Op Paasmaandag speelt Fortuna tegen een ploeg, die het na een reeks goede resultaten al achter zich had gelaten op de ranglijst, maar dankzij de zes punten aftrek nu opeens weer boven ons staat. En die ploeg wordt in een sterke eerste helft overtuigend opzij gezet: FC Oss, dat dit seizoen opvalt door een hoog aantal doelpunten voor en tegen, brengt onze verdediging geen moment in de problemen, maar moet wel weer twee tegendoelpunten bijschrijven. Alleen jammer dat na rust de scherpte en de concentratie ontbreken om een grotere uitslag dan die 2-0 op het scorebord te zetten. De tegenstander zou ons namelijk geen strobreed in de weg gelegd hebben.

17 april 2017

Oppermachtig Fortuna verzuimt Oss op de pijnbank te leggen

Fortuna Sittard 2 FC Oss 0

Doelpuntenmakers: 25. Dianessy 1-0, 30. Vlijter 2-0.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Hadzhiev; Briels, Mares (86. Purzycki); Başsan, Vlijter (46. Saddiki), Stokkers (65. Ars), Dianessy.
Toeschouwers: 1.875.
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): Vlijter, De Regt, Purzycki.

Drie dagen na de nederlaag uit tegen FC Eindhoven krijgt Fortuna de volgende kans om dankzij de licentiecommissie verloren terrein goed te maken. Dat zal zeker niet meer volledig lukken, want meer dan een vijftiende plaats op de ranglijst zit er realistisch gezien niet meer in. Maar een goede reeks resultaten in de laatste wedstrijden kan er wel voor zorgen dat we het seizoen niet in mineur eindigen. Vandaag wacht ons in eigen huis FC Oss, één van de twee ploegen die mogelijk nog te achterhalen zijn op de ranglijst.

Vergeleken met afgelopen vrijdag heeft trainer Sunday Oliseh zijn elftal op twee plaatsen gewijzigd. Marco Ospitalieri is niet hersteld van een in Eindhoven opgelopen blessure. Kamen Hadzhiev neemt zijn plaats op linksback in. Omdat Jorrit Smeets nog steeds ziek is, krijgt Luc Mares eindelijk weer eens een kans in de basis: hij neemt de op het middenveld vrijgekomen plaats van Hadzhiev in. Verder is Gavin Vlijter vandaag fit genoeg om in de basis te starten. Dat gaat ten koste van Vitor Saba, de Braziliaanse artiets die naar eigen zeggen volledig fit is, maar er wellicht een andere definitie van ‘fit’ op nahoudt dan gewone stervelingen.

Schuurs scoorde weer een dikke voldoende

Fortuna begint net als een paar weken geleden tegen Helmond sterk aan de wedstrijd. FC Oss krijgt weinig ruimte om te combineren en slaagt er eigenlijk amper in zijn gevaarlijkste man, de veel scorende Tom Boere, te bereiken. En als we de bal veroverd hebben, dan wordt die niet geduldig achterin rondgespeeld, maar meteen naar voren gespeeld. Meestal naar Finn Stokkers, die het in de eerste helft weer uitstekend doet als target man. De ploeg creëert de eerste twintig minuten geen grote uitgespeelde kansen, maar zet zoveel druk op de tegenstander, dat die kansen uiteindelijk niet uit kunnen blijven.

Halverwege de eerste helft is het zover. FC Oss is even op onze helft te vinden. Vlijter ontfutselt zijn tegenstander de bal en passt naar Djibril Dianessy. Die maakt de nodige meters en legt ter hoogte van de middenlijn breed op Stokkers. Even later krijgt hij de bal retour van Stokkers, die met een slim hakje twee verdedigers het nakijken geeft. Dianessy legt de bal vervolgens in de loop van Vlijter, die pas in het strafschopgebied een tegenstander tegenkomt. Vlijter is wat besluiteloos, kapt een keer, daarna nog een keer en geeft daarna een voorzet die op de rand van het doelgebied terechtkomt. Een prooi voor keeper Deckers, zo lijkt het. Maar Deckers slaat de bal met een slap vuistje recht naar de meegesprinte Dianessy. Die weet met een beheerste volley in één keer binnen te schieten: 25ste minuut, 1-0.

Dianessy op de kop? Dan zal hij wel gescoord hebben…

Goed, de keeper speelt zeker een roal bij deze goal, maar dat doet niets af aan zowel de schitterende aanval die eraan voorafgaat en aan de beheerste manier waarop Dianessy afrondt. Dianessy’s ‘after goal’ salto is deze keer iets minder beheerst: hij eindigt uiteindelijk plat op zijn rug. Een minuut later kan Dianessy bijna aan een nieuwe salto beginnen, wanneer Stokkers profiteert van onrust in de Osse defensie en vervolgens teruglegt op de helemaal vrijstaande Fransman. Maar een rood-witte verdediger weet op het laatste moment redding te brengen.

