Na de terechte en broodnodige overwinning op FC Dordrecht, staat vandaag de uitwedstrijd naar Veendam op het programma. ‘Als we ooit de kans hebben in Veendam een resultaat te behalen, dan is het nu’ zei coach Wim Dusseldorp in de week voorafgaand aan de wedstrijd. Achteraf moeten we concluderen dat hij gelijk had, maar het wéér niet is gelukt.


2 december 2011

Volkomen onnodig puntverlies op Veenkoloniaal grondgebied

SC Veendam 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 10. Stolte 0-1, 30. Gommans 0-2, 71. Menting 1-2, 88. Rampavilas 2-2.
Opstelling: Wintjens; Geenen, De Boer, Dreesen, Schroyen; Voorn, Scheelen, Ricksen (70. Wagemakers), Stolte; Diaz, Gommans (79. Hoesen).
Toeschouwers: 2.695
Scheidsrechter: Heida
Geel (Fortuna): Ricksen, Wagemakers
Rood (Fortuna): –

 

De wedstrijddag begint vandaag extra vroeg. Chris pikt me even na half één ’s middags al op. Vervolgens bezoeken we de lokale supermarkt, Michel om de vlaggen op te pikken en de plaatselijke bloemist (waarover later meer). Even na één uur staan we dan al braaf bij de Trendwork Arena. Na het uitladen van de drank van de reis naar Fortuna Düsseldorf – Greuther Fürth eerder deze week, arriveren de eerste reizigers al bij het stadion. Aangezien er nog tijd genoeg is, laad ik naast de ingang van Fortunato nog even mijn gsm op. Vanaf mijn zetel zie ik enkele nerveuze kandidaten lopen die zojuist hun rij-examen hebben gehad óf dat nu moeten gaan afleggen. Als het tegen half drie loopt, zoek ik een plekje op in de bus, die vandaag door 32 fans wordt bemand. Helaas zijn er in de afgelopen dagen enkele afvallers te betreuren geweest, allen door persoonlijke of gezondheidsredenen. Voor de betreffende personen: beterschap, sterkte en hopelijk tot snel!

De busreis begint verrassend. Jeroen bleek na afloop van de met 0-8 verloren zaalwedstrijd van zijn team (afgelopen donderdag) zo boos, dat hij zelfs niet meer met zijn teamgenoten wilde praten. Hun onophoudelijke commentaar droeg daar uiteraard ook niet echt aan bij. Zijn teamgenoten (waarvan een viertal in de bus aanwezig is) waren blijkbaar zo geschrokken van hun eigen gedrag en bieden Jeroen dan ook netjes een bloemetje aan om het weer goed te maken. De altijd goedlachse Jeroen kan dit zichtbaar waarderen.


JC bleek gelukkig vergevingsgezind 

We zitten net op de A73 als er een dvd van The Hangover 2 wordt opgezet. Het zal best een leuke film zijn, maar echt concentreren op een film is voor mij in een bus onmogelijk. Ik laat de film dan ook voor wat het is en concentreer me op belangrijkere zaken zoals kaasblokjes (met dank aan Jeroen) en chips. Even later worden we opnieuw verrast, als blijkt dat de loterij een doorstart maakt. Er zijn een aantal niet-Fortuna gerelateerde prijsjes aangeschaft, waaronder bloemen (geschonken door de Mosselman) en een doos chocolade Lebekuchen. Op dit laatste aast mijn buurman. Als de stofwolken van de trekking zijn opgetrokken, blijkt dat mijn buurman inderdaad met het snoepgoed aan de haal is gegaan en het gros van de prijzen, zoals zo vaak, voor de bar is blijven hangen. Ach ja, ook hier geldt ’meedoen is belangrijker dan winnen’, zullen we maar zeggen.

Het is inmiddels half vijf, tijd om een serieuze tussenstop te maken. Nadat we een schijnbeweging maken bij een tankstation stoppen we even verderop bij het wegrestaurant ter hoogte van Apeldoorn. In het volgende half uur doet het gros van de buspassagiers zich te goed aan steaks, frites, wokschotels en zelfs een verse pizza. Nadat we een groepje fans in hun minivans hebben begroet, gaat de reis verder. Even lijken we een file in te rijden, maar tot serieus oponthoud leidt dit niet.

Als we voorbij Zwolle zijn, worden er plotseling meer en meer gsm’s uit de jassen en tassen getoverd. De loting voor het komende EK staat eraan te komen en een aantal fans wil dit graag live volgen. We zitten al op de provinciale weg richting Veendam als de totale loting bekend is. Portugal, Duitsland en Denemarken zullen samen met Nederland de ‘poule des doods’ vormen. Écht boeien kan me deze loting eigenlijk niet. Voor mij persoonlijk telt alleen Fortuna en ik ben dan ook blij als de aandacht weer wordt gevestigd op de wedstrijd die over een uurtje gaat beginnen.

