en Telstar) en een knap punt bij koploper FC Dordrecht zijn de verwachtingen in Sittard hooggespannen. Met nog negen wedstrijden voor de boeg zijn de play offs weer binnen handbereik. Dan moet er vanavond wel een positief resultaat tegen nummer 3 Excelsior worden behaald. Ruim een uur lang ziet het daar niet naar uit, totdat Patrick N’Koyi en Patrick Amoah toeslaan en Fortuna daarmee in de race om een nacompetitieplek houden.

7 maart 2014

Amoah kopt Fortuna op 17 punten van play offs

Fortuna Sittard 2 Excelsior Rotterdam 2

Doelpuntenmakers: 22. Stans 0-1, 60. Botaka 0-2, 62. N’Koyi 1-2, 86. Amoah 2-2.
Opstelling: Kaya; Hendrickx,Linssen (71. Amoah), De Boer, Kis; Briels (61. Bahr), Janssen, Vlug; Khalouta, N’Koyi, Nepomuceno (90. Turan).
Toeschouwers: 2.256.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel: De Boer, Bahr.
Rood: –

Deze wedstrijddag word ik in de vroege ochtend onaangenaam verrast door een sms van vaste verslaggever Peter. Hij ligt helaas ziek in bed en is niet in staat vandaag een verslag te maken. Aan ons de vraag of iemand het deze keer van hem over kan nemen. Aangezien de agenda van de overige redactieleden dit weekend volzit met het zomerklaar maken van de tuin, het verkoopklaar maken van het appartement en het voorbereiden op een verjaardagsfeestje, is de eer aan mij. Voor het eerst sinds jaren mag ik een thuiswedstrijd verslaan. Hoewel ik zeer vereerd ben, hoop ik uiteraard dat Peter over twee weken weer present is. Beterschap!

Aangekomen bij het supportershome wacht ons een vervelende stinklucht. Deze keer betreft het geen verstopt riool van de voorzitter van Fortuna SC, maar een kapotte pomp onder de bar. De pomp is inmiddels verwijderd, maar nog niet vervangen waardoor de onaangename rioollucht het home vult.

Als we om tien voor acht het stadion betreden, raak ik lichtelijk in paniek. De verkopers van de programmaboekjes zijn al vertrokken, waardoor het eerste ontbrekende boekje van een thuiswedstrijd sinds 25 jaar dreigt. Gelukkig biedt een appje richting de omroepcabine uitkomst. Marc scoort binnen no-time drie exemplaren, waarvoor alvast mijn hartelijke dank!

Op het veld wordt inmiddels het heugelijke samengaan van Trots op Fortuna met het nieuwe Fortuna Supporters Collectief gevierd. Een zeer prettig gegeven dat naar verwachting voor zowel de fans als voor de club zeer positief uit zal pakken.

Er zijn ook fusies die de Fortunafans wél kunnen waarderen

Hoog tijd om naar de opstelling van Fortuna te kijken. In vergelijking met de wedstrijd met FC Dordrecht van vorige week, moeten we het vandaag doen zonder captain en sterkhouder Ramon Voorn. Hij is geschorst. Verder is Franco Zennaro afwezig door een blessure. Hun vervangers heten Roel Janssen en Gevaro Nepomuceno. Janssen wordt door trainer Boessen doorgeschoven naar het middenveld. Hierdoor nemen De Boer en Linssen plaats in het hart van de verdediging. De volledige opstelling: Kaya, Hendrickx, De Boer, Linssen, Kis; Vlug, Janssen, Briels; Khalouta, Nepomuceno en N’Koyi.

Wanneer de toss heeft plaatsgevonden, slaat de Fortunafans de schrik om het hart. Voor het eerst sinds lange tijd speelt Fortuna de eerste helft richting de eigen N-side, waar men dit normaal gesproken altijd de tweede helft pas doet. Ook de spelers lijken een beetje van slag want al na 73 seconden krijgt Excelsior een eerste kans. Een voorzet vanaf rechts van Jordan Botaka wordt gelukkig net op tijd weggewerkt.

Na vier minuten spelen laat Roel Janssen weer iets van zijn klasse zien. Een afgemeten dieptepass belandt achter de Rotterdamse verdediging en wordt daar opgepikt door Gevaro. Keeper Jordy Deckers komt al erg vroeg zijn doel uitgestormd en verwart Gevaro hier blijkbaar toch wel mee. Waar een schot langs de uitkomende keeper waarschijnlijk de beste keus zou zijn, kiest de linkeraanvaller voor een voorzet op Patrick N’Koyi. Diens schot wordt echter geblokt waardoor deze kans verloren gaat.

