Op 7 maart 2016 won Fortuna voor het laatst (en voor het eerst) in Eindhoven van Jong PSV. Een penalty van Roel Janssen volstond. Het wedstrijdverslag was getiteld: “You make me happy when skies are grey”. Een en driekwart jaar geleden pakten zich inderdaad weer eens donkere wolken boven Fortuna samen. Hoe snel is Fortuna’s wereld wel niet veranderd.

 

 


De vrije vertaling van de Jimmie Davis-klassieker was twintig jaar lang vrij letterlijk van toepassing op Fortuna Sittard:

You are my Sittard, my only Sittard
You make me happy when skies are grey
You’ll never notice, how much I love you
Please don’t take my Sittard away.

Zo ook in maart 2016. De licentiecommissie van de KNVB is het traject tot intrekking van Fortuna’s licentie gestart, omdat Fortuna er voor 1 maart niet in is geslaagd een gat van circa 900.000 euro op de begroting te dichten, ondanks een enorme inspanning van de supporters. Fortuna zit dus weer diep in de problemen en de KNVB staat op het punt er een eind aan te maken, alhoewel we het seizoen mogen afmaken.

De winst in Eindhoven op Jong PSV is die avond dan ook niet meer dan een doekje voor het bloeden: “please don’t take my Sittard away”.


Dat alles mag de stemming in het uitvak natuurlijk niet drukken

Spoel een en driekwart jaar naarvoren en de donkere wolken zijn verdwenen. Fortuna zit veilig in categorie 2 en bevindt zich ergens op de ranglijst waarvoor je de afgelopen tweede decennia de ranglijst op zijn kop had moeten houden. Tegenwoordig geldt “you make me happy when skies are blue”.

De ommekeer heeft zich wel heel snel voltrokken. Laten we dat niet vergeten, ook als Fortuna ergens tegen de lamp loopt. Hopelijk niet morgen tegen een Philips gloeilamp overigens.

Come on Yellow Boys!

Riccardo Welters