Na vier wedstrijden zonder verlies weet Fortuna de laatste week weer waar het staat. Na een onnodig verlies tegen Go Ahead Eagles is nu BV veendam te sterk. Het wordt op de Lange Leegte 4-1 voor de thuisploeg. Een falende scheidsrechter, maar ook een falend team liggen daaraan ten grondslag.


4 Maart 2011

Fortuna verliest in Veendam

BV Veendam 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 7. Hoxhaj 1-0; 51. De Leeuw (pen) 2-0; 68. De Leeuw 3-0; 80. De Lallo 3-1; 90. Cruz Vicente 4-1
Opstelling: Wintjens, Geenen, De Boer, Thesker, Liard, Voorn, Ricksen, Mossaoui (64. Kotbani), Ribeiro, Caracciolo, John (46. Di Lallo).
Toeschouwers: 2.815
Scheidsrechter: De Goeij
Geel (Fortuna): Liard
Rood (Fortuna): De Boer

Het is twee uur in de middag als de eerste supporters zich al melden in het supportershome. Twee oud gediende zitten al op een barkruk. Afgelopen maandag waren ze naar de wedstrijd Jong Roda –  Jong Fortuna gegaan. Daar werden ze echter door een aantal jeugdige Roda supporters lastig gevallen. Erg triest natuurlijk, maar zo dat clubje nu eenmaal in elkaar.

Als om drie uur de bus al arriveert kunnen we rustig onze plekjes gaan innemen. Vandaag reizen er maar twintig supporters met de bus naar Veendam. Iedereen kan dus lekker breed gaan zitten. Als om half vier de bus vertrekt zien we dat er enkele bekenden deze keer niet met de bus reizen. Een paar supporters verkiezen de carnaval boven Fortuna, anderen krijgen geen vrij van werk en anderen vluchten zelfs weg uit Nederland vanwege de carnaval.

De supporters die er wel zijn hebben voor een goede voorraad eten gezorgd. De ketens McDonalds, Bufkes, Subways maar ook de plaatselijke supermarkten hebben overuren gedraaid. Onder de supporters zien we ook Don(na) Sjra Philippen, blijkbaar is de carnaval nu echt begonnen!

Tijdens de lange busreis komen uiteraard veel aparte discussies langs. Als het over werk gaat voelt El (vice) Presidente zich geroepen om te melden dat hij nu wel erg hard werkt. Hij is er zelfs van overtuigd dat hij op dat moment harder werkt dan dakdekker Bart. Bart snoert echter meteen de mond van El Presidente door aan te geven dat ze op dit moment allebei in de bus zitten. Tot de eerste tussenstop blijft het hierop stil bij El Presidente.
Dan komt hij erachter dat hij iets thuis is vergeten. Er moeten nog wat papieren worden opgehaald, maar het alarm staat er al op. Een lange discussie met zijn vriendin (die duidelijk de broek aan heeft) gonst door de bus. Berlusconi had daar wel raad mee geweten. Toch lijkt het allemaal geregeld te kunnen worden en kan er worden gestopt bij het kleinste tankstation in Nederland, in de buurt van Zwolle. Sommige supporters weten nog wat eten te scoren, maar de meerderheid besluit te vertrouwen in de kookkunsten van de catering in het stadion van Veendam.

Na een uitgebreide  toeristische route rondom de Lange Leegte mogen we eindelijk voeten aan Veendamse grond zetten. Daar zien we ook al een paar andere redactieleden van Fortuna Online staan. Zij vertrekken de volgende ochtend vanaf Schiphol naar Engeland maar pikken toch nog mooi deze klassieker mee. Bij de kassa blijkt er een niet al te grote voorraad programmaboekjes aanwezig te zijn. Ik doe nog mijn best om eentje te bemachtigen, maar ik kan hoogstens een exemplaar van BV Veendam – FC Almere City krijgen van de vriendelijke caissière. Uiteindelijk weet ik via Eric nog een programmaboekje te bemachtigen, waarvoor dank.

Bij het warmlopen zien we dat Wim Dusseldorp dezelfde basisopstelling zal gebruiken als bij de 0-1 nederlaag tegen Go Ahead Eagles. Randel Shakison is nog altijd geblesseerd en wordt weer vervangen door Philippe Liard.

Voordat de wedstrijd begint is er eerst nog een minuut stilte vanwege het overlijden van een steward bij Veendam. De 49 aanwezige Fortunezen On Tour houden zich netjes aan dit eerbetoon. Zodra de scheidsrechter voor de aftrap heeft gefloten barst het gezang in het uitvak los. I just can’t get enough wordt luidkeels meegezongen en lijkt iedere keer in volume toe te nemen.

