In deze fase kan Fortuna blijkbaar tegen niemand standhouden, ook niet tegen AGOVV. Dus is het een kwestie van doorbijten en hopen op betere tijden…


7 November 2003

Fortuna kan geen vuist maken tegen AGOVV

Fortuna Sittard 1 AGOVV 4
Doelpuntenmakers: 3. Huntelaar 0-1; 37. Antolini 0-2; 60. Garritsen 0-3; 61. Tychon 1-3; 67. Juliana 1-4
Opstelling: Baart, Steegs, Akerboom, Brusselers (28. Rajcomar), Joosten, Meulenberg (46. Tychon), Daemen, Van Barneveld (84. Simone), El Gaaouiri, Taihuttu, Gommans.
Toeschouwers: 3.100
Scheidsrechter: Zeinstra
Geel (Fortuna): Joosten, El Gaaouiri, Tychon
Rood (Fortuna): –

Het is weer vrijdag: tijd voor een avondje Fortuna! Rond 19.30uur betreden we de voetbaltempel die er – zoals we gisteren vernamen – ook de komende tijd nog desolaat bij zal blijven liggen in het Zuid-Syberisch aandoende steppelandschap dat ook wel de ‘Bedrijvenstad Fortuna‘ wordt genoemd.

In het stadion is nog niet zo gek veel te doen. We nemen de Fortuna kicks erbij en lezen dat Koning het duel in Venlo van afgelopen week zo snel mogelijk wil vergeten. Tja, dat zou ik ook wel willen, maar dat zit er toch niet in ben ik bang. Er is maar één manier waardoor ik die 7-0 nederlaag in Venlo snel zal vergeten: een 8-0 nederlaag vanavond tegen AGOVV…

Op het veld is de warming-up bezig. We zien dat aan onze kant de heren Jochem van der Hoeven en Paul Janssen opnieuw afwezig zijn. Dat wordt dus weer improviseren in het centrum van de verdediging en we weten van vorige week waar dat toe kan leiden….

Koning kiest vandaag voor routine achterin: Geert Brusselers gaat naast / achter Marcel Akerboom spelen, terwijl Dave Joosten als verdedigende middenvelder bij tijd en wijle moet zorgen voor een driemansblok centraal achterin.

Op het middenveld zijn er dan nog drie man. Joos van Barneveld keert terug in de basis na blessureleed, Samir El Gaaouiri en Tom Daemen behouden hun basisplek. Dat geldt niet voor Georges Tychon, die wordt geslachtofferd naar aanleiding van zijn ‘optreden’ in Venlo.

Nu Brusselers wegvalt uit de spits, neemt Gino Taihuttu daar de honneurs waar. Of gaat El Gaaouiri in de spits spelen en Taihuttu daarachter? Hoe dan ook, die gekke Taihuttu maakt dus in drie maanden tijd de overgang van een basisplek in de vierde klasse van het amateurniveau naar een basisplek in de eerste divisie. Prima prestatie van hem, maar het zegt vast ook iets over de huidige problemen bij Fortuna.

De tegenstander: AGOVV, de nieuwkomer in het betaalde voetbal. Nou ja nieuw, Sittardia speelde in een grijs verleden tweemaal in Sittard tegen AGOVV. Beide duels eindigden in 2-2. Moeten we nog iemand kennen aan Apeldoornse zijde? Tuurlijk, Robert Roest! De ideale prof uit Soest. Onze waardering voor wat hij allemaal deed voor Fortuna op en naast het veld is natuurlijk nog steeds erg groot en we zullen hem dan ook niet snel vergeten. Zeker niet omdat spelers met zijn instelling tegenwoordig dun gezaaid zijn. Voor de rest geen bekenden.

In het uitvak zien we een stuk of 35 supporters van AGOVV. Welkom.

Tijd voor de wedstrijd, want het is te koud voor al dit geneuzel. Al na twee minuten blijkt dat Brusselers niet gewend is om te spelen in de verdediging. Diepe bal op Huntelaar, maar die bal wordt een prooi voor Akerboom. Toch fluit de scheidsrechter en wel omdat Brusselers – die achter Akerboom staat – Huntelaar heeft vastgehouden. Een beetje makkelijk gefloten, maar ook niet zo slim van Brusselers.

