Voor het eerst sinds het seizoen 94/95 wint Fortuna weer eens het openingsduel van een seizoen. En het was nog terecht ook. Waait er een frisse wind in Sittard?


14 Augustus 2004

Fortuna mist de start van de competitie niet

Fortuna Sittard 3 AGOVV 1
Doelpuntenmakers: 17. Meszaros 1-0; 37. Derksen 2-0; 70. Derksen (pen.) 3-0; 85. Bouhadan 3-1
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Dassen, Hermans, Simone (64. Taihuttu), Meszaros, Cagnazzo (80. Joosten), Moutawakil, Daemen, Derksen
Toeschouwers: 3.100
Scheidsrechter: Janssen;
Geel (Fortuna): Akerboom, Daemen
Rood (Fortuna): –

Tijdens deze seizenopening mag Fortuna nog eens aantreden op de oude vertrouwde zaterdag. Voetbal op zaterdagavond: het bestaat nog!! Rond het stadion is alles bij het oude gebleven op die enorme zandhoop naast het waterbassin na dan. Komt op de top soms een XL-supermarkt die gezien de steilheid van de heuvel onbereikbaar is met een winkelwagentje, waardoor de middenstand van Sittard en Geleen er geen concurrentie van zal ondervinden? Middenstand blij, Fortuna blij, iedereen blij?

Buiten het stadion zien we enkele mooie geel/groene versieringen. Het kost vast niks, maar desalniettemin is het schitterend. Hangen laten die dingen! En als we het stadion voor het eerst dit seizoen betreden zien we dat er waarschijnlijk ook nog andere tradities aangehaald gaan worden vandaag. De Fortunezen zijn bezig aan de warming-up en dragen een witte broek. Gaan ze echt met het shirt van Fortuna’54 spelen vandaag? Het zou mooi zijn!

À propos warming-up. Tijd dus om eens te bekijken wat Chris Dekker in zijn hoofd heeft. Nou ja, wie de voorbereiding heeft gevolgd, ziet weinig verrassingen. De grootste verandering ten opzichte van vorig seizoen is dat Fortuna met vleugelspitsen speelt. En dat zijn Mauro Simone en Aziz Moutawakil. Op het middenveld spelen dan ook nog Tom Daemen, Dario Cagnazzo en Laszlo Meszaros die om beurten Dirk Jan Derksen van steun in de spits moet voorzien.

Nou ja, we zullen wel zien wat er van terechtkomt. De tegenstander van vanavond heet AGOVV. Robert Roest leidt nog steeds de defensie in Apeldoorn, maar voor de rest geen bekende gezichten. Vorig seizoen werden we in Sittard kansloos weggespeeld met 4-1. En de laatste keer dat we het openingsduel van de competitie in Sittard wonnen was in 1988. Assistent Roger Reijners zal het zich vast nog herinneren, want hij en John Clayton scoorden tegen Ajax. Kortom, echt geweldig zijn de vooruitzichten niet.In het uitvak ontwaren we zo’n 30 man. Welkom!!

De overige tribunes zijn minder leeg dan gedacht. Er zijn toch wel zo’n 3.000 man in het W&P Stadion. Tijd voor het duel en daar komen de spelers het veld op. Inderdaad, de Fortunezen spelen in het tenue van Fortuna’54. Zal ik eens wat zeggen? We staan al met 1-0 voor, zonder een bal getrapt te hebben. Ik mag dan te jong zijn om Fortuna’54 met eigen ogen aan het werk te hebben gezien, maar deze shirts stralen een enorme klasse uit. Met deze shirts kun je niet verliezen. Neem nou die Moutawakil met zijn nummer 11. De manier waarop die 11 op het shirt genaaid is, is geweldig! Nou ja, laat ik maar ophouden, anders loopt dit eerste wedstrijdverslag helemaal uit de hand. Maar goed, laten we het erop houden dat uw webmaster zeer tevreden is met de shirts.

