Met veel goede wil haalt Fortuna in de openingswedstrijd van de competitie een gelijkspel tegen AGOVV. En met iets meer geluk had er wellicht nog meer in gezeten. Alle goede wil kan echter niet verhullen dat we ten opzichte van vorig seizoen flink aan kwaliteit hebben ingeboet. Vooral de opbouw vanaf het middenveld laat nog veel te wensen over. Omdat de trainer juist in die linie weinig alternatieven voorhanden heeft, kan ons dat in de loop van het seizoen behoorlijk gaan opbreken.


10 augustus 2012

Fortuna moet tevreden zijn met gelijkspel

Fortuna Sittard 1 AGOVV 1
Doelpuntenmakers: 44. Khalouta 1-0, 70. Godee 1-1.
Opstelling: Kaya; Turan, De Boer, Janssen, Schroyen; Voorn, Ricksen, Briels; Diaz (76. Nieuwland), Rajcomar (84. N’Koyi), Khalouta (70. Sekkour).
Toeschouwers: 3.800.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel: –
Rood: Schroyen (2 keer geel).

Tweeëneenhalve maand nadat Tini Ruijs de bom liet barsten in Sittard, kunnen we eindelijk beginnen aan een nieuw seizoen. Aan de tussenliggende periode zullen weinig supporters van Fortuna met veel genoegen terugdenken. De emotionele wijze waarop bestuurders, medewerkers en supporters met elkaar naar modder hebben gegooid, was weinig verheffend en uiteindelijk heeft alle commotie de club alleen maar schade berokkend. Het imago van Fortuna heeft weer een flinke deuk opgelopen, de organisatorische en financiële problemen van de club zijn nog steeds even groot. Een structurele oplossing van die problemen lijkt nog steeds ver weg, dus voorlopig moeten we maar blijven doormodderen.

Die problemen hebben ook hun weerslag op de selectie. Een hele reeks sterkhouders is verdwenen, de nieuwkomers hebben op Prince Rajcomar na gemeen dat ze weinig ervaring meebrengen. Aan de nieuwe trainer Willy Boessen is de opdracht om het aanwezige talent tot een competitief team te smeden. Daarbij zou Boessen aanzienlijk geholpen zijn als de club tenminste het papierwerk rond de spelers nog op orde zou hebben. Ruimschoots na het contracteren van Jonathan Hendrickx en Ramazan Çevik, namelijk de middag voor de eerste competitiewedstrijd, komt de club er echter achter dat beide spelers nog niet zijn vrijgegeven door de Belgische voetbalbond. Beide spelers zijn vanavond dus niet speelgerechtigd. Verder commentaar overbodig.

De afwezigheid van Çevik en de blessure van Nepomuceno betekenen dat er een basisplaats als linksbuiten is weggelegd voor Aziz Khalouta, de nieuweling van VVV. Op rechts speelt Kévin Diaz, in de spits onze nieuwe sterspeler Prince Rajcomar. Op het middenveld is er behalve voor de routiniers Ricksen en Voorn een basisplaats weggelegd voor de uit Genk naar Fortuna teruggekeerde Jordie Briels. Achterin vinden we de grootste verrassingen. Allereerst op rechtsback. Hendrickx is niet speelgerechtigd, maar Boessen zou sowieso de voorkeur gegeven hebben aan Fatih Turan, die daarmee profiteert van het vertrek van Geenen en Wagemakers. De andere verrassing is Roel Janssen, die links centraal Timothy Dreesen uit de basis heeft gespeeld. Rechts centraal en op linksback zijn captain Yoann de Boer en Joeri Schroyen zekerheidjes. Hetzelfde geldt op doel voor Ferhat Kaya, die in de voorbereiding een behoorlijke indruk heeft achtergelaten.

Fortuna begint enthousiast aan de wedstrijd. AGOVV wordt vanaf de eerste seconde opgejaagd en lijdt veel balverlies. Fortuna is in de eerste minuten dus veelvuldig op de helft van AGOVV te vinden, maar weet daar geen gevaar te stichten. AGOVV komt langzamerhand beter in de wedstrijd. De Apeldoorners laten de bal beter rond gaan en wachten geduldig op vrije ruimte in onze verdediging. Die ruimte ontstaat ook enkele malen, wanneer Turan, De Boer en Janssen tegenstanders uit hun rug laten weglopen. Het leidt tot een paar kleinere kansen en één hele grote kans, maar gelukkig staat Kaya paraat. De doelman toont aan over prima reflexen te beschikken en komt zeer attent en overtuigend uit zijn doel. Hij kan al met al op een goed debuut terugkijken.

