Naam: Serdal Guvenc
Geboortedatum: 20-05-1984
Geboorteplaats: Maaseik (Bel)

 

 

 

 

Staat van Dienst (tot 15-08-2007):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-2004 Patro Maasmechelen
2004-2006 KVSK United Balette
2005-…. Fortuna Sittard Dekker, Korver, Wisman 27 0
Totaal 27 0

De meeste supporters die de naam Guvenc horen, denken in eerste instantie aan Emmo. Hoe ga jij hiermee om?

“Dat is natuurlijk leuk voor mijn broertje. Mij maakt het overigens niet zo veel uit. Emmo is natuurlijk ook een populaire gast en al langer dan ik bij de club, dat zal ook best een rol spelen.”

Je bent nu dik twee jaar bij Fortuna. Weet je nog door wie je bij de club bent gekomen?

“In eerste instantie had Emmo gevraagd aan Fred van Barneveld of ik bij Fortuna stage mocht lopen om mijn conditie op peil te houden. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik in Turkije zou gaan voetballen, maar ik kreeg te horen dat ik een contract kon afdwingen, mocht ik voldoen. Dat gebeurde dus ook, eerst via een amateurcontract en daarna kon ik een contract voor een jaar tekenen.”

In België heb je op professioneel niveau voor Patro Maasmechelen en KSVK United gespeeld. Hoe verhoudt zich dat niveau in vergelijking met de Eerste Divisie?

“Dat is ongeveer hetzelfde niveau. In Nederland is het iets taktischer, in België meer op inzet en daar wordt sneller de lange bal gehanteerd en dan aansluiten. In Nederland heb ik enorm veel bijgeleerd op het gebied van techniek en taktiek. Ik moet ook zeggen dat het Nederlands voetbal mij veel beter ligt.”

Vorig seizoen leek je op weg naar een basisplaats, totdat je geblesseerd raakte. Door blessures heb je ook de voorbereiding op het nieuwe siezoen grotendeels gemist. Heb je enige indruk waar je nu staat?

“Vorig seizoen heb ik vijf weken gemist door een spierscheuring in het bovenbeen, daarna heb ik terug alles gespeeld. Het is natuurlijk niet evident om in de voorbereiding gekwetst te raken, aangezien het een belangrijke periode is. Bovendien ben ik geschorst tegen RBC. Ik heb als gezegd veel wedstrijden moeten missen in de voorbereiding. Raschid is op mijn plaats gekomen en die heeft het goed gedaan, dus mogen we aannemen dat hij daar ook zal gaan spelen. Ik zal de concurrentie met hem moeten aangaan en van concurrentie word je sterker. Bijna alle posities zijn nu dubbel bezet, dus dan ga je keihard werken op de training, alles geven om terug te komen. Veel heb ik niet aan de trainer kunnen laten zien, aangezien ik maar een week alles met de groep heb kunnen meedoen. Plus wat hij vorig seizoen inderdaad heeft kunnen zien. Maar dat is verleden tijd en dat telt niet meer in de voetballerij.”

Persoonlijk vind ik dat jij de meeste geschikte kandidaat bent voor de rechtsbackplaats. Op de diverse intersites alsook in de media verschenen er geregeld berichten dat Fortuna er een rechtsback bij zou moeten hebben. In de voorbereiding hebben ook Gino Facenna en Raschid El Hammouchi op die plaats gespeeld. Wat vind jij ervan en heb je bijvoorbeeld al met Henk Wisman gesproken?

“Gesproken heb ik hem in ieder geval niet. Hij heeft wel aangegeven dat als er iemand bij mocht komen dat diegene dan ook duidelijk een versterking moet zijn. De jongens die er hebben gespeeld als testspeler, waren dat blijkbaar niet. Maar mocht er iemand bijkomen, dan maakt dat voor mij niks uit. Ik zal blijven knokken voor die plaats.”

Vorig seizoen speelde je met name uit bij RBC een uitstekende partij als vervanger van Angelo Simone op het middenveld. Ik heb ook begrepen dat je in België vaker op het middenveld hebt gespeeld. Maakt het voor jou uit op welke positie je moet spelen?

“Ik heb tot mijn 19de altijd op het middenveld gespeeld, als verdedigende middenvelder of aan de rechterkant. Ik speel nu een aantal jaren als rechtsback. Maar ik vind dat ik een polyvalente speler ben, een echte teamspeler. Als de trainer mij op linksback wil plaatsen, dan speel ik gewoon daar voor de ploeg, maar mijn beste positie is nu rechtsback. Daar voel ik mij het best. Vroeger kreeg ik wel eens de vraag op welke posities ik kon spelen. Dan zei ik middenvelder en rechtsback. Nu is het rechtsback, maar ik kan ook op het middenveld uit de voeten. Ik weet wat ik moet doen en wat mijn taken zijn.”

