Voor het seizoen was bekend dat van een groot aantal spelers en van trainer De Koning na dit seizoen het contract afloopt. Wat niemand toen verwachtte, is nu werkelijkheid: de positie van zowel de spelers als van De Koning staat ter discussie.

Na een redelijke start van de competitie werd verwacht dat de stijgende lijn niet uit kon blijven. De reeks gelijke spelen sloeg echter niet om in overwinningen, maar in een trieste serie van zeven nederlagen op rij. Vlak voor de winterstop werden bij een andere laagvlieger, Eindhoven, met pijn en moeite 3 punten binnengesleept. Hierdoor gaan we de winterstop in als 17e ploeg in de Gouden Gids Divisie.

Een nederlaag lijden vind ik op zich nog niet zo’n groot probleem. Er dient in dat geval echter wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan:

1. we hebben een kwalitatief mindere selectie en 2. we hebben er alles aan gedaan om de nederlaag te voorkomen.

En bij het gros van de nederlagen die we leden (10 van de 18 wedstrijden gingen inmiddels al verloren) werd mijns inziens niet aan deze voorwaarden voldaan. Tegen Emmen bijvoorbeeld, zijn we in de eerste helft duidelijk de betere partij waarin enkele grote kansen worden gemist en heeft de tegenstander geen selectie waarvan we nu rillend het veld op moeten. Toch verliezen we uiteindelijk met 1-3.

En zo ging het wel vaker. Een tegenstander die zeker geen topploeg heeft en toch een nederlaag voor onze kiezen. De reden? Een gebrek aan instelling, een te krappe selectie, te veel geblesseerden, geen zelfvertrouwen, fatale blunders, partijdige scheidsrechters, tactische missers? Wie het weet mag het zeggen. Volgens mij zijn alle genoemde oorzaken wel eens of meermaals de reden van een nederlaag geweest.

Nu is de winterstop aangebroken en de supporters morren. Logisch en terecht. Na de goede tweede seizoenshelft van vorig jaar mocht meer verwacht worden. Natuurlijk missen we Hamming, maar verder is de selectie compleet gebleven en heeft iedereen nu minimaal één jaar ervaring in het betaald voetbal.

Zoals One Way het in zijn column al beschreef breken nu de bijltjesdagen aan. Wie mag er blijven en wie moet er weg? Voor Samir El Gaaouiri is het doek al gevallen, hij mag uitzien naar een andere club. Persoonlijk vind ik dit doodzonde omdat zijn kwaliteiten bekend zijn, maar er om de een of andere reden niet altijd uitkomen. In de komende weken zal bekend worden wie er nog meer weg mogen of moeten. Mijn zorgen gaan nu over het feit hoe de beslissingen over blijven of vertrek worden genomen en over het feit of we de rest van de competitie niet met een ongemotiveerde selectie te maken krijgen. Wanneer een speler nu al weet dat hij weg moet, zal de motivatie zeer waarschijnlijk zienderogen afnemen. En dat kunnen we momenteel natuurlijk helemaal niet gebruiken.

Mijn andere zorg heeft te maken in het gebrek aan vertrouwen dat ik heb in trainer De Koning. De degradatie in het seizoen 2001-2002 kon hem niet kwalijk genomen worden. Destijds zat hij met een volgevreten, ongeïnteresseerde en arrogante selectie (uitzonderingen daargelaten) waarmee handhaving een godswonder zou zijn geweest. Het seizoen 2002-2003 begon hij met een jonge selectie, maar kon hij in de loop van het seizoen wel de ervaren spelers Janssen en Brusselers begroeten. Iedereen was blij dat de club nog leefde en de 13e plaats werd als een incident beschouwd.

Nu zijn we een half jaar verder en staan we 17e. Het voetbal is vaak niet om aan te zien en de spelersgroep lijkt het vaak ook niet meer te weten. ‘Hebben we dan zo’n slechte selectie?’, vraag je je dan af. In mijn ogen zeker niet. Baart was vorig seizoen een van de betere keepers in de eerste divisie, met Janssen en Van der Hoeven hebben we twee ervaren centrale verdedigers, het centraal middenveld Van Barneveld – Daemen is in potentie een van de sterkste uit de eerste divisie en Rajcomar, El Gaaouiri en Gommans waren tot voor kort jeugdinternationals. Daaromheen hebben we een aantal kwalitatief wat mindere spelers die echter wel hebben aangetoond het gras op te kunnen vreten en zich in dienst van het elftal op te stellen.

Na 1,5 jaar moet ik helaas concluderen dat De Koning de selectie niet beter heeft kunnen maken en er geen geheel van heeft gemaakt. Slechts 2 overwinningen en maar liefst 10 nederlagen in 18 wedstrijden; de resultaten spreken voor zich.

Nu zijn we dus aangekomen op het punt waar Fred van Barneveld moet gaan beslissen of De Koning en een aantal spelers mogen blijven of niet. Een zeer zware taak. Moet hij een groot aantal zelf opgeleide spelers de laan uit sturen en hopen dat er geld vrijkomt om nieuwe spelers aan te trekken? Moet hij De Koning nog een kans geven of moet hij op zoek naar een trainer die vrij is en bovendien zin heeft om nu bij Fortuna binnen te komen?

Ik wens hem bij deze zware opgave veel succes en wijsheid toe en wil ten slotte mijn persoonlijke voorkeur uitspreken. Wat mij betreft blijft de selectie zover als mogelijk in tact en mag meneer De Koning een andere club gaan zoeken. Van het overgrote deel van de selectiespelers kennen we de voetballende kwaliteiten inmiddels, of De Koning trainerskwaliteiten bezit moet echter nog steeds blijken…

RvL