Fortuna kan daar in eerste instantie weinig kansen tegenover zetten. De ploeg probeert herhaaldelijk Rajcomar te bereiken, die vervolgens moet wachten op naar binnen trekkende vleugelspelers of opkomende middenvelders. Die speelwijze kan met een balvaste spits als Rajcomar voor gevaar zorgen, maar dan moeten de passes wel op maat zijn en dan moeten de overige aanvallers of middenvelders zich ook snel genoeg aanbieden. En daar ontbreekt het vanavond te vaak aan.

Het gevaar komt in de praktijk vooral van Aziz Khalouta. De Venlonaar maakt een vrij trage indruk, maar heeft wel een redelijke actie in huis. Zo ook na een half uur, wanneer hij vanaf links naar binnen trekt en vanaf de rand van de zestien op doel schiet. Het schot eindigt op de paal. In het laatste kwartier neemt Fortuna de wedstrijd weer in handen. AGOVV wordt niet meer gevaarlijk, Fortuna komt meer aan opbouwen toe. Een paar minuten voor rust krijgt Rajcomar de bal aan de rand van de zestien aangespeeld. Hij speelt diep op Ricksen, die de bal nog net voor de lijn onder controle krijgt. De voorzet van Ricksen is op maat voor Khalouta, die de bal bij de tweede paal kansloos voor de keeper in de verre hoek kopt: 1-0.

Met die voorsprong op zak gaan we rusten. In de tweede helft opent Fortuna sterk. Het middenveld jaagt goed door, waardoor AGOVV behoorlijk onder druk komt te staan. Maar meer dan twee kopballen van Khalouta levert het offensief niet op. AGOVV ontworstelt zich langzaam aan de druk en krijgt wat meer grip op de wedstrijd. Echt gevaarlijk worden de geheelonthouders trouwens niet, al maakt de ingevallen Paddy John een levendiger indruk dan in zijn tijd bij Fortuna.

AGOVV is nu meer op de helft van Fortuna te vinden. Met de ruimte die dat ons voorin oplevert, weten we helaas ontstellend weinig te doen. We zien de hele avond geen enkele fatsoenlijk uitgespeelde contour, hetgeen mede te wijten is aan de matige opbouw en aansluiting vanaf het middenveld. Door die onmacht resteert ons niet veel meer dan te proberen de voorsprong over de streep te trekken. Maar die opgave blijkt te groot. Twintig minuten voor tijd krijgt AGOVV een behoorlijke kans, wanneer een aanvaller helemaal vrij staat in ons strafschopgebied. Janssen kan het schot blokkeren, maar de bal komt voor de voeten van John. Die lijkt te schieten, maar besluit op het laatste moment tot een actie rechts buitenom. Schroyen komt te laat met zijn tackle en botst tegen John aan. De scheidsrechter geeft een penalty en geel aan Schroyen, die aan het begin van de tweede helft ook al geel heeft gezien en dus moet vertrekken.

Godee schiet de penalty feilloos binnen: 1-1. Met tien man op het veld lijkt de wedstrijd dus helemaal in ons nadeel te kantelen. Boessen neemt snel maatregelen. Hij brengt eerst Walid Sekkour voor Khalouta en daarna Thijs Nieuwland voor Diaz. Merkwaardig genoeg weet AGOVV met zijn overtal helemaal niets te beginnen. De Apeldoorners hebben veel balbezit en een groot veldoverwicht, maar brengen Fortuna helemaal niet in de problemen. Sterker nog, de enige opwinding ontstaat nog wanneer de voor Rajcomar ingevallen Patrick N’Koyi in blessuretijd de bal meegeeft aan Nieuwland. Die komt in een moeilijke hoek voor de doelman van AGOVV en probeert deze te omspelen. De keeper tikt de bal weg, Nieuwland gaat liggen, de Fortunezen protesteren en het publiek schreeuwt om een penalty, maar de scheidsrechter haalt zijn schouders. Zo blijft het bij 1-1.

Kunnen we daar tevreden mee zijn? Over negentig minuten gezien is 1-1 een terechte uitslag, dus ja. Dat betekent ook dat onze verwachtingen voor dit seizoen maar niet te hooggespannen moeten zijn. De meeste tegenstanders zullen sterker zijn dan AGOVV vanavond was. Wijzelf speelden min of meer op volle kracht, al ontbraken er voorin een paar spelers en kunnen de spitsen nog het nodige aan fitheid winnen. Grootste zorgenpunt is het middenveld, dat zowel creativiteit als diepgang tekort lijkt te komen, maar ook voorin en achterin zijn er nog de nodige problemen. Al met al kunnen we op niet veel meer dan een seizoen zonder degradatiezorgen hopen.

PM