Lange tijd is er niets aan de hand in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Fortuna domineert zonder echt gevaarlijk te worden, de tegenstander is gekomen voor een puntje en toont weinig aanvallende intenties. Maar na een half uur kantelt de wedstrijd. Bij een vrije trap van Fortuna geeft José Rodriguez zijn tegenstander zonder enige aanleiding een elleboogstoot. De Spanjaard moet met rood van het veld, Fortuna ziet zich de rest van de wedstrijd gedwongen de verdedigende stellingen te betrekken. De ploeg toont karakter en slaag erin een punt uit het vuur te slepen.

Tien man houden punt in Sittard

Fortuna Sittard 0 ADO Den Haag 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Niňaj. Heerings, Pinto; Rodríguez, Smeets, Diemers; Semedo (37. Hutten), Novakovich (90. Dianessy), Lamprou (80. El Messaoudi).
Toeschouwers: 8.125.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): Niňaj.
Rood (Fortuna): Rodríguez.

Zeven wedstrijden voor het einde van de competitie kan Fortuna een goede slag slaan in de strijd tegen degradatie. Nummer zeventien De Graafschap heeft gisteren al verloren, nummer zestien FC Emmen wacht vandaag een moeilijke wedstrijd tegen Ajax. Als dat een verliespartij oplevert, kan Fortuna bij een overwinning zeven punten afstand nemen van de onderste plaatsen. En gezien de tegenstander is de kans op een overwinning reëel. ADO Den Haag staat in punten gelijk met ons en moet niet onverslaanbaar geacht worden.

Trainer René Eijer heeft de opstelling in vergelijking met de wedstrijd tegen Willem II op één plaats gewijzigd. Kai Heerings keert terug van een schorsing en neemt zijn plaats in het centrum van de verdediging weer in. José Rodriguez schuift door naar het middenveld, waar een plaats vrijgekomen is door de schorsing van Andrija Balic na zijn rode kaart in Tilburg.

Diemers probeert zich een weg te banen

Fortuna begint enthousiast aan de confrontatie met Beugelsdijk & Co. We noteren binnen een minuut een eerste doelpoging. Lazaros Lamprou trekt op de rand van de zestien naar binnen en schiet, maar dat levert niet meer dan een rollertje in de handen van doelman Zwinkels op. Ook in het vervolg is Lamprou aan onze kant de opvallendste man. Zijn volgende schot gaat over het doel, daarna dwingt hij een corner af. Calvin Mac-Intosch verlengt de trap van Mark Diemers in de richting van Branislav Ninaj. Diens kopbal gaat echter over. Aan de andere kant krijgt Den Haag ook een paar corners, die geen gevaar opleveren.

Novakovich komt te laat

Na dik tien minuten eist opnieuw Lamprou de aandacht op. Hij krijgt de bal links in het penaltygebied aangespeeld door Diemers. Hij kapt terug en creëert ruimte voor zichzelf. Hij probeert de keeper te verrassen met een lob in de verre hoek, maar die kan de bal op tijd over de lat tikken. Ook in het vervolg blijft Fortuna domineren. De verdedigers van Den Haag hebben weinig grip op Lisandro Semedo, Lamprou en Diemers en hebben de nodige overtredingen nodig om hen in bedwang te houden. Maar grote kansen weten we ondanks dat overwicht niet te creëren. Een kopbal van Rodriguez en een schot naast van Lamprou, daar blijft het bij.

De druk van Fortuna wordt nu minder. Na een half uur moet ook Aleksej Koselev een keer in actie komen. Hij staat paraat bij een corner van Den Haag. Een paar minuten later wordt Diemers aan de andere kant van het veld maar weer eens onderuit gehaald. Hij staat zelf klaar om de bal in het strafschopgebied te leggen. Daar heeft onze complete luchtmacht zich verzameld. Maar voordat de vrije trap genomen wordt, fluit scheidsrechter Kamphuis af. We zien een speler van Den Haag op de grond liggen. Een seconde later houdt Kamphuis Rodriguez de rode kaart voor.

Rood voor Rguez

Onze Spaanse furie heeft in zijn tijd bij Real Madrid kennelijk wel les 1 van Sergio Ramos gevolgd (hoe schakel ik mijn tegenstander uit…), maar is niet meer toegekomen aan les 2 (…zonder dat de scheidsrechter het ziet). Zonder enige aanleiding geeft hij een elleboogstoot. Het zal hem een behoorlijke schorsing opleveren. En, erger nog, het kon het beeld van de wedstrijd, waarin Fortuna tot nu toe gene moment in de problemen geweest was, wel eens flink veranderen.

