In de wedstrijd tegen AGOVV komt Fortuna al snel tegen tien man te staan. In de eerste helft ligt het tempo nog te laag om optimaal daarvan te profiteren, maar in de tweede helft laat Fortuna de tegenstander alle hoeken van het veld zien. Het levert een fantastische ouverture in eigen huis en een klinkende uitslag van 5-1 op.

12 Augustus 2011

Fortuna walst over AGOVV heen

Fortuna Sittard 5 AGOVV 1
38. Diaz 1-0, 39. Hemmen 1-1, 45. Scheelen 2-1, 50. Van der Kooy (ed) 3-1, 57. Gommans 4-1, 67. Gommans 5-1
Opstelling: Wintjens, Wagemakers, Ricksen (76. Geenen), Dreesen, Shakison (81. Schroyen), De Boer, Stolte (85. Voorn), Scheelen, Hoesen, Gommans, Diaz.
Toeschouwers: 3.155
Scheidsrechter: Abbink
Geel (Fortuna): De Boer

Nadat de openingswedstrijd van het seizoen verloren is gegaan, moet Fortuna vanavond in de eerste thuiswedstrijd een en ander rechtzetten. Tegen Sparta heeft Fortuna niet onverdienstelijk gespeeld, maar ook weinig gevaar weten te stichten. Dat moet tegen AGOVV anders. Om voor meer druk vanaf het middenveld te zorgen, laat trainer Wim Dusseldorp nieuwkomer Richard Stolte vanavond daarom vanaf het begin spelen. Ramon Voorn, de afgelopen seizoenen vaste waarde in de basis, begint de wedstrijd daarom vanaf de bank. Opnieuw een teken dat er in Sittard in vergelijking met de voorgaande seizoenen het nodige veranderd is. Verder begint Fortuna in dezelfde formatie als afgelopen zondag. Daarmee lijkt het basiselftal voorlopig wel min of meer vast te staan.

Fortuna begint de wedstrijd duidelijk met de intentie het spel te maken. En dat lukt bij vlagen redelijk. De spelers slagen er in ieder geval geregeld in een medespeler te vinden en een bal aan te spelen en dat is een basisvaardigheid die vorig jaar nog wel eens wilde ontbreken. Ook de veldbezetting is duidelijk, waarbij met name opvalt hoe dicht spelbepaler Wouter Scheelen achter spits Gommans kruipt. Fortuna slaagt er echter niet in het veldoverwicht om te zetten in kansen. Door het lage tempo heeft AGOVV weinig problemen om zich te verdedigen tegen ons combinatievoetbal. We zijn in de beginfase dus vooral afhankelijk van individuele acties, waarbij met name Danny Hoesen op rechts zich doet gelden. Maar verder dan een paar kleine kansen komen we niet.

De rode kaart voor AGOVV-middenvelder Receveur komt ons na een dik kwartier dan ook alleszins gelegen. Op de middenlijn lijkt Fernando Ricksen de bal te verliezen. Dankzij een perfecte tackle is hij zijn tegenspeler toch nog te snel af. Dan komt hij Receveur tegen. Die gaat met gestrekt been richting bal en neemt Ricksen mee. Ricksen zorgt er met al zijn ervaring voor dat de ernst van de situatie de scheidsrechter niet kan ontgaan. Die is danig onder de indruk en geeft Receveur een rode kaart.

Ricksen staat na een paar minuten weer klaar om zijn opwachting te maken. Hij schuift de rest van de wedstrijd door naar het middenveld, De Boer gaat achterin spelen. De man meer levert Fortuna in eerste instantie overigens weinig voordeel op. Het veldoverwicht blijft uiteraard, maar AGOVV heeft weinig problemen met ons wat steriele aanvalsspel. Sterker nog, de grootste kans is voor AGOVV. Verdediger Thomassen neemt een knappe vrije trap, die door Wintjens ternauwernood tegen de lat getikt kan worden.

