Nadat MVV en Sparta aan de zegekar zijn gebonden, wacht vandaag laagvlieger AGOVV. Dat Fortuna eerder dit seizoen met 5-1 won van AGOVV is geen garantie voor een goede afloop. AGOVV won haar afgelopen drie thuiswedstrijden namelijk, van achtereenvolgens Go Ahead Eagles, Veendam en Top Oss.


16 maart 2012

Geen pannenkoeken, wel drie punten

AGOVV 2 Fortuna Sittard 4
Doelpuntenmakers: 5. Schulmeister 1-0, 15. Van Zaanen 1-1, 27. Schreurs 1-2, 39. Schreurs 1-3, 47. Hoesen 1-4, 59. Krohne 2-4.
Opstelling: Voss; Wagemakers (79. Geenen), Usta, Šećerović, Schroyen; Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs, Hoesen (74. Bloudek), Van Zaanen (82. Diaz).
Toeschouwers: 2.613
Scheidsrechter: Honig
Geel (Fortuna): Diaz, Usta, Van Zaanen, Šećerović.

Vanaf vier uur verzamelen zich 55 Fortunezen voor de Trendwork Arena, klaar om in de dubbeldekker van de supportersvereniging SV Nao Veure richting Apeldoorn te reizen. Als ook Marcel Mosselman is gearriveerd, kunnen we om 16.30 uur zonder problemen vertrekken. Of toch niet? Voor de eerste keer dat ik me kan herinneren, heeft Wil de entreekaarten thuis vergeten. Een snel telefoontje richting Apeldoorn biedt helaas geen soelaas, we zullen onze reis dus via Geleen moeten beginnen. Om exact 17 uur rijden we de A76 op richting Kerensheide.

De heenreis wordt gebruikt om Annette te feliciteren met haar verjaardag, het doorbladeren van het nieuwe clubblad van de SV Nao Veure en heel voorzichtig te dromen over het befaamde ‘linkerrijtje’. Omdat de reis zonder files verloopt, kunnen we voorbij Arnhem langzaam over een tussenstop beginnen na te denken. Annette roept hiervoor de ‘up and coming star’ Patrick D naar voren. En dat blijkt helaas geen sterke keuze. Nadat we duidelijk hebben aangegeven alleen open te staan voor een korte tussenstop bij een tankstation, draaien we even later tot onze verbazing de parkeerplaats van een Veluuws’ pannenkoekenhuis op. Los van het feit dat ik persoonlijk geen fan ben van pannenkoeken, ziet ook de eigenaar van het etablissement onze komst blijkbaar niet zo zitten. De chauffeur mag dan ook direct rechtsomkeert maken. Eenmaal terug op de autosnelweg, stoppen we dan alsnog bij een tankstation. Alhoewel, we stoppen niet direct bij het tankstation, maar zo’n zeshonderd meter verderop bij het wegrestaurant. Slechts een enkeling duikt snel het restaurant in, de rest maakt de barre tocht richting tankstation en bijbehorende snackmuur. Nadat deze binnen mum van tijd onder aanvoering van Fanta Frank is leeg getrokken, kunnen we ons opmaken voor de laatste kilometers richting Apeldoorn.

Aangekomen bij sportpark Berg en Bos zien we dat de parkeerplaats voor de bezoekers al ver vol staat. Onze bus past er in ieder geval niet meer bij. En dat geldt al helemaal niet voor de onder weg zijnde en veel besproken ‘partybus’. In deze trolleybus zitten ook nog eens een zeventigtal Fortunezen. Zij zijn eerder vandaag vertrokken en beschikken over een echte DJ, een lichtinstallatie en iets meer dorst dan de gemiddelde voetbalsupporter. De partybus arriveert enkele minuten na ons en zorgt voor veel bekijks in de Apeldoornse straten. De betreffende Fortuna-fans hebben zich naar verluid keurig gedragen, iets anders had ik ook niet verwacht.


