In een wedstrijd van niks, om niks liet Fortuna niks zien. Dat we hem verloren past alleen maar in dit rampzalige seizoen waarin het enige lichtpuntje is dat we niet zijn gedegradeerd.


19 Juni 2001

Fortuna Sittard sluit het seizoen in stijl af

Fortuna Sittard 1 FC Zwolle 2
Doelpuntenmakers: 13. Gerritsen 1-0; 47. Slot 1-1; 71. Lim-Duan 1-2
Opstelling: Hesp (48. Zegers), Kiekens, Roest, Akerboom, Pfennings (65. Haine) (88. Schulpen), Emeran, Van Halst, Haeldermans, Kool, Gerritsen, Averdijk.
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 19.30uur betreden we het Sittardse Mekka. Op dat moment valt al op dat Noord al redelijk vol zit. Blijkbaar zijn er dan toch nog een heleboel mensen op dit nutteloze duel afgekomen! In het uitvak ontwaren we dan 4 man.

Het doet ons een genoegen dat op het veld Willy Dullens bezig is met de uitroeping van de beste speler van het seizoen. Tuurlijk er valt wat te vieren, dus Jules is er ook bij, maar hij laat Willy aan het woord. Willy vertelt dat het niet meeviel om in dit dramatische seizoen een “beste speler van het jaar” aan te wijzen, maar uiteindelijk blijkt Fritz Emeran de meeste stemmen te hebben gekregen in de Maas en Mijn. Fritzke moet zich even melden en krijgt de felicitaties.

Het doet ons goed om Willy Dullens weer eens in een actieve rol te zien bij Fortuna. We pleiten er dus ook voor dat soort mensen veel vaker en veel nauwer bij de club te betrekken (dus niet alleen voor een prijsje uit te reiken). Daar kan de club alleen maar wijzer van worden.

Verder constateren we dat Thijssen inderdaad (beloofd is beloofd) Ivo Pfennings in de basis heeft gezet. Trouwens, die hele opstelling is danig overhoop gegooid sinds afgelopen zaterdag. Hermans is geschorst, maar ook Van der Hoeven, Hamming, Bjekovic en Landerl zijn er vandaag niet bij. Naast Pfennings krijgen vandaag ook Haeldermans, Kool, Averdijk en Gerritsen een kans. Vlak voor aanvang van de wedstrijd komen er ook nog twee bussen supporters van Zwolle aan. Die komen dus ook nog met meer dan 100 man! Ik neem aan dat die kaartjes al gekocht waren voordat bekend werd dat de laatste wedstrijd er niet meer toe deed, anders snap ik het niet helemaal meer. Wel klasse natuurlijk dat ze komen!

Bij aanvang van de wedstrijd vallen ons twee dingen op op de N-side. Enerzijds blijkt het grote t-shirt kapot te zijn! Anderzijds zien we ineens een spandoek op de tribune verschijnen met de tekst “tied om wakker te waere”. Ik neem aan dat dat bedoeld is voor het bestuur.


Daar is geen woord Spaans bij!

De gevolgen van de fantasie opstelling van Thijssen merken we al direct in het eerste kwartier. Zwolle krijgt namelijk een stuk of vijf riante mogelijkheden om de score te openen. Ik geloof dat het John den Dunnen is die de meeste van die kansen op fraaie wijze om zeep helpt. Hesp hoeft niet veel moeite te doen om zijn “inzetjes” te stoppen. Dat hoeft ie ook niet als Wijnands van een metertje of dertig uithaalt, want de lat brengt uitkomst.

Toch is dit kwartiertje voetbal tekenend voor eerste divisie ploegen. Het voetbal is redelijk, maar scorend vermogen hebben die ploegen niet. Dat hebben we de afgelopen weken wel gezien. Fortuna heeft dan in een aantal nacompetitiewedstrijden nadrukkelijk achter de tegenstander aangelopen, maar puur omdat die niet scoorde kwamen we er mee weg. En toegegeven, scoren deden wij wel!

Als het na een kwartier 3-0 staat voor Zwolle heeft niemand wat te zeggen, maar het staat 1-0. 1-0? Ja geloof het of niet, maar de eerste de beste aanval van Fortuna levert een goal op. Emeran dolt zijn tegenstander op rechts en komt met een puntgave voorzet op de proppen. Zo puntgaaf dat zelfs Gerritsen niet meer kan missen: 1-0. Ik hoef niet uit te leggen dat dat enigszins tegen de verhouding van het spel in is.


