Tijdens het seizoen 2012 – 2013 neemt Mark van Bommel het besluit te stoppen met profvoetbal. De middenvelder, die jarenlang in het buitenland heeft gespeeld, sluit zijn imposante carrière af bij de club waar hij in Nederland de meeste successen mee vierde: PSV.

Als eerbetoon organiseert de Eindhovense club een afscheidswedstrijd voor Van Bommel. Tijdens deze afscheidswedstrijd speelt Van Bommel met zijn eigen team tegen het huidige PSV. Maar wat de Eindhovenaren voor elkaar spelen, dat moet in Sittard toch ook kunnen?!

En inderdaad, het is 13 september als Van Bommel ook in Sittard afscheid neemt van ‘zijn’ supporters. Daar waar Van Bommel in Eindhoven samenspeelde met allerlei wereldtoppers, speelt Van Bommel in Sittard samen met zijn oud-ploeggenoten van Fortuna. En hoe mooi is het om nog een keer de spelers bij elkaar te zien die Fortuna in het seizoen 1994 – 1995 aan de titel in de Eerste Divisie helpen en de seizoenen daarna een aantal seizoenen in de subtop van de Eredivisie bivakkeren?

Fortuna en PSV brengen voor deze gelegenheid een speciaal programmaboekje uit

En dus treedt Van Bommel aan met spelers zoals Robert van der Weert, Wil Boessen, Roberto Lanckohr, Regillio Simons, Michael Jeffrey, Ruud Kool, Ronald Hamming en Fuat Usta. Grote afwezige is Fernando Ricksen.

En bij de afscheidswedstrijd waarin de Fortuna All Stars (met Mark van Bommel in de gelederen) het opnemen tegen de huidige selectie van Fortuna Sittard hoort natuurlijk ook een gelegenheidsoutfit.

De shirts zijn van kledingfabrikant Masita en oranje van kleur. Er is gekozen voor een vrij sober shirt voorzien van nummer ‘6’, het nummer waarmee Van Bommel veel speelde. Tevens zijn de shirts voorzien van de naam ‘Van Bommel’.

De Fortuna All Stars treden aan in een fel oranje outfit

Het shirt is ook voorzien van sponsoring. Zo siert de naam rieker.nl de achterzijde en prijkt de naam fitness-saller.nl op de voorzijde. Fraai detail is de tekst ‘Afscheidswedstrijd MARK VAN BOMMEL 13 september 2013’, te zien op de linkerborst.

Het shirt is voorzien van enkele fraaie details!

Op de mouw is een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen logo zichtbaar. Het logo bestaat uit een afbeelding van het lachende gezicht van Van Bommel in een zeshoek; op elke hoek voorzien van het logo van de clubs waarvoor Van Bommel heeft gespeeld (met de klok mee: Fortuna Sittard, PSV, AC Milan, FC Bayern München, FC Barcelona en VV Maasbracht). De rechtermouw is voorzien van een sponsornaam, namelijk GP Trans Transport- & Koeriersdiensten.

Maar niet alleen voor Mark van Bommel wordt een afscheidswedstrijd georganiseerd. Ook Fernando Ricksen valt die eer te beurt. Op 30 oktober 2014 is Fernando Ricksen te gast in het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’. In dit vroege avondprogramma is Ricksen te gast om toelichting te geven op het boek ‘Vechtlust’ dat een beschrijving geeft van zijn leven tot dusver.


Fernando Ricksen onthult te lijden aan ALS

De afgelopen jaren zijn er diverse autobiografieën gepubliceerd over tal van voetballers, de ene nog spraakmakender dan de andere. En omdat over Ricksen de meest wilde geruchten de ronde doen lijkt het goed Ricksen te vragen hoe hij hier nu zelf over denkt.

