Fortuna speelde een aardige eerste helft, maar was niet in staat om dat overwicht in de score tot uitdrukking te brengen. De rekening volgde in de tweede helft, waarin niets meer lukte….


24 November 2002

Fortuna moet buigen voor zwak Veendam

BV Veendam 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 25. Mészáros 0-1; 40. Buurmeijer 1-1; 57. Weerman 2-1
Opstelling: Baart, Hamers, Steegs, P. Janssen, T. Janssen, Mészáros (83. Daemen), Van der Hoeven, Hamming, Cagnazzo (65. Muto), Tychon (55. El Gaaouiri), Brusselers.
Toeschouwers: 1.500
Scheidsrechter: Olde Olthoff
Geel (Fortuna): P. Janssen
Rood (Fortuna): –

Het is 13.30uur op deze vrijdagmiddag. Proviand wordt ingeslagen, de benen nog een keer gestrekt, verstand op nul en gaan met die banaan!

Twee auto’s met een zeven man sterke bezetting zijn van plan de barre tocht richting Veendam te maken. Omdat we vroeg zijn vertrokken ontwijken we zo’n beetje alle files. Onderweg kijken we goed uit onze doppen, want wellicht zien we Sjra Philippen en Emmo Meijer ergens op hun fiets. Deze twee commissarissen besloten in een vlaag van verstandsverbijstering de weddenschap aan te gaan, dat mocht Fortuna een licentie krijgen, zij al fietsend naar Veendam zouden gaan. Wij maar zoeken en zoeken, maar niks….

Het enige oponthoud van de reis noteren we rond Zwolle, maar ook dat is niet onoverkomelijk. Rond 18.00uur zien we voor het eerst een bordje “Welkom in Veendam!”. Nu de Lange Leegte nog. Uiteraard weer eens geen routebeschrijving bij ons, dus dat wordt weer zoeken naar een speld in een hooiberg. En dan ook nog een onverlichte speld, want zo ver voor de wedstrijd zijn de stadionlampen nog niet aan.

Na wat gecross door de stad (dorp zo u wilt, want Veendam maakt een behoorlijk uitgestorven indruk…) besluiten we maar op onze intuïtie af te gaan. Je staat op een kruising en moet kiezen: rechts, links of rechtdoor. Zonder zinnige argumenten kies je voor rechts en dat blijkt na een paar van dit soort dilemma’s feilloos te werken: Stadion De Langeleegte.

Vroeger zal dit stadion zeker in een lange leegte hebben gelegen, maar sinds er een Vinex locatie tegenaan gekwakt is, ligt het stadion gezellig in een buitenwijk van de stad. Anderhalf uur voor de wedstrijd is er in en rondom het stadion niets te doen. We lopen het hoofdgebouw binnen, waar niemand om toegangskaarten vraagt en ook daar heerst serene rust om niet te spreken van een dooie boel. En het vervelende is dat dat ook niet echt verandert als de klok richting 20.00uur loopt.

Navraag levert weer dezelfde argumenten op als bij andere eerste divisieclubs: de vrijdagavond heeft er zwaar ingehakt. Bovendien werken de resultaten in Veendam ook niet mee.

Iedere trouwe teletekst volger die in de veronderstelling leeft dat Veendam tussen de drie en vierduizend toeschouwers trekt bij thuiswedstrijden, kunnen we uit die droom helpen. Die toeschouwersaantallen kloppen bij lange na niet. Als hier 1.500 man zijn, dan zijn het er weer veel…..

Dat wil niet zeggen dat het hier ongezellig is. Dat stadionnetje is zeer de moeite waard. Klein maar fijn. Aan de lange zijden twee mooie tribunes en achter de goals oude staantribunes waarin stoeltjes zijn geplaatst. Een realist zal zeggen dat het allemaal niks voorstelt, maar dan ben ik maar de romanticus die vindt dat dit stadion naar voetbal ruikt!

We zitten een half uurtje voor de wedstrijd en bladeren door het (dunne) programmaboekje. We lezen dat Fortuna het afgelopen seizoen via de nacompetitie gedegradeerd is. Het boekje mag dan dun zijn maar het is dus altijd nog dik genoeg voor fouten!

Door naar de tegenstander: BV Veendam. Heeft iemand een Sittards verleden? Nee, niemand!

