Fortuna kan Vitesse geen moment in verlegenheid brengen. Het krachtsverschil was vanavond simpelweg te groot. En dus is de kortste weg naar Europees voetbal voor ons afgesloten. Dan maar via de lange weg!


23 September 2003

Fortuna kan Vitesse geen partij bieden

Vitesse 4 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 16. Cornelisse 1-0; 48. Mbamba 2-0; 54. Claessens 3-0; 62. Martel 4-0
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Steegs, Tychon (69. El Gaaouiri), Daemen, Cagnazzo, Brusselers, Rajcomar, Gommans.
Toeschouwers: 5.500
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): P. Janssen, Steegs, Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Het is dinsdag 23 september, de eerste herfstdag van het jaar 2003 dient zich aan. Niet echt terrasweer, dus we zullen naar ander vertier opzoek moeten. Huh wat? Voetbal? Is er voetbal op dinsdag?

Jazeker, voor de KNVB is elke dag een speeldag zolang het maar niet in het weekend is! Ondanks dat, staat er rond 16.00uur toch weer een bus in de Milaanstraat te Sittard. Vijftig man zijn al weer bereid gevonden om Fortuna’s verrichtingen in het bekertoernooi te bekijken.

De busreis verloopt zeer voorspoedig. Na een half uurtje hebben we ons door het huiswerk van een van de jonge reizigers heengeploeterd. Frans, Nederlands, Wiskunde, niets gaat ons boven de pet, alhoewel we toch serieuze vraagtekens willen plaatsen bij het niveau van de aangeboden leerstof heden ten dage.

Vroeger, was toch echt alles beter hoor!

Goed, als we onze beloning voor het gemaakte huiswerk in ontvangst hebben genomen, blijken we rond 18.00uur Arnhem tot op zo’n 25 kilometer te zijn genaderd. Geen files vandaag en dus zijn we veel te vroeg. Ook een stop bij een tankstation kan niet verhinderen dat we anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd aan de deur kloppen van het Gelredome.

En wat doe je dan met al die overbodige tijd? Je trekt een hagelwitte Goodyear commissie jas uit de kast en gaat opzoek naar voedsel. Nu weten we uit het verleden dat Vitesse één van de beste keukens van Nederland heeft. Met name de uitgebreidheid van het assortiment wekt verbazing. En wat dat betreft is er weinig veranderd. Wilt u een kaassouflé? Dat kan in Arnhem!

Wat we helaas ook nog uit het verleden weten is dat Arnhem – net als recentelijk Zweden – ‘nee’ heeft gezegd tegen de Euro. En dus is Arnhem de enige plek in Nederland waar zich nog wisselkoersproblemen voordoen. Gelukkig blijkt de Arnhemse Ohra een 1-op-1 wisselkoers te hanteren ten opzichte van de Euro, waardoor de problemen te overzien zijn.

De Goodyear commissie (die vandaag overigens niet in de gelegenheid is om Goodyearsterren uit te delen, het betreft hier per slot van rekening geen competitiewedstrijd) laat zich niet van de wijs brengen door Ohra’s en het assortiment en gaat voor het broodje kroket.

Verrek, toch problemen er zijn twee soorten broodjes kroket: een gewoon broodje kroket en een broodje ‘kwekkelboom’ kroket. Hmm, doe maar beide.

Beide broodjes kunnen de toets der kritiek makkelijk doorstaan. Een Goodyear ster had er zeker ingezeten, maar ja: dit is geen competitiewedstrijd.

Na nog wat gelanterfanter in de catacomben van het Gelredome, betreden we een kwartier voor aanvang van de wedstrijd de tribunes. En dan blijkt dat het bekertoernooi leeft als nooit tevoren. Nooit waren de goed doordachte kleurpatronen in de stoeltjes van het Gelredome zo mooi zichtbaar. Kortom: er is hier geen hond. Nu is dat misschien wat overdreven, want 5.000 man zullen hier toch wel zijn, een aantal waar wij tegenwoordig alleen maar van kunnen dromen. Maar toch, echt gezellig is anders.

In het uitvak tellen we op de kop af 108 Fortunezen.

Door naar het veld. Bij ons zien we de nodige wijzigingen ten opzichte van afgelopen vrijdag. Bart Meulenberg is zijn basisplek kwijt aan Tycho Steegs. Verder vervangt Prince Rajcomar de geblesseerde Joos van Barneveld en keert Tom Daemen terug van blessureleed hetgeen Laszlo Meszaros een plek op de bank oplevert.

Moeten we nog iemand van de tegenpartij kennen? Tja, Matthew Amoah schijnt hier te spelen, maar is geblesseerd en verder heeft Gert Claessens nog een vaag Fortuna verleden. Hij werd ooit afgewezen als versterking voor Fortuna. Nu weet ik niet of dat ook onder noemer ‘vroeger was alles beter’ valt…

Aan onze kant hebben Rein Baart en Jochem van der Hoeven een Arnhems verleden.

Nog iemand vergeten? Zeker, Theo Mommers. De man die volgens Cor Nijpels hoofdverantwoordelijk is voor de financiële sores bij Fortuna, probeert nu Vitesse overeind te houden. Aan de overzijde van de tribune hangt een spandoek met de tekst ‘Echte vrienden van Vites, zeggen tegen elke redding yes’. Dat slaat waarschijnlijk op de nieuwsberichten over een buitenlands consortium dat Vitesse zou willen overnemen. Hmm, waar heb ik dat verhaal eerder gehoord, Theo?

