Uitwedstrijden en Fortuna zijn al bijna een jaar geen gelukkige combinatie. Ook vanavond niet als Fortuna het ideale medicijn blijkt om concurrent PEC Zwolle er bovenop te helpen. Fortuna geeft doelpunten makkelijk weg, loopt tegen een onnodige rode kaart aan en doet er alles aan om PEC een mooie avond te bezorgen. En als je dan vooraan geen potten kunt breken is het verhaal snel verteld…


23 november 2019

Uithuilen en opnieuw beginnen

PEC Zwolle 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 4. Saymak 1-0, 65. Bel Hassani 2-0, 89. Damașcan 2-1, 90 + 4. Thy 3-1.
Opstelling: Koşelev; Essers, Harries (66. Damașcan), Angha, Cox; Passlack, Tekie, Smeets (81. Carbonell), Diemers; Sambou (73. Karjalainen), Ciss.
Toeschouwers: 13.912.
Scheidsrechter: J. Kooij.
Geel (Fortuna): Harries.
Rood (Fortuna): Ciss.

Na een interlandbreak rolt de bal weer in de Eredivisie. De spelers hebben een weekend kunnen bijkomen en zijn hopelijk uitgerust om de sprint in te zetten richting winterstop. Dat geldt niet voor Rasmus Karjalainen, Patrik Raitanen, Adnan Ugur, Alexei Koşelev en Vitalie Damașcan. Zij komen voor hun land uit met wisselend succes. Maar Rasmus Karjalainen zal met veel plezier terugdenken aan de afgelopen interlandperiode, aangezien hij met zijn teamgenoten Finse voetbalhistorie schrijft. Door Liechtenstein met 3-0 te verslaan plaatst Finland zich voor de allereerste keer voor een eindronde van een Europees Kampioenschap. Het moet Karjalainen enorm motiveren te knokken voor een basisplek, teneinde zijn selectie voor de Finse ploeg veilig te stellen.

Maar ook Wessel Dammers zal met veel plezier terugkijken op de afgelopen twee weken. Want Dammers maakt in de oefenpartij tegen Helmond Sport zijn heropwachting in de basisploeg en is op de weg terug. Hoofdtrainer Sjors Ultee zal pas na de winterstop weer voor 100% op Dammers’ diensten kunnen rekenen, maar de eerste voortekenen zijn positief.

Maar in een goed-nieuws-show heeft Dagblad de Limburger geen zin. Want halverwege afgelopen week proberen ze een wig te drijven tussen de technische staf en Directeur Voetbal Sjoerd Ars. Beide partijen zitten niet (meer) op één lijn en een onwerkbare situatie ligt op de loer.

Maar daarmee is het regionale dagblad nog niet klaar. Want assistent-trainer Kevin Hofland voelt zich niet meer senang bij Fortuna. De oud-speler voelt zich belemmerd in zijn groeimogelijkheden en vraagt zich openlijk af of zijn sportieve toekomst nog wel in Sittard-Geleen ligt.

Bovenstaande is de zoveelste poging van Chef Sport Patrick Delait en zijn onderdanen om Fortuna in een kwaad daglicht te stellen en een kiem te leggen voor verdere onrust in het verloop van het seizoen. De frustratie dat onze oosterburen momenteel in de grauwe middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie spelen in plaats van dat de top drie met knikkende knieën bij Sporting Limburg op bezoek gaat in het PLS zit blijkbaar nog diep. Het ter sprake brengen van de nimmer opgerichte fusieclub doet nog altijd oude wonden openrijten. Treurig.


Het bewuste artikel in Dagblad de Limburger

De publieke belangstelling voor het uitduel tegen PEC Zwolle lijdt niet onder alle ophef. Ook deze keer legt het Buscomité van Fortuna SC twee bussen in naar de IJsseldelta, gevuld met 80 fans. Voeg daar nog 220 fans aan toe die op eigen gelegenheid naar Zwolle afreizen en je zit aan een away support van 298.

De supporters die met de bus naar Overijssel reizen schepen halverwege de middag in voor een reis van een kleine drie uur. Ze maken zich op voor een wedstrijd van 89 minuten reguliere speeltijd. Want vanwege racistische uitingen aan het adres van Ahmad Mendes Moreira geuit door de aanhang van FC Den Bosch, afgelopen week tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior, hebben alle voetbalclubs besloten de wedstrijd één minuut stil te leggen om aandacht te schenken aan de gebeurtenissen in de Bossche Vliert en deze zodoende te veroordelen.

