Naam: Henk Wisman
Geboortedatum: 19-05-1957
Geboorteplaats: Amsterdam
Bijzonderheden: Wisman speelde in de periode 1975-1980 vijf seizoenen in het betaalde voetbal. De eerste vier seizoenen voor FC Amsterdam gevolgd door een seizoen voor SC Amersfoort. Vervolgens speelt hij een seizoen voor de amateurs van de Zwarte Schapen. Bij de Zwarte Schapen begint in het seizoen 81/82 ook zijn trainerscarriere. Hij blijft vier jaar in Amsterdam als trainer. Vervolgens volgt een tocht langs verscheidene topamateur teams (DWS, ZVV Zilvermeeuwen, AVV Zeeburgia, RKAV Aalsmeer, Quick Boys en Rijnsburgse Boys), waar hij met prestaties de basis legt voor zijn intrede in het betaalde voetbal. Dat debuut volgt in 2000, als hij een contract tekent bij eerste divisionist FC Volendam. Wisman stoot door naar de eredivisie in 2003 als FC Volendam promoveert onder zijn leiding. Zijn debuut in de eredivisie wordt geen succes, want halverwege het seizoen 03/04 gaan FC Volendam en Wisman uit elkaar. Wisman krijgt het seizoen nadien een nieuwe kans in de eredivisie bij promovendus FC Den Bosch, maar ook dat wordt geen succes. Halverwege het seizoen 04/05 wordt Wisman ontslagen. Wisman verkast naar Armenie waar hij bondscoach wordt en trainer van Pyoenik Jerevan, maar na een jaar in Armenie keert hij terug naar Nederland en wel naar hoofdklasser Ter Leede. Een nieuwe kans in het betaalde voetbal volgt snel: Fortuna Sittard.

Staat van Dienst (tot 01-07-2007):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
Speler:
1975-1979 FC Amsterdam
1979-1980 SC Amersfoort
1980-1981 Zwarte Schapen
Trainer:
1981-1985 Zwarte Schapen
1985-1987 DWS
1987-1990 ZVV Zilvermeeuwen
1990-1993 Zeeburgia
1993-1994 Aalsmeer
1994-1997 Quick Boys
1997-2000 Rijnsburgse Boys
2000-2004 FC Volendam
2004-2005 FC Den Bosch
2005-2006 Armenie*
2005-2006 FC Pyunik*
2006-2007 Ter Leede
2007-2008 Fortuna Sittard
Totaal

* Wisman combineerde de functie bondscoach van Armenie met die van trainer van FC Pyunik.

Veel Fortuna supporters zullen zich afvragen wie Henk Wisman eigenlijk is. Als we naar jouw carrière als actieve betaald voetballer kijken, valt op dat je – naast je jeugd bij Ajax natuurlijk – bij twee relatief kleinere clubs hebt gespeeld: FC Amsterdam en SC Amersfoort. Met name FC Amsterdam was een bepaald kleurrijke club waarover ook nog eens een fraai boek is verschenen, “De Lieverdjes van FC Amsterdam”, een absolute aanrader. Hoe kijk je terug op deze tijd?

“Een hele leuke tijd. Ik was zo eigenwijs om ondanks een contractaanbieding van Ajax toch naar FC Amsterdam te vertrekken. Het was zeer zeker een kleurrijke tijd bij FC Amsterdam en onlangs hebben we zelfs nog een reünie gehad. Je denkt dan natuurlijk terug aan de Amsterdamse humor, de manier hoe wij met elkaar omgingen en toch ook wel de prestaties. Ik heb er uiteindelijk 4 jaar gespeeld en heb goeie herinneringen aan die periode. Ik heb achteraf wel eens twijfels gehad over de keuze om niet bij Ajax verder te gaan, maar daar moet je niet te lang bij stilstaan. Bij SC Amersfoort heb ik daarentegen maar een jaar gespeeld. Dat was echt voetbal in de marge en je kon zien aankomen dat de club ook niet meer lang te leven had. Dat was voor mij ook de reden om een nieuw contract te weigeren en te kiezen voor mij studie fysiotherapie en te gaan spelen in de top van het amateurvoetbal. Ik heb bijvoorbeeld bij zowel FC Amsterdam als het Nederlands amateurelftal met Rob Ouderland (fysiotherapeut Nederlands Elftal, TMD) gespeeld en ook met hem gestudeerd. Uiteindelijk ben ik in het vierde jaar afgehaakt ten faveure van mijn trainersloopbaan, omdat het niet meer te combineren viel. Ja, en dat beide clubs het loodje hebben gelegd, “that’s all in the game” in het voetbal, maar wel toeval, ja.”

