Wat hebben Serdal Guvenc en Gerard Wiekens als grote gemene deler? Nou, heel simpel: Ze speelden beiden een vrijwel vlekkeloze wedstrijd afgelopen vrijdag in Veendam. Bijna, want als grote gemene deler is er het feit dat ze beiden hun directe tegenstander de sleutel tot het bepalen van de einduitslag gaven. Eén zwak moment leidde in beide geval tot een doelpunt. Waarmee het terechte gelijkspel is verklaard.


1 December 2006

Veendam en de banvloek van Wasiu

BV Veendam 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 34. Bizimana 1-0; 84. Taiwo 1-1
Opstelling: Christianen, S. Güvenc, Dassen, Grabovac, Van Driel (46. Paridaans), Simone, El Hammouchi, E. Güvenc (46. Bouhadan), Garritsen, Taiwo, Olondo
Toeschouwers: 2.512
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Van Driel, Bouhadan
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 1 december. Een gedecimeerde redactie van dit medium zet omstreeks 15.04u des middags met de bus koers richting Veendam voor de jaarlijkse afspraak met de lokale BVO. 15.04u? Inderdaad, want ondergetekende was voor het eerste sinds geruime tijd te laat, om exact te zijn één luttele minuut. Mea culpa. De andere drie minuten werden benut door een aantal mensen die het naar verwachting 4,5 uur zonder het genot van een sigaret moesten stellen. Waarmee we dus bij een heikele kwestie zijn aanbeland: Het rookverbod in de bus. Persoonlijk, ik ben overigens niet-roker, vind ik het de grootste onzin. Ja, ook ik vind roken ongezond. Maar in dit door rechtse wetten en regeltjes stilaan verneukt gerakende land, koersen we af op iets wat je gerust neo-feodalisme mag noemen. Met Carnaval of andere feestelijke aangelegenheden annex braspartijen van de geneugten des levens hoor je de anti-rooklobby ook niet jammeren. Waar ligt dan de grens? Persoonlijk zou ik niemand een rookverbod willen opleggen, stress lijkt mij een veel grotere vijand voor de mens. Goed, de moraalridders en anti-azijnzeikers kunnen nu ook weer in het harnas, aux armes.

Vandaag is er echter ook een heuglijk feit. Webmaster Wally van Fortuna United viert zijn 18de verjaardag en trakteert eenieder op vlaai. Mooi gebaar van één van de meest sociale onder de onzen. Ik heb mij voorgenomen vandaag eens wat voetbalmagazines door te spitten. Maar de chauffeur denkt daar anders over. Waar we gehoopt hadden op een dvd-speler in de overigens fonkelnieuwe bus, blijkt deze luxe te ontbreken. Wel is er een videospeler en laat de chauffeur nu net toestemming hebben gegeven om ons te “verblijden” met een stief anderhalf uurtje grappen en grollen met Ab Normaal. Nee, van in alle rust lezen komt weinig meer terecht. Behoudens een korte pauze ergens op een parkeerplaats langs de snelweg is er niets noemenswaardigs meer te vermelden. Totdat we enkele kilometers op de provinciale weg naar de Veenkoloniën zijn gevorderd. Ineens duikt een pompeus pand voorzien van opzichtige rode verlichting op met de welluidende naam “Casa Grande”. Dat kan twee dingen betekenen: 1) Oud-wielervedette Francesco Casagrande is op de vlucht voor de Carabinièri en zit hier ondergedoken; 2) Bij mijn weten betekent “Casa Grande” zoiets als groot geval, vertaald van Italiaans naar Nederlands, en heeft een grootgeschapen Oostgroningse hereboer hier ooit een flinke scheut zaad achtergelaten. Met alle gevolgen vandien.

Hoe dan ook, een nieuwe evergreen is geboren: “Ca-sa Grande, jalalalalalah.”Als we in Veendam bij het naar mijn smaak fantastische stadion “De Langeleegte” aankomen, worden we terstond verwelkomd door enkele Zwarte Pieten. Nee, geen Hans Erkens cum suis, maar heuse Zwarte Pieten. Echter van Sinterklaas in geen velden of wegen een spoor. Naar verluid was de Goedheiligman op audiëntie bij voormalig minster van Vreemdelingenhaat Verdonk. Naar het schijnt werd er heftig gevreigeld over het waarom de beste man nooit Witte Pietten in dienst neemt. Misschien was de éminence grise een huisvriend van de Prince de Lignac, maar dat terzijde.