Maar het delen van een foto op sociale media of de rest van het seizoen spelen met een tekst op je shirt die racisme veroordeelt is natuurlijk niet voldoende. Een probleem veroordelen is iets anders dan een probleem aanpakken. Want hoe zeer de KNVB ook roept dat ‘we echt tot actie moeten overgaan’, het blijft dezelfde bond die van onze bondscoach verwacht dat hij zich plaatst voor het WK 2022 in Qatar, om te gaan spelen in stadions waarvan de bouw naar schatting al 4.000 bouwvakkers het leven heeft gekost.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) werkt niet echt mee om uitingen van racisme aan te pakken. Want de FC Den Bosch-supporter die met zijn Hitlergroet trending topic werd op sociale media, maakte helemaal geen Hitlergroet, maar een wegwerpgebaar, zo luidt het oordeel van het OM. Een gesprek met de supporter in kwestie schonk klare wijn. Het OM onderzoekt alleen nog racistische spreekkoren, maar ook dat kan heel moeilijk bewezen worden. En zo modderen we aan en gebeurt er effectief niets.


Nye Hertzdahl heeft gelijk

Gelukkig gaat bovenstaande aan de Fortuna-aanhang grotendeels voorbij. Natuurlijk, een voetbalstadion is bij uitstek een plek waar je quasi anoniem allerlei krachttermen kunt bezigen, maar spreekkoren refererend aan de huidskleur van spelers komen niet of nauwelijks voor. Zou ook vreemd zijn, aangezien we Jorrit Smeets of Felix Passlack net zo graag tegen onze borst drukken als Bassala Sambou of Djibril Dianessy.

Door het vroege tijdstip van vertrek schiet de reis goed op. Een bijzondere reis deze keer, want vanochtend heeft Fanta Frank (die de Fanta alweer heel wat jaren heeft afgezworen) 41 kaarsjes uitgeblazen. Frank, proficiat! Vandaar dat hij het achterste deel van de bus op een blikje Brand trakteert en de rest van de bus op een reepje Merci.

Tussen al het Happy Hardcore-geweld brengt buscoördinator Nulke Nol zijn nieuwe single ten gehore. Ondanks dat het slechts een ruwe versie betreft zit er veel muzikaliteit in Nol en het is wachten op het moment dat hij een CD op de markt gaat brengen. Het zou een mooie aanvulling zijn op de CD’s ‘Fortuna Zitterd Olé!’, ‘Gebaore en Getaoge’ en ‘Greutsj op Fortuna’.

Na een korte stop voorbij Arnhem rijden we vroeg op de avond Zwolle binnen. Net als andere jaren volgt nog eerst een rijtoer door de Zwolse buitenwijken en industriegebieden. Desondanks zijn we in alle vroegte in het stadion, waar in geen velden of wegen een supporter valt te bespeuren, laat staan een speler.


Ook Niels was op tijd in Zwolle

Na een kwartier komen de spelers het veld op en zien we dat trainer Sjors Ultee ervoor heeft gekozen om de geelgeschorste Branislav Niňaj te vervangen door Cian Harries. Harries maakte geen al te zekere indruk bij FC Utrecht, maar krijgt desondanks de voorkeur op bijvoorbeeld Patrik Raitanen.

Als Harries achterom kijkt ziet hij Alexei Koşelev in het doel staan. Naast hem speelt Martin Angha. Aan de rechterzijde verdedigt Clint Essers terwijl George Cox de linkerzijde voor zijn rekening neemt.

Op het middenveld geen verrassingen. Jorrit Smeets en Tesfaldet Tekie spelen centraal, Felix Passlack op rechts. Op links staat Amadou Ciss geposteerd. Mark Diemers is de verbindingsspeler tussen het middenveld en lonesome cowboy Bassala Sambou.