De partybus arriveert in Apeldoorn 

Op verzoek van Fortuna is het bezoekersvak uit voorzorg al vergroot en dat blijkt een goede zet. Als de wedstrijd op het punt van beginnen staat, zijn er 230 Fortunezen on Tour. Het is al vaker gezegd, maar menig eredivisieclub zou hier van dromen. Op het veld krijgt Danny Hoesen inmiddels de Bronzen Stier uitgereikt. Hoesen werd gekozen tot beste speler van de derde periode. Een mooie beloning voor het prima spel van de jonge publiekslieveling.

Na de Engelse weken, die voor Fortuna prima uitpakten met overwinningen op MVV, Sparta en Volendam en gelijke spelen tegen Dordrecht en Den Bosch, hebben we weer eens (bijna) een week vrij gehad. De ziekenboeg is hierdoor vrijwel helemaal leeggelopen. Onder andere Fernando Ricksen, Harrie Gommans en Rick Geenen zijn voldoend hersteld om in ieder geval op de bank plaats te nemen. Voor Tini Ruijs is er na de goede resultaten van de afgelopen weken echter geen aanleiding zijn basisopstelling te veranderen. Alleen Timothy Dreesen wordt vervangen door Adnan Secerovic. Dreesen viel tegen Sparta uit met een hamstringblessure.

Tijdens de warming-up moet Ruijs echter alsnog een verandering toepassen in de opstelling. Danny Wintjens heeft teveel last van een eerder deze week opgelopen rugblessure, waardoor Mark Voss zijn plaats onder de lat over moet nemen.

Voss begint de wedstrijd op zijn zachtst gezegd ‘ongelukkig’. Na vier minuten speelt Joeri Schroyen de bal rustig terug op Voss. Deze laat de bal een beetje langs zich lopen en glijdt vervolgens uit. Schulmeister zegt ‘dankjewel’ en tikt de bal in het Sittardse doel: 1-0. Een gebrek aan wedstrijdritme? Een gebrek aan concentratie? Het verkeerde schoeisel? Wie het weet mag het zeggen, maar het ziet er erg knullig uit en dit is niet de start waarop de meegereisde fans gehoopt hadden. Fortuna had overigens al op voorsprong kunnen staan als Danny Schreurs in de derde minuut de kans op de 0-1 had benut.


De sfeer zat er weer goed in

Het huidige Fortuna heeft gelukkig veel ruggengraat en veerkracht en laat zich door een snelle tegentreffer niet meer uit het veld slaan. Nadat een goede en harde voorzet van Schreurs in de dertiende minuut nog wordt gemist door Hoesen en Van Zaanen, is het na een kwartier spelen wel raak. Hoesen kopt een lange bal goed door. Schreurs tikt de bal door op Rowin van Zaanen, die zowel zijn directe tegenstander als keeper Krul te snel af is. Met links plaatst hij de bal vervolgens knap in het doel, waardoor de stand weer gelijk is. Het uitvak ontploft, maar is nog niet tevreden. Met minder dan drie punten mogen we vandaag namelijk geen genoegen nemen.

Vlak voor het halfuur leidt een perfecte counter de 1-2 in. De bal wordt bij een hoekschop voor AGOVV weggewerkt. Schreurs schiet de bal vanaf onze zestienmeterlijn naar voren. Van Zaanen speelt de bal ineens op Wouter Scheelen, die de bal op zijn beurt snel terugspeelt op Van Zaanen. Schreurs is meegesprint en wordt goed aangespeeld. Vanaf twintig meter schiet hij de bal hard, laag en diagonaal binnen. Een prachtige en zeer snel uitgevoerde aanval.

Fortuna blijft gas geven en laat zich niet terugzakken. Vijf minuten voor rust leidt dit tot de 1-3. Joeri Schroyen legt vanaf links goed voor en wederom Danny Schreurs rondt af. Deze keer mag hij vanaf elf meter ongehinderd inkoppen. Alweer de vierde treffer in zeven wedstrijden voor Danny, die het op het oude nest prima naar zijn zin lijkt te hebben.

