De jaarlijkse persdag is een van de weinige momenten waarop Hans Erkens enigszins verplicht is iets te zeggen tegen de pers. Het is al jaren de interessantste dag van het seizoen.


En toegegeven, Hans stelt zelden teleur. Ergens in mei wist hij nog te melden dat Fortuna’s ambitie voor het seizoen 08/09 een tiende plek was. Om die ambitie te verwezenlijken ging hij vier nieuwe basisspelers aantrekken. Dat was op een moment dat hij niet in staat was de lopende salarissen te betalen (dus de kas was leeg) en basiskrachten Arjan Christianen, Joep Op den Kamp, Rashid El Hammouchi, Roy Bejas en Emmo Guvenc (en nog een serie wisselspelers) nog niet vertrokken waren.

Nu drie maanden later mompelt Hans dat er geen versterkingen komen, dat Fortuna voorlopig geen ambitie heeft en dat terwijl er meer dan 100.000 euro in kas is om spelers aan te trekken. Dit alles onder de noemer “voortschrijdend inzicht”.

Ik ben blij verrast dat er sprake is van voortschrijdend inzicht. Die term impliceert a) dat er inzicht is en b) dat het voortschrijdt. Toch ben ik ietwat teleurgesteld in de snelheid waarmee dat inzicht voortschrijdt. In typische Hans Erkens stijl had hij erop kunnen wijzen dat hij al vier nieuwe spelers heeft aangetrokken voor het nieuwe seizoen. Met het aantrekken van Ruud Boymans, Angelo Simone, Rick Geenen en Danny Schreurs heeft Erkens zijn belofte al lang ingelost. Dit is een logische redenatie trant in de denkwijze van Hans Erkens.

In de april 2008 editie van Nao Veure noteerden we uit zijn pen namelijk de volgende quote:

We hebben 150 sponsoren en daar zijn we heel blij mee. Met dank aan de mannen van commercie zijn er in anderhalf jaar tijd 100 sponsoren bijgekomen. Het ietwat tegenvallende seizoen heeft nauwelijks invloed op het sponsoren-bestand. Het aantal blijft stabiel.

100 nieuwe sponsoren erbij, vrijwel niemand vertrokken en het totaal aantal is stabiel gebleven. Dat kan alleen maar kloppen als je sponsoren die hun aflopende contract vernieuwen als nieuwe sponsoren classificeert. Kortom, er valt geen speld tussen te krijgen: de vier beloofde aankopen zijn al binnen. Ze heten Ruud Boymans, Angelo Simone, Rick Geenen en Danny Schreurs.

Jammergenoeg miste Erkens even de scherpte tijdens de persdag om dit argument te hanteren. Viel me een beetje tegen, maar ik heb goede hoop dat zijn inzicht het komende jaar dusdanig ver is voortgeschreden dat hij me niet nog een keer teleurstelt!

Riccardo Welters