Door onze vroege aanwezigheid zijn we ook getuige van de uitreiking van ‘De Zwolse Kei’. Deze keer mag Freddy Eikelboom, de voorzitter van de supportersvereniging van PEC, de kei in ontvangst nemen. Hij ontvangt de prijs omdat hij zich jarenlang inzet voor de supportersvereniging, naast tal van andere maatschappelijke activiteiten waar Eikelboom aan is verbonden. Net als voor Frank, nu ook voor Freddy een dikke proficiat!

Na alle plichtplegingen staan de 22 spelers klaar om aan de wedstrijd te beginnen. Als Joey Kooij een eerste keer fluit, ligt het spel al gauw stil. De spelers voetballen één minuut niet. In het uitvak wordt de minuut gebruikt om de rest van het stadion te overstemmen. Makkelijke klus: aan Zwolse kant nauwelijks animatie.

Maar dat verandert al gauw als een doek omhoog wordt getakeld en er vuurwerk valt te zien. Als de vonken plotseling PEC-doelman Michael Zetterer om de oren vliegen, fluit Kooij alweer af en sommeert de spelers de catacomben op te zoeken. En zo is de wedstrijd na twee en een halve minuut alweer ten einde (waarvan er één niet werd gevoetbald).


De Tifo-battle is voor PEC Zwolle

Na wat zalvende woorden van de Zwolse Maurice Gorissen en een afkoelingsperiode van tien minuten komen de spelers het veld weer op. Het is weer pais en vree in de Zwolse spionkop en de wedstrijd kan opnieuw beginnen.

De wedstrijd gaat door waarmee ze is geëindigd: met een corner voor PEC. De bal komt voor doel, wordt afgeslagen en opnieuw richting het doel van Alexei Koşelev getrapt. Maar doordat iemand in de baan van het schot staat blijft de brilstand vooralsnog gehandhaafd.

Dat kan niet worden gezegd als vanuit het Zwolse middenveld een diepe bal wordt verstuurd richting Reza Ghoochannejhad. Zijn bewaker Cian Harries is ondertussen ingedommeld en ziet Ghoochannejhad de bal terugleggen op Mustafa Saymak. De middenvelder bedenkt zich niet en ramt de bal staalhard achter Koşelev. En zo leidt de vervanger van Branislav Niňaj de Zwolse voorsprong in.

Net als in Utrecht staat Fortuna na drie minuten op achterstand en moet gaan achtervolgen. Dat gaat niet makkelijk, want zo’n achterstand gaat ongetwijfeld ook in de hoofden van de spelers zitten. Aan de hand van Tesfaldet Tekie recht Fortuna haar rug als de Zweed op het middenveld een pass onderschept. Tekie loopt de flank af en zet de bal voor, maar Bassala Sambou let niet goed op. Door een fout van Darryl Lachman lijkt Sambou alsnog in balbezit te komen, maar dat lukt net niet.


Ons Dakar-duo probeert de bal te controleren

Ondanks de achterstand laat Fortuna het initiatief aan PEC. ‘De Blauwvingers’ tikken de bal achteraan rustig rond en combineren zich fluitend een weg door het middenveld richting frontlinie. Fortuna kijkt een beetje toe, is niet scherp in de duels en laat PEC mooi in haar spel komen.

Na een kwartier is het bijna 2-0 als Saymak na een corner weer mag trappen. Uiteindelijk ketst de bal op Ghoochannejhad af (die vermoedelijk buitenspel staat), waarna de bal naast het doel rolt.


Passlack zoekt de diepte

Na een dik kwartier lijkt Fortuna haar eerste kans bijeen te voetballen. Een diepe bal bereikt Passlack die de bal aanneemt, maar naar de zijkant moet uitwijken. Hij vindt uiteindelijk Mark Diemers die Sambou aanspeelt. Maar Sambou heeft gezien dat Tekie eraan komt en stapt handig over. Tekie controleert de bal en schiet op doel, maar doelman Zetterer klemt de bal.

Na een klein half uur probeert Fortuna het opnieuw als George Cox goed doorgaat op zijn linkerflank. Hij passeert Sai van Wermeskerken en levert een puike voorzet af. Bij de eerste paal duikt Bassala Sambou op, maar in plaats van de bal achter de doelman te leggen, frommelt hij de bal naast…


George Cox zet de turbo aan; uitkijken voor vallende sterren!