Lamprou op dreef

En dat gebeurt ook. Eijer brengt al vrij snel Lars Hutten in de ploeg om de vrijgevallen positie op het middenveld in te nemen. Semedo moet net als zaterdag in Tilburg daardoor opnieuw nog voor rust naar de kant. De eerste minuten na de rode kaart gebeurt en nog vrij weinig, maar in de laatste minuten van de eerste helft wordt Den Haag twee keer gevaarlijk. Eerst legt Becker de bal vanaf de achterlijn panklaar voor El Khayati. Die plaatst de bal met een sierlijke kromming in het buffervak. En op slag van rust lost Immers van een meter of twintig een vlak schot in de linkerhoek. Koselev heeft een goede save in huis. Het slotakkoord is voor Fortuna. Spits Andrija Novakovich heeft een goede solo in huis. Zijn eerste schot wordt gekraakt in de verdediging, in de rebound schiet hij naast. We gaan dus rusten met 0-0.

In het begin van de tweede helft is er weinig aan de hand voor Fortuna. Sterker nog, we hebben regelmatig het betere van het spel. Maar de eerste grote kans is na tien minuten toch voor Den Haag. Immers weet de bal van dichtbij niet binnen te schieten. Een paar minuten later is Fortuna aan de beurt. Na een balletje breed van Diemers schiet Hutten de bal van buiten het strafschopgebied net naast. Met nog een half uur op de klok probeert Den Haag met een dubbele wissel voor wat meer dreiging te zorgen. In eerste instantie levert ons dat niet veel problemen op. Een compact gegroepeerd tiental blijft met een tomeloze inzet tamelijk eenvoudig overeind. Waarbij Jorrit Smeets zoals vaker de laatste weken een voortrekkersrol neemt.

Onreglementair gestuit

Maar uiteindelijk komen er wel kansen voor Den Haag. De eerste is met nog een dik kwartier te gaan voor Falkenburg. Die schiet de bal echter hoog over. Edn paar minuten later kan dezelfde speler na een corner vanaf de rand van het doelgebied vrij inkoppen. Hij raakt de lat. En vijf minuten voor tijd schiet Becker hard in het zijnet.

Fortuna brengt tien minuten voor tijd Ahmed el Messaoudi voor Lamprou. Die wissel pakt goed uit. El Messaoudi sticht met solo’s vanaf het middenveld een paar keer voor gevaar. De eerste keer belandt hij zelf in het strafschopgebied, waar hij de bal tegen de arm van Beugelsdijk aanschiet. De scheidsrechter ziet er geen hands in en dat lijkt mij terecht. De bal rolt via Beugelsdijk door naar Hutten, die over het doel schiet. De tweede keer speelt El Messaoudi zichzelf goed vrij op het middenveld. Hij drijft de bal op en geeft dan een dieptepass op niemand anders dan Ninaj, die de verdedigende stellingen verlaten heeft en met zevenmijlslaarzen naar het doel van Den Haag sprint. Ninaj controleert de bal, heeft verrassend genoeg ook nog een elegante kapbeweging in huis, maar zijn schot gaat over.

El Messaoudi laat Immers achter

Daarmee breken vier slopende minuten blessuretijd aan. Hoogtepunt daarvan vormt de derde wissel aan Fortunazijde. Novakovich gaat naar de kant. Zijn vervanger is Djibrill Dianessy, sterkhouder tijdens de promotie van vorig seizoen, wiens terugkeer na een jaar blessureleed vanaf de tribunes met luid enthousiasme begroet wordt. Veel inbreng heeft Dianessy verder niet, want aan aanvallen komen we niet meer toe. We komen flink onder druk te staan en krijgen nog twee corners tegen. Na de eerste moet Heerings op de lijn redding brengen. Na de kort genomen tweede corner staat Falkenburg vrij op het doelgebied. Koselev komt zonder angst voor lijf en leden uit het doel, mist de bal weliswaar, maar jaagt Falkenburg zoveel angst aan dat die naast kopt.

Toonbeeld van strijd

En daarmee zit het erop. Na afloop overheersen gemengde gevoelens. Het team heeft met tien man met veel inzet en strijd een punt weten te halen. En het verdient alle lof voor die prestatie. Bovendien zijn we door nederlagen van de directe concurrenten weer een punt uitgelopen. Maar tegelijkertijd is er het besef dat we zonder domme rode kaart van Rodriguez voor de volle winst hadden kunnen spelen. En dat we daarmee nagenoeg veilig zouden zijn geweest. Maar gedane zaken nemen geen keer. We hebben de komende weken genoeg kansen om het klassenbehoud definitief veilig te stellen. En de wedstrijden van de laatste weken geven voldoende vertrouwen dat dat ook gaat lukken.