In de laatste wedstrijd van het jaar 2012 weet Fortuna de uitstekende lijn in dit seizoen door te zetten. In Apeldoorn wordt met 0-2 van AGOVV gewonnen. Dat het niet helemaal verdiend was, hoor je verder niemand over. Fortuna behaalt dit jaar in totaal 60 punten, een aantal waar we al meer dan tien jaar alleen maar van kunnen dromen.


21 december 2012

Fortuna besluit 2012 met een overwinning

AGOVV Apeldoorn 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 50. N’Koyi 0-1, 90. N’Koyi 0-2.
Opstelling: Kaya; Hendrickx (77. Turan), Mannes, Vets, Schroyen; Voorn, Çevik, Kruijsen; Diaz (77. Nepomuceno), N’Koyi, Khalouta (57. Briels).
Toeschouwers: 1.638
Scheidsrechter: Honig.
Geel: Kaya, Hendrickx, Mannes.
Rood: –

Het is vrijdag 21 december 2012. Deze dag zou wel eens goed de geschiedenisboeken kunnen ingaan als de dag waarop AGOVV haar laatste wedstrijd in het betaalde voetbal speelt. Veluws trots heeft financiële problemen en zelfs de gemeente haakt af bij de toekomstplannen.  Hoe toepasselijk is het dat Fortuna op deze dag op bezoek komt. Ongeveer acht jaar geleden was het namelijk precies andersom. De aanwezige uitsupporters dachten toen dat de wedstrijd tegen AGOVV de allerlaatste wedstrijd ooit was van Fortuna. Uit het betreffende wedstrijdverslag van Harald zijn dit de laatste twee alinea’s om het beeld goed aan te geven:

AGOVV krijgt nog mogelijkheden via Taiwo (schot tweede lijn naast) en Winklaar (vrije trap over). Vermeldenswaardig zijn nog de wissels aan onze zijde van Joep “Jeup” Op den Kamp voor Thomas Janssen en bij AGOVV Winklaar voor Chiba, Meekels voor “Phantom” Bouhadan en Nesselaar voor Lopes Monteiro. Fortuna had een “rien ne va plus” dag, alleen debutant Elberkani en onze meeste evenwichtige speler Laszló Mészáros scoorden een voldoende. Maar op een dag als deze is alles bijzaak. Alleen het naakte bestaan telt nog. Inmiddels is ook bekend geworden dat Fortuna de minimaal benodigde €1.000.000,- gemeentesteun ook weer op haar navel kan schrijven, het gaat maar door in het circuit der teleurstelling.

Na kort Radio 1 te woord hebben gestaan, kan ik de terugreis aanvangen. Een bijzonder rustige terugreis. Het zijn vooral de dames die het woord hebben. Voorin is de berusting voelbaar. Teleurstelling en verlies laten hun sporen achter. Op de dag der bloedende harten. Mijn geest is momenteel even op, maar nog lang niet uit de fles!

U was een fijn publiek

Een pijnlijk gegeven voor deze dag, die wordt ingegaan met een krantenartikel waar menig Fortuna-supporter niet blij van wordt. Er wordt gesproken over een mogelijke samenwerking tussen de jeugdopleidingen van Roda JC en Fortuna. Alles zou al rond zijn volgens het artikel. Na veel ongeruste reacties komt er in de middag gelukkig een persverklaring van Fortuna. Hierin wordt duidelijk gesteld dat er wel gesprekken zijn geweest, maar Roda voor de zoveelste keer heeft aangetoond een onbetrouwbare partner te zijn. Niet echt iets nieuws natuurlijk. Fortuna geeft aan dat dit traject is afgesloten, laten we hopen dat dit ook daadwerkelijk zo is.