De vrije trap is een kolfje naar de hand van Huntelaar die de bal netjes over de muur heendraait: 0-1.

 Oei, oei, na drie minuten al 0-1 achter. Daar deed VVV vorige week toch nog bijna een half uur over….

En wat nu? Fortuna is toch nog niet helemaal lamgeslagen zoals in Venlo en probeert de aanval te zoeken. Maar ja, door die versterkte verdediging missen we nu een man op het middenveld, dus echt grip krijgen op dit duel is er niet bij. Van Barneveld staat dan wel op het veld, maar hij is nog lang niet de oude. Niet vreemd natuurlijk als je zo lang buitenspel hebt gestaan, maar wel een feit. El Gaaouiri komt ook niet echt uit de verf (hou nou eens op met die Schwalbes) en Daemen kan de kar ook niet trekken.

Kortom, ons middenveld is te zwak bezet om een echte vuist te kunnen maken. En dus kabbelt deze eerste helft rustig verder en mag je hopen dat AGOVV geen tweede treffer scoort anders is het snel gebeurd met dit duel.

Na een half uur zien we het volgende blessuregeval aan onze kant. Brusselers moet zich laten vervangen. Nog een ervaren speler weg, dat kan er ook nog wel bij. Spits Rajcomar is zijn vervanger en dat leidt tot nog meer wijzigingen in het elftal. Als we het goed zien gaat Daemen centraal naast Akerboom spelen, Rajcomar de spits in en El Gaaouiri wordt rechtshalf.


Koning vertelt Daemen hoe het nu verder moet

Hoe dan ook, feit is dat ons middenveld niet meer bestaat. De AGOVV’ers op het middenveld zullen wellicht naar aanleiding van dit duel denken dat ze behoorlijke voetballers zijn, maar misschien is dat toch wat te vroeg gejuicht.


Dit zou wel eens een overtreding kunnen zijn…

Gejuicht wordt er een minuutje of tien voor rust toch nog door de AGOVV’ers. Ze maken namelijk de 2-0 en beslissen daarmee dit duel.

Een aanval over rechts van AGOVV leidt tot een voorzet die in ons strafschopgebied belandt. Gelukkig voor de voeten van Bart Meulenberg, zou je denken. Maar in plaats van de bal weg te peren levert ie een assist op ene Antolini: 0-2.

Einde wedstrijd, want het lijkt uitgesloten dat Fortuna nog terugkomt. Nou ja, het is in ieder geval de ruststand.

Na rust zien we dat Georges Tychon zijn opwachting mag maken. Bart Meulenberg ruimt het veld. En dus gaat de verdediging voor de derde maal op de schop. Tycho Steegs verhuist naar de linksbackpositie, Joosten wordt rechtsback, waardoor er op het middenveld helemaal geen verdedigend ingestelde speler meer staat. Op het veld blijft AGOVV simpel op de been, want onze spitsen komen er simpelweg niet aan te pas. Kan Harrie Gommans niet tegen zichzelf in bescherming genomen worden? Als je niet fit bent, moet je misschien maar gewoon niet spelen. Dit heeft toch geen enkele zin…

Het is eigenlijk hopen dat de schade beperkt blijft. Dat is triest, maar het is niet anders. Maar helaas we zitten momenteel niet in een fase waarin ons verder onheil bespaard blijft. Na een uur spelen gaat ook de tweede vrije trap die AGOVV op de rand het strafschopgebied mag nemen erin. Deze keer is het niet Huntelaar maar Garritsen die scoort: 0-3.


Ook deze vrije trap zal erin vliegen….

En nu? Zijn we weer op weg naar een monsterscore? Het lijkt er wel op. Of toch niet? Verrek, Fortuna scoort zowat uit de aftrap de 1-3!! Tychon snelt aan de rechterkant zijn directe tegenstander voorbij en tikt vervolgens de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet langs Karelse in de verre hoek. Een schitterende goal van Tychon. Hij kan echt wel voetballen, maar waarom laat ie het niet eens wat vaker zien???

De marge is dus terug naar twee, maar niemand gelooft dat dit nog recht te breien valt. Is het ook niet want vijf minuten later is de marge weer drie. Iemand genaamd Juliana (familie van?) tikt de vierde Apeldoornse treffer binnen.