Na een jaartje amateurvoetbal bij de roemruchte Zwarte Schapen (zeg maar het huidige FC Omniworld, TMD) begon je trainerscarrière al op zeer jonge leeftijd. Was dit een bewuste beslissing van je?

“In eerste instantie niet. Maar de voorzitter bood mij aan om trainerscursussen te gaan volgen. Ik ben er toen ingestapt als trainer/speler. Tijdens dat eerste seizoen liep het direct goed, we werden kampioen. Op die manier kreeg ik er ook aardigheid in en ik had zoiets van dit is iets waar ik mee verder wil. Eigenlijk heb ik in eerste instantie ook zeg maar “illegaal” getraind, op de papieren van iemand anders. Ik heb de cursussen Oefenmeester 1-2-3 gehaald en uiteindelijk ook Trainer/Coach Betaald Voetbal. Ik merkte dat het steeds goed ging en je gaat de lat voor jezelf dan ook steeds hoger leggen. Via de top van het amateurvoetbal ben ik 8 jaar geleden dus in het betaald voetbal terecht gekomen.”

In Nederland ben je een aantal jaren actief geweest bij FC Volendam en FC Den Bosch. Met FC Volendam wist je zelfs te promoveren. Toch haalde je bij beide clubs het einde van je contract niet. Zegt dat iets over Henk Wisman of over de werkomstandigheden bij beide clubs?

“Dat zegt iets over beide. Omdat ik bij FC Volendam bijvoorbeeld vier jaar heb gewerkt en geen enkele trainer heeft er langer gezeten dan ik. Ik ben erin gestapt, toen het er sportief en financieel gewoon slecht ging en begonnen met een hele jonge selectie. In dat eerste jaar haalden we zelfs al een periodetitel. Ook in de daaropvolgende twee jaren waren we succesvol met een promotie als bekroning. In het vierde jaar zijn er wat meningsverschillen geweest tussen een aantal bestuursleden en mij over het te voeren beleid. En dan is Wisman op een bepaald punt zo eigenwijs om zijn conclusie te trekken. Sportief stonden we er op dat moment nog uitstekend voor om handhaving in de eredivisie te realiseren. Dus dat was ook zeker geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. Of ik bij Fortuna vertrek als we dit seizoen kampioen worden? Nee joh, nee nee!”

Uiteindelijk kreeg je de aanbieding om bondscoach te worden van Armenië. Op zich een leuke uitdaging, maar hoe moeten we dat niveau inschatten?

“Ik denk wel eredivisieniveau, hoor. We hebben tegen een aantal toplanden gespeeld, zoals Nederland en Tsjechië. Tegen Nederland boden we een uur uitstekend tegenstand en toen scoorde Van Nistelrooy, maar daarbij bleef het ook. En het Nederlands Elftal mag je toch op zijn minst als eredivisieniveau inschalen. Ook tegen Tsjechië deden we het heel behoorlijk met een 3-1 nederlaag als resultaat. Het nationaal elftal van Armenië mag je gerust als middenmoot eredivisie bestempelen.”

Toen Fortuna op zoek bleek naar een nieuwe trainer voor het seizoen 2007-2008, kwam de naam Henk Wisman als snel naar buiten. Wie bracht jou in contact met Fortuna?

“Dat is in eerste instantie gebeurd via Humprey Nijman, iemand uit de makelaarswereld. Die had ook mijn cv hier neergelegd. Vervolgens heeft Sjra Philippen of Hans Erkens contact met mij opgenomen, wie exact weet ik niet meer. We hebben toen een eerste gesprek gehad en het klikte wederzijds vrij snel. Daarna kwam er nog een tweede gesprek over financiële zaken en nog wat andere zaken en beide partijen zagen de uitdaging om met elkaar verder te gaan.”

Fortuna heeft niet zo’n geweldig recent sportief verleden. Wat gaf voor jou de doorslag om in februari je handtekening onder het contract van Fortuna te zetten?

“De indruk die Sjra Philippen en Hans Erkens op mij maakten, de historie van de club, het stadion en de wil van Fortuna om hogerop te komen. Die factoren waren voor mij doorslaggevend.”

Fortuna heeft na de winterstop een mooie revival meegemaakt. Wat vind jij hiervan?

“Dat is natuurlijk mooi, want het is de eerste aanzet geweest tot het herstel van de club. Frans Körver, Roger Reijners en Roel Coumans hebben goed werk afgeleverd en het seizoen positief afgesloten. Dat bepaalt ook weer het ambitieniveau om het nieuwe seizoen te starten.”