Na zeven minuten is het voor een aantal seconden stil in het uitvak. Stefan Thesker laat zich in de luren leggen door Marnix Kolder en Fernando Ricksen reageert net te laat op de inkomende Hoxhaj. 1-0 voor Veendam, maar het I just can’t get enough wordt nogmaals ingezet.

Fortuna is inmiddels wakker geworden na de lange busrit en begint zowaar enkele kansen te creëren.Jerson Ribeiro komt met een slap schot op de proppen en Fabio Caracciolo weet keeper Van der Vlag tot een uiterste inspanning te dwingen.
De grootste kans is echter voor Caracciolo. Ramon Voorn kopt de bal handig terug en Fabio kan vrij uithalen van vijf meter voor de goal. Hij schiet de bal richting de bus die recht achter het uitvak staat geparkeerd. Als scheidsrechter De Goeij dan even later ook nog een duidelijke handsbal over het hoofd ziet, is het duidelijk dat de rust met een 1-0 achterstand bereikt wordt.

In de rust ga ik informeren of er al een redactielid deGoodyear Commissie op zich heeft genomen. Michel blijkt al een broodje gehaktbal te hebben gehad, maar het enige positieve hieraan was dat deze warm was. Over de koffie heeft Michel een vergelijkbaar antwoord. Geen smaak, wel veel servetjes bij de gehaktbal. Het enige wat goed smaakte was het A-merk Snickers. Kort samengevat; geen Goodyear ster voor Veendam dit jaar.

Trainer Dusseldorp heeft tijdens de rust besloten omPaddy John uit het veld te halen. John was al behandeld nadat hij een tik tegen zijn hoofd had gekregen, maar blijkbaar was hij niet fit genoeg om door te gaan.Anthony Di Lallo vervangt hem.

Al snel in de tweede helft is daar het belangrijkste moment uit de wedstrijd. Een diepe bal valt tussenDanny Wintjens en Yoann De Boer in en Michael de Leeuw denkt hierbij een theaterstukje te moeten opvoeren. Hij laat zich wel heel makkelijk vallen. De scheidsrechter doet echter in eerste instantie niks. Hij kijkt naar de assistent scheidsrechter, maar die lijkt ook niks te zeggen. Dan lijkt hij toch maar eieren voor zijn geld te kiezen en de bal op de stip te leggen. Dat er dan ook nog een rode kaart voor De Boer wordt getrokken is helemaal de laatste nagel in de kist. Als het al een overtreding was, werd deze ingezet buiten de zestien. Maar je kan je afvragen of De Leeuw niet bestraft had moeten worden voor deze schwalbe.

Het uitvak is ondertussen niet meer zichzelf en weet niet meer waar ze het zoeken moet. De ene supporter scheldt de scheidsrechter uit, de ander maakt al hangend in de hekken gebaren naar de boosdoener. De penalty wordt uiteraard benut en de spelers van Veendam menen dan ook nog om met een polonaise het uitvak voor lul te moeten zetten.

De rest van de dan gespeelde wedstrijd is niet meer interessant. Elke keer als de Veendam spelers in de buurt van het zestienmetergebied komen wordt er om een nieuwe penalty geschreeuwd. Er vallen nog drie doelpunten, waaronder een eretreffer van Di Lallo. De eindstand laat echter 4-1 op het bord zien en na een slap bedankje van de Fortuna spelers kunnen we weer terug de bus in.

Al snel zien we op de Fortunahome, de website die altijd de waarheid spreekt, een bericht staan met de telefoonnummers van de scheidsrechter. Hij blijkt een eigen website te hebben waar zijn gegevens op vermeld staan. Aangezien we toch in een goede bui zijn besluiten we om Jordy de Goeij te bedanken voor zijn inzet en de gegeven penalty. Dit wordt echter niet helemaal op prijs gesteld door de beste man, en hij belt dan ook meermaals terug.

Misschien de volgende keer eens wat beter fluiten, dan gebeurt zoiets niet. Onze reactie lijkt misschien wat overtrokken,maar het bestaan van onze club staat op het spel. Als Fortuna de komende acht wedstrijden op deze manier behandeld wordt door de scheidsrechters, is de degradatie een feit.

Als we rond twee uur aankomen in Sittard zijn de gemoederen weer enigszins bedaard. We kunnen ons weer gaan opladen voor de volgende kraker, thuis tegen Sparta Rotterdam.

Evert Bos