Fortuna – FC Dordrecht: normaal gesproken een affiche van een normale wedstrijd. Echter niet deze keer. Ten eerste is het carnaval, waardoor we op donderdag spelen. En ten tweede, en dat is vele malen belangrijker, hing het doorgaan van deze wedstrijd af van een raadsvergadering.


3 Februari 2005

Fortuna pakt punt op memorabele dag

Fortuna Sittard 1 FC Dordrecht 1
Doelpuntenmakers: 36. G. de Nooijer 0-1; 46. Derksen 1-1
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Dassen, Hermans, Op den Kamp, Meszaros, Elberkani (76. Zafarin), Moutawakil, Van Barneveld (76. Daemen), Derksen
Toeschouwers: 2.499
Scheidsrechter: Zeinstra;
Geel (Fortuna): T. Janssen, Dassen
Rood (Fortuna): –

In de winterstop werd pijnlijk duidelijk dat Fortuna met een enorme schuldenlast kampt. Een schuld, opgebouwd in de periode Jacques Opgenoord / Cor Nijpels / Jules Coenen, die inmiddels om en nabij de 24 miljoen euro bedraagt! De Raad van Commissarissen heeft de afgelopen jaren uit eigen zak circa 10 miljoen in de club gestoken om de boel in leven te houden. Nu is de bodem van hun beurs ook bereikt en wordt de hulp ingeroepen van de gemeente. Al snel bleek dat de club niet op financiële steun hoeft te rekenen. Wat de gemeente wel kan doen is het bestemmingsplan wijzigen waardoor meer bedrijven zich kunnen vestigen rondom het Fortuna-stadion en het stadion verkocht kan worden. De gemeenteraad moet beslissen. Winkeliers zijn tegen, supporters uiteraard voor. Flessen wijn worden rondgebracht, vlaggen en spreekbanden gemaakt en honderden fans bezoeken de definitieve vergadering. Uiteindelijk gaat de gemeenteraad met een meerderheid van 20 tegen 17 stemmen akkoord. Fortuna krijgt dus nog een kans uit de financiële ellende te komen. En wij, de supporters, mogen nog een tijd (hopelijk voor altijd) genieten van onze grote liefde: Fortuna!!!


Dassen wijst de Sittardse stadsprins de weg

Op de wedstrijddag krijgen we twee verschillende berichten. Ten eerste is er een sponsor gevonden die de achterstallige salarissen wil betalen en een hotel bij het Fortuna-stadion wil gaan vestigen. Ten tweede bestraft de KNVB Fortuna als eerste club in Nederland met een aftrek van 3 punten vanwege het niet nakomen van financiële verplichtingen. Makkelijk voor de KNVB-tuchtcommissie om zo te scoren. Fortuna doet toch niet mee om de prijzen (periode(titel)) en de aftrek van punten verandert dan ook weinig aan de ranglijst. Ik ben benieuwd wat ze doen als een club als Feyenoord of Ajax eens zijn verplichtingen niet nakomt. Maar goed, KNVB, bij deze van harte gefeliciteerd met de drie punten. Ik hoop dat jullie er heel gelukkig mee worden…


Aan deze elf de eer om aan een gedenkwaardige wedstrijd te beginnen

Om circa 19.58 uur krijg ik dan ook nog eens van een redactielid van Fortuna Online de vraag of ik het wedstrijdverslag wil maken. Schrijvers nummer 1, 2 en 3 vertrekken de ochtend na de wedstrijd met een andere Lateral Boy richting Engeland om daar drie wedstrijden te bezoeken. De redenen voor deze reis lopen uiteen van een drinking-session, clubliefde voor een niet nader te noemen Engelse ploeg, het ontvluchten van carnaval tot het maken van een voetbalstudiereis. Enfin, ik ga akkoord, maar geef direct aan dat de gestreefde inleverdatum door mij helaas niet gehaald zal kunnen worden. Ik gebruik de dag na de wedstrijd namelijk voor een heuse nabootsing van het Ardennen-offensief. Met een collega Lateral Boy reis ik door het gebied rondom Luik om aldaar stadions te bezoeken. Aangezien er niet minder dan negen stadions op het programma staan, wordt ook dit een slijtageslag die zijn weerga niet kent. Een verslag van deze reis volgt later.


Nieuweling Elberkani blijkt een snelle vogel, nu die effectiviteit nog

Over naar de orde van de dag, er wordt minder dan 24 uur na de beslissende raadsvergadering immers weer gevoetbald. Tegenstander van vandaag is FC Dordrecht. Aan Dordtse zijde zien we geen oud-Fortunezen of het moet al technisch directeur Marco Boogers zijn.


‘Vasthouden Rein!’

Aan Fortuna-kant moet Tom Daemen het veld ruimen voor Joep op den Kamp. Verder treden dezelfde spelers aan die vorige week met 2-0 verloren van AGOVV. In doel dus wederom Rein Baart, achterin Thomas Janssen, Marcel Akerboom, Ronald Dassen en Edwin Hermans. Op het middenveld nieuweling Mohammed Elberkani, Joep Op den Kamp, Laszlo Meszaros en Joos van Barneveld. Voorin moeten Dirk Jan Derksen en Aziz Moutawakil voor het gevaar zorgen.


En dat is nummer 14 van het seizoen voor DJD!

De eerste helft was duidelijk in handen van de mannen uit Dordrecht. De Fortuna-spelers hadden duidelijk nog de problemen in hun achterhoofd en lieten de tegenstander vrijwel de gehele eerste helft vogelvrij combineren. Dordrecht hanteert in feite een simpel spel dat is gefundeerd op de gebroeders De Nooijer(t) en Arjan van der Laan. Dennis ligt echter aan banden bij Marcel Akerboom en Joep loopt Van der Laan constant in de weg. Fortuna komt een aantal keer goed weg, maar circa tien minuten voor rust is het dan toch raak. De linksbuiten van Dordrecht komt langs de verder degelijk spelende Thomas Janssen en trekt scherp voor. Daar staat Gerard de Nooijer klaar om de bal binnen te tikken.
De rust wordt met deze 0-1 stand bereikt, maar eigenlijk zijn er maar weinig mensen om me heen die er echt van wakker liggen. We leven nog en dat is het enige wat vandaag telt.


Joep en Edwin delen in de feestvreugde.

In de rust heeft trainer Chris Dekker duidelijk gemaakt dat we Dordrecht meer onder druk moeten zetten. Dit blijkt al na één minuut en twintig seconden als Elberkani aanlegt voor een schot dat gepareerd wordt door de Dordtse goalie. Maar hebben we niet een spits die wel raad weet met een rebound? Juist ja, DJD en ook ditmaal is hij er als de kippen bij om de 1-1 in het net te leggen. We gaan er eens goed voor zitten, maar meer zit er deze wedstrijd helaas niet in. De spelers knokken voor wat ze waard zijn, maar verder dan een vrije trap die op de lat belandt, van de ingevallen Tom Daemen, komen we helaas niet.


Meneer De Nooijer denkt wat meer te zijn en heeft weer een grote waffel.

Onder een luid en welverdiend applaus van de 2.500 aanwezigen verlaten de spelers moegestreden het veld. In het supportershome babbelen de fans nog wat na over de hectische weken en rond de klok van 22.30 uur keren we tevreden weer huiswaarts.


Shawls in de lucht, want we leven nog!