In het koudste weekend van maart sinds er in Nederland meteorologische metingen worden verricht boekt Fortuna een zwaarbevochten 1-2 overwinning. Na een achterstand komt Fortuna vlak voor rust met een gelukje op gelijke hoogte, maar laat in de tweede helft zien waarom het zo hoog staat. Er wordt tot het eind toe geknokt en met wat meer vernuft had de score hoger kunnen uitvallen. Dankzij ‘Knipser’ Stefan Askovski gaan de drie punten mee de bus in en kan iedereen zich opmaken voor dinsdag…


16 maart 2018

Ontsnapt in Oss

FC Oss 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 33. Van der Venne 1-0, 42. Schuurs 1-1, 81. Askovski 1-2.
Opstelling: Özer; Essers, Heerings, Dammers, Pinto; Schuurs, Vidigal (90. Saddiki), Hutten; Semedo, Stokkers (62. Askovski), Dianessy (46. Smeets).
Toeschouwers: 1.472.
Scheidsrechter: J. Kooij.
Geel (Fortuna): Schuurs, Dianessy.
Rood (Fortuna): –

Na het gelijkspel tegen ‘zwarte beest’ De Graafschap mag Fortuna enkele dagen later alweer aftrappen tegen FC Oss. Alhoewel Fortuna dit seizoen thuis een makkelijke 4-0 overwinning boekte zijn uitwedstrijden tegen FC Oss nooit makkelijk en daarover kan ook NEC meepraten. Zaak dus om met een flinke groep supporters naar Oss af te reizen en de ploeg de noodzakelijke ondersteuning te bieden. In eerste instantie moet dat gebeuren via een verplichte buscombi, maar de Osse driehoek strijkt over haar hart waardoor supporters alsnog in de gelegenheid worden gesteld om ook per auto naar de wedstrijd te reizen. Dat scheelt meteen een flink aantal supporters in het uitvak en geeft de politie de gelegenheid zich te concentreren op zaken die er écht toe doen, zoals het onderzoeken van de kogelregen die coffeeshop ‘De Jungle’ recent trof.

De busreis verloopt prima. Zeker als vlak na vertrek ‘Marcel Mosselman’ iedereen komt voorzien van een extra dosis vitaminen B1, B2, B6, C en E. Tel daar diverse suikers bij op, zoals dextrose, fructose en sacharose, en je snapt dat in de dubbeldekker een uitgelaten sfeer hangt.

Omdat MVV op ‘Mandfield Road’ speelt mogen we onderweg niet stoppen waardoor we linea recta naar Oss rijden waar we rond 19u15 aankomen. Vanwege de koude die zich vanuit het noorden over Nederland uitrolt blijven we nog even in de bus zitten, maar even na half acht is het tijd om uit te stappen.

Eenmaal op de tribune lopen de spelers zich al warm. Aan de zijde van Fortuna laat het trainersduo Claudio BragaKevin Hofland alles bij het oude, met dien verstande dat Todd Cantwell niet wedstrijdfit is geraakt. Hij wordt op het middenveld vervangen door Perr Schuurs, terwijl Kai Heerings centraal in de verdediging postvat.

Zien we aan de zijde van FC Oss nog mensen met een verleden in Sittard? Wel degelijk! In het hart van de verdediging speelt doorgaans Ferry de Regt, maar hij is er vanavond niet bij wegens een blessure. Daarnaast kweekt Jordy ter Borgh zitvlees op de reservebank. Na in anderhalf jaar tijd door Peter van Vossen te zijn klaargestoomd voor een stap hogerop tekent Jordy een overeenkomst bij SC Heerenveen, maar dat blijkt op dat moment een brug te ver. En dus zet Jordy er twee terug, landt in Oss, om er in de toekomst twee vooruit te zetten.

We vermoeden dat hij wel in de omroepcabine een hartig woordje meespreekt, want we worden in de opbouw richting aftrap verwend met gekende smartlappen van Danny de Munck en Frans Duijts.

Om 20u00 fluit scheidsrechter Joey Kooij de wedstrijd op gang. Fortuna schuift meteen op naar voren en dwingt via André Vidigal prompt een hoekschop af. Hij neemt deze zelf, maar zijn trap is niet zo goed. Toch houdt Fortuna er wéér een hoekschop aan over, nu aan de andere kant. Maar ook de hoekschop van Lisandro Semedo levert niets op, waardoor FC Oss zelf aan een aanval kan bouwen.


252 Fortunezen zien hoe de puntjes op de i worden gezet

Ook FC Oss krijgt een corner. Daarbij wordt meteen getest of Aykut Özer bij de les is. En dat is-ie. Hij stompt de bal weg voordat een Osse controletoren de bal in doel kan koppen.