Maar goed, elke redding is dus acceptabel. Dan heb ik nog wel een voorstel: FC Gelderland. Lekker knus samen met NEC en De Graafschap. Voor Vites is het blijkbaar bespreekbaar…

Tijd voor de wedstrijd. Fortuna trapt af en heeft zo’n 10 seconden balbezit. Daarna moeten we bal inleveren bij Vitesse en voorlopig krijgen we hem niet meer terug.

Niet dat het balbezit van Vitesse is het eerste kwartier iets oplevert, want de enige acties komen van Martel, die binnen een kwartier tien maal zijn haarband corrigeert. In de zestiende minuut is het dan overigens wel prijs. De heer Cornelisse mag opstomen richting strafschopgebied en jaagt de bal in de dak van het doel: 1-0. Het mag allemaal van Fortuna, maar Cornelisse zal ook wel niet geheel ontevreden zijn over de manier waarop hij afwerkte.

En nu? Tja, Fortuna kan aanvallend geen enkele vuist maken, dus hoe wij hier in hemelsnaam gelijk zouden moeten maken is een raadsel. Slechts Harrie Gommans toont aan dat hij al rijp is voor dit niveau.

Vitesse blijft dus de betere ploeg en speelt zich ook een aantal kansen bijmekaar. Maar die gaan er niet in waardoor dit duel volgens het scorebord een wedstrijd blijft.

Als de eerste helft vordert, komen we zowaar iets beter in de wedstrijd. Daarvoor hebben we wel het bekende Arnhemse euvel nodig: gemakzucht. Dat hebben ze er hier in Arnhem nog steeds niet uitgekregen.

Het levert ons zowaar een uitstekende kans op de gelijkmaker op. Geert Brusselers krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied. In plaats van uithalen, gaat ie nog eens een tegenstander uitkappen, maar dat levert niet meer maar helaas minder schietruimte op. Weg kans. En dus eindigt de eerste helft op 1-0 en daarmee mogen we niet klagen.

Tweede helft dan. Fortuna speelt naar onze kant en creëert in de eerste minuut een mooie kans. Die kans is voor Rajcomar, maar zijn schot is simpelweg niet venijnig genoeg om Jevric te verrassen.

Uit de eerste de beste tegenaanval weet Vitesse dan wel te scoren. Rick Bochem speelt Marcel Akerboom op een hoopje en trekt de bal voor de goal. Daar staat Mbamba die makkelijk de 2-0 kan aantekenen.

En dan is het duel wel voorbij. Dat wil zeggen, dan staat de winnaar vast, wat nog niet vaststaat is de score.

Tien minuten later beginnen we ons enige zorgen te maken. De score is dan namelijk alweer verdubbeld. Eerst zorgt Claessens met een verrassend afstandschot voor de 3-0 en even later haalt Martel – voor even – zijn handen uit zijn haar en tikt de 4-0 binnen.

En dan is er nog een half uur te spelen. Een debacle dreigt en als er iets is waar wij hier op de tribune geen zin in hebben, dan is het een slachtpartij.

Hoe kun je zo’n slachtpartij voorkomen? Voetballend zal het niet lukken. Tijd dus om de botte bijl boven tafel te halen. Een rake trap zou wel eens voldoende kunnen zijn. Dan trekken de Arnhemmers hun pootjes wel terug, want op nog meer blessures zit hier in Arnhem ook niemand te wachten.

Herbergt onze selectie nog iemand met eergevoel en een vlijmscherpe, botte bijl? Zeker, de heren Paul Janssen, Dario Cagnazzo en Tycho Steegs hebben wel eens aangetoond niet kinderachtig te zijn. De laatste heeft al een kaart op zak en valt dus af, maar de eerste twee hanteren in kort tijdsbestek ieder de botte bijl. Tweemaal vliegt een Arnhemmer door de lucht. Het levert twee gele kaarten op, maar hoeveel kansen creëerde Vitesse zich nog nadien? Precies: nul.

Vitesse houdt zich bezig met gallery play. De bal gaat rond zonder dat er iemand van ons aan te pas komt. Maar effectief is het allemaal niet, want het speelt zich op het middenveld af. En hoewel ook dat vernederend is, zien we dat toch liever dan een 7 of 8-0 op het scorebord.

De wedstrijd sukkelt dus in slaap en wij vermaken ons met de doofstomme Vitesse mascotte Vito. Deze vreemde vogel loopt de hele wedstrijd rond het veld, maar weigert naar ons te zwaaien ook na herhaaldelijk aandringen van onze kant.

Inderdaad, het gaat helemaal nergens meer over. En het zelfde geldt voor de wedstrijd. Scheids Van Meenen maakt er ook maar snel een einde aan. Eindstand: 4-0.

Het bekertoernooi zit erop. We maken wel progressie, want vorig seizoen kwamen we zover niet eens. De spelers bedanken ons voor de steun en dan verlaten we het Gelredome maar. Even voor twaalven zijn we terug in Sittard in de wetenschap dat de kloof tussen eerste en eredivisie soms wel erg groot kan zijn.

Vrijdag gaan we verder als Go Ahead op bezoek komt.