Op bezoek bij FC Eindhoven sluit Fortuna de week af in stijl. Na de derbyzege van afgelopen maandag tegen MVV, laat de Sittardse ploeg deze avond wederom een uitstekende indruk achter. Vooral in de eerste helft is Fortuna oppermachtig en speelt het de thuisploeg bij vlagen helemaal zoek. Het enige verwijt dat men de spelers eventueel zou kunnen maken, is dat het krachtsverschil wederom niet in meer doelpunten wordt uitgedrukt. Het lijkt erop dat het nieuwe trainersduo Braga/Hofland de zaak weer aardig op de rit heeft gekregen en de achtervolging op Jong Ajax en NEC vol overtuiging is ingezet.

9 maart 2018

Fortuna wint overtuigend in Eindhoven

FC Eindhoven 1 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 36. Dianessy 0-1, 63. Cantwell 0-2, 72. Kortstam 1-2, 77. Askovski 1-3.
Opstelling: Özer; Essers, Schuurs, Dammers, Heerings; Kojic (69. Saddiki), Cantwell, Hutten; Semedo (87. Vidigal), Stokkers, Dianessy (49. Askovski).
Toeschouwers: 2.230.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Essers.

Vandaag dus een korte verplaatsing naar Nederlands grootste gekkengesticht, Eindhoven. Even voor half zeven vertrekt een bomvolle dubbeldekker richting het Brabantse land. In totaal zullen vandaag een kleine tweehonderd Fortunezen plaatsnemen in het uitvak. Een klein uurtje later bereiken we het Jan Louwers stadion. Aangezien het nog aan de vroege kant is, besluiten we om nog even in de bus te blijven hangen en een flesje gerstenat open te trekken. Tien minuutjes later beginnen de dienders der wet een beetje zenuwachtig te worden van het wachten op een stelletje notoire zuiplappen en worden we door de bus-leiding de Brabantse nacht ingestuurd.

Tweehonderd Fortunezen on tour

Fortuna is vanavond noodgedwongen op een plaats gewijzigd in vergelijking met de wedstrijd tegen MVV. De met een blessure uitgevallen Jorrit Smeets is nog niet hersteld van zijn kwetsuur en zijn plaats wordt ingenomen door Lazar Kojic. Deze krijgt daarmee de voorkeur boven de van een schorsing terugkerende Dries Saddiki, die dus plaatsneemt op de bank. Ayküt Özer lijkt de concurrentiestrijd met Miguel Santos definitief in zijn voordeel te hebben beslist en neemt wederom plaats tussen de palen. Marco Ospitalieri is nog steeds geblesseerd, maar Michael Pinto keert daarentegen terug in de wedstrijdselectie. Het duo Braga/Hofland ziet echter geen redenen om, mits niet noodgedwongen, veranderingen aan te brengen in de basiself die afgelopen maandag aartsrivaal MVV op de pijnbank legden. Kai Heerings behoudt derhalve zijn plekje op linksback.

Fortuna begint fel aan het duel en dringt de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal ver terug op eigen helft. Dat levert in de eerste tien minuten al een drietal mogelijkheden op. Eerst is het Finn Stokkers, die de bal meeneemt en doelman Hooyberghs lijkt te verschalken. Uiteindelijk is het een Eindhovense verdediger die redding brengt. Nauwelijks een minuut later is het Djibril Dianessy die het van afstand probeert. Het schot is hard genoeg, maar mist precisie en de bal verdwijnt enkele centimeters naast de paal over de achterlijn. Enkele minuten later is het weer Dianessy die de kans krijgt om Fortuna op een vroege voorsprong te zetten. Ditmaal probeert hij koppend de bal in het net te werken. Helaas verdwijnt ook deze bal langs de verkeerde kant van de paal.

Ook Semedo vindt steeds meer van zijn oude vorm terug

De volgende kans van Fortuna komt na achttien minuten. Op aangeven van Lisandro Semedo is het wederom Dianessy die tot een schot weet te komen. Zijn inzet wordt door Hooyberghs met enige moeite geblokt. Fortuna is zover in deze eerste helft heer en meester in Einfhoven. De thuisploeg weet zich geen moment onder de druk uit te spelen en houdt zich noodgedwongen uitsluitend bezig met tegenhouden. In de 24 ste minuut is het Todd Cantwell die wordt weggestuurd door Lisandro Semedo. Wederom is het Hooyberghs die redding moet brengen. Drie minuten later is het Stokkers die na een één-tweetje met Semedo tot een schietkans komt. Zijn bekeken boogballetje wordt echter door Hooyberghs onderschept. De volgende die het probeert is Lars Hutten. Ook zijn inzet wordt echter door de Eindhoven sluitpost onschadelijk gemaakt.

Fortuna blijft jagen op de voorsprong. Zelden dit seizoen was de Sittardse ploeg zo dominant. Helaas is dat deze avond tot dusverre nog niet in doelpunten uitgedrukt. Dat doelpunt gaat er uiteindelijk toch komen op negen minuten voor rust. De mee opgekomen Essers weet met een prima pass Dianessy te bereiken, die al uitglijdend de bal door de benen van Hooyberghs weet te spelen. Een dik en dikverdiende voorsprong voor de Sittardse ploeg.

Djibril schiet de 0-1 binnen

En dat moet gevierd worden

Na de voorsprong gaat Fortuna verder met druk zetten en nauwelijks een minuut na zijn doelpunt is Dianessy enorm dicht bij zijn tweede treffer van deze avond. Op aangeven van de nieuwe motor op het Sittardse middenveld, Todd Cantwell is het de Fransman die koppend probeert af te ronden. Doelman Hooyberghs is verslagen, maar helaas brengt het aluminium redding.

