Fortuna heeft het traditioneel erg moeilijk in de uitwedstrijd tegen BV Veendam. Deze editie wordt echter weer duidelijk dat dit niet een seizoen zoals alle anderen is. Fortuna wint met 1-3 en staat na twaalf gespeelde wedstrijden op een meer dan terechte vierde plaats op de ranglijst.


9 november 2012

72 bottles of Fosters on the wall

SC Veendam 1 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 14. Khalouta 0-1, 55. Voorn 0-2, 59. Menting 1-2, 80. Nepomuceno 1-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, De Boer, Çevik (63. Nieuwland); Khalouta, Diaz (71. Nepomuceno), N’Koyi (80. Briels).
Toeschouwers: 2.833.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel: Turan, Janssen, Voorn, Diaz.
Rood: –

Als om kwart voor drie de dubbeldekker van Hanneman komt aanrijden is aan de bepakte supporters te zien dat dit een verre uitwedstrijd betreft. Iedereen heeft wel voor iets anders gezorgd vandaag. Een koelbox vol met Fosters (in totaal 72 flesjes), tal van zakken chips, koekjes en snoep. Een zevental supporters heeft er voor gekozen om de dag met een 30 cm broodje van Subway te beginnen.


Subway deed goede zaken

Het is natuurlijk nooit zeker bij welk tankstation we terechtkomen en of daar ook wat fatsoenlijks te eten is. Verder kan een goede bodem bij dit soort tripjes lang niet slecht zijn. In de bus zien we de vertrouwde gezichten. Zelfs Jan heeft zich vanuit Amsterdam bij ons gevoegd voor deze verre reis. Als liefhebber weet hij natuurlijk dat dit de fijnste zijn. We missen alleen nog Yelle die in New York nog live verslag doet van alles wat orkaan Sandy teweeg brengt.

72 bottles of Fosters on the wall
72 bottles of Fosters
Take one down and pass it around
71 bottles of Fosters on the wall


De Foster’s leverancier mocht ook niet klagen

Bij Nijmegen besluit de chauffeur om de toeristische route door het centrum te pakken. Er zou een vrachtwagen gekanteld zijn, een nieuwtje wat niet bij iedere geïrriteerde supporter in de bus beland. Rond die tijd besluit JC dat het tijd is voor het volgende unieke moment bij een busreis. Hij heeft een waterpijp genomen en gaat op zoek naar materiaal om het allemaal werkend te krijgen. De wodka, tabak en zilverpapier worden al snel geregeld. Achterin de bus komt iedereen aan zijn trekken, al is het zuigen aan een slang best lastig als deze niet goed is aangesloten. Als JC even later ook nog wat wiet bij het tabak doet zien sommigen even sterretjes of andere waanbeelden.


Het moet niet veel gekker worden

Het is dan ook maar goed dat er rond Arnhem wordt gestopt bij een tankstation met een La Place restaurant. Even wat frisse lucht kan geen kwaad. Omdat we wat vertraging hebben opgelopen krijgen we maar 20-25 minuten de tijd om ons avondeten binnen te werken.  Aangezien het bestellen en bakken soms al vijftien minuten duurt is er nog nauwelijks tijd over om rustig te zitten. Als JC na twintig minuten in paniek het restaurant inkomt moet er opeens haast worden gemaakt. Volgens de chauffeur zou de aankomsttijd nu om 19:50 zijn, iets wat natuurlijk nooit kan. Juul probeert alles nog naar binnen te werken, wat hem op een verbrand gehemelte komt te staan. Martijn staat zijn frieten maar aan Marc af, die heeft dat immers zo weggewerkt.


Fast food / fast digestion

24 bottles of Fosters on the wall
24 bottles of Fosters
Take one down and pass it around
23 bottles of Fosters on the wall

Als we weer zijn vertrokken is het tijd voor de loterij. Achterin de bus weet er niemand een felbegeerde prijs te bemachtigen. Wel worden er nog wat stempels uitgedeeld. Er zijn er zelfs al een aantal supporters die de kaart al vol hebben en vandaag gratis meereizen. In de bus gaat het ondertussen onverminderd door met de grootste onzin. De reis begint Engeland reis achtige taferelen te krijgen. Dit lijkt de ultieme voorbereiding op de reis naar Liverpool eind december. De drank is niet meer aan te slepen en als snel zijn de Fosters op.

1 bottle of Fosters on the wall, 1 bottle of Fosters
Take one down and pass it around, no more bottles of Fosters on the wall
No more bottles of Fosters on the wall, no more bottles of Fosters.
Go to the Annet and buy some more, 72 bottles of Jupiler on the wall.