Eén van jouw werkgevers bij de club, RvC-lid Sjra Philippen, meldde in een interview aan de officiële clubsite het volgende: “Ik wil onze nieuwe trainer geen druk opleggen, maar hij zal meer punten moeten halen dan Körver. Dat betekent al gauw dat hij meer dan 50 punten moet scoren, dat is toch al een behoorlijke klus. Mogelijk kan daar een periodetitel tussen zitten, we leggen hem dat niet op, maar hij mag ‘m ons wel geven. We moeten zeker minimaal tegen het linkerrijtje aan zitten en dan kom je uit tussen plaats 10 en 12.” Ik kan me voorstellen dat je als nieuwe trainer liever niet een dergelijk verwachtingspatroon krijgt voorgeschoteld. Wat zijn jouw eigen doelstellingen?

“Jij geeft het al aan dat je een bepaald verwachtingspatroon als nieuwe trainer liever niet krijgt voorgeschoteld. Maar Sjra bedoelde dat natuurlijk ook wel met enige nuance. Ik denk dat het enigszins hoog ingeschat is, maar dat weet Sjra natuurlijk ook. Mijn eigen doelstelling is om minimaal hetzelfde niveau te halen als afgelopen seizoen en dat was een 15de plaats. 50 punten en een periodetitel zouden natuurlijk geweldig zijn, maar laten we vooral beginnen door die 15de plaats als startpunt te nemen en tijdens het seizoen kunnen we altijd verder kijken.”

In de loop der tijd bleken met name de niet-Limburgse trainers wel eens te botsen met de supporters. Hoe denk jij hiermee om te gaan?

“Zoals wij nu met elkaar omgaan: Op een hele open en eerlijke manier. Ik verwacht daarbij wederzijds respect en ook verder geen problemen. Ik begin met een schone lei ten opzichte van iedereen, vandaar dat ik dat wederzijdse respect verwacht. Daarbij zal ik ook de belangrijkheid van de supporters ook zeker niet uit het oog verliezen.”

Welke invloed heb jij gehad op de samenstelling van de selectie?

“In samenspraak met Hans Erkens kijken we wat financieel mogelijk is, dat is dan vooral zijn kant. Ik kijk wie er een toegevoegde waarde kan hebben voor de selectie en zo moeten we eruit komen.”

Je hebt de meeste spelers tijdens het afgelopen seizoen waarschijnlijk al aan het werk gezien. Met welk systeem wil jij op grond van de in de selectie aanwezige kwaliteiten gaan spelen?

“Er hebben de nodige mutaties plaatsgevonden in vergelijking met vorig seizoen en je moet kijken welke kwalteiten er aanwezig zijn om meerdere speelwijzen te kunnen hanteren, zeker ook gerelateerd aan de kwaliteiten van je tegenstanders. Op dit moment kan ik nog niet zeggen of we met twee of drie spitsen gaan spelen. Dat laat ik afhangen van het verloop van de voorbereiding en de individuele kwaliteiten van de spelers. Op grond daarvan kun je een speelwijze creëren die het meest aansluit bij de kwaliteiten van deze groep.”

Ben jij als trainer een Cruijff-adept of herken je jezelf meer in een ander type, zoals bijvoorbeeld een Foppe de Haan? Van welke trainer is je bijvoorbeeld het meeste bijgebleven?

“Ik ben geen enkele adept, maar sta wel open voor andere goede keuzes en meningen om daarvan te leren. Vrij recent ben ik nog 2-3 maanden bij Louis van Gaal geweest. Van Gaal is één van de mensen die ik hoog inschat als coach, maar hij is daarin niet de enige. Ik ben van mening dat meerdere wegen naar Rome leiden.”

Wat vind jij van het idee van de KNVB om een soort topklasse in te voeren tussen de eerste divisie en de hoofdklasse bij de amateurs?

“Ik weet dat er vanuit de amateurs anders over wordt gedacht, maar ik vind het een goed idee. Door de promotie-degradatieregeling krijg je ook een pyramidale opbouw van de top naar de breedtesport. Vanuit die toenemende kwantiteit is het voor het Nederlandse voetbal een goede zaak om door te selecteren naar de top, waardoor ook de kwaliteit kan toenemen.”

Wanneer is Henk Wisman een tevreden trainer en een tevreden mens?

“Dan wil ik beginnen met een tevreden mens. Dat ben ik als iedereen binnen mijn familiaire- en vriendenkring gezond en daardoor gelukkig blijft. Ik ben een tevreden trainer als we met de supporters, begeleiding en spelersgroep in staat zijn om onze doelstelling te realiseren. En dat is dus minimaal hetzelfde doen als vorig seizoen.”

TMD