Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, het schrijven van een wedstrijdverslag. En dat is eigenlijk nog steeds zo, onverminderd. Maar u kunt zich voorstellen dat er in deze dagen gemakkelijkere opgaven zijn. Elke dag weer is als een soort van D-Day: Je wordt overspoeld met allerlei berichten van deze en gene over de nieuwste ontwikkelingen in de strijd om het naakte bestaan die Fortuna momenteel moet voeren. Waarheid, geruchten, teleurstellingen, chaos. Eerlijk gezegd probeer ik er mijn eigen weg in te vinden en mijn eigen ding te doen, maar dat lukt me niet altijd even goed.


28 Januari 2005

(Wan)hoop en bloedende harten

AGOVV 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 15. Lopes Monteiro 1-0; 19. Lopes Monteiro 2-0
Opstelling: Baart, T. Janssen (71. Op den Kamp), Akerboom, Dassen, Hermans, Elberkani, Daemen, Meszaros, Van Barneveld (66. Zafarin), Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 1.932
Scheidsrechter: Steenstra;
Geel (Fortuna): Baart, Daemen, Derksen
Rood (Fortuna): –

Ik weet maar al te goed dat ik een driftkikker van de bovenste plank kan zijn, maar vaak ebt dat weer even snel weg als dat het gekomen is. Wat mij echter enorm steekt, is de berichtgeving in diverse media. Schreeuwende koppen over een op handen zijnde ondergang van Fortuna. Met name de regionale, geschreven, media spant hierbij de kroon. De in Maastricht reeds beruchte kreupelhouttoerist Oostra (zijn verschijning zou zelfs Pontius Pilatus doen verbleken) maakt er meestens samen met zijn ‘partner in crime’ Lammerse bij Dagblad De Limburger een “fantastisch” spectaculair feuilleton van. Met een bijzondere tendentieuze rol voor Fortuna en zeker ook de supporters. Zoals de stukjes over bedreiging van raadsleden.

Mijns inziens generaliseert dit ‘Double Dutch’ koppel er te pas en te onpas op los. Via een redactielid van Fortunahome vernam ik dat er slechts een tweetal anonieme gevallen van bedreiging officieel bekend zijn. Maar goed, voetbalsupporters blijven een kwetsbare doelgroep en het wildseizoen beleeft hoogtijdagen. Voor 30 bij de raadszitting van donderdag j.l. in alle pais en vree demonstrerende Fortunezen een inzet van minimaal 10 agenten in het kader van verhoogde veiligheid. Toe maar, daarvoor is er wel voldoende geld in kas bij de gemeente Sittard-Geleen-Born. Net als voor de aanleg van extra verkeersdrempels in de diverse woonkernen, toe maar.

De KNVB heeft bovendien de mond vol van het schoon houden van het voetbal in alle opzichten en het aanpakken van vandalisme. Maar laat de KNVB zich dan ook maar eens het hoofd breken over hetgeen de heren Oostra en Lammers teweeg hebben gebracht met hun laakbare berichtgeving. Deze is vele malen erger dan hetgeen er her en der in de gastenboeken op de fansites wordt gepost. Juist dit doet bij supporters het bloed kolken. Voetbalsupporters zijn natuurlijk gemakkelijk te sanctioneren, journalisten mogen daarentegen de grenzen van het betamelijke overschrijden in het kader van vrijheid van pers. Paradox alom. In dit land is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld dat er mensen bij vol daglicht in koelen bloede worden geliquideerd, maar de uitdrukking op internet “Ik ben bang dat ik niet voor mezelf kan instaan” doet het terreuralarm rinkelen. Ga zo voort politiek, meer blauw op straat, maar waar is de efficiency?

Daarnaast wil ik het ook nog even hebben over de houding van de politiek. Dat iedere politieke partij zijn grondbeginselen heeft en zich daaraan wenst te conformeren, soit. Maar dat er ineens een rechtse politicus voor de camera van L1 roept dat (geldelijke) steun aan Fortuna over de ruggen van bijstandsmoeders zal gaan, vind ik bijzonder vilein. De betreffende meneer moet maar eens eerst de ruiten van zijn eigen winkel gaan wassen.