Er wordt overgeschakeld naar Jupiler en ook deze worden in een razend tempo verslonden. De chauffeur lijkt ondertussen nu wel even de weg kwijt te zijn. De stadionlampen van Veendam doemen al op, maar deze zijn even later nergens meer te bekennen.  Rond half acht komen we uiteindelijk aan bij het stadion en krijgen we van Wil een kaart uitgereikt.

Binnengekomen herkennen we een bekend gezicht, namelijk die van de cateraar. Hem waren we bij Cambuur Leeuwarden ook al tegengekomen en navraag leert dat hij inderdaad bij beide clubs de  inwendige mens bij de uitsupporters versterkt. Zijn aanbod is echter gegroeid in twee maanden tijd. Er zijn nu ook frieten te krijgen en bijna alle bekende snacks. Voor Brian zijn er zelfs voor bamischijven gezorgd. Als de Goodyear commissie nog bestond had deze goed moeten gaan zoeken om geen ster uit te delen.


De makers van ‘Masterchef’ zagen hem over het hoofd

Als onze vlaggen in het vak naast het uitvak zijn opgehangen kunnen we gaan kijken welke elf helden vandaag de eer van het Fortuna logo mogen verdedigen. De opstelling is op vijf plaatsen gewijzigd ten op zichte van de verloren uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Zo keert Joeri Schroyen terug van een schorsing, is Timothy Dreesen weer fit genoeg om te spelen en speelt Fatih Turan ter faveure van Jonathan Hendrickx . Prince Rajcomar is ziek in Sittard gebleven en Quin Kruijsen is nog herstellende van zijn blessure. Voor hen is er de terugkeer van Patrick N’Koyi en Ramazan Cevik. Met twee volle zakken papiersnippers worden de spelers verwelkomd op het veld.


Het KNMI had nog zo gewaarschuwd voor lokale confetti stortbuien

Fortuna begint de wedstrijd richting het uitvak. Met 88 Fortunezen On Tour wordt er geprobeerd om het gekkenhuis in de bus om te zetten naar een geweldige sfeer in het uitvak.  Het ‘allemaal in de hekken’ wordt al snel ingezet en ook subliem uitgevoerd. Fortuna lijkt de aansporingen te begrijpen en begint goed aan de wedstrijd. Er is een kleine kans voor N’Koyi en Veendam moet een aantal corners weerstaan. Na veertien minuten is het dan eindelijk raak voor de Sittardse formatie. Yoann de Boer opent naar Turan die de bal voorgeeft in de zestien. Met een subtiele voetbeweging verlengt Kevin Diaz de bal. Vlak voor onze neuzen eindigt deze bal op de lat. De rebound is echter voor het goudhaantje van dit seizoen, Aziz Khoulata.  Met zijn zevende goal van het seizoen zet hij Fortuna op voorsprong. Het uitvak springt bijna uit zijn voegen. Weer een moment om in te lijsten. Hierna moet Veendam komen, maar Ferhat Kaya komt op een enkele grabbelbal na niet in de problemen. Roel Janssen en Kevin Diaz ontvangen  wel nog een gele kaart, maar verder blijft de schade beperkt. Cevik krijgt zelfs nog een goede kans op de 0-2, maar zijn schot is te slap. Het uitvak heeft het ondertussen gemunt op VC Johnny Leinarts. De papiersnippers worden wederom gebruikt om hem van een feestelijk tintje te voorzien. Dat hij dit grapje niet kan waarderen is later te merken als hij bezweert dat er nooit meer papiersnippers het uitvak in komen.

De rust wordt gebruikt om wat oude herinneringen op te halen. De wedstrijd waarin Wasiu Taiwo met twee treffers een punt redde in de slotfase moet zo ongeveer wel ons beste resultaat in de laatste tien jaar zijn geweest.