De wedstrijd start en Fortuna pakt het initiatief. We mogen het graag zien. Zoals al in de gehele voorbereiding is Laszlo Meszaros de man om wie alles draait. Toch wil dat overwicht in de openingsfase niet direct tot kansen leiden. Het tempo ligt niet al te hoog, maar kom Fortuna heeft AGOVV in de kraag te pakken en is niet van plan de Apeldoorners zomaar los te laten. Na een kwartiertje wordt Fortuna’s overwicht dan toch uitgedrukt in een treffer. De schutter? Laszlo Meszaros natuurlijk, wie anders? Simone speelt Derksen aan, die kaatst de bal richting Meszaros en hij omspeelt dan Van der Gouw om de bal vervolgens in het lege doel te deponeren: 1-0!!


Laszlo weet precies wat ie gaat doen!!

Een heel mooi uitgespeeld doelpunt van Fortuna. En dik verdiend ook. Fortuna is de betere ploeg, speelt dominant en vol zelfvertrouwen. Het kan snel veranderen in voetbal! Normaliter is een Sittardse voorsprong het sein om met elf man voor de goal te gaan liggen en hopen dat de zelf aangewakkerde storm overwaait. Vandaag niet. Fortuna gaat verder waar het gebleven was en blijft kinderlijk eenvoudig overeind tegen dit povere AGOVV. De sleutel ligt op het middenveld. De vleugels Moutawakil en Simone doen hun stinkende best. Het is allemaal niet wereldschokkend wat die twee laten zien, maar sinds wanneer zijn er wereldschokkende dingen nodig om een wedstrijd in de Gouden Gids divisie te kunnen winnen? Het is gewoon goed genoeg. En dat geldt ook voor die andere drie middenvelders. Ze zijn gewoon feller dan de tegenstander en dat is de basis voor dit prille succes.

Na een minuutje of 35 volgt de tweede beloning. Fortuna heeft al een paar vrije trappen gehad. Zo dwong Daemen Van der Gouw via een mooie draaiende bal tot een knappe redding. Maar deze keer staat Ronald Dassen aan het kanon. Hij haalt de “Gouden Gids almanak” erbij en bladert door naar de ‘v’ van ‘vrije trap op de rand van het strafschopgebied’. Wat is de meest succesvolle variant in zo’n geval? Gewoon, de bal langs de muur in de hoek van de keeper schieten. Eerste divisie keepers zijn doorgaans zo slecht dat ze die bal – die voor hen zou moeten zijn – zelden hebben. Dassen heeft het begrepen en geeft de Gouden Gids almanak door aan Derksen die bij de ‘d’ van ‘doorlopen richting keeper na verwoestend schot’ nog wat kennis opdoet. Kortom, wat gebeurt er? Dassen knalt de bal richting Van der Gouw. Die kan de bal slechts keren en de toegesnelde Derksen weet dan wel raad met de rebound en verkleint zijn achterstand op Ronald Hamming tot 98: 2-0!!!


Het staat nog 1-0, maar niet lang meer!!

Een volkomen verdiende 2-0 voorsprong staat dus op het scorebord. Er is geen vuiltje aan de lucht. Zelfs niet als scheidsrechter Janssen de enige is die een terugspeelbal heeft gezien. Wel jammer dat die vent Marcel Akerboom op de bon slingert voor het wegtrappen van de bal. Pff, als je dan toch de pietlut wil uithangen geef dan Joep op den Kamp zesmaal geel wegens het uittrekken van zijn shirt tijdens de warming-up. Ruststand: 2-0.


Akerboom kwam geen moment in de problemen

De tweede helft, want in de rust gebeurt er vrij weinig. Zeg maar gerust niets… Geen penalty’s?? Na rust zien we hetzelfde beeld. Fortuna blijft de betere ploeg. Leuk om te zien, maar zijn die Apeldoorners echt 160km komen rijden om zich hier willoos naar de slachtbank te laten leiden? Het lijkt er sterk op. Hun probleem! Fortuna gaat dus rustig verder met het aardige spel. Ho stop, wel leggen het verslag even stil. Zag ik daar een geslaagde combinatie over drie schijven op het middenveld? Jazeker en daar nog één! Hoe lang is dat geleden? Ongelooflijk, de Fortunezen beginnen hier langzamerhand gallery play te spelen.

