Fortuna verdiende niets in Apeldoorn en kreeg uiteindelijk ook niets, alhoewel het er lang naar uit zag dat er een puntje inzat. Ondertussen is de rode lantaarn weer van ons.


2 April 2004

Lusteloos Fortuna Sittard zwalkt naar zoveelste nederlaag

AGOVV 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 84. Juliana 1-0
Opstelling: Baart, Geraerts, Akerboom, Kazlauskas, Geerinckx, Tychon, Daemen, Joosten, Meulenberg, Van Barneveld, Rajcomar.
Toeschouwers: 1.930
Scheidsrechter: Smit
Geel (Fortuna): Meulenberg, Rajcomar
Rood (Fortuna): –

De volgende vrijdagmiddag dient zich aan. Half dagje vrij van het werk en weg zijn we, op weg naar Apeldoorn. Vandaag gaan we het laatste ontbrekende puzzelstukje van de puzzel “alle stadion in het Nederlandse profvoetbal” zoeken. En dat doen we in het Apeldoornse bossen. We zijn benieuwd!

Om daar te komen moet eerst een kleine 170km afgelegd worden. De Napoleonsbaan is vandaag behoorlijk druk, maar het schiet toch wel op. Venlo, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, we kunnen het parcours ondertussen dromen.

Rond half zeven rijden we Apeldoorn binnen en dat is onbekend terrein. Dat zal ook al snel blijken, want we zijn de weg kwijt….

Na een half uur gedwaald te hebben in de Apeldoornse bossen – waarbij ik sterk de indruk heb dat we in cirkeltjes hebben gereden of heeft voetbalclub CSV meerdere sportcomplexen? – bereiken we Sportpark Berg en Bos. Auto parkeren en naarbinnen: wat is dit? Is dit een voetbalstadion?

Yip, dit is een voetbalstadion, maar het lijkt er sterk op dat AGOVV slechts de minimale aanpassingen heeft gedaan aan het stadion om toegelaten te worden tot het betaalde voetbal. Het uitvak is echt beneden alle peil. Er is plek voor 96 supporters, maar omdat de tribune niet steil genoeg is, kijk je tegen het hoofd aan van degene die voor je staat. En heb je al een plek gevonden zonder dat er iemand voor je staat dan nog zie je slechts een kwart van het veld. De rest gaat schuil achter een afrastering. Tjonge, wie heeft dit verzonnen?


De positie met veruit het beste uitzicht in het uitvak

Achter één van de doelen is niets (ja gras) en aan de andere kant is snel iets uit de grond getrapt. Nee, we kunnen hier niet vrolijk van worden. Het enige mooie aan dit stadion is natuurlijk de hoofdtribune. Hoewel totaal ongeschikt voor profvoetbal, is het natuurlijk een juweeltje uit de oudheid!

Door naar de snackbar. De Goodyear commissie monstert de menukaart en het personeel en komt tot de conclusie dat dit onverantwoord is. Het aangeboden broodje worst is die naam niet waardig. Het broodje is slecht en de worsten liggen al uren in een zak onder het houten kot dat dienst doet als snackbar. Dit kan echt niet.


Een slag in het gezicht van de Goodyear commissie: Hoe lang liggen die worsten daar al??

Door naar het (hobbelige) veld. De Fortunezen zijn bezig met de warming-up. We zien dat het weer passen en meten was om een elftal op de been te brengen. De trukendoos gaat namelijk weer open. Jo Geerinckx als linksback; Bart Meulenberg als linkshalf en Roeland Geraerts als rechtsback. Bestaat de tweeling Janssen eigenlijk nog? Of zijn die zo slechts dat ze hier niet mee kunnen?

Voor de rest geen wijzigingen ten opzichte van het duel tegen VVV Venlo. Bij de tegenstander zien we een bekend gezicht: Robert Roest. Jarenlang boegbeeld van Fortuna in de eredivisie, maar die periode lijkt al eeuwen geleden.