Ook in de tweede helft begint Fortuna weer erg goed. In de 55e minuut kijken we verbaasd op als er een paar spelers juichend wegrennen na een corner. Een makkelijk houdbare kopbal van Ramon Voorn is blijkbaar toch nog in het doel verdwenen. 0-2 in Veendam, wat een weelde! Kort hierna krijgt N’Koyi een grote kans om de wedstrijd helemaal op slot te gooien. Hij komt echter net te kort en de keeper met de moeilijke Griekse naam Timmermans redt deze keer wel. Daar waar de keeper van Veendam wel redt, zien we het eerste foutje van Kaya dit seizoen. Bij een voorzet die rond de elf meter belandt eindigt hij zelf in niemandsland en Danny Menting kan eenvoudig de bal over Kaya heen koppen.  Meteen onderneemt Willy Boessen actie en laat Thijs Nieuwland invallen voor Cevik. Veendam lijkt iets meer op te komen, maar speelt hiermee ook in de kaart van Fortuna. Zo is er een snelle counter na een corner van Veendam. Schroyen mikt met zijn schot echter verkeerd. Bij een volgende corner van Veendam ontstaat er een scrimmage voor de goal. Kaya raakt hierbij geblesseerd en het is te hopen dat deze blessure meevalt.  Hij keept de wedstrijd wel uit, maar met een van pijn vertrokken gezicht.  Boessen plaatst ondertussen volgende wissel, Gevaro Nepomuceno voor Kevin Diaz. Met die laatste wissel drukt Boessen wederom zijn stempel op de wedstrijd. In het hele seizoen pakken zijn wissels al goed uit en vanavond is het niet anders. Bij een counter geeft Khalouta de bal mee aan Nepomuceno en die besluit uit te halen.  3-1 in de 80e minuut en de drie punten lijken in de pocket. Boessen brengt hierna gelijk Jordy Briels voor de moegestreden Patrick  N’Koyi, die onder luid applaus het veld verlaat. Fortuna komt hierna op een gevaarlijk schot van Veendam na niet meer in de problemen. Scheidsrechter Manschot fluit voor de laatste keer op zijn fluitje en de spelers kunnen op weg naar het uitvak om het volgende feestje te vieren.


Feest in Veendam

Na twaalf gespeelde wedstrijden heeft Fortuna al 23 punten verzameld, een vierde plek op de ranglijst veroverd en doet het zelfs nog mee om de tweede periode. Supporters vallen elkaar in de armen, want dit zal voor de meesten nooit echt wennen. Jarenlang zijn we het gewend om voornamelijk te verliezen, dan is een seizoen als dit dan eindelijk onze verdiende loon voor onze onvoorwaardelijke steun.

De terugreis wordt dan ook ingezet zoals de heenreis eindigde, in een opperbeste stemming. De stemming slaat hoogstens even om als blijkt dat het bier op is halverwege de reis.

Wil, Wil, Wil, Wil, Wil
Bier, Bier, Bier, Bier, Bier
Op, Op, Op, Op, Op
Wil, het bier is op!

Maar zelfs zonder bier blijft de stemming geweldig. Er komen wat Nederlandse klassiekers langs en het slap gelul kent geen einde. Bij Zwolle is er nog een tussenstop gepland. Waar de een zich tegoed doet aan wat vitaminen zit de ander aan de volgende vette hap. Onze vraatzucht kent inmiddels geen grenzen meer. Net iets na twee uur komen we tegelijk met de spelers aan bij de Trendwork Arena. Als dit een voorbode is op de reis naar Engeland, dan wordt dit de beste editie ooit!

Als afsluiting de punten in het kader van de ‘Thank God it’s Friday‘ rubriek.

Resultaat: Een nette overwinning levert 9 punten op.
Uitvak: 88 supporters aanwezig. 4 punten, maar ook een eervolle vermelding vanwege de grote afstand.
Stadion: De Lange Leegte spreekt natuurlijk tot de verbeelding bij de fanatieke supporter. Je moet er gewoon een keer geweest zijn. Met hekken die aan De Baandert doen denken (op de scheermesjes na) levert deze categorie 6 punten op.
Thuisfans: Interactie was ver te zoeken. Aan de overkant stond een groepje van twintig man wat wel zijn best deed, maar meer was het ook niet. Er was wel een spandoek: Tegen stadionverboden. Het vermoeden is dat hun groep ver is uitgedund. Tot die tijd zullen ze het moeten doen met een schamele 2 punten.
Catering:  De catering was dit jaar uitstekend verzorgd. Een echte frietkot en tegen vriendelijke prijzen. We delen 8 punten uit, maar dit kunnen er volgend jaar zomaar 10 worden.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards en erg behulpzaam. Een programmaboekje was er echter niet te vinden. Onze vlaggen mochten we in het vak ernaast ophangen. Onze eigen VC was het enige minpunt, maar hij telt in deze kwestie niet mee. 6 punten dus.

Dat brengt het totaal op 35 punten en doet BV Veendam voorlopig op een tweede plaats eindigen.

Evert Bos