Door naar Fortuna. Fortuna mist drie basisspelers: Akerboom, Van Barneveld en Gommans. Slechts die eerste is een nieuw blessuregeval. Koning besluit Steegs centraal naast Paul Janssen te posteren hetgeen Thomas Janssen een basisplek als linksback oplevert. Voor de rest geen wijzigingen in de basis ten opzichte van de wedstrijd tegen de Eagles.

In het uitvak ontwaren we acht Fortunezen. Voeg dat bij de zeven Fortunezen op de hoofdtribune en het aantal Fortuna volgelingen bestaat dus uit vijftien.

De wedstrijd. Die begint afwachtend van beide kanten. Hier is duidelijk sprake van twee teams die in de tweede helft van de rangschikking staan: weinig vertrouwen. Maar als die eerste helft zich ontwikkelt wordt duidelijk dat Fortuna voetballend de baas is hier op de Langeleegte. Verdedigend komen we niet in de problemen en al combinerend ontstaan er gaten in de defensie van Veendam. Alleen missen we de klasse blijkbaar om dat uit te buiten.

De stadionomroeper meldt dat de lichten op de hoofdtribunes niet uitgaan. Hij heeft de knop al een paar keer omgedraaid, maar de lichten willen niet uit. Is dit een sneer richting Groningen waar lampen niet aan willen?

Terug naar het veld, waar we na een minuutje of 25 dan toch een opening vinden, maar daar hebben we wel de hulp van de scheidsrechter voor nodig. Brusselers sloft op zijn Gerritsens terug na een afgeslagen aanval en staat meters buitenspel. Toch wordt hij door een Fortunees aangespeeld. Bij Veendam gaan elf handen de lucht in wegens buitenspel. Brusselers strompelt rustig verder en doet alsof zijn neus bloed: hij laat de bal gewoon passeren. Hamming ruikt een kans en sprint achter de bal aan.

De scheidsrechter oordeelt dat Brusselers niet aan het spel deelneemt en laat doorspelen. Hamming stormt het strafschopgebied in en legt de bal breed. Daar staan twee Fortunezen vrij: Tychon en Mészáros. De eerste kan net niet bij de bal maar probeert er nog met zijn teentoppen aan te komen. Gelukkig mislukt dat want voor Mészáros is het een koud kunstje om de bal binnen te tikken, 0-1!!


Nu pas ziet Tychon hoe vrij Mészáros wel niet staat….

Met dank aan de scheidsrechter. Je kunt wel zeggen dat Brusselers niet aan het spel deelnam, maar invloed had hij er weldegelijk op….

Veendam krijgt een behoorlijke optater van deze treffer. Ze zijn zeker een kwartier het noorden kwijt (en dat voor Noorderlingen!) en in deze fase kan Fortuna het karwei afmaken.

De rode loper ligt als het ware uit richting keeper Van der Vlag. Er ontstaan nu tal van mogelijkheden om middels één bekeken passje weer een Fortunees vrij voor de keeper te toveren. Maar dat ene passje komt er nooit….

Pech? Tuurlijk de grens die aan de overkant staat fluit na dat dubieuze doelpunt nog maar weinig in ons voordeel, maar als je een aantal malen de kans krijgt om via een ogenschijnlijk simpele combinatie een spits in stelling te brengen en dat lukt telkens niet dan is dat niet alleen pech, maar ook een gebrek aan kwaliteit.

Oké dan maar met 0-1 de rust in. Eh nee, zelfs dat is ons niet gegeven. De eerste de beste kapitale blunder in de verdediging wordt ons direct fataal. Op rechts gebeuren er vreemde dingen, maar ene Buurmeijer heeft er lak aan. Een streep later is het 1-1.


Buurmeijer heeft de eerste verdedigingsfout afgestraft

Dat gebeurt allemaal vijf minuten voor rust en in het restant gebeurt er niets meer. Ruststand: 1-1.

Dat is niet echt een terechte tussenstand, want wij zijn de betere ploeg. Maar wie geschutter bij de tegenpartij niet weet af te straffen, vraagt om problemen. De Goodyearcommissie heeft een hamburgertent geroken en schiet pardoes in de Goodyearjassen. Een hamburger graag, voor 1,50euro. Nou, dat is niet duur! Nou ja, even afwachten of de kwaliteit navenant is. Valt reuze mee: geen sterren, maar dit is eetbaar.

De tweede helft. Fortuna verschijnt ongewijzigd aan de aftrap. Trainer Jan de Korte heeft zijn spelers blijkbaar de les gelezen want die komen een stuk energieker uit de kleedkamer. Geloof het of niet: Veendam begint een offensief. Na een minuutje of tien haalt Koning de machteloze Tychon uit het veld. El Gaaouiri mag het in de spits gaan proberen, maar de eerste actie van El Gaaouiri blijkt het nemen van een aftrap te zijn…..