Vlak voor rust komt Mark Diemers aan de bal op het middenveld. Hij speelt Sambou in en probeert een één-twee aan te gaan. Dat lukt ook, maar bij zijn schot raakt Diemers diezelfde Sambou. Gelukkig belandt de bal aan de rechterkant bij Felix Passlack. ‘Der Borusse’ zet de bal goed voor want heeft gezien dat Amadou Ciss uit de rug van Van Wermeskerken is weggeslopen. De voorzet is perfect, Ciss kan koppen, maar zijn kopbal gaat naast.


Helaas, Amadou Ciss kopt naast

Als de doelman van PEC de bal terug in het spel wilt brengen, fluit arbiter Joey Kooij weer op zijn fluit en maakt plotseling het VAR-gebaar. Gejuich stijgt op in het uitvak! Want bij het koppen is Ciss mogelijk dusdanig uit balans gebracht dat dit een strafschop rechtvaardigt. Hoe dan ook, VAR-van-dienst Erwin Blank heeft Kooij ingefluisterd dat het raadzaam is de beelden te gaan herbekijken.

Want blijkbaar is er iets niet in de haak bij Ciss’ actie wat een rode kaart rechtvaardigt. Talloze fans grijpen naar hun smartphone, kijken de beelden bij Fox na en zien dat Ciss bij het opstaan een klein tikje uitdeelt aan Van Wermeskerken.

Kooij heeft zijn beslissing genomen en komt daar nooit meer op terug. Chapeau voor de doelman en verdediger van PEC voor het niet theatraal naar de grond gaan. Sterker nog, niemand van PEC protesteert bij Ciss’ actie en de thuisploeg lacht voorzichtig in haar vuistje.


Amadou snapt het ook niet, maar natrappen = rood

Na de rode kaart tikt de tijd weg richting rust en gaan we met een 1-0 achterstand en een gereduceerd elftal aan de thee. De pauze wordt gekruid door een doldwaze mascotte die voor één van de thuisvakken in een tuinstoel op zijn hoofd gaat staan. Verder lopen onze Finse internationals zich warm, hetgeen erop kan duiden dat de technische staf van zinnens is te gaan wisselen.

Als de spelers het veld weer betreden zien we dat Ultee cs. alles bij het oude hebben gelaten. Ook de zwakke Harries behoudt zijn stek. Met 10 tegen 11 is het lastig om druk te ontwikkelen en vanzelfsprekend is de eerste mogelijkheid voor PEC. Ilias bel Hassani mag vanaf rechts voorzetten, maar de kopbal van Vito van Crooy kan door Koşelev makkelijk uit de lucht worden geplukt.

Niet veel later begint Felix Passlack te lopen. Met de bal aan de voet loopt hij over onze linkerflank, op weg naar het doel. Hij is sneller dan zijn tegenstander en komt in de buurt van het strafschopgebied.


Passlack start aan zijn rush…

En eenmaal in het zestienmetergebied gearriveerd kruist Passlack voorlangs en gaat gewillig naar de grond. Zijn poging om een strafschop te versieren mislukt, want Kooij wuift de protesten van Passlack en zijn teamgenoten gedecideerd weg.


…En gaat naar het kunstgras

Fortuna moet het van spaarzame uitvallen hebben, want het is moeilijk voetballen als je in de minderheid bent. Maar dat duurt niet lang meer. Want tijdens het uitverdedigen tikt Jorrit Smeets via een sliding de bal naar Tesfaldet Tekie. PEC-aanvaller Reza Ghoochannejhad komt niet goed uit met zijn stappen en raakt pardoes het onderbeen van Smeets. Opnieuw maakt Kooij het VAR-gebaar, tot ontsteltenis van het uitvak. Terwijl Smeets kermend van de pijn op de grond ligt, vreest iedereen dat Smeets een rode kaart zal krijgen wegens een overdreven Schwalbe.

Maar niets is minder waar. Kooij beoordeelt de overtreding van Ghoochannejhad als dusdanig opzettelijk dat hij ook hier rood geeft. Zo is het opeens weer 10 tegen 10! Het geeft Fortuna alleszins een boost en zorgt ervoor dat de kansen zich lijken te keren. Het is ook nog altijd maar 1-0, alles is nog mogelijk.


