Fortuna Sittard verloor de afgelopen vier seizoenen thuis van MVV Maastricht. Vier thuisnederlagen in opeenvolgende seizoenen, is dat een record? Nee, dat is het (nog) niet, maar het moet ook niet veel langer duren, want dan is het dat wel. Reden temeer om vrijdag een einde te maken aan deze reeks.

 

 


Het zal niet verbazen dat de 21ste eeuw goed vertegenwoordigd is in de ranglijst ‘meeste thuisnederlagen in opeenvolgende seizoenen’. FC Eindhoven (2002-2006), FC Emmen (2003-2007), FC Volendam (2004-2008) deden wat MVV Maastricht deed: vier seizoenen op rij winnen in Sittard. Helmond Sport (2003-2008) en VVV Venlo (2002-2007) wonnen deze eeuw zelfs vijf seizoenen op rij. Zoals je ziet, zit er wat betreft tijdsperiode behoorlijk wat overlap tussen deze reeksen. Het waren donkere seizoenen, waar we maar niet te lang bij moeten stilstaan.

Gebeurde dit Fortuna voor de financiële chaos rond de eeuwwisseling dan nooit? Toch wel, maar in tegenstelling tot na de eeuwwisseling gebeurde het alleen in de eredivisie en alleen tegen grootmachten. Ajax kwam tussen 1982 en 1987 vijfmaal op rij winnen in Stadion de Baandert. Aan de hand van een getergde John Linford kwam er een seizoen later (uitslag: 3-3) een einde aan de reeks, waardoor het record in handen is van Feyenoord dat tussen 1996 en 2002 zesmaal op rij kwam winnen in Sittard. Als gevolg van de laatste nederlaag, degradeerde Fortuna Sittard uit de eredivisie waardoor er een einde aan de reeks kwam.

Ik ga er vanuit dat de heren die tegenwoordig het geel/groen dragen ervoor zorgen dat er aanstaande vrijdag een einde komt aan deze reeks. Of mag Emmo Güvenç na afloop opnieuw een Maastrichtse vlag op de Sittardse middenstip plaatsen? Ik mag hopen van niet.

Riccardo Welters