Veendam scoort dus. Het was een klassieke counter. Beide elftallen stonden op de helft van Veendam. We lijden balverlies en Veendam gooit de bal achter onze defensie en Weerman sprint er achteraan. Bij ons schreeuwen ze moord en brand om buitenspel, maar die Weerman kwam toch echt van zijn eigen helft….

Baart komt zijn doel uit maar is te laat, Weerman speelt de bal om hem heen en dan mag Baart kiezen: neerhalen plus rood of een doelpunt incasseren. Baart kiest niet echt, hij raakt Weerman maar die besluit om door te lopen en de bal in het net te schieten: 2-1.

Weerman had ook kunnen gaan liggen en dan had Sten Dreezen (de stand in van de geblesseerde Bertjens) zijn debuut kunnen maken. Zover kwam het dus niet.


Steegs doet nog zijn best, maar het mag niet baten….

Fortuna heeft nu dus nog een half uur om iets aan de achterstand te doen, maar voorlopig lukt helemaal niks. Veendam blijft de baas in eigen huis. Sten Dreezen maakt dan wel niet zijn debuut, dat betekent niet dat er niemand debuteert vandaag. Want na twintig minuten voert Koning voor het eerst in de Sittardse geschiedenis een volledig Italo-Belgische wissel uit. De aardig spelende Dario Cagnazzo ruimt het veld voor Franco Muto. Deze 17-jarige Belg met duidelijk Italiaanse roots (Juventino per sempre!) mag het op de linkerflank gaan proberen. Hij is een vaste kracht van de A-jeugd en pikt daar regelmatig zijn doelpuntjes mee. De blessures bij Gommans en Rajcomar leveren hem een kans op. Eens kijken of hij iets kan uitrichten in dit vierkant draaiende elftal.


Franco Muto is de 30ste selectiespeler!

Want dat is het. De aardige combinaties van de eerste helft zijn verdwenen. Veendam dicteert het (verre van grootse) spel en wij hobbelen er achteraan. Niemand bij ons is in staat om het spel een andere wending te geven.

Hoe dichter we bij het einde van de wedstrijd komen, hoe meer risico’s Fortuna gaat nemen. Steegs wordt zelfs naar het front gestuurd. Maar die risico’s leveren helemaal niks op in aanvallend opzicht. Keeper Van der Vlag hoeft geen enkele redding te maken.

Aan de andere kant komen er wel kansen voor Veendam om de wedstrijd op slot te gooien, maar ook dat lukt niet.


Weer een kans om zeep….

En dus gaat dit duel als een nachtkaars uit. De nieuwelingen op het veld El Gaaouiri, Muto en Daemen (verving Mészáros) doen hun stinkende best, maar je kunt hen slecht verwijten dat ze een niet draaiend elftal niet aan de gang krijgen. Daar zijn andere spelers voor verantwoordelijk, en die zijn óf geblesseerd óf vandaag absoluut niet in vorm.

En dus eindigt dit duel in een voor Fortuna zeer teleurstellende 2-1 nederlaag. De 1.500 getrouwen in Veendam nemen de overwinning als een godsgeschenk aan. En wij? Wij nemen nog een pilsje en praten desgevraagd nog enkele spelers uit de put.

Rond een uur of half elf blazen we dan maar de aftocht. En dan blijkt onze onfeilbaar veronderstelde intuïtie toch iets minder onfeilbaar dan gedacht. Nou ja, het is mistig, wellicht verstoort dat onze intuïtie, maar het is duidelijk dat we (onbedoeld) begonnen zijn aan een sightseeing tour door de provincies Groningen en Drenthe. Ooit al eens gehoord van de plaatsen Wildervank, Ommelanderdijk, Onstwedde, Gieterveen, Musselkanaal, Exloërmond, Ter Apelkanaal, Valthermond, Exloo en Dedemsvaart? Wij ook niet, maar dan zie je ineens een bordje Zwolle. Pff, nog nooit zo blij geweest met een bordje “Zwolle”. Daar komen we ver na middernacht aan, en daarna plankgas door naar Sittard.

Het is 03.00uur als we het oude nest bereiken. Toch wel behoorlijk gedesillusioneerd, vanwege een wel erg zwakke vertoning van onze mannen in geel/groen….