In het uitvak is het gezellig geworden. De Fortunahome bus is binnengedruppeld. En zo zijn er dus ongeveer 75 man in het uitvak.

Als de spelers zich dan hebben klaargestoomd (ergens in het bos, want kleedlokalen zie ik niet) kunnen we beginnen. Coocky heeft de leiding, want Koning zit een wedstrijd schorsing uit.

In de openingsfase blijkt Fortuna zowaar aanvallende intenties te hebben. We zijn eenmaal dichtbij de openingstreffer als Prince Rajcomar op doel schiet. De rebound is voor Georges Tychon, maar die verprutst de zaak.

Voor alle duidelijkheid, het kunnen ook twee andere Fortunezen geweest zijn die de kans creëerden (en verprutsten). Vanuit onze positie is dat namelijk niet waarneembaar.

Om ons te plezieren (?) hebben de 22 spelers besloten om het restant van de eerste helft (40 minuten) zich te laten afspelen op het kwart van het veld dat voor ons goed zichtbaar: ons strafschopgebied….

Ja hoor, het is namelijk weer eens zover. Dit toch bepaald niet imponerende AGOVV neemt ons in een wurggreep waar we niet aan schijnen te kunnen ontkomen. Bij ons is het huilen met de pet op. Het is dat die twee centraal achterin plus Rein Baart redelijk staan op te letten anders had dit al snel uit de klauwen kunnen lopen. Oh ja, en dan mogen we ons nog bedanken bij Huntelaar die er een zooitje van staat te maken.

Kortom, het is erg pijnlijk wat er op het veld gebeurt en we zullen er maar niet te veel over uitwijden. AGOVV krijgt een paar mooie kansen. Eentje gaat erin, maar omdat Taiwo dat met zijn hand doet, levert het hem niet veel meer op dan een gele kaart. Verder zien we dat iemand van ons de lat boven Baart test bij een corner en zoals gezegd Huntelaar mist een paar kansen.

Verder nog iets te melden over deze eerste helft? Nee! Ruststand: 0-0. Daar mogen we blij mee zijn.

In de rust mogen de Apeldoornse kids penalty’s nemen. De speaker vraagt naar hun favoriete speler en club. Niemand noemt AGOVV of een speler van de club. Zelfs Edwin Zoetebier is hier populairder dan pakweg Huntelaar. Het is nog een hele tour om deze club in te burgeren in het betaalde voetbal. Ook mascotte Jul – een grijze muis met flaporen gespecialiseerd in het slopen van vlaggen – zal daar weinig aan kunnen veranderen.

Een kwartier later komen de spelers weer uit het bos gelopen. Tijd voor de tweede helft blijkbaar. Verandert er iets aan het spelbeeld? Niet echt, we lopen nog steeds achter AGOVV aan. Het enige verschil met de eerste helft is dat we er nu niets van zien. De vakman die de opdracht kreeg om het uitvak af te grendelen van de rest van de tribune heeft puik werk geleverd. Jammer dat hem niemand vertelde dat hij zijn werk zodanig moest doen dat het kijkgenot van de bezoekende supporter niet in gevaar zou komen. Ach ja, details…

Het enige wat we goed zien is John Karelse: keeper van AGOVV. Zal ik eens verklappen wat hij doet van de 65ste tot de 68ste minuut? Hij zit op de grond yoga-achtige oefeningen te doen. Voor zijn leeftijd is ie best nog lenig!

Normaliter zou je je als keeper dit soort fratsen niet kunnen permitteren. Het zou hem minstens 10 seconden kosten om zich weer fatsoenijk te positioneren als daar aanleiding toe zou zijn. Maar Karelse loopt al lang genoeg mee in het betaalde voetbal om zich te realiseren dat er vandaag geen vuiltje aan de lucht is. En hij heeft nog gelijk ook.