Dat laatste blijkt even later nog maar de vraag. Als we de dorpsgrenzen van Veendam al zijn gepasseerd, bereikt ons het bericht dat er een lichtmast defect is en het doorgaan van de wedstrijd op losse schroeven staat. Als Fortuna-supporter kijk je ook van dit soort berichten al niet meer op en er raakt dan ook vrijwel niemand in paniek. Aangekomen bij het stadion blijkt inderdaad een van de lampen niet aan te willen gaan.


Deze mast had er aanvankelijk geen zin in 

De plaatselijke stewards weten niet meer te vertellen dan dat er een elektricien onderweg is. We gaan er maar gewoon vanuit dat de wedstrijd doorgaat en hangen netjes het hele hek van het bezoekersvak vol vlaggen. Over de away support van Fortuna zijn we in onze verslagen al vaker lovend geweest. Ook vandaag mogen we dat weer zijn. Uiteindelijk zijn er zeventig Fortunezen aanwezig die allemaal de 334 kilometer, die Sittard van Veendam scheiden, hebben overbrugd. Om kwart voor acht heeft de elektricien zijn werk keurig afgerond en springt ook lamp nummer vier aan. De wedstrijd zal dus definitief om 20 uur van start kunnen gaan.

De elektricien heeft zijn werk gedaan

Sinds tijden kan trainer Wim Dusseldorp over een vrijwel complete selectie beschikken. Hij lost dit luxe probleem op door onder andere Danny Hoesen en Randel Shakison op de bank te posteren. De elf die de klus tegen Dordrecht klaarden krijgen de voorkeur. Danny Wintjens verdedigt het doel; voor hem staan Joeri Schroyen, Yoann de Boer, Timothy Dreesen en Rick Geenen. Op het middenveld zien we Richard Stolte, Wouter Scheelen, Ramon Voorn en Fernando Ricksen. Voorin moeten Harrie Gommans en Kevin Diaz voor het nodige gevaar gaan zorgen.


De fans zijn er klaar voor 

Vanaf het eerste fluitsignaal krijgen we het echt het gevoel dat de eerste uitoverwinning sinds 18 maart van dit jaar (Emmen uit) erin zit. Na een goed uitgevoerde aanval zet Wouter Scheelen Richard Stolte met een schitterende pass vrij voor doelman Nienhuis. Stolte krijgt de bal echter voor zijn rechterbeen en kapt de bal nog even goed naar zijn linker. Vervolgens schiet hij de bal beheerst binnen: 0-1! Voor en in het uitvak wordt een feestje gevierd tussen spelers en fans.

Fortuna voetbalt frank en vrij en de ene na de andere aanval gaat richting Veendams doel. Het wachten is dan ook op een grotere voorsprong voor de Sittardenaren. Die komt er uiteindelijk na een half uur spelen. Fortuna krijgt een vrije trap aan de rechterkant van het veld, ver op de helft van Veendam. De bal wordt scherp voorgegeven door wederom Wouter Scheelen en bereikt bij de tweede paal Harrie Gommans, die zijn zesde treffer van het seizoen aantekent: 0-2. Het uitvak ontploft opnieuw. De sfeer was al prima, maar wordt met de minuut beter. Er wordt uitbundig gezongen en gesprongen, soms zelfs zo hevig dat men in Heerlen spontaan vreest voor het instorten van een winkelcentrum…

Fortuna moet deze voorsprong nog voor rust verder uitbreiden maar laat dat na. Een afstandsschot van Fernando Ricksen scheert een metertje of twee over het doel heen en een aantal voorzetten van Kevin Diaz, Richard Stolte en Wouter Scheelen zijn net te scherp of worden door de Veendam-verdedigers met pijn en moeite weggewerkt. Desondanks zijn we tevreden als scheidsrechter Heida voor de rust fluit en er nog steeds 0-2 op het scorebord prijkt.

De stevige maaltijd in Apeldoorn, de lading eten die in de bus naar binnen is gewerkt en de wetenschap dat er in Veendam alleen door mij verafschuwde broodjes bal worden geserveerd, hebben me al voor de wedstrijd doen besluiten vandaag geen vast voedsel te nuttigen voor de Goodyear-commissie. Om toch een oordeel te kunnen vellen, neem ik een beker cola. Maar liefst €2,50 euro mag ik aftikken voor dit drankje. Ik ben geen ‘holle knook’ en ook geen oude zeikerd, maar toch reken ik weer even terug naar de goede oude guldentijd. Enkele procenten inflatie daargelaten, maar Fl. 5,50 is toch echt schandalig voor een bekertje frisdrank. Als ik dan ook nog een van een lege chipsdoos gemaakte prullenbak op de toonbank ontwaar, is een ster al helemaal ‘out of question’.