Gevaarlijker is Oss voor rust niet geworden

Het verdedigende werk van de Ossenaren laat intussen meer dan te wensen over. Vooral de directe tegenstander van Emrah Başsan, Stuy van den Herik, is na twintig minuten al helemaal het noorden kwijt. Na ongeveer een half uur krijgt hij de bal toevallig voor zijn voeten. Hij weet er niets beters mee te doen dan hem blind door het midden terug te spelen. Recht in de voeten van Vlijter. Die soleert met de bal in de richting van het doel, kapt een beetje naar links wanneer hij eindelijk een verdediger tegenkomt en schiet de bal tenslotte van zo’n achttien meter kansloos voor de keeper in de linkerhoek: 30ste minuut, 2-0.

Het gaat nu wel heel gemakkelijk. Een paar minuten later is het de beurt voor Jordie Briels, vandaag heer en meester op het middenveld. Hij verovert de bal halverwege de helft van Oss en begint aan een rush die eindigt in het penaltygebied, waar een Osse verdediger hem onreglementair stopt. Strafschop. Stokkers meldt zich, maar schiet niet ver genoeg in de hoek. Deckers stopt de penalty dus.

Deckers stopt de penalty van Stokkers

Na die gemiste strafschop lijkt er wat zand in de machine te komen. Stokkers lijkt wat aangeslagen door zijn misser en speelt niet meer zo vrank en vrij als daarvoor. En het is vandaag sowieso niet de dag van de jarige Başsan. Hij draait zijn tegenstander weliswaar regelmatig tureluurs, maar weet zelden een goed vervolg aan zijn acties te geven. Bovendien bereiken ook de meeste vrije trappen hun bestemming niet. Maar er is geen man overboord: bij FC Oss heeft nog geen enkele bal zijn bestemming bereikt en daar komt voor de rust geen verandering in, We gaan dus de kleedkamers in met een 2-0 voorsprong.

‘Tijd aan de bal’ ziet er zo uit

In de rust zien we dat Dries Saddiki bezig is aan een warming up. We rekenen dus op een invalbeurt voor één van de exponenten van onze Academy. Maar bij het begin van de tweede helft zien we gewoon dezelfde elf spelers als voor de rust op het veld staan. Dan gaat het bord van de vierde official omhoog en mag Gavin Vlijter onder een stormachtig applaus van het publiek het veld verlaten. Hij wenst Saddiki succes, bedankt het publiek en gaat dan terug naar de kleedkamer die hij misschien een minuut eerder heeft verlaten. Een groots gebaar van Oliseh, dat eigenlijk maar op één manier te overtreffen valt, namelijk door zo’n applauswissel nog voor het begin van de eerste helft uit te voeren.

Niets ten nadele van Saddiki, maar zonder Vlijter lijkt Fortuna ‘das gewisse Etwas’ een weinig te missen. Er zit na rust in ieder geval niet veel scherpte meer in ons spel. FC Oss meldt zich zelfs een paar keer voor onze goal, zonder overigens echt gevaarlijk te worden. Zelf krijgen we de eerste tien minuten overigens nog wel een paar kansen. Zo wordt Dianessy een keer diep gestuurd; zijn schot wordt echter gemakkelijk gekeerd door de keeper. En na tien minuten gaan Stokkers en Dianessy weer een combinatie aan, die erin resulteert dat Stokkers alleen op het doel af kan gaan. Op de rand van het strafschopgebied haalt Piqué hem onderuit: vrije trap en rood.

De noodrem doet zijn werk

Başsan meldt zich om de vrije trap te nemen. Hij krult de bal mooi langs de muur, maar helaas ook net langs de paal. En dat is met 56 minuten op de klok eigenlijk het laatste vermeldenswaardige feit van de wedstrijd. Tegen tien man gaat Fortuna nog slordiger spelen dan in de openingsfase van de tweede helft. Vooral Stokkers raakt geen bal meer goed. Hij wordt door Oliseh terecht naar de kant gehaald, maar Sjoerd Ars doet het als zijn vervanger nauwelijks beter. Başsan speelt zich nog een paar keer goed vrij, maar lijkt alleen maar uit op eigen succes. En verder moeten we er maar het zwijgen toe doen. Na een aantrekkelijke eerste helft worden we na rust getrakteerd op gebraggel waar verder geen enkele lijn in te ontdekken valt. En die lijn kan zelfs Adrian Purzycki niet uitzetten in de weinige minuten die hem gegund zijn.

Van Osse zijde noteren we nog twee doelpogingen, die Miguel Santos overigens niet tot ingrijpen dwingen. Het blijft dus 2-0. Daarmee heeft Fortuna gedaan wat het moest doen. Maar het had vandaag een stuk meer kunnen doen.