Na een kleine tien minuten verovert Finn Stokkers de bal op het middenveld en staat aan de basis van een vliegensvlugge omschakeling. Via Vidigal komt Djibril Dianessy in balbezit die de bal tot bij Semedo slingert. De rechtsbuiten heeft voldoende tijd om de bal aan te nemen, maar devieert de bal voltijds naast het doel van Xavier Mous.


De plaatsbal van Lisandro Semedo eindigt naast het doel

Na een klein kwartier staat Dianessy wederom aan de basis van een snedige aanval. Hij geeft een slim pasje op Lars Hutten, maar vergeet even dat Hutten het niet bepaald van zijn snelheid moet hebben waardoor Mous de bal kan oprapen voordat Hutten op doel kan trappen.


Djibril Dianessy krijgt zelf ook nog een kans op een treffer

Het plan van Klaas Wels bestaat vooral uit het in stelling brengen van Dean van der Sluijs. De linksbuiten is behoorlijk snel en probeert spits Koen van der Biezen te bereiken, maar zit vooralsnog in de achterzak van Clint Essers. De jonge verdediger manifesteert zich meer en meer en lijkt Christopher Braun definitief naar het tweede plan te hebben verwezen.

En waar Braun aanvallend meer brengt, is dat een onderdeel waarin ook Essers groei vertoont. Tegen FC Eindhoven leverde hij al een assist af en ook vandaag vindt hij Dianessy een keer, maar de Osse verdediging geeft geen krimp.

Toch komen er meer kansen als Schuurs een diepe bal op Stokkers geeft. Hij loopt het strafschopgebied binnen en probeert te scoren waarbij hij Dianessy over het hoofd ziet.


Ook ‘Mica’ Pinto bemoeit zich met de aanval

Doordat Fortuna zo offensief speelt ontstaan er automatisch gaten. En daar maakt Richard van der Venne handig gebruik van. Vidigal laat rechtsback Huseyin Dogan weglopen die een scherpe voorzet op Istvan Bakx aflevert. Perr Schuurs en Michael Pinto neutraliseren Bakx, maar Pinto tikt de bal pardoes in de voeten van Van der Venne. De middenvelder trapt de bal in één keer over Özer in de kruising, 1-0. FC Oss deelt een tik uit, maar Fortuna is zeker nog niet geslagen.

Vlak na de aftrap schuift ‘Mica’ Pinto mee naar voren en lepelt de bal op Stokkers’ hoofd. De aanvaller staat op de juiste plek, de voorzet is ook prima, maar zijn kopbal is van een iets minder niveau. De bal landt op het dak van het doel, maar Fortuna’s druk houdt aan.


Lars Hutten komt net iets tekort om voor de gelijkmaker te tekenen

Zo krijgt Lars Hutten de bal toegespeeld van Schuurs, poort een tegenstander, maar verliest net de controle over de bal, weg kans. Toch gaan de Sittardenaren met een 1-1 stand rusten.

In eerste instantie verliest Semedo de bal, maar zet de achtervolging in en geeft Van der Biezen een schouderduw. Beiden raken uit balans en gaan naar de grond, waardoor Schuurs de bal kan oppikken. Binnen twee seconden trapt Schuurs de bal van grote afstand richting doel. Keeper Mous weet niet wat er gebeurt en schrikt zich vast onnozel als hij de bal tegen het net ziet razen. Een doelpunt van uit het niets, maar de gelijke stand is oververdiend!


De beste Setúbalees die Fortuna ooit heeft gehad

De rust wordt gedood met het eten van een broodje kroket. Het vermelden waard, want om me heen noteer ik louter en alleen positieve kritieken. We mogen niet beweren dat wijlen Paul Bocuse een opvolger heeft gevonden aangezien een broodje kroket geen onderdeel uitmaakt van de ‘nouvelle cuisine’, maar dit is niet verkeerd. € 3 lichter, maar geen cent te veel betaald!

De tweede helft is de helft dat de Sittardenaren moeten proberen als eerste te scoren. Ondertussen is de stand bij Cambuur – NEC 1-1 en winst betekent dat Fortuna weer wat meer naar de Nijmegenaren toekruipt. Maar aan dat plan willen de inwoners van het Ossekoppenrijk natuurlijk niet meewerken.

Balverlies van Stokkers zorgt ervoor dat de Ossenaren gevaarlijk voor doel verschijnen. Van der Biezen legt met zijn hoofd perfect af voor Fatih Kamaçi, maar wordt afgetroefd door zijn landgenoot. Özer plukt de bal voor de Osse nummer 10 weg en voorkomt een nieuwe achterstand.