Om half vijf vertrekt een bijna volle bus richting Apeldoorn. Behalve de aanwezige usual suspects missen we toch enkele bekende gezichten. Kerstgala’s en zelfs glazen huizen zijn hier mede debet aan. De busreis begint erg goed. JC heeft namelijk een bucket chickenwings van KFC meegenomen en laat deze netjes de bus rondgaan. Het is niet te verwachten dat de vaste bezetting achterin de bus met de kerst tekort komt qua eten, maar toch is dit een erg mooi kerstgebaar.  Het onderwerp van gesprek is uiteraard de mogelijke fusie tussen de jeugdopleidingen. Ook de 15-jarige Bob Vankan komt ter sprake. Fortuna had graag gezien dat hij vandaag plaats had genomen op de bank. Hier stak de KNVB echter een stokje voor, aangezien de minimum leeftijd 16 blijkt te zijn. Zijn vader had zich al opgegeven voor de busreis om de wedstrijd in het uitvak mee te maken. Hij ontbreekt logischerwijs ook.  Na een korte tussenstop bij ditmaal een groot tankstation is het tijd voor de loterij. Deze loopt echter uit op een gigantisch fiasco. Ook de niet verkochte lootjes zijn  in de zak gegaan waardoor het erg lang duurt voor de winnaars zijn gevonden. Dit tot grote hilariteit vooraan in de bus.

We komen ruim op tijd aan op Sportpark Berg en Bos, de thuishaven van AGOVV. Hier zien we dat er nog heel wat supporters met eigen vervoer op deze wedstrijd zijn afgekomen. Uiteindelijk worden er 115 Fortunezen On Tour geteld. Wat we ook zien is dat er duidelijk geen geld meer is bij AGOVV. Zo zijn er nauwelijks stewards aanwezig en wordt vrijwel niemand gefouilleerd. Tevens zijn er geen toiletten aanwezig, iets wat het mannelijk deel van de supporters vrijwel verplicht om te doen aan wildplassen. Het vrouwelijk deel moet in de rust enkele kilometers lopen om een toilet te vinden. Barbaarse omstandigheden, maar wel begrijpelijk in de situatie van AGOVV.

Met enkele acrobatische capriolen worden de spandoeken opgehangen aan onze kant van het vak. Sommige supporters hebben zelfs de eer om over het veld te mogen lopen om achter de goal een spandoek op te mogen hangen.


Hoe hoger de hekken, hoe gekker de gekken

Daar zien we al een spandoek hangen dat misschien iets te voorbarig is. “Henk Timmer maakt zijn mooiste redding”.


Henk Timmer: hoop in bange dagen

Mooi gevonden, maar na het nieuws van die middag van de gemeente lijkt de bal toch al in het net te liggen. TOF heeft vandaag ook een spandoek meegenomen, dit ter gelegenheid van de nieuwsberichten van vanochtend. “Tof zegt: Nooit FC Limburg” moet toch duidelijke taal zijn voor wat de achterban wil.

Ondertussen zien we wie er aan het warmlopen zijn om de eer van Fortuna te verdedigen. De eerste seizoenshelft heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten. Vanwege een lichte blessure worden zowel Ferhat Kaya en Mark Voss ingeschoten. Gelukkig kan onze meest betrouwbare sluitpost gewoon het doel in. In de verdediging zijn de nodige wijzigingen nodig. Roel Janssen is geschorst en Timothy Dreesen is door zijn rug gegaan. Hierdoor spelen Niels Vets en Jurjan Mannes voor het eerst samen in het centrum van de verdediging.  Verder zien we de langverwachte terugkeer van Kevin Diaz. Door de schouderblessure van Yoann de Boer is er weer ruimte gekomen in het elftal en heeft trainer Wil Boessen geen excuus meer om Diaz niet op te stellen.

Fortuna speelt de eerste helft richting het uitvak, maar het is AGOVV dat het meest scherp aan de wedstrijd begint. Tot grote kansen leidt dit echter niet. Na de eerste tien minuten komt er een goede vijf minuten voor Fortuna. Eerst is het Patrick N’Koyi die een kans krijgt, erna raakt Vets de lat en tenslotte krijg Aziz Khalouta de grootste kans. Zijn schot (na een omhaalpoging van Diaz) gaat echter meters naast. Na twintig minuten is de beste kans in de wedstrijd voor AGOVV. Na wanorde in de verdediging komt er een grote schietkans vrij voor de goal. Het schot van Kortzorg gaat echter voorlangs, mede door een helpend voetje van Jonathan Hendrickx. Kort voor rust is het weer AGOVV dat de betere kansen kansen krijgt. Doelman Kaya moet tweemaal reddend optreden. Dat de rust met 0-0 wordt bereikt mag een wonder worden genoemd.