Twee minuten voor rust krijgt FC Eindhoven een vrije trap toegekend door scheidsrechter van dienst Van de Graaf. Volgens Branco van den Boomen staat de muur echter niet op de juiste afstand en hij windt zich daar behoorlijk over op. Met woord en gebaar probeert hij de leidsman te overtuigen van zijn gelijk. Als hij dan een poging neemt om zijn gelijk te halen door dan zelf maar de stappen af te meten, komt hem dat op een gele kaart te staan. Veel rustiger wordt hij daar niet van en hij blijft gefrustreerd protesteren tegen zoveel onrecht. Zijn daaropvolgende vrije trap rechtvaardigt alle commotie allerminst. Een massaal ‘sukkeltje, sukkeltje, sukkeltje!’ vanuit het uitvak is zijn beloning.

Clint staat vanavond weer zijn mannetje

Even later fluit Van de Graaf voor rust en is het enigste wat je de geel groenen kwalijk kunt nemen, dat de wedstrijd niet al lang en breed in het slot is gegooid. De 1-0 voorsprong is een zeer magere weerspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen in deze eerste helft.

Na rust komt Eindhoven wat feller uit de kleedkamer en probeert op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Het eerste kansje daartoe is voor het driftkikkertje Van den Boomen, die de bal op aangeven van Tarik Kada niet lekker weet te raken en zodoende deze mogelijkheid om zeep helpt.

Stokkers strijdt ook vanavond voor elke meter

Ondertussen is Dianessy zodanig geblesseerd geraakt dat hij gewisseld moet worden. Zijn vervanger is Stefan Askovski, die door de manier van vieren van zijn doelpunt tegen MVV enigszins op weg lijkt te zijn naar een soort van cultstatus bij de Fortuna aanhang. Ook tijdens het warmlopen doet hij overigens weinig om te proberen die status te beteugelen.

Na 52 minuten is er dan de eerste echte grote kans voor de thuisploeg. Via een combinatie tussen Kabangu en Van den Boomen komt de bal voor de voeten van Kada. Zijn inzet verdwijnt rakelings langs het doel van de kansloze Özer. Net als Eindhoven het initiatief langzaam naar zich toe probeert te trekken, profiteert Fortuna van de ontstane ruimte. Een van de grootste wapens van Fortuna dit seizoen blijft de razendsnelle omschakeling tussen verdedigen en aanvallen. Een vrije trap van Eindhoven wordt onderschept door Özer. Die geeft de bal mee aan Stokkers, die vervolgens Semedo weet te vinden. Semedo ziet vervolgens Cantwell op volle snelheid liggen richting vijandelijk doel en met een werkelijk sublieme steekpass speelt hij de bal in de voeten van de jonge Engelsman. Die neemt de bal vervolgens in de loop aan en rondt feilloos af. Binnen twaalf seconden van onderschepping Özer tot afronding door Cantwell, we hebben het al eens slechter uitgespeeld zien worden.

Cantwell wil horen dat hij gescoord heeft

Eindhoven voelt zich nu genoodzaakt om alles vol op de aanval te gooien. In de zeventigste minuut is het Kada die het van afstand probeert. Özer gaat gestrekt en brengt redding. Een minuut later is het dan echter toch Eindhoven dat terug in de wedstrijd komt. Een voorzet vanaf rechts komt terecht op de schouder van Doriano Kortstam. Met het nodige fortuin verdwijnt de bal vervolgens achter Özer over de doellijn. Eindhoven heeft haar aansluitingstreffer en in het uitvak houdt men even haar adem in. Dit zal toch zeker niet alsnog verkeerd gaan aflopen?

De volgende kans is weer voor Fortuna. Een corner van Cantwell bereikt het hoofd van Wessel Dammers. Zijn inzet wordt door Hooyberghs over de doellat getikt. Die hoekschop wordt genomen door Semedo. Zijn inzet vind  het hoofd van Perr Schuurs, die de bal niet genoeg richting weet te geven. In de rebound probeert de jonge aanvoerder de bal terug te leggen op een van zijn medespelers en via via komt de bal tegen de voet van Heerings. De bal komt vervolgens terecht bij een volledig vrijstaande Askovski , die op een meter van het doel geen fout maakt en de 3-1 binnen tikt. De viering van zijn doelpunt brengt Askovski vervolgens weer een stap dichter bij die cultstatus in het Sittardse. Laten we het erop houden dat het redelijk uitbundig was.

Stefan viert zijn doelpunten graag uitbundig

Na dit doelpunt is de weerstand van de gastheren definitief gebroken. In de slotfase is het vooral Fortuna dat nog wat probeert aan te zetten. Zes minuten voor tijd resulteert dat bijna in de 4-1, als Stokkers Cantwell weet te vinden, die vervolgens afspeelt op Hutten. Zijn inzet spat echter uiteen op de lat achter keeper Hooyberghs. Dit is tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd en zodoende wint Fortuna haar tweede duel op rij en sluit zo een prima begonnen werkweek op een top wijze af.

Na afloop wordt de overwinning uitbundig gevierd met de spelers en is het wederom Askovski die de hoofdrol voor zich opeist. ‘Take your shirt off for the lads’ klinkt het vanuit het uitvak. Askovski geeft gehoor aan die oproep. Ditmaal valt hem geen aanstekerregen ten deel, maar een welgemeend applaus.