De slechtst geknutselde surprise van 2011 

Tijd om terug te keren naar het vak voor de laatste drie kwartier van wat hopelijk de eerste uitoverwinning van het seizoen 2011-2012 gaat worden. Die hoop zakt in de eerste minuut al een heel klein beetje weg, als Fortuna zichtbaar achteruit begint te lopen. Een opdracht van de trainer of toch onderliggende angst bij de spelers? Wie zal het zeggen, maar het stemt ons niet gerust. Ook als Harrie Gommans even later vanuit een hoekschop net naast kopt, blijft de onrust voelbaar. Fortuna houdt de bal niet meer in de ploeg en kiest steeds vaker voor de lange bal. Veendam ruikt de angst en zet Fortuna vast op eigen helft.

In de 71e minuut scoort Veendam dan inderdaad de gevreesde Anschlusstreffer. Na een wissel aan Veendamse zijde en een minuut later aan Sittardse zijde de wissel van Marc Wagemakers voor Ricksen is de organisatie en concentratie even weg. Wintjens rent zijn doel uit op de vrijstaande Danny Menting af. Dat had hij achteraf gezien beter niet kunnen doen, want Menting schiet de bal zonder problemen onder Danny Wintjens door in het lege doel. Meteen rijst de vraag: waarom werd Ricksen nu gewisseld? Was het omdat trainer Dusseldorp bang was dat hij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd zou pakken? Had Ricksen last van een terugkerende blessure? Zat hij er conditioneel doorheen? Wat het antwoord ook moge zijn, de scherpte en organisatie is nu bij Fortuna helemaal ver te zoeken. Veendam blijft aandringen en Fortuna komt er niet onderuit.

Tien minuten voor tijd mag Danny Hoesen invallen. De keus om Harrie eruit te halen, had ik zelf echter niet zo snel gemaakt aangezien we alleen nog maar met lange, hoge ballen werken en Harrie deze prima zou kunnen doorkoppen op Danny. Maar ook hiervoor zal Wim zijn reden wel hebben gehad. Hoesen zorgt in ieder geval direct voor gevaar door met een goed schot keeper Nienhuis tot een uiterste redding te dwingen.

Vijf minuten later zijn we weer dicht bij de bevrijdende derde treffer als we op twintig meter van het doel een vrije trap krijgen. Hoesen legt aan en schiet de bal met een mooie curve op de kruising. De bal komt terug en wordt door Stolte voorlangs geschoten. En als ook een greintje geluk ontbreekt, weet je wat er gaat gebeuren… Twee minuten voor tijd is het inderdaad zover. Links en rechts worden duels te slap aangegaan, waarna Cijntje mag voorzetten en de bal voor de voeten van de ingevallen Panagiotis Rampavilas valt. Van vijf meter is het voor hem een koud kunstje de gevreesde 2-2 binnen te schieten. De teleurstelling in het uitvak is enorm. De spelers rapen zich met moeite bij elkaar om niet helemaal met lege handen naar huis te hoeven gaan. Dat lukt ternauwernood en het blijft bij 2-2.

De ontgoocheling is op en buiten het veld heel groot te noemen. Sommige fans kijken verdwaasd voor zich uit, andere schelden, anderen ruimen de vlaggen maar snel op en zoeken de bus op. Een deel van de spelers komt ons bedanken en hen valt een moeizaam applausje ten deel. Uiteraard wordt ook kenbaar gemaakt dat dit volkomen onnodig was. De spelers zullen dat hopelijk wel begrijpen, als dat niet zo is, hebben ze het verkeerde beroep gekozen.

Terug in de bus is de stemming het eerste half uur behoorlijk down. Echter, gehard als we zijn na zoveel jaar vol ellende en tegenslagen, komen we er weer langzaam bovenop. Zeker nadat Thies heeft verteld over de nachtelijke geluiden in zijn woonomgeving en we een dvd van Rapid Wien krijgen voorgeschoteld, wordt de sfeer weer beter.

We stoppen bijna in Apeldoorn, maar de chauffeur komt op het idee om de bus zo’n anderhalve kilometer van het tankstation te gaan parkeren. Dat zien we niet zitten en bij de volgende mogelijkheid wordt gestopt, nu ter hoogte van Arnhem. Er hangt een bord van Shell, maar eenmaal binnen lijkt het meer op een nachtwinkel in een Londense buitenwijk. Ook dit overleven we en omstreeks kwart voor twee bereiken we de Trendwork Arena.

Tot de rust was er geen vuiltje aan de lucht en nooit waren we dit seizoen dichter bij een uitoverwinning dan vandaag. Tóch wilde het wederom niet lukken. Waar het aan ligt? Ik wil er eigenlijk even helemaal niet over nadenken. Maar met de zware wedstrijden tegen Willem II en FC Zwolle voor de boeg, mogen we alvast concluderen dat we in verhouding tot onze kwaliteiten veel te weinig punten hebben behaald. Nog twee keer gas geven, dan de winterstop in en hopen op betere resultaten in het nieuwe jaar. Dat heeft onze supportersschare toch écht wel verdiend…