Het is eind juli 2021 als Yiğit Emre Çeltik in verband wordt gebracht met Fortuna. De dan 18-jarige Turkse middenvelder wordt gezien als een groot talent en staat zelfs op de ‘Next Generation 2020’: een lijst van de 60 meest talentvolle jonge voetballers, jaarlijks opgesteld door de Britse kwaliteitskrant The Guardian.

Çeltik staat onder contract bij Altinordu FK en speelt al vanaf zijn 17e in het eerste elftal. De Turkse clubs speelt in de Spor Toto 1. Lig (de Turkse tweede klasse) en staat bekend om haar uitstekende jeugdopleiding en lijkt in Çeltik een potentiële Eredivisie-speler af te leveren.

Ondanks dat Çeltik nog een doorlopend contract in Turkije heeft stapt hij transfervrij over naar Fortuna. De Turken hebben wel 50% van een mogelijke toekomstige transfersom bedongen. Altinordu FK heeft dus het nodige vertrouwen in de ontwikkeling van Çeltik, die tot dusverre ook 23 maal uitkwam voor Turkse nationale jeugdelftallen.

De middenvelder sluit aan bij Jong Fortuna en komt niet veel verder dan dan. Excelleren doet hij nationale Turkse jeugdelftallen waar hij doorgaans als aanvoerder aan de aftrap verschijnt en beslissend is.

Maar Çeltik komt maar niet tot een optreden in Fortuna’s hoofdmacht, totdat Fortuna dit seizoen het in KNVB Beker opneemt tegen TOP Oss.


Yiğit Emre Çeltik komt op het middenveld Rick Stuy van den Herik tegen

10 minuten voor tijd mag de middenvelder Ivo Pinto vervangen, maar dan is het al 3-0 en is de wedstrijd gespeeld.

Verder dan het thuisduel tegen TOP Oss en een invalbeurt in het bekerduel tegen PSV komt Çeltik niet en met de komst van Jordan Botaka, de terugkeer van Lisandro Semedo en twee nieuwe aanvallers lijken zijn speelkansen verder te slinken (indien dat al mogelijk is). Voor Çeltik teken om uit te kijken naar een club waar hij meer speeltijd krijgt.

Aangezien de tijd in zijn nadeel wegtikt en er steeds meer transfermarkten de deuren sluiten worden zijn opties steeds minder. Desondanks is het Çeltik gelukt een nieuwe club te vinden. Hij gaat op huurbasis spelen bij de Poolse tweedeklasser TS Podbeskidzie Bielsko-Biała.

De Polen huren Çeltik in ieder geval tot de zomer van 2022, maar wellicht zelfs tot de zomer van 2023, want ze hebben ook een huuroptie genomen op het seizoen 22/23. Tevens hebben de Polen een optie tot koop in de overeenkomst opgenomen.

Çeltik is de tweede jeugdige Turk die het niet gered heeft bij Fortuna Sittard. In de zomer van 2017 contracteerde Fortuna Sittard de zeventienjarige Ufukcan Engin. Ook hij tekende een langdurig contract, maar ook hij vertrok met de stille trom na een half jaar.

Bron: TS Podbeskidzie Bielsko-Biała / Fortuna Sittard