Er wordt zowaar ook nog gevoetbald, ik zou het bijna vergeten. Ook na alle technische uiteenzettingen met supporters laat trainer Frans zich niet van de wijs brengen en houdt hij vast aan het principe “Never change a winning team”. Dus dezelfde elf als tegen de geheelonthoudende gezondheidsfreaks uit Apeldoorn staan aan de aftrap. Bij tegenstander BVO Veendam is nog steeds onze all time topscorer Ronald Hamming van de partij, al zit hij dit keer op de bank. Overigens is Veendam een serieus te nemen subtopper met slechts twee nederlagen op het conto. Alleen lijstaanvoerder RBC deed beter. En dat ondervinden onze vandaag groen-witten in het eerste bedrijf aan den lijve.

Veendam speelt gecontroleerd en vooral erg secuur, bij Fortuna bulkt het spel van de slordigheden.  Niet dat het spel van de thuisploeg tot veel uitgespeelde kansen leidt, maar Fortuna speelt constant tegen de eigen zestien meter aan. Met name de kleine Patrick Lip en de grote Niek Loohuis heersen op het middenveld en zorgen regelmatig voor goede aanvoer naar de wingers Ruben Schaken (rechts) en Erwin Buurmeijer (links). Voor de jonge Loohuis is inmiddels belangstelling gemeld van clubs uit de Eredivisie en vandaag maakt hij die ook waar. Topscorer Marnix Kolder ligt echter aan de ketting van de vandaag als centrale verdediger spelende Serdal Guvenc. Veendam loopt echter als eerste persoonlijke schade op als Cruz Vicente overigens fair getackeld wordt door Angelo Simone. De Braziliaan probeert het nog wel, maar ver geraakt hij niet meer. Zijn vervanger luistert naar de Oerhollandse naam Guus de Vries. Fortuna weet de schade aardig te berperken, maar komt in aanvallend opzicht echter tot geen enkele kans. Verder dan een half-volley van Koen Garritsen en een afgeweken schotje in het zijnet van Wasiu Taiwo komen we niet in de eerste helft. Veendam krijgt welgeteld één kans en die wordt prompt verzilverd. Doelman Christianen is blijkbaar een groot fan van Pete Townshend en molenwiekt bij een hoekschop tot twee keer toe half over de bal. Vervolgens levert Ronald Dassen ook nog eens in bij Schaken. Zijn afgeslagen voorzet komt bij de volledig vrijstaande Buurmeijer, want directe tegenstander Dassen staat nog aan de andere kant. Buurmeijer mag ongehinderd voorzetten naar de vrijstaande Bizimana en Christianen is geklopt, 1-0.

De Sittardse pijn wordt vlak voor rust nog groter als aanvoerder Mels van Driel doelpuntenmaker Bizimana een geslaagde schop verkoopt, maar hierbij vooral zichzelf blesseert. Beide heren keren na rust niet meer terug. Naar later blijkt, heeft Van Driel een teen gebroken bij zijn aktie jegens Bizimana. Overigens was Supermels al tegen een schorsing opgelopen wegens zijn door scheidsrechter Van Meenen uitgereikte gele kaart.

In de rust volop aktiviteit. Allereerst een optreden van de meisjes van Club Casa Grande die in schaarse kledij voor een wervelende dansshow zorgen, een waar bis-nummer! Inmiddels is ook Sinterklaas van de partij, overigens zonder zijn welbekende schimmel. Het gonst van de geruchten dat Dion Graus het edele dier heeft geconfisqueerd. We laten onze ogen eens een rondgang maken langs de boarding. En wat mogen we constateren? Ook in Veendam is Jack’s Casino van de partij. We houden ons hart vast en leven volop mee met de Veenkolonialen. Waarschijnlijk zal het hen niet gelukken om