Fortuna is vandaag namelijk helemaal nergens. En dus krijgt AGOVV weer een reeks kansen om het overwicht in en treffer uit te drukken, maar de Apeldoorners weigeren hardnekkig te scoren. Nou ja, moeten ze zelf weten.

En zo rommelen we rustig verder naar het einde. De klok staat op 21.30uur als AGOVV een vrije trap krijgt vlak buiten het strafschopgebied. Baart metselt een stevige muur en die blijkt te stevig voor schutter Huntelaar. Hij schiet namelijk recht in die muur. Weer een kans om zeep geholpen, maar scheidsrechter Smit besluit onmiddellijk een nieuwe kans te geven: penalty.

Vanuit onze positie is het natuurlijk onmogelijk om daar iets over te zeggen. Het voetbalinstinct zegt dat de penalty slechts gegeven kan zijn vanwege handspel in onze muur. De hevige protesten van Sittardse kant doen vermoeden dat Smit een vriendje is van Van Sichem en Sterk.

Nou ja, hoe dan ook. De bal gaat op de stip. We zijn niet kansloos, Baart staat goed te keepen en heeft een zeer behoorlijke strafschoppen reputatie. Maar we hebben we Baart niet nodig, wij hebben namelijk Huntelaar: de bal gaat op de paal.

Sinds wanneer neemt Roest geen penalty’s meer? Hij had hem vast linksonder in de hoek binnengetrapt. Nou ja, dan niet: het blijft hier 0-0.

Blijven er nog tien minuten op de klok. De stormloop van AGOVV gaat rustig verder. Het is echt genant om te zien wat het centrale duo van AGOVV te doen heeft. De heren Roest en Kaledzic hebben helemaal niets te doen.

Vijf minuten voor tijd gebeurt dan waar we al 85 minuten om vragen: een treffer. Geraerts staat weer eens te slapen als Jurrick Juliana de bal krijgt van Huntelaar en die Juliana tikt de bal onder Baart door: 1-0.

En zo krijgt zowel AGOVV als Fortuna waar het recht op heeft. Blijven er nog vijf minuten over. En nu? AGOVV lijkt het duel onmiddellijk te beslissen, maar een tweede treffer wordt afgekeurd vanwege buitenspel.

We zitten nu in de laatste minuut en verrek daar zien we ineens een Fortunees in het voor ons zichtbare strafschopgebied. Het is Joos van Barneveld die zomaar alleen op de keeper af kan. Helaas gaat zijn schot rakelings langs de verkeerde kant van de paal….

Diep in blessuretijd krijgt Fortuna ook nog een tweede kans. Vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Meulenberg neemt de vrije trap en de bal verdwijnt in een flipperkast in het strafschopgebied. En dan ligt het gouden ei ineens stil en vrij in het strafschopgebied. Het enige wat we nodig hebben is een attente, allerte, hongerige Fortunees die de bal het net in ramt.

Maar wie het tot hier is gekomen in dit wedstrijdverslag snapt wel dat zo’n Fortunees vandaag niet op het veld staat. Kans weg dus.

De scheidsrechter vindt het dan wel voldoende en dus verliest Fortuna voor de vijfde maal op rij. En vandaag valt daar helemaal niets op af te dingen.

De spelers nemen afscheid van het Fortuna contingent inclusief Robert Roest. Roest speelde vandaag zijn 400ste profwedstrijd in Nederland en wordt daarvoor in de bloemetjes gezet. Van die 400 speelde hij er overigens 187 in Sittardse dienst en daar zaten bitter weinig slechte bij.

En dus vertrekken we ook maar. Op de muziek van The Shins (?) rijden we terug naar Sittard, waar we rond 00.00uur aankomen. De rode lantaarn blijkt van ons.

Maandag op bezoek bij Sparta. Om een vernedering te voorkomen moet daar toch echt uit een ander vaatje getapt worden.