De tweede helft begint weer met een scherper AGOVV en een gele kaart voor Hendrickx. Toch is het Fortuna dat keihard weet toe te slaan. Na een pass van Ramon Voorn kan N’Koyi alleen op het doel af. Hij rond dit buitenkansje met een mooi lobje af en zo staat Fortuna onterecht, maar niet minder mooi, met 0-1 voor. Dit is voor AGOVV het teken om nog meer gas bij te geven. Hierdoor moet doelman Kaya steeds meer in actie komen. Hij is duidelijk niet helemaal fit. Na elke redding zit hij aan zijn handschoen te frunniken zodat zijn geblesseerde hand wat rust krijgt. Ook kan hij hierdoor niet alles klem pakken. Nadat hij wordt aangetikt door een speler van AGOVV ligt hij te kermen op de grond en is het een teken voor Voss om warm te gaan lopen. Gelukkig kan Kaya al zijn moed en krachten bij elkaar rapen om verder te spelen. Ondertussen is ook Hendrickx geblesseerd geraakt, en wordt hartverwarmend toegezongen vanuit het uitvak als hij zijn aftocht maakt. Gewisseld mag er echter nog niet. Ondanks dat de spelers al klaarstaan laat scheidsrechter Honig gewoon een corner voor AGOVV nemen. Dat er een bal eerst op de paal komt en erna van de lijn moet worden gered past perfect bij deze dag.  Gelukkig mag er dan toch gewisseld worden.

Na een eerdere wissel  waarin Jordy Briels voor Khalouta in het veld is gekomen komen nu Fatih Turan en Gevaro Nepomuceno voor Hendrickx en Diaz. Een gevaarlijke derde wissel met een geblesseerde keeper in de goal. Mannes en Kaya pakken allebei nog een kaart met het nodige tijdrekken en belangrijke overtredingen. Alles om de drie punten over de streep te trekken. Kaya klemt nu zelfs een bal als het ook echt moet.  Hij trapt de bal gelijk diep uit naar Nepomuceno die knap het duel weet te winnen en de zestien binnen sluipt. Zijn pass op N’Koyi is perfect en levert een niet te missen kans op. Het staat 0-2 en het uitvak explodeert van vreugde. Kaya komt naar de supporters toe om het te vieren. Hoe lekker is het om een keer volledig onterecht een wedstrijd te winnen. Weer weet Fortuna een mogelijke historische wedstrijd in haar voordeel te beslissen. Al snel na de 0-2 wordt er afgefloten en kunnen de feestelijkheden worden voortgezet voor het uitvak. De spelers komen tot drie keer terug naar de supporters. Mooier dan dit kon het jaar niet worden afgesloten.


Spelers bedanken supporters

Als de vlaggen en spandoeken zijn ingepakt wordt er afscheid genomen van de op eigen vervoer meegereisde supporters. Wij stappen weer de bus in om het feest verder te vieren. Om onze Maat in het glazen huis te steunen doen we nog een inzamelingsactie en proberen een plaat aan te vragen voor 40 euro. Hero met Toen Ik je Zag kan echter niet worden gedraaid. Dan maar Oasis met Wonderwall. Via de stream kijken we hoe de plaat wordt aangekondigd en vol trots zingen we de tekst mee.

Als we rond half 1 aankomen bij de Trendwork Arena zit het jaar wat betreft Fortuna support er helaas op. Het was een schitterend jaar met 60 punten, talloze hoogtepunten en een enkel dieptepunt. Toch overheerst het goede gevoel en hopen we allemaal dat dit in 2013 kan worden voortgezet.


Hopelijk blijft deze man nog een tijdje

Tot slot zijn hier de cijfers voor de Thank God It’s Friday rubriek:

Resultaat: 9 punten.
Uitvak: 145 supporters, 6 punten erbij.
Stadion: De laatste keer aan Berg en Bos? Vandaag mochten we ook naast het uitvak plaatsnemen , daardoor erg goed zicht iets wat je niet vaak meer tegenkomt. Daarom 6 punten.
Thuisfans: Nauwelijks aanwezig, op een groepje van 15 supporters aan de overkant na. 2 punten
Catering:  Nauwelijks keus en het broodje bal voldeed niet de kwaliteitseisen. 4 punten voor de moeite.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards (voor zover aanwezig), spandoeken wordt veel moeite gedaan, gratis programmaboekje,  geen toiletten wat enkele punten aftrek oplevert: zes punten.

Hiermee eindigt AGOVV voorlopig op 33 punten en een gedeelde vierde plaats met FC Den Bosch.

Voor nu prettige feestdagen en een goede jaarwisseling. See you next year!

Evert