André Vidigal beleeft opnieuw een moeizame avond

Na een uur grijpt Claudio Braga opnieuw in. Tijdens de rust wisselde hij Dianessy al voor Jorrit Smeets en haalt nu Finn Stokkers naar de kant. Stefan Askovski is zijn vervanger. De Macedoniër is dit seizoen volledig ontbolsterd en mag na de thuiswedstrijd tegen MVV zijn voet naast die van de op 3 juni 2007 heilig verklaarde Pater Karel Houben zetten. Veel van zijn dribbels sterven weliswaar in schoonheid, maar hij weet steeds zichzelf in scoringspositie te manoeuvreren en voert Fortuna’s topscorerslijst aan.


Istvan Bakx wordt gefopt door Lisandro Semedo

Enkele minuten na zijn wissel dreigt Askovski meteen een eerste keer. Pinto speelt hem op links aan en Askovski trekt zich op gang. Dogan kan de Macedonier niet bijhouden waardoor Askovski vrij kan voorzetten. Lars Hutten heeft in de gaten waar de bal gaat komen en kopt de bal bij de eerste paal over het doel. Dit had een doelpunt verdiend, maar het blijft 1-1.


Beide spelers gaan bij Willy Dullens naar de kapper

Een kwartier voor tijd start de ongelukkige Vidigal een solo. Hij omspeelt een tegenstander en tikt de bal naar Askovski. Die probeert hetzelfde, maar het centrum van de verdediging zit potdicht. Op de flanken is zat ruimte, maar die wordt vooralsnog niet gevonden.

Tien minuten voor tijd gaat het de Osse verdediging allemaal te snel. Essers speelt Hutten in, maar die stapt over de bal en sprint het strafschopgebied in. Semedo,die achter Hutten staat, ontvangt de bal en tikt in één tijd door. Hutten kijkt, ontvangt de bal en trekt voor tot bij Askovski. Hij is aan de aandacht van zijn bewaker ontsnapt en scoort de 1-2.


Ja, ja, hij heeft weer toegeslagen!

Askovski dikt zijn doelpuntentotaal nog wat aan en loopt euforisch weg. Hij vindt al snel Lars Hutten en Fortuna’s wisselspelers op zijn route en vormt al gauw het middelpunt van een feestje!


… op weg naar Hutten, Saddiki, Ospitalieri en Braun & co.

Fortuna heeft wat het wilt en dient nog tien minuten stand te houden. In Leovardia staat nog altijd 1-1 op het bord en met deze standen doen de Sittardenaren een gouden zaak.

Maar de stand naar 1-3 tillen is natuurlijk nog beter! Dat lukt bijna als de volledig opgebloeide Hutten een pass van Schuurs doortikt tot bij de aalvlugge Semedo. Hij is razendsnel bij de bal, maar dat is Mous ook. Hij komt ver uit doel en tikt de bal weg.


De staf kijkt gespannen toe

Maar ook nu is de koek nog niet op. Steeds zijn het Hutten en Semedo die op het middenveld met passjes strooien en Askovski voor doelman Mous zetten. Maar het lukt Askovski niet om Vidigal in stelling te brengen of om zijn tweede te scoren waardoor het 1-2 blijft.

Na affluiten van scheidsrechter Joey Kooij zijn de spelers even uitbundig als altijd. Ook de staf is opgelucht, want moeilijke klip Oss is omzeild en onder het duo Braga – Hofland blijft Fortuna ongeslagen. Ook het uitvak is dik content. We hebben genoten van een wondergoal van Schuurs en een sublieme aanval die werd afgerond door Askovski. De dip die de selectie rondom de winterstop heeft gekend lijkt passé en de laatste eindsprint richting play offs is ingezet.


De spelers vieren met hun supporters

Na het fêteren van de spelers stapt iedereen weer in auto en bus. Vooral de buspassagiers worden aangespoord om rond te kijken of iedereen aanwezig is want pas als het gezelschap buspassagiers compleet is gaat de poort van de parking open.

Na een escorte door ‘The Old Bill’ naar de A50 gaat het in volle vaart richting Westelijke Mijnstreek. Maar niemand die dat écht in de gaten heeft, want het achterste deel van etage 1 heeft het te druk met het zingen van de Carnavalskraker ‘Ik moet zuipen’ met Randy als ‘Schorre Chef’. Dat de Sittardse versie ietwat afwijkt, who cares!?

Elke uitwedstrijd leer je wel iets bij

Na anderhalf uur zit de gezellige busreis erop. Op naar Cambuur! Dat zal dan moeten gaan gebeuren zonder Lazar Kojic, André Vidigal en kapitein Perr Schuurs. Dat scheelt flink in kwaliteit, vooral als er gewisseld moet worden. Zorgen voor later. Want dinsdag vindt eerst nog een arbitragezaak plaats in Zeist. Daar zal Hans van der Vaart zijn baan terugeisen, ongetwijfeld geflankeerd door zijn schaduw Tjolk Hekking. Wie dit duo nog au sérieux neemt mag bijkans zijn seizoenkaart inleveren, al mag je je heden ten dage nergens meer over verbazen.

COYS,

Michel Hennen