Goed, dan maar het sportieve gedeelte. Zoals de vaste lezer reeds heeft gemerkt, is de vaste schrijver dezes weer verhinderd, hij probeert de economie van onze sociaal-democratisch geleide monarchie nog maar eens een dienst te bewijzen. Vertrek dan maar weer vanuit het idyllische Gronsveld. Op weg naar mijn jubileum, mijn 100e aaneengesloten officiële wedstrijd, de 96e sinds de degradatie. Tussenstop te Sittard, alwaar ik mijn vaste passagier Eppo oppik. Daarna nog een tussenstop ergens in Midden-Limburg, alwaar twee goed geïnformeerde dames zich bij ons voegen. Ter hoogte van Venray nog een niet geplande edoch nuttige pitstop, ik tank Fristie bij, altijd bruikbaar vanwege de snelle suikers.

Aldaar ook de eerste melding van wagen één, oftewel het voertuig van de Lateral Boys. Zij liggen ruim voor op ons. De reis verloopt verder voorspoedig en om 18.45 uur exact meldt wagen twee zich als tweede bij de poort van het uitvak van AGOVV naast de reeds aanwezige wagen één. Niet veel later volgt een heel peloton Fortunezen. Volgens Eppo zal de teller vandaag halt houden bij 68. Binnen assisteren we de Lateral Boys met het bevestigen van de spandoeken. Een andere Lateral Boy legt inmiddels samen met webmaster Linford van Fortunahome een aantal spandoeken en een Spruchband op het talud achter het doel waar geen tribune staat. De meeste gezichten in het uitvak zijn familiair. Fortunahomers, Fortuna Online/Lateral Boys, Help Fortuna, een heleboel andere bekenden, ze zijn er allemaal weer.

Nog voordat de warming-up plaats vindt, komen Chris Dekker en Roger Reijners nog naar het uitvak. Uit hun stem klinken bemoedigende woorden. Laten we het dan ook op wishful thinking houden. Achter mij wordt het Thieske echter teveel, hij barst in tranen uit. Een dik jaar geleden maakten we samen nog deel uit van de toenmalige Supportersraad (R.I.P.). Sindsdien is het contact gebleven en ik heb hem leren kennen als een bijzondere supporter en een oprecht mens. Emotioneel doet zijn uitbarsting mij dan ook veel. Ik denk eraan dat het vandaag de verjaardag zou zijn geweest van mijn vijf jaar geleden overleden oom, degene die mij als klein ventje meenam naar en grootbracht met Fortuna. Als ik naar de gezichten van vele anderen kijk, valt er een hoop spanning van af te lezen, in sommige gevallen zelfs wanhoop. Vele groen-gele harten moeten vandaag welhaast bloeden.


Uithuilplek….

De wedstrijd. Bij Fortuna zien we dat Joep “Jeup” Op den Kamp en Davy Z. op de bank hebben plaatsgenomen. Thomas Janssen en debutant Mohammed Elberkani staan in de basis, aanvoerder Ronald Dassen en Aziz Moutawakil maken hun rentree na blessureleed. Achter het doel van AGOVV-doelman Van der Gouw zien we bovendien dat de bij ons bekende Jules ‘voor al uw feesten en partijen’ Coenen ook in Apeldoorn van de partij is, getuige het reclamebord “Bedrijfsfeest.nl”. Bij AGOVV is onze voormalige rots in de branding Robert Roest nog immer van de partij. 35 Jaar, het haar wat langer, maar nog immer van roestvrij staal. Een modelprof aan wie deze site ook een deel van haar naamsbekendheid dankt, daar hij de eerste was met wie wij een interview mochten hebben. Nostalgie. Verder valt bij AGOVV Brahim Bouhadan op, vooral vanwege het beschermende masker dat hij draagt. Hij oogt dan ook als The Phantom of the Opera.

Arbiter Steegstra heeft inmiddels de wedstrijd in gang gezet. Achter mij start het crowd singing. Vol vuur. Het merkwaardige feit doet zich voor dat ik bijna niets op papier krijg gezet, terwijl beide partijen toch met volle inzet spelen. Maar kansen worden er niet of nauwelijks gecreëerd. Fortuna opent wat dat betreft de debatten. Een corner van Tommie Daemen wordt door Joos van Barneveld door een mêlee van benen in de doelmond gewerkt, maar de inzet wordt van de lijn gehaald. Even later repliceert AGOVV via Lopes Monteiro, zijn schot gaat over het doel van Rein Baart.