PEC blijft met hangen en wurgen overeind

Meteen dringt Fortuna aan en zet een tandje bij, gesteund door het uitvak. Maar al snel krijgen de Sittardenaren het deksel op de neus. In al zijn ijver probeert Tekie nóg een speler te passeren op het Zwolse centrale middenveld, maar balverlies lijdt een counter in. En dan gaat het snel.

Passlack durft op het middenveld geen overtreding te maken en als Martin Angha is te laat om te verhinderen dat Pelle Clement Ilias bel Hassani aanspeelt. Wat doet Cian? Hij kijkt louter toe en staat te ver van Bel Hassani af om in te grijpen waardoor de invaller de 2-0 achter Koşelev trapt. En zo geeft Fortuna wederom een doelpunt erg makkelijk weg. Het spel is niet verkeerd, maar verdedigend zo zwak opereren, daar kun je niet tegenop voetballen!

Na de 2-0 zakt ook de moraal in het uitvak tot beneden het vriespunt. De kans op een beter resultaat lijkt vervlogen, ondanks dat er nog 25 minuten is te voetballen. Ultee reageert onmiddellijk door Harries te wisselen en Vitalie Damașcan in te brengen. De Moldaviër is onze beste afmaker en krijgt eindelijk zijn kans.


Vitalie Damașcan in actie

Doordat er twee spelers missen worden de ruimtes groter. En daar profiteert PEC bijna optimaal van als Van Wermeskerken na een foutieve pass van Diemers het hele veld kan oversteken. Op het juiste moment passt hij naar links, maar Van Crooij krijgt bal niet voorbij Alexei Koșelev.

Dat lukt wel Damașcan. Eerst passeert hij een verdediger en trapt op de vuisten van de Zwolse doelman, maar even later zorgt hij voor de aansluitingstreffer. Mark Diemers geeft voor, Damașcan kopt raak.


Onze ‘Knipser’ heeft weer toegeslagen

Er resteren nog een paar minuten en als Fortuna alles op alles zet behoort een gelijkspel nog tot de mogelijkheden. Maar het gaat van kwaad tot erger. Martin Angha staat achterin te prutsen, Tesfaldet Tekie wilt het oplossen door Clint Essers aan te spelen, maar het eind van het liedje is dat Lennart Thy de 3-1 in het doel legt. Einde verhaal.

Aan de kant van PEC komt alle spanning los en wordt gevierd alsof een prijs is binnengehaald. En Fortuna? Dat baalt, maar moet in de spiegel kijken en concluderen dat het zichzelf in haar voet heeft geschoten. Vandaag leken de kansen gaaf om een einde te maken aan de reeks van (zware) nederlagen buitenshuis, maar als je zó verdedigt wordt dat geen gemakkelijke opgave.

Het zorgt ervoor dat ik de titel van het verslag van ‘Utrecht-uit’ niet hoef aan te passen. Maar ook dat er weer druk komt te staan op het thuisduel van zaterdag a.s. tegen FC Groningen.


Hé, we hebben je toch wel gezien hoor, Grégoire Amiot!

Voor de winterstop staan nog uitwedstrijden bij PSV en Willem II op het programma. Aan die ontmoetingen punten overhouden wordt lastig, zodat het behoud weer thuis moet worden bewerkstelligd. Zaterdag de eerste mogelijkheid tot revanche!

Terug in de bus gaat het via een meer logische route richting autosnelweg. Terwijl onze buschauffeuse op Apeldoorn afkoerst, is @IvanhoooFSC drukdoende zijn playlist op orde te krijgen. Links en rechts wordt nog nagekaart over de wedstrijd en wordt ook in één keer duidelijk waarom Marco van Basten juist op het EK 88 zó schitterde.

Tijdens een tussenstop blijkt dat iedereen alweer over een goed humeur beschikt. We zijn het inmiddels gewoon om zonder punten huiswaarts te keren en doen niet zo moeilijk. En doen ook niet moeilijk als een koppeltje een nummertje opvoert waar de vonken vanaf spatten.

Na een uurtje A73 draaien we de A2 op en niet veel later zien we aan de horizon het Fortuna Stadion alweer verschijnen. Als de rommel is opgeruimd en de drank is uitgeladen realiseert Frank zich dat hij niet meer jarig is en het nog even duurt vooraleer hij wéér mag trakteren.

Michel Hennen