Fortuna Sittard huurt dit seizoen acht spelers: Andrija Novakovich, Agim Zeka, Andrija Balić, Mahamadou Dembélé, Lazaros Lamprou, Ahmed el Messaoudi, Rubén Ramírez en José Rodríguez. Het seizoen loopt ten einde, wat zijn hun huurbazen van plan met deze spelers?


­­­­­­­­­­­­­­­Fortuna heeft dit seizoen de nodige huurlingen. Niet ideaal, omdat het een hoog verloop in de hand werkt. Niet verrassend, want met een begroting van 5,5 à 6 miljoen euro kun je geen eredivisiewaardige selectie samenstellen die louter uit contractspelers bestaat. Je zult creatief moeten zijn door eredivisiewaardige spelers te huren tegen een zachte huurprijs om én het hoofd boven water te houden in de eredivisie én binnen je begroting te blijven.

Stel Fortuna wil deze huurlingen behouden voor het komende seizoen (ervan uitgaande dat zich dat in de eredivisie afspeelt), bij welke speler maakt Fortuna een kans?

Het huurcontract van Andrija Novakovich loopt deze zomer af in Sittard-Geleen. Tot dusverre speelde Novakovich 29 duels (beker en competitie), waarin hij tien doelpunten en twee assists leverde. Hij is Fortuna’s topscorer—ondanks blessureleed. Novakovich heeft zich in de kijker gespeeld. Huurbaas Reading FC redde dit seizoen het vege lijf op het Engelse tweede niveau; Novakovich heeft er nog een contract tot de zomer van 2020. Reading kan hem terughalen of verkopen (want er zal vast vraag zijn). Geruchten uit Engeland suggereren het eerste. Stel Fortuna wil hem behouden. Hoe groot is de kans dat dat lukt? Erg klein.

Het huurcontract van Andrija Balić loopt deze zomer af bij Fortuna Sittard. Tot dusverre speelde Balić elf competitieduels mee (hij kwam over in de winterstop), waarin hij één doelpunt maakte. Hij speelde vaak, maar overtuigen kon hij niet. Wellicht speelt de aanpassing aan Nederland (hij spreekt Nederlands noch Engels) hem parten en heeft hij meer tijd nodig om tot wasdom te komen. Huurbaas Udinese vecht tegen degradatie uit de Serie A. Balić heeft er nog een contract tot de zomer van 2020. Udinese betaalde in 2016 vier miljoen euro voor Balić en wil daar wellicht iets van terugzien. Dan is nu het moment om hem te verkopen, maar aan wie? In vier jaar tijd heeft hij weinig indruk gemaakt. Stel Fortuna wil hem behouden. Hoe groot is de kans dat dat lukt? Klein, we vermoeden dat Udinese hem aan een Kroatische or Italiaanse club verkoopt, waar hij zijn carrière mag herlanceren.

Het huurcontract van Lazaros Lamprou loopt deze zomer af bij Fortuna. Tot dusverre speelde Lamprou 27 duels (beker en competitie), waarin hij acht doelpunten en acht assists leverde. De Griek heeft duidelijk zijn meerwaarde getoond op eredivisieniveau. Huurbaas PAOK heeft zopas de Griekse landstitel in de wacht gesleept. Lamprou heeft er nog een contract tot de zomer van 2020. Is hij goed genoeg voor het niveau van de Griekse landskampioen? PAOK kan hem dus terughalen (en contractverlenging aanbieden) of verkopen. Er zullen voldoende gegadigden zijn. Stel Fortuna wil hem behouden. Hoe groot is de kans dat dat lukt? Erg klein.

Het huurcontract van José Rodríguez loopt deze zomer af in Sittard-Geleen. Tot dusverre speelde Rodríguez 26 duels (beker en competitie), waarin de Spanjaard twee doelpunten en twee assists leverde. Rodríguez heeft—op het duel tegen ADO Den Haag na—meerwaarde getoond bij Fortuna Sittard. Huurbaas FSV Mainz is veilig in de 1. Bundesliga. Rodríguez heeft er een contract tot de zomer van 2020. Mainz en Rodríguez zijn het over één ding eens: Rodríguez speelt komend seizoen niet in Mainz. Zouden er kopers zijn? Stel Fortuna wil hem behouden. Hoe groot is de kans dat dat lukt? Dat lukt alleen als er geen club is die FSV Mainz een transfersom wil betalen en als Rodríguez behoorlijk wat water bij de wijn wil doen wat betreft zijn salaris. Dat kan natuurlijk, maar groot achten we die kans toch niet.

Het huurcontract van Ahmed el Messaoudi loopt deze zomer af in Sittard-Geleen. Tot dusverre speelde El Messaoudi 31 duels (beker en competitie), waarin de Belg vijf doelpunten en vijf assists leverde. Hij speelde vaak, maar een zekerheid in de basis was hij nooit. Huurbaas KV Mechelen zit in de penarie. De club promoveerde naar het hoogste niveau en won zelfs de Belgische beker, maar operatie ‘propere handen’ hangt als een zwaard van Damocles boven de club. Europese uitsluiting en verplichte degradatie naar het tweede niveau zijn strafopties. El Messaoudi heeft bij Malinwa een contract tot de zomer van 2021. Stel Fortuna wil hem behouden. Hoe groot is de kans dat dat lukt? Redelijk. We vermoeden dat de Belgische bond KV Mechelen inderdaad de promotie zal afpakken. Dan ligt het voor de hand dat KV Mechelen El Messaoudi opnieuw wil verhuren.

Het huurcontract van Rubén Ramírez loopt deze zomer af in Sittard-Geleen. Tot dusverre speelde Ramírez zeven competitieduels. Fortuna Sittard heeft een optie tot koop bedongen bij huurbaas Atlético Venezuela, maar—zo liet de zaakwaarnemer van Ramírez zich ontvallen—Fortuna zal die optie niet lichten. Ramírez verlaat Fortuna na afloop van het huidige seizoen.

Het oorspronkelijke huurcontract van Mahamadou Dembélé liep tot het einde van het huidige seizoen. Hij speelde drie competitieduels voor Fortuna totdat een zware knieblessure roet in het eten gooide. Hij keerde per direct terug naar huurbaas Red Bull Salzburg, dat komend weekend kampioen kan worden in Oostenrijk. In Salzburg heeft Dembélé nog een contract tot de zomer van 2022.

Het huurcontract van Agim Zeka in Sittard-Geleen loopt door tot de zomer van 2020. Zeka wacht nog op zijn debuut voor Fortuna Sittard. Komend seizoen zal hij zijn meerwaarde moeten tonen aan Fortuna Sittard en aan huurbaas Lille OSC.

Kortom, we verwachten dat de meeste huurlingen Fortuna zullen verlaten. We verwachten ook dat Fortuna meer tijd nodig heeft om een begroting op te bouwen van gemiddeld eredivisieniveau en dus zullen er nieuwe huurlingen komen. Het is voorlopig de enige manier waarop Fortuna in de eredivisie kan overleven. Gesteld dat Fortuna het eredivisieschap in de komende weken niet alsnog verspeelt, heeft de club dit en vorig seizoen laten zien over voldoende kwaliteiten te beschikken om de juiste keuzes te maken.