Even na het halfuur volgt de beste aanval van Fortuna uit de eerste helft. Counter via Thomas Janssen. Thomas passt naar Elberkani, voorzet op topschutter Dirk Jan Derksen, recht in de handen van ‘s lands oudste profvoetballer, Van der Gouw. En die mag als doelverdediger de bal in de handen pakken. Het slotakkoord is voor de thuisploeg. De takentvolle middenvelder Garritsen passt op Lopes Monteiro. Deze ontwijkt de buitenspelval, maar besluit in de handen van Baart. Tea time.


Wat moeten de ‘veger en blik’ in een snackbar??

Uiteraard hebben we ook in Apeldoorn onze Goodyear outfit weer aangetrokken. De service is uitstekend, snelle bediening, de eerste koffie is gratis. We gaan voor het broodje met worst. De geur doet niet veel goeds vermoeden. The first bite is al niet veel beter. Nee, de smaak doet mij denken aan linnengoed dat verbrand is doordat er een strijkijzer op is blijven stilstaan. Zelfs de smaakvolle mosterd kan hier geen verandering in brengen. Waardering: broodje ruim voldoende, worst zwak tot zeer zwak. Echter een eervolle vermelding voor service en vriendelijkheid, het is vaak genoeg anders geweest. Ik mag hopen dat we ook nog naar Cowboy Henk in Emmen mogen gaan….

Plots valt uit de speakers in een mij niet geheel bekende context de naam van onze buurclub uit het zuidoosten van de provincie. De “deutsche Schweine” worden weer met veel smaak geconsumeerd.

Hervatting, tweede helft. Taiwo opent voor de gastheren, met een demarrage vanaf rechts naar binnen, het schot met links wordt door Baart in twee tijden gestopt. Niet veel later geschiedt het kwaad. Een spontane aktie van Lopes Monteiro resulteert in een schot dat eindigt in de kruising, Baart verslagen, 1-0 op het scorebord. Ook dat kan er nog wel bij.

We zijn de kluts kwijt en AGOVV geeft een ferme hengst op het gevonden gaspedaal. Een vrije trap belandt bij Roest, zijn inzet verdwijnt op de mager bezette tribune achter Baart’s doel. Toch wel vreemd voor een club met dusdanig klinkende thuisresultaten, zo’n geringe opkomst. Maar goed, wij hebben andere zaken aan onze hoofden. Fortuna is uit het veld geslagen, de kluts kwijt in deze partij. Derksen krijgt geel van scheids Steegstra, waarschijnlijk voor protest. Doen we nog iets terug. Jawel. De voor Van Barneveld ingevallen Davy Z. probeert via een fraaie lob Van der Gouw te verschalken, alleen de bovenkant van de lat wordt geraakt.

Maar de wedstrijd wordt even later in een definitieve plooi gebracht. Naar ik meen Garritsen breekt door de buitenspelval, Baart kan hem alleen nog hardhandig ten val brengen: strafschop. Steegstra is coulant en toont Baart slechts geel. Man of the Match Santinho Lopes Monteiro verzilvert de strafschop, 2-0.

AGOVV krijgt nog mogelijkheden via Taiwo (schot tweede lijn naast) en Winklaar (vrije trap over). Vermeldenswaardig zijn nog de wissels aan onze zijde van Joep “Jeup” Op den Kamp voor Thomas Janssen en bij AGOVV Winklaar voor Chiba, Meekels voor “Phantom” Bouhadan en Nesselaar voor Lopes Monteiro. Fortuna had een “rien ne va plus” dag, alleen debutant Elberkani en onze meeste evenwichtige speler Laszló Mészáros scoorden een voldoende. Maar op een dag als deze is alles bijzaak. Alleen het naakte bestaan telt nog. Inmiddels is ook bekend geworden dat Fortuna de minimaal benodigde €1.000.000,- gemeentesteun ook weer op haar navel kan schrijven, het gaat maar door in het circuit der teleurstelling.

Na kort Radio 1 te woord hebben gestaan, kan ik de terugreis aanvangen. Een bijzonder rustige terugreis. Het zijn vooral de dames die het woord hebben. Voorin is de berusting voelbaar. Teleurstelling en verlies laten hun sporen achter. Op de dag der bloedende harten. Mijn geest is momenteel even op, maar nog lang niet uit de fles!

U was een fijn publiek”

(Met dank aan Stijn Meuris)

Gegroet,

TMD