Al snel blijkt dat de Fortunaverdediging haar handen vol gaat krijgen aan het aanvallende trio Janga-Veldwijk-Botaka. Na een kwartier leidt dit tot een gele kaart voor Yoann de Boer. Na een vermeende handsbal van Veldwijk, wordt Yoann uit balans gebracht en ziet geen andere mogelijkheid dan Veldwijk vast te houden. Herman den Blijker look-a-like Mulder trekt hiervoor de gele kaart waardoor De Boer de volgende wedstrijd moet missen vanwege een schorsing.

Exclesior drukt meer en meer naar voren en creëert kans op kans. Eerst is het Rangelo Janga die alleen op Ferhat Kaya af mag. Zoals zo vaak redt Ferhat uitstekend. Helaas lukt hem dat een minuut later niet. Een diepe bal zeilt over Jonathan Hendrickx heen, waarna Janga terug kan leggen op de inlopende Jeff Stans. Met een knap schot met de buitenkant van zijn rechtervoet laat hij Kaya kansloos en tekent zo voor de 0-1.

De circa zeventig meegereisde Excelsior-fans vieren feest en dat is natuurlijk hun goed recht. Dat aantal van zeventig is overigens opvallend hoog voor hun doen. De huidige derde plek op de ranglijst heeft daar vast alles mee te maken. Normaal gesproken komt men niet veel verder dan zeventien.

Opvallende drukte in het uitvak

De 0-1 staat nog geen vijf minuten op het bord als de score al bijna verdubbeld wordt. Wederom vliegt een bal langs Hendrickx’ oren en wederom mag Janga voorzetten. Een katachtige reflex van Kaya voorkomt dat wannabe-Roda-spits Veldwijk de 0-2 aantekent. Fortuna heeft zichtbaar veel moeite met de aanvallende kracht van Excelsior en het is een wonder dat we met 0-1 de rust bereiken. Daarvoor mogen we naast Kaya ook Rangelo Janga bedanken. Als hij vijf minuten voor rust weer eens aan onze verdediging is ontsnapt, schiet hij gelukkig voorlangs. Fortuna zal in de tweede helft uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen, anders kunnen de play off-aspiraties voorlopig of zelfs definitief de koelkast in.

Vakkundige herstelwerkzaamheden aan het veld in de pauze

De tweede helft begint en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat Excelsior Fortuna terug in de wedstrijd wil laten komen. Na tien minuten kapt de rappe en behendige Botaka naar binnen en schiet met links laag richting de rechterhoek. We mogen ons heel erg gelukkig prijzen met een doelman als Kaya want ook dit schot pareert hij, ditmaal duikend en met één hand.

Helaas was ook deze waarschuwing niet voldoende. Na een uur spelen krijgt Botaka de bal weer aangespeeld op rechts. Kevin Kis en Sjoerd Linssen worden in de luren gelegd waarna Botaka rustig kan nadenken over een voorzet of gaan voor eigen succes. Hij kiest voor dat laatste en doet dat helaas succesvol door de bal in de lange hoek te schieten.  Met de 0-2 op het bord en het vertoonde spel tot dusverre reken ik alvast niet meer op een wonder.

Gelukkig is er op zo’n moment altijd nog iemand als Patrick N’Koyi. Twee minuten na de 0-2 tikt hij een voorzet van zijn maatje Nepomuceno beheerst en onhoudbaar in de verre hoek achter doelman Deckers. Met een stand van 1-2 en nog een half uur te spelen ziet de wereld er plotseling weer iets rooskleuriger uit.

Nadat tien minuten eerder Tarik Bahr al is ingebracht voor Jordi Briels, mag nu ook Patrick Amoah zijn trainingspak uitdoen. Hij vervangt Sjoerd Linssen, al gaat hier nog wel enige commotie aan vooraf. Op het moment dat Amoah het veld wil betreden, blijkt het verkeerde nummer van Linssen op het bord van de 4e official te staan. Amoah wacht noodgedwongen een hoekschop voor Excelsior af en kan dan alsnog het veld inkomen. Gebeuren dit soort dingen nu echt alleen maar in Sittard?