Net als we ons op de tribune beginnen te beklagen over het gebrek aan tempo, levert één van onze trage aanvallen eindelijk resultaat op. Stolte speelt Gommans aan in het strafschopgebied. Die lijkt de bal in slow motion aan te nemen, vervolgens in nog slowere motion te draaien en tenslotte in de allerslowste motion naar Diaz te passen. Diaz behandelt de bal in een niet veel hoger tempo, maar ziet niettemin kans om zichzelf geheel vrij voor doelman Huiskamp te zetten. Met tweederde van de goal helemaal vrij, is binnenschieten vervolgens een koud kunstje: 1-0.

De euforie is van korte duur. Niet alles is veranderd in vergelijking met afgelopen seizoen. Snelle tegengoals staan nog steeds op het repertoire. AGOVV mag een vrije trap nemen. De bal belandt in de buurt van de penaltystip, waar Troost hem ongehinderd richting onze goal mag koppen. De bal eindigt binnenkant paal en rolt dan langs de verbouwereerde Wintjens over de doellijn naar de andere paal. Daar staat Hemmen klaar om binnen te tikken: 1-1.

Gelukkig stelt Fortuna nog voor rust orde op zaken. We zijn al toe aan de blessuretijd, wanneer er vanaf links een voorzet richting Gommans gaat. Die komt niet bij de bal, maar zijn tegenstander kan ook niets meer doen dan de bal blind wegwerken. De bal komt recht voor de voeten van Wouter Scheelen, die niet aarzelt en de 2-1 binnenschiet.

Na rust gaat ligt het tempo bij Fortuna aanzienlijk hoger. AGOVV komt er de eerste twintig minuten niet meer aan te pas. Onder aanvoering van Richard Stolte zet Fortuna de rechterflank van de AGOVV voortdurend onder druk. Na vijf minuten breekt Stolte na een mooie combinatie met Scheelen door op links. Hij geeft een strakke voorzet in het vijfmetergebied. Daar kan verdediger Van der Kooij met de hete adem uit de naas van Harrie Gommans in zijn nek niets anders meer doen dan in eigen doel werken: 3-1. Daarmee bereikt Fortuna een mijlpaal: voor het eerst sinds tijden hebben we een positief doelsaldo.

De volgende aanval is in de maak

Zeven minuten later zoekt Stolte opnieuw de diepte op. Deze keer geeft hij vanaf de achterlijn een gave voorzet in de loop van Gommans, die met een subtiele diagonaal de doelman kansloos laat: 4-1. Het Torinstinkt van Harrie functioneert weer optimaal, want negen minuten later staat hij klaar om opnieuw een voorzet vanaf links, maar nu van Shakison, binnen te tikken: 5-1, Doppelpack voor Harrie.

Na de 5-1 gaat de storm wat liggen. Diaz en Hoesen voeren op de flanken hun acties te ver door, de voorzetten missen de nauwkeurigheid van het begin van de tweede helft. Bovendien gunt Dusseldorp een kwartier voor tijd Fernando Ricksen de nodige rust. Rick Geenen is zijn vervanger. Een paar minuten voor het einde worden ook nog de uitblinkende Stolte en Shakison naar de kant gehaald ten gunste van Voorn en Schroyen. De wedstrijd is gespeeld, al geeft Fortuna vlak voor tijd nog een levensgrote kans weg. Een diepe bal wordt niet goed verdedigd door Geenen en Wagemakers, Wintjens komt niet op tijd uit en lijkt met zijn sliding zelfs even een rode kaart te riskeren. Martha speelt hem echter uit, maar zijn schot wordt door Dreesen voor de doellijn gekeerd.

Daarmee zit het erop. Fortuna kan terugkijken op een geslaagde opening voor eigen publiek. Vooral de eerste twintig minuten van de tweede helft waren meer dan de moeite waard. Fortuna lijkt aanvallend over veel meer kwaliteit te beschikken dan afgelopen seizoen, al zijn we natuurlijk wel in het zadel geholpen door de rode kaart van AGOVV. De eerste thuiswedstrijd smaakt naar meer, bij voorkeur volgende week thuis tegen Emmen.