Pfff, ook al geen houden aan voor Baart…

Blijven er nog twintig minuten over. Het enige wat voorkomen moet worden is een nieuwe slachtpartij. We hebben dat niet echt in eigen hand, want als AGOVV er zin in heeft gaat de score oplopen. Dan is er maar een remedie: een schop uitdelen.

Dat werd nagelaten in Venlo met alle gevolgen van dien, maar Dave Joosten heeft daar een les uitgetrokken als hij een Apeldoorner ongenadig hard doorzaagt.

Prima Dave, het kost een gele kaart, maar ik heb in de laatste twintig minuten niets meer gezien van AGOVV (behalve die ene bal op de paal).

Wat doe je als supporter eigenlijk in zo’n slotfase? Op het veld gebeurt niets en toch is het bere gezellig in vak C. Het grootste goed waar een ras Fortunees over beschikt wordt boven tafel gehaald: galgenhumor. Waar zouden wij Fortunezen toch zijn zonder galgenhumor?


Een hoopje ellende…

Zo maken we ons al weken druk over de uitreiking van de ‘Van de Padt’ trofee. Uw webmaster heeft niet vaak nachtmerry’s maar als ie er een heeft kun je er vergif op innemen dat Van de Padt er in voorkomt. Even voor de duidelijkheid, Van de Padt speelde in het seizoen 94/95 bij TOP Oss en smeerde Fortuna de enige thuisnederlaag van het seizoen aan door zijn toevalstreffer. Verliezen oké, maar verliezen door een doelpunt van een absolute nobody is zeer pijnlijk. Zelfs na 9 seizoenen wil dat nog niet slijten…

De ‘Van de Padt’ trofee gaat dus naar een speler die tegen ons scoort zonder ook maar ooit iets gepresteerd te hebben en die we ervan verdenken ook in de toekomst nooit meer iets te zullen presteren. Het liefst moet hij ook nog een gekke naam hebben.

Het afgelopen seizoen ging de ‘Van de Padt’ trofee naar Jeroen Ketting. We hadden deze nobody (nou ja, dat was ie toen nog) al wat langer op het oog. Wie heet er nu Jeroen Ketting? Maar goed, deze volstrekte nobody scoorde ook nog de enige en dus winnende treffer tegen ons in Haarlem. Zeer pijnlijk allemaal en een meer dan terechte winnaar…


Nog een hoopje ellende…

De afgelopen weken vliegen de ballen er in rap tempo in bij ons, en dus is er stevige concurrentie voor de ‘Van de Padt’ trofee 03/04. We hebben al drie genomineerden. René Wessels, 18 jaar oud, geboren in Kloosterhaar (ik wist niet dat het bestond??) en scorend tegen ons voor Emmen. Een ideale figuur om in de vergetelheid te raken.

Tom Timmermans (wie verzint zo’n naam??), 20 jaar, afkomstig uit Tegelen en producent van de 6-0 tegen Fortuna. Een toppertje in wording!

En vandaag onthouden we de naam van Koen Garritsen. Ook 20 jaar scorend tegen Fortuna voor AGOVV. Gedoemd om in de vergetelheid te geraken. Bovendien doet zijn naam denken aan ene Gerritsen, en dat werkt ook niet bepaald in zijn voordeel…

Het belooft een spannende strijd te worden!


Nog twee hoopjes ellende….

Op het veld gebeurt niet veel. We hopen eigenlijk dat coach Koolhof Robert Roest zal vervangen. Een staande ovatie zou zijn deel zijn geweest. Tenminste wij stonden er klaar voor, maar het gebeurde niet. Jammer.

Noord vraagt om het ontslag van Koning. Tja, wat waren de doelen ook alweer voor dit seizoen? Progressie en meedoen om een periode? Pfff, niemand zal met droge ogen kunnen beweren dat we die doelen aan het verwezenlijken zijn.

Goed en dan houdt de scheids er maar mee op. Het is duidelijk aan de gezichten te zien op het veld dat dit soort nederlagen keihard aankomt bij onze jeugdige Fortunezen.

En toch moeten ze verder. Wie wil slagen in het betaalde voetbal, moet nu maar karakter tonen. Volgende week in Velsen zien we wel wie weigert te buigen voor een lastige periode.

Wij laten ons in ieder geval niet demoraliseren door een nederlaag meer of minder. Daarvoor is onze clubliefde net even iets te groot. Tot volgende week!