“De prestaties zijn gewoon slecht. Maar als je kijkt naar de omstandigheden en hoe we daarmee omgaan zou een nieuw contract niet meer dan logisch zijn.”, aldus Hans de Koning, die spreekt over de vraag of het contract van de huidige trainer van Fortuna Sittard (Hans de Koning) verlengd moet worden.

Hans de Koning vindt dus – zo mogen we in VI lezen – dat hij het afgelopen anderhalf jaar dusdanig goed heeft gepresteerd dat contractverlenging niet meer dan logisch is. Resteert de vraag: klopt het ook?

De Koning verwijst naar de sfeer binnen het team die blijkbaar prima is. Als je in anderhalf jaar tijd 28 competitienederlagen lijdt, je keeper 98 keer heeft moeten vissen en boven de club al die tijd een faillissementsdreiging hangt, is dat inderdaad geen geringe prestatie van de trainer. Maar is dat voldoende voor contractverlenging?

Daarvoor moeten we terug naar augustus 2002. Met welke opdracht werd De Koning het seizoen in gestuurd? Een hele duidelijke doelstelling: progressie boeken.

De selectie telde noodgedwongen tal van jonge, onervaren maar (alom erkend incluis Hans de Koning) getalenteerde spelers. Spelers waaraan gekneed moest worden zodat het betere spelers zouden worden. Als dat zou lukken, zou het collectief daar uiteraard ook van profiteren. En als er (individueel en collectief) progressie geboekt wordt, kan zelfs een leek (zoals ik) dat zien op de tribune.

Hans de Koning heeft anderhalf jaar de tijd gekregen om aan het elftal te kneden. Een voor voetbaltermen ongebruikelijk lange periode. Tijd voor een evaluatie. Welke jonge speler heeft Hans de Koning in de afgelopen anderhalf jaar beter gemaakt? Er zijn dertien kandidaten, te weten Marcel Akerboom, Joos van Barneveld, Davy Bertjens, Dario Cagnazzo, Tom Daemen, Samir el Gaaouiri, Roeland Geraerts, Harry Gommans, Thomas Janssen, Laszlo Meszaros, Prince Rajcomar, Tycho Steegs en Georges Tychon.

Is er één van deze dertien die op technisch gebied sterke vooruitgang heeft geboekt? Kortom, is er een speler die na anderhalf jaar intensief werk met De Koning mag zeggen dat ie een betere pass in huis heeft, dat zijn arsenaal aan functionele passeerbewegingen groter is geworden, dat hij veel beter (gericht) kan koppen of dat hij door intensieve training zijn voorheen zwakke linker- dan wel rechterbeen sterk verbeterd heeft zodat hij tweebenig is geworden?

Loop die lijst maar na. Volgens mij zijn we er snel uit: geen enkele van die dertien is op technisch vlak duidelijk beter geworden. Sommige spelers zijn beter dan anderen, maar die voorsprong hadden ze anderhalf jaar geleden al.

Is er dan wellicht één van deze dertien op tactisch vlak een steek opgeschoten? Wie naar de wedstrijden uit de tweede periode kijkt, zal ook op tactisch vlak weinig progressie hebben gezien. Nog steeds maken deze dertien dezelfde fouten die ze anderhalf jaar geleden ook maakten met VVV-uit als triest dieptepunt. Fouten maken mag, maar iedere keer weer dezelfde fouten? Nee, op tactisch gebied lijkt er ook weinig gebeurd.

Dertien spelers die alle dertien in anderhalf jaar tijd nauwelijks of geen progressie hebben geboekt, terwijl dat in augustus 2002 terecht tot maatstaf werd uitgeroepen. Dan kun je als trainer natuurlijk roepen dat ze alle dertien een beroerde mentaliteit hebben en daarmee je eigen handen in onschuld wassen. Dat kan, maar dat lijkt me een grove belediging aan het adres van de meerderheid van de dertien. Toch heeft deze trainer er geen moeite mee: geen mentaliteit, geen kwaliteit, lui, dom, Pino. Kortom, de trainer treft in deze geen blaam.

Het gebrek aan zelfkritiek is opmerkelijk en het lijkt me ook allemaal te simpel. Mentaliteit is een deel van het probleem, niet het gehele probleem. Ook de trainer treft blaam.

Kortom, ik vind contractverlenging helemaal niet logisch. Ik vind het niet meer dan logisch dat het technisch management zich oriënteert op de trainersmarkt en een trainer zoekt die deze jeugdige selectie vooruit brengt. De Koning heeft het anderhalf jaar mogen proberen, het is hem niet gelukt, de goede sfeer op de club ten spijt.

In de week van 19 januari valt de beslissing over contractverlenging van Hans de Koning. Ik ben benieuwd waar Fortuna’s technische duo (Van Barneveld/Dullens) staat: de enige mening die ertoe doet.

RW