Gerritsen knikt de 1-0 binnen!

Na dat doelpunt wordt Fortuna iets beter, zonder tot grootse daden te komen, want ook deze wedstrijd lijkt eigenlijk nergens naar. De druk is weg, maar beter voetbal levert het beslist niet op. In het restant van die eerste helft zien we nog twee grote kansen voor Averdijk. De eerste wordt hem aangereikt door opnieuw Emeran, maar de kopbal van Averdijk is niet hard genoeg om Van der Werff te verontrusten. Even later mag hij ook nog met zijn voeten proberen de Zwolle keeper te passeren, maar voetballen is duidelijk niet iets waar Averdijk goed in is. Daarom hebben we hem waarschijnlijk ook gescout??

De eerste helft wordt besloten met een corner voor Fortuna. Normaal gesproken niks speciaals (Kool zal de bal wel naar de andere cornervlag rammen), maar vandaag krijgen we een variant. Ja ja Fortuna gaat ook met haar tijd mee. Kool trapt de bal naar de rand van het strafschopgebied waar Emeran staat. Fritzke neemt de bal volley en jaagt hem de tribune in. Scheidsrechter Ruudje Bossen voelt zich zwaar beledigd en fluit onmiddellijk voor de rust. Hij zal ook wel denken: “ik ben niet gek, jullie proberen mij gewoon voor lul te zetten met dat antivoetbal, daar ga ik mijn kostbare tijd niet aan verprutsen.”. Gelijk heeft ie!

Het publiek is ook zowat in slaap gevallen. Het “Pfennings wonderland” komt af en toe nog wel eens langs maar voor de rest gebeurt er niet zoveel.

In de rust gebeurt er zo mogelijk nog minder dan tijdens de wedstrijd. Geen onmogelijke spelletjes, geen giechelende meisjes in felgekleurde pakjes, zelfs geen balgoochelaar. Nee, we moeten het doen met Hesp die Zegers aan het intrappen is. Zegers zal er dus wel zo inkomen.

Snel door naar de tweede helft. Die begint Fortuna uitstekend, want Zwolle heeft maar twee minuten nodig om te scoren. En zoals we al in de eerste helft constateerden, als Zwolle al een goal gaat maken dan moet Fortuna het de Zwollenaren wel heel simpel maken. En ja hoor, Pfennings staat niet op te letten, waardoor Arne Slot zomaar kan doorlopen naar Hesp, die hij (door de benen?) passeert: 1-1. Thijssen grijpt onmiddellijk in en slachtoffert Hesp. En dan maar roepen dat die Thijssen een watje is!

De wedstrijd rommelt nu rustig verder. Haeldermans trapt wat vliegen uit de lucht, Van Halst geeft de ene foute pass na de andere en geeft iedereen daarvan de schuld behalve zichzelf terwijl Emeran zich keer op keer verslikt in zijn eigen trukendoos. Nee het is echt genieten! Na een uur spelen gebeurt er dan weer wat. Pfennings ligt met krampverschijnselen op het veld. Tja, hij heeft al een dikke maand geen competitieve wedstrijd meer gespeeld, dus zo vreemd is dat niet. Maar toch, het tempo ligt nu ook weer niet direct schrikbarend hoog in deze wedstrijd! Nou ja, onder luid applaus verlaat hij het veld.


Ivo had zich waarschijnlijk een ander afscheid voorgesteld….

Voor hem in de plaats komt Roger Haine. Roger wie? Goeie vraag, Roger is een product van de Fortuna jeugdopleiding en maakt vanavond zijn debuut. Hopelijk wordt het een speler van het niveau Van Bommel zodat we hem over een paar jaartjes ook voor 6 miljoen kunnen verkopen aan PSV (dat hem een paar jaartjes later voor 60 miljoen weer door verkoopt).

De wedstrijd gaat rustig verder zonder dat Fortuna echt de indruk maakt nog een overwinning op het bord te willen krijgen. Toch had de 2-1 op het bord moeten staan, maar zei ik eerder niet al dat Averdijk niet voetballen kan? Aardige jongen, redelijk groot, dus een redelijk aanspeelpunt, maar geef hem geen bal in de voeten, want daar kan ie niks mee. Hoe zei het bestuur dat ook alweer toen ze hem presenteerden: “Wij denken dat iedereen zit te slapen door deze jongen niet te contracteren. We volgen hem al lang en denken dat het een groot talent is” (of iets in die trant tenminste). Yeah, whatever! Dan leg maar eens uit wat onze Pascal allemaal aan het doen was zo rond de 65ste minuut? Gerritsen speelt hem vrij voor de keeper, die doet niet moeilijk en gaat op de grond liggen zodat er een leeg doel overblijft. Zou toch moeten lukken, zou je zo denken. Mooi niet, Pascal krijgt het voor mekaar de bal naast te lepelen….