In een column (“Het Eindoordeel”) voor deze site heb ik bovendien aangegeven dat ik vind dat je onderschat wordt. Daarnaast vond ik het een vreemde zaak dat je ondanks een goed seizoen toch in de wachtkamer belandde voor een nieuw contract.

“Dat vond ik ook heel vreemd. Het was balen, want ik dacht dat de optie op mij gelicht zou worden, omdat de trainers gewoon heel content over mij waren. Ik vond zelf ook dat ik het aardig had gedaan. Iedere speler heeft zijn mindere matchen. Ik speelde gewoon een redelijk seizoen. Niet top, maar zeker niet slecht. Het was ook een leerproces voor mij, ik ben er mentaal sterker van geworden. Ik heb uiteindelijk een contract weten af te dwingen door er alles voor te doen. En ik ben God ook heel dankbaar dat hij mij de wil en de kracht ervoor heeft gegeven.”

Fortuna heeft een qua resultaten goede voorbereiding doorgemaakt. Als je dit koppelt aan de opgaande lijn van vorig seizoen, neemt dan de prestatiedruk voor jullie toe?

“Laat ik het zo zeggen: Vorig seizoen hebben ook een redelijke voorbereiding meegemaakt, met bijvoorbeeld winst op Willem II. Maar toen hadden we een slechte competitiestart. Nu hebben we betere resultaten behaald tegen betere ploegen en door een andere manier van spelen is het spel ook positief. Iedere trainer heeft zo zijn eigen spelopvattingen. Wij willen minimaal hetzelfde behalen als vorig seizoen. Dat levert een gezonde spanning op, maar niet echt druk.”

Wat vind jijzelf  voor Fortuna een reëel doel voor komend seizoen?

“Als je ziet dat we kunnen winnen van een Eredivisieploeg (De Graafschap) en een Eerste Klasser (Cercle Brugge), dan verwacht ik toch dat we in staat zijn om een goede reeks neer te zetten. Die 15de plek moet ook minimaal haalbaar zijn, alles wat meer is, is meegenomen. Ik bekijk het ook positief, want de groep is ook breder geworden, waardoor er meer concurrentie is. Elke positie is als gezegd dubbel bezet, waardoor niemand het zich kan permitteren om een mindere wedstrijd te spelen of minder te presteren op de training.”

Je bent in België geboren en hebt Turkse roots. Voel jij je meer Belg of Turk en heb jij een dubbele nationaliteit?

“Ik heb een dubbele nationaliteit en de Turkse cultuur meegekregen van mijn ouders. Maar als ik in Turkije ben, mis ik België enorm, omdat ik er ben opgegroeid. Maar als het ervan zou moeten komen dat ik moest kiezen, dan zou ik toch niet voor België spelen. Omdat ik dan niet met mijn hart kan spelen. Ik voel mij gewoon Turk. Maar ik mis als gezegd België enorm, als ik in Turkije ben. Het zijn twee volstrekt verschillende omgevingen.”

Ik heb vorig jaar op de VRT een documentaire gezien van jonge Turkse Belgen die een drietal weken voor legerdienst naar Turkije moesten, omdat zij anders hun aanspraak op de Turkse nationaliteit zouden verliezen. Geldt dit ook nog voor jou?

“Jazeker! Maar ik heb mijn zaken geregeld tot 38 jaar, papierwerk in orde gemaakt. Na mijn 38ste moet ik in Turkije 3 weken betaalde legerdienst doen. Verplicht, want anders kom ik Turkije niet eens binnen en wordt hoogstwaarschijnlijk mijn Turkse nationaliteit ingetrokken.”

Heb jij als moslim met racisme te maken gehad?

“Dat komt niet zo vaak voor. Ja, ik hoor op verplaatsing wel eens supporters van de tegenpartij “bruine” of  “makak” roepen. Maar dat prikkelt mij juist. Ik kan ermee omgaan.”

Als je zou mogen kiezen tussen kampioen worden met Fortuna of een uitverkiezing voor het Turkse Elftal, wat zou jouw keuze zijn?

“Ho, dat is een hele moeilijke vraag. Liefst allebei natuurlijk. Maar als ik kampioen zou worden met Fortuna, word ik hoogstwaarschijnlijk ook opgeroepen voor de nationale ploeg. Maar ik zou het nu niet kunnen zeggen.”

Wat is jouw favoriete club en tenue?

“Nou, dat van Fortuna is natuurlijk ook heel mooi. Maar het liefst iets met zwart-wit. Besiktas speelt erin, maar ik ben supporter van Galatassaray. Vroeger best fanatiek, maar naarmate ik ouder ben geworden, is dat geminderd.”

TMD