Het seizoen zit erop. Fortuna heeft afscheid genomen van een reeks spelers. Er zitten clubs achter Fortuna-spelers met doorlopende contracten aan en andere clubs hebben de eerste nieuwe spelers al gepresenteerd. Dan dringt zich al snel de vraag op: wanneer komt Fortuna in actie?


Het antwoord op die vraag hebben we niet. We weten wel dat Fortuna de afgelopen twee seizoenen prima zaken deed op de transfermarkt. Zeker, je kunt zo een paar mislukte spelers opnoemen, maar wie met 2,5 miljoen euro budget promoveert naar de eredivisie en er met 5,5 a 6 miljoen euro het jaar nadien in blijft, levert puik werk.

Het enige houvast dat we hebben wat betreft het moment waarop Fortuna zal toeslaan op de transfermarkt is afgelopen zomer. Onderstaande figuur geeft de periode van 1 mei tot 1 september 2018 weer.

De groene lijn is de periode voor de eerste training van het seizoen 18/19; de gele lijn is de periode tussen de eerste training en het eerste duel in de eredivisie; de rode lijn is het restant tot het sluiten van de transfermarkt.

Vorig seizoen trok Fortuna twaalf nieuwelingen aan, maar alleen Alessandro Ciranni was rond deze tijd al gepresenteerd. Dus veel verschil met het huidige seizoen is er niet. Fortuna werd vorig seizoen actief op vier momenten:

  1. vlak voor de start van de training;
  2. een dag of tien later toen enkele proefspelers zich bewezen hadden;
  3. de week voor de start van de competitie;
  4. de laatste dagen voor het sluiten van de transfermarkt.

We hebben weinig reden om aan te nemen dat het dit seizoen veel anders zal lopen. Ook al niet omdat Fortuna – net als vorig seizoen rond deze tijd – nog geen hoofdtrainer heeft vastgelegd.

De beste deals maak je op het laatst‘, vernamen we vaker van Isitan Gün. Met het aantrekken van Lazaros Lamprou kreeg hij alvast gelijk.