Moeten we ons over zoveel onkunde nog druk maken? Dacht het niet, we hebben ons al druk genoeg gemaakt dit jaar! We nemen dit gewoon voor kennisgeving aan.


Dennis, waar zijn je zilveren schoentjes?

Het volgende vermeldenswaardige wapenfeit van deze wedstrijd vindt plaats in de 69ste minuut als Zwolle wisselt. Nu kun je denken, is het melden van een wissel ook al interessant? Normaal gesproken niet en de wedstrijd is nu ook weer niet zo slecht dat een wissel automatisch een happening is. Maar de stadionspeaker maakt er een gedenkwaardig moment van. Hier de integrale versie (dient erg monotoon uitgesproken te worden): “Wissel bij PEC Zwolle, De Ridder gaat eruit, Kok komt erin”. PEC Zwolle? Als de fans van FC Zwolle hier enigszins verbolgen over zijn en denken wat zijn dat voor arrogante mensen daar in Sittard. Ze nemen zich nog niet eens de moeite om onze clubnaam fatsoenlijk uit te spreken. Tja dan kan ik daar weinig tegen in brengen. Nou ja de speaker past zich tenminste naadloos aan bij het niveau op het veld, zullen we maar zeggen!

Twee minuten later zowaar weer een spraakmakend moment (moet niet veel gekker worden). Zwolle neemt de leiding! Het geklungel dat daar aan vooraf ging was weer kenmerkend voor dit seizoen. Een stuk of vier Fortunezen gaan onder een bal door (dat er eentje verkeert timet oké, maar vier?), die voor de voeten valt van ene Dominggus Lim-Duan, die vervolgens Zegers kansloos laat: 1-2. We krijgen dus klop van Dominggus Lim-Duan…..

Zo we staan achter, zou dat de Fortunezen nog motiveren om iets positiefs te laten zien? Nee, niet echt. Slechts Roest maakt de indruk niet afscheid te willen nemen met een nederlaag en meldt zich ook voorin. Maar ja alleen is ook maar alleen.


Prijsvraag: wie herkent deze Fortunees?

Verder valt in die laatste minuten nog het gelanterfanter van een Zwolle speler op. Ik was al een tijdje op hem aan het letten, want hij draagt zilveren schoentjes! Het betreft hier Suni Olsen, afkomstig van de Faeroer! Zal wel 60-voudig international zijn en op basis daarvan denkt hij zich zilveren schoentjes te kunnen permitteren. Nou hij voetbalt ook als Gerritsen. Achter ballen die niet perfect worden aangespeeld (en dat zijn er nogal wat bij Zwolle) gaat ie niet aan! Niks voor ons?

Verder verlaat Roger Haine een paar minuutjes voor het einde geblesseerd het veld en evenaart daarmee de prestatie van Gommans, die op zijn debuut ook geblesseerd uitviel. Schulpen valt nog in en dan vindt Bossen het wel genoeg. Fortuna verliest dus met 2-1 van Zwolle, een stijlvolle afsluiting van het seizoen.

Na de wedstrijd worden de vertrekkende spelers weer uitgezwaaid. We gaan maar weer eens goed in ons stoeltje zitten, want afscheidsfeestjes bij Fortuna duren altijd erg lang. Ook dit jaar verlaat weer een hele waslijst aan spelers onze club. Jules Coenen spreekt de spelers toe. Robert Roest en Ivo Pfennings nemen de microfoon over en spreken het publiek ook nog toe. Samen met hen vertrekken Cosmin Maris (waar was ie?), Brenny Evers, Ronald Dassen, Robert-Jan Zoetmulder, Ruud Kool, Rob Schulpen, Samir Amari, Wim Kiekens, Jan van Halst en Roger Juffing. Het gaat jullie allen goed!

In het supportershome verschijnen Roest en Van der Hoeven nog. We nemen afscheid van Robert en bedanken hem voor de zes jaren waarin hij betrokkenheid met de club toonde zowel binnen als buiten het veld. Daar kunnen anderen nog eens wat van leren.