Morgenavond speelt Fortuna Sittard tegen VV Noordwijk in de eerste ronde van de KNVB Beker. Het is de tweede keer dat beide clubs elkaar treffen in het kader van het bekertoernooi. De ontmoeting wordt gespeeld op Sportpark Duinwetering, maar in het seizoen 1999-2000 kruisten beide clubs de degens in de Sittardse Baandert…


In oktober 1999 verkeert Fortuna in geen al te beste vorm. De Sittardenaren staat pas vijftiende in de Eredivisie en draaien vierkant.

Op de eerste speeldag verliest Fortuna met 1-2 van AZ en incasseert een week nadien brengt Mariano Bombarda Willem II langszij, waardoor het gelijkspeelt in Tilburg in plaats van met 1-2 te winnen.

Ook bij PSV gaat het diep in blessuretijd mis wanneer Arnold Bruggink PSV naar 2-1 schiet. Als vervolgens thuis van RKC wordt verloren (0-2), het met 1-0 onderuit gaat in De Kuip en ook Roda JC te sterk blijkt (3-0) is de thuiswedstrijd tegen Cambuur al bijna cruciaal. Iedereen haalt zaterdagavond opgelucht adem als Ronald Hamming na 553 minuten weer toeslaat en een hattrick scoort tegen Cambuur.


Dagblad de Limburger zit juist: Ronald Hamming heeft weer toegeslagen

Door de 4-1 overwinning op de Friezen springt Fortuna naar een veilige vijftiende plek in de rangschikking. Maar de schrik zit erin en dus neemt de technische staf geen enkel risico en bekijkt de amateurs van VV Noordwijk tweemaal. Immers, MVV verloor na sudden death (een spelvariant die alweer enkele jaren geleden is afgeschaft) van de Bredase amateurs van De Baronie; VVV overleeft niet eens de poulefase in een poule met Helmond Sport, DOVO en Gemert. Fortuna is gewaarschuwd.


Dagblad de Limburger kopt over Fortuna’s voorbereiding op het duel met VV Noordwijk

Parallel aan het bekerduel loopt een Sittardse zoektocht naar nieuwe spelers. Die zoektocht verloopt stroef, maar met het strikken van Wagner & Partners als hoofdsponsor heeft de club wel weer wat geld te besteden. Of dient dat eigenlijk rechtstreeks in het begrotingsgat te worden gestort?

Hoe dan ook, PSV’er Robert Fuchs slaat een Sittards aanbod af en besluit voor zijn kans te vechten in de Lichtstad. Rolf Landerl maakt een andere keuze. De Oostenrijker heeft een basisplaats bij AZ, maar voorziet deze op de middellange termijn te verliezen. De flankaanvaller kiest ervoor om een contract te ondertekenen dat hem voor tweeënhalf jaar aan Fortuna bindt. En als Fortuna een paar ton overmaakt naar de bankrekening van AZ gaan ook de Alkmaarders akkoord met de transfer.

Landerl is speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen VV Noordwijk, maar we zien pas of Landerl in de basis staat als de rookwolken die De Baandert vullen zijn weggetrokken. Die rook is afkomstig van de door het handjevol meegereisde Noordwijkers aangestoken Bengaalse fakkels die hun plek hebben ingenomen in een hoek van de hoofdtribune.


Van fouillering had in 1999 nog niemand gehoord (Uit: Limburgs Dagblad)

En ja hoor, Rolf Landerl debuteert vanavond voor Fortuna. Maar veel plezier heeft Fortuna nog niet van haar linksbuiten. Landerl is totaal niet ingespeeld op zijn nieuwe teamgenoten, al weet hij wel een aantal malen zijn tegenstander te passeren. En dat is pure winst!

En de rest van zijn teamgenoten? Die spannen zich nauwelijks in. VV Noordwijk zet een aantal keren goed door, maar komt niet tot doelpunten. Dan doet Fortuna het beter als het na een kwartier aan een doelpunt komt als Ronald Hamming raak kopt uit een corner.

Vlak voor rust ontvangt Fortuna nog een cadeau van scheidsrechter Westerink als hij aangeschoten hands bestraft met een strafschop. Jarda Paciorek pakt het cadeau op slag van rust netjes uit en trapt onberispelijk raak: 2-0.

En daarmee zit de wedstrijd er feitelijk op. Na rust proberen de Noordwijkers Fortuna onder druk te zetten en een aansluitingstreffer te scoren, maar slagen daar niet in.

Hoe verder de wedstrijd vordert, des te meer wordt het verschil tussen de Sittardse profs en de amateurs uit Noordwijk duidelijk. VV Noordwijk beent Fortuna niet meer bij en legt zich bij de 2-0 nederlaag neer. En zo bekert Fortuna zonder overtuiging een ronde verder.

Er zitten twee niveau’s verschil tussen beide clubs. Fortuna speelt in de rechter kolom van de Eredivisie terwijl VV Noordwijk een grootmacht is in de Bollenstreek. Samen met FC Lisse, Rijsburgse Boys, VV Katwijk, Quick Boys en Ter Leede leveren ze jaarlijks strijd met de twee Spakenburgse clubs (Spakenburg en IJsselmeervogels) om het kampioenschap in de Hoofdklasse.

Hoe anders liggen de verhoudingen momenteel. Fortuna krabbelt enigszins op na vijftien seizoenen voetbal in de marge van de Jupiler League, terwijl het grote geld een beetje aan VV Noordwijk voorbij lijkt te zijn gegaan. Met de invoering van de voetbalpiramide plaatsen de Noordwijkers zich weliswaar voor de Topklasse (inmiddels Tweede Divisie genaamd), maar spelen sinds het seizoen 2014-2015 weer in de Hoofdklasse. En daarin doen ze het dit seizoen tot dusverre dan weer erg goed!


Noordwijk is koploper in de Hoofdklasse A

Na een overwinning tegen de zaterdagafdeling van AFC (2-0), een 0-1 overwinning bij de buren van FC Rijnvogels wordt Nootdorp met 6-0 gedeclasseerd. In alledrie de wedstrijden heeft aanvaller Denzel James een basisplaats, de aanvaller die in de winterstop van het seizoen 2014-2015 nog op proef was bij Fortuna.

VV Noordwijk-verdediger Rob Overvliet ziet het bekerduel met vertrouwen tegemoet. ‘De eerste twee competitiewedstrijden speelden we sowieso wat onwennig. Vandaag (de 6-0 overwinning op Nootdorp, red,) was dat heel anders. En je hebt gezien dat we op allerlei manieren kunnen scoren. We hebben voldoende jongens rondlopen die dat kunnen. Dat is lekker voetballen. In deze groep zitten voldoende spelers met een winnaarsmentaliteit. Vandaag klopte alles. Laten we dat zo zien te houden. Dan kan het een mooie week worden.’

Al bij al mag van onderschatting geen sprake zijn en zal het geen gemakkelijke opgave worden voor Fortuna op het kunstgrasveld van Sportpark Duinwetering!

19 september 2017
Eerste ronde KNVB Beker:
VV Noordwijk – Fortuna Sittard, kick off 19.45 uur.