Buiten de drie vermelde doelpunten, creëert Fortuna in de eerste helft nog vier-vijf doelrijpe kansen. Deze worden helaas niet benut, maar het team laat prima voetbal zien, misschien wel het beste spel dat we deze competitie hebben gezien. Scheidsrechter Honig fluit bij de 1-3 tussenstand voor het rustsignaal.


1-3 bij rust, wat een weelde

De Goodyear-commissie heeft langzaam maar zeker zijn beste tijd gehad. Vandaag wordt er alleen een beker cola genuttigd. Uiteraard te weinig om een goed oordeel te kunnen vellen. We willen onze lezers er bij deze alvast voorzichtig op voorbereiden dat we binnenkort waarschijnlijk met schokkend nieuws inzake deze vaste rubriek gaan komen. Nadere informatie volgt.

In het bezoekersvak is de stemming uiteraard opperbest. De geleerden zijn het erover eens dat we snel de 1-4 moeten maken en de wedstrijd dan definitief beslist is. Onze Bronzen Stier Danny Hoesen heeft dit blijkbaar goed gehoord. Ellery Cairo verspeelt na anderhalve minuut de bal onder druk aan Hoesen, die vervolgens met bal sneller is dan zijn tegenstander zonder bal. Danny sprint het strafschopgebied in en schiet keurig kruislings via de binnenkant van de paal de 1-4 binnen. Het uitvak gaat nu helemaal uit zijn dak, wetende dat de overwinning binnen is.


Jules Coenen is zich blijkbaar nog steeds van geen kwaad bewust 

Helaas zakt het spel van Fortuna na de 1-4 snel weg naar een bedenkelijk niveau. Vrijwel geen pass komt meer aan, duels worden te vaak verloren en er wordt nog maar sporadisch een kans gecreëerd. Gerommel achterin zorgt na een uur spelen zelfs voor de 2-4. Secerovic schiet de bal hard tegen Marc Wagemakers aan. De bal caramboleert vervolgens via Suat Usta voor de voeten van AGOVV-speler Krohne. Van enkele meters afstand tikt hij de bal eenvoudig langs Mark Voss, die aan deze tegentreffer dus niks kan doen.

Een kwartier voor tijd wordt Hoesen (wellicht uit voorzorg) gewisseld voor nieuwkomer Sandro Bloudek. Vijf minuten later maakt Rick Geenen zijn rentree als hij de moegestreden Wagemakers komt vervangen. Ook Kevin Diaz krijgt nog tien minuten speeltijd, hij vervangt doelpuntenmaker Rowin van Zaanen. De opgebouwde marge blijkt ondanks het matige spel toch voldoende voor de volle winst en de zevende ongeslagen wedstrijd op rij. De supporters vergeten na het laatste fluitsignaal snel de slechte tweede helft en vieren uitgebreid feest met de spelers. Ramon Voorn gaat voorop in de feestvreugde en ook Yoann de Boer viert uitbundig mee.


Waar is dat feestje?

Nadat alle vlaggen zijn opgeruimd en de partybus zonder problemen is vertrokken, kunnen ook onze bus en de vele aanwezige auto’s aan de terugreis beginnen. Hierbij mogen we een compliment maken aan de Apeldoornse politie die op zeer correcte en ontspannen manier met de Sittardse aanhang wist om te gaan. De terugreis verloopt, zoals zo vaak, zonder enig oponthoud en om half één bereiken we de Trendwork Arena.

Volgende week wacht de verre reis naar verre Emmen. Wederom een laagvlieger die in eigen huis werd verslagen, maar Fortuna is niet in de positie om tegenstanders te onderschatten. 100% concentratie en inzet zijn dan ook vereist!

Ralf van Laar