Na een uurtje spelen blijkt Simone leeggespeeld te zijn. Hij was licht geblesseerd aan het duel begonnen en was nu al een paar keer tegen de grond gegaan. Maar nu gaat dan toch definitief het licht uit bij Mauro, die echt helemaal niks fout heeft gedaan in dit duel. Mauro sleept zich naar de zijlijn en begint dan aan zijn aftocht. Een daverend applaus is zijn deel op Oost en Noord. Prima gespeeld, volgende week weer.Gino Taihuttu komt erin. Vorig seizoen zou dat reden geweest zijn om het middenveld op minstens 36 plekken te wijzigen. Dit seizoen gaat Taihuttu gewoon op de positie van Simone spelen. Revolutionair! Is de explosieve opruimingsdienst langs geweest deze zomer?

Het enige smetje op deze tweede helft is dat het nog steeds 2-0 staat. Meszaros is met een bekeken lobje dichtbij de 3-0 geweest, maar die treffer is er nog steeds niet. Niet getreurd, want Derksen bedient ons op onze wenken. Een dikke tien minuten voor tijd rent ie het strafschopgebied in met de bal, maar of hij echt de intentie heeft op doel te gaan schieten is me onduidelijk. Hij lijkt me een beetje opzoek naar een strafschop. Tja, en als er dan ook nog een verdediger in de buurt is die lomp gaat doen, is dat ook vragen om problemen: penalty!


Bal wegtikken en gewillig tegen een been oplopen!

Zeg scheids, hoeft Van Ree er dan niet af met rood?? Kijk, van mij hoeft het niet, maar als jij je aan de regels wil houden, doe het dan ook als je een ingrijpende beslissing moet nemen. Hoe dan ook de penalty is tegenwoordig ook een klusje voor Derksen: Van der Gouw naar links, bal naar rechts: 3-0!! Ongekende luxe in Sittard!! Derksen bouwt ondertussen een feestje met de Noord tribune.


Is Derksens hond weggelopen en fluit hij hem nu terug?

Nog een klein kwartiertje te spelen en AGOVV ligt knock out op het gras. Zijn zij nu zo zwak of zijn wij nou zo goed? De komende weken zullen we het vast te weten komen. Hoe dan ook Cagnazzo krijgt nog een publiekswissel en voor hem komt Dave Joosten het veld in. Taihuttu is dan al een tijdje bezig om zijn naam op het scorebord te krijgen. Maar dichterbij dan een vlammend schot dat op de vuisten van Van der Gouw uiteenspat komt hij niet.Fortuna’s gallery play begint ondertussen ernstige vormen aan te nemen. Zo zien we daar twee wisselspelers van AGOVV een paar minuten langs de zijlijn staan. Ze lijken Fortuna te smeken de bal aub eens buiten te trappen, zodat ze erin kunnen komen! De actie van de wedstrijd moet dan nog komen. Uiteraard voorbehouden aan Laszlo Meszaros die eventjes laat zien hoe meeverdedigen ook alweer moest. Geweldig!!

Als het er dan op lijkt dat AGOVV nog drie uur op het veld kan staan zonder te scoren, valt ineens een zondagsschot van ene Bouhadan binnen. Meldt zich hier de eerste kandidaat voor de Van der Padt trofee 04/05? Nou ja, het is een onbeduidende treffer, dus echt veel kans zal ie wel niet maken. Toch nog even paniek, want die Bouhadan maakt ook nog bijna de 3-2. Maar bijna telt niet en AGOVV zou die treffer ook niet verdienen. Even later houdt de scheids het voor gezien en wint Fortuna dus weer eens een openingsduel in de competitie.


Wie herinnert zich de bedrukte gezichten van vorig seizoen nog?

Zo zo, Chris Dekker begint dus met een overtuigende 3-1 overwinning. De tegenstand was dramatisch, maar hoe vaak verloren wij de afgelopen jaren niet van dramatische tegenstand? We zijn benieuwd of dit elftal deze lijn weet door te trekken. De komende weken zullen we het antwoord vast krijgen, te beginnen volgende week in Dordrecht.