‘Vechtlust’ is zowel in Nederland alsook in Schotland een bestseller

Maar al gauw gaat het nauwelijks nog over het boek. Ricksen komt erg moeilijk uit zijn woorden en de vraag dringt zich op wat er aan de hand is met de voormalig profvoetballer. Er wordt door de aanwezigen en kijkers onbewust een relatie gelegd tussen het feit dat hij lastig uit zijn woorden komt en zijn voormalig drank- en drugsgebruik.

Maar wat er daadwerkelijk speelt kan niemand vermoeden. Ricksen lijdt aan de ziekte ALS. Deze ziekte zorgt ervoor dat de spierfunctie steeds verder wegvalt en leidt uiteindelijk tot verlamming. Bij Ricksen openbaart zich deze ziekte vooral op zijn spraakvermogen, waardoor spreken steeds lastiger wordt.

De (voetbal)wereld reageert geschokt op het nieuws. Hoe kan een sporter door zo’n ziekte worden getroffen? En houdt dit verband met het leven dat de voetballer jarenlang leidde?

Doordat iedereen plotseling een zwak krijgt voor de karaktervoetballer lijkt het alsof er een ware run ontstaat op ‘Vechtlust’. Tot dusver heeft nog niemand de ziekte overleefd, maar Ricksen is ervan overtuigd dat hij de eerste zal worden.

Het vreselijke nieuws sijpelt ook door tot in Schotland, waar Ricksen jarenlang voor Glasgow Rangers heeft gespeeld. Zowel in Nederland, maar ook in Schotland wordt het idee opgevat Ricksen een testimonial aan te bieden. En met de gedachte dat Ricksen lijdt aan ALS in het achterhoofd lijkt dat meer dan ooit een afscheidswedstrijd te worden.

Ook voor de Fernando Ricksen Testimonial worden speciale programma’s uitgegeven

Daar waar in Glasgow op 25 januari 2015 een testimonial ten ere van Ricksen wordt gespeeld, vindt deze in Sittard 8 maanden eerder plaats, op 25 mei 2014.

Tijdens deze wedstrijd neemt een team van oud-ploeggenoten en bekenden van Ricksen het op tegen Fortuna Sittard. Voor deze gelegenheid worden speciale shirts ontworpen voorzien van het nummer ‘2’, Ricksens nummer.

Evgeniy Levchenko maakt deel uit van het team van Fernando Ricksen

De shirts van het Nederlandse kledingmerk Copa, voornamelijk bekend van haar retro voetbalshirts, zijn wit van kleur en voorzien van een diagonaal, bestaande uit de kleuren rood en blauw. Genoemde drie kleuren zijn een verwijzing naar de clubkleuren van Glasgow Rangers. Daarnaast prijkt op de linkerborst het logo van de testimonial. Het logo bestaat uit een afbeelding van Ricksens gezicht, zijn naam en de datum van de testimonial, 25 mei 2014. Deze tekst komt ook terug in de kraag van het shirt.

Op de achterzijde is het shirt voorzien van de naam van de desbetreffende speler. En er spelen heel wat gekende namen mee, voornamelijk met een verleden bij Glasgow Rangers. Onder andere Giovanni van Bronckhorst, Shota Arveladze, Ronald de Boer, Nacho Novo en Thomas Buffel geven acte de présence.

13-14-2-levchenko_detail
Het logo is speciaal ontworpen voor de Fernando Ricksen Testimonial

Maar ook prominenten zoals Mark van Bommel, Kevin Hofland, Anatoliy Tymoshchuk en broer Pedro Ricksen zijn aanwezig. Ze geven Ricksen in ieder geval een mooi afscheid van het Sittardse publiek.

Hij verruilde Fortuna (Eredivisie) na het seizoen 1996 – 1997 voor AZ (Eerste Divisie) en velen namen hem dat kwalijk. Waarom zo jong al kiezen voor geld in plaats voor carrière? Maar als zijn internationale carrière ten einde is voelt hij zich niet te groot om 13 seizoenen later nog enkele jaren ‘af te bouwen’ bij Fortuna, waarmee hij zijn heldenstatus weer terugwint!