Tarik Bahr pakt net als bij zijn debuut tegen Telstar een gele kaart. En dat die terecht is, daar bestaat geen twijfel over. Ter hoogte van de middenlijn gaat hij het duel aan met Sander Fischer. Fischer is eerder bij de bal, maar Bahr haalt gewoon door. Fischer wordt vol geraakt en landt nog net voor de dugout. Op zich heb ik met dit soort acties geen problemen, want een domme gele kaart was het nu ook weer niet en met alleen maar lieverdjes in je selectie haal je nooit de nacompetitie.

In tegenstelling tot het eerste uur bijt Fortuna nu meer van zich af en toont tot onze opluchting aanvallende inspiraties. Dat dat al vanaf de eerste minuut had gemoeten, behoeft geen verdere uitleg. Gelukkig roept Boessen wekelijks in de media dat de kwaliteit van het voetbal hem eigenlijk niks interesseert, maar dat er puur op resultaat gespeeld wordt. Dat schept duidelijkheid voor de fans. Of we daar echter blij mee zijn, is een ander verhaal.

De aanvallende inspiraties van Fortuna en de aanvallende kwaliteiten van Excelsior leiden acht minuten voor tijd tot twee enorme kansen voor de Kralingers. Eerst is het Veldwijk die alleen voor Kaya opduikt. We mogen van geluk spreken dat hij een lobje in gedachten heeft dat door Kaya prima wordt doorzien. Een dergelijk lobje zagen we Timothy Dreesen enkele seizoen geleden ook maken in Deventer. Ook dat leidde destijds tot geen doelpunt.

Een minuut na deze kans breekt Excelsior weer gevaarlijk uit. Deze keer zorgt Veldwijk voor de voorzet en mogen we Botaka bedanken voor zijn keuze om de bal vanaf tien meter met de binnenkant van zijn linkervoet te schieten in plaats van met rechts in te tikken. De bal gaat ongevaarlijk meters naast.

De wedstrijd zou geen wedstrijd zijn als er geen afgezant van de KNVB voor opschudding zou zorgen. Deze keer is het de eer aan scheidsrechter Mulder. Op het middenveld houdt Khalid Karami overduidelijk N’Koyi vast en onderbreekt hiermee Fortuna’s aanval. Een duidelijke gele kaart en dat zou rood voor Karami betekenen aangezien hij vijf minuten eerder ook al geel kreeg. Om onverklaarbare redenen laat Mulder het bij een vrije trap en ontneemt Fortuna zo een overtalsituatie in de slotfase van deze belangrijke wedstrijd.

Wat dat betreft zegeviert vandaag gelukkig toch nog het recht. Een minuut nadat Karami ontsnapt aan rood scoort Fortuna namelijk de gelijkmaker. Een prima voorzet van Jeffrey Vlug wordt door Patrick Amoah bij de eerste paal keurig binnen gekopt. In de resterende vier minuten reguliere en drie minuten toegevoegde speeltijd wordt er niet meer gescoord waardoor de hoop op een plekje in de play offs overeind blijkt.

Terugkomen van een 0-2 achterstand en twee keer scoren tegen de nummer drie die tot heden de op een na minst geklopte verdediging heeft, is een prima prestatie. Toch rijst bij mij de vraag waar we op de ranglijst zouden staan als we elke wedstrijd met aanvallende intenties het veld hadden betreden. Met 35 tegentreffers in 30 gespeelde wedstrijden nemen we wat dat betreft een keurige derde plek in. De 44 gescoorde doelpunten zijn echter slechts voldoende voor een dertiende plek en dat is ook ongeveer de plek die we momenteel innemen op de ranglijst. Zelf scoren lijkt dus nog belangrijker dan tegentreffers voorkomen. Hopelijk houdt de technische staf dit feit de komende acht wedstrijden in haar achterhoofd.

Goed gedaan mannen!

In het supportershome heerst opluchting en als lopende clubstatisticus Nico ons vertelt dat we nog 17 punten nodig hebben om de gewenste play offs te bereiken, zie ik geen reden om daaraan te twijfelen. Met die wetenschap maken we ons op voor de laatste acht wedstrijden van dit seizoen, beginnend met het bezoek aan Helmond volgende week vrijdag. Er zijn nog voldoende kaarten voor de bus- en autocombi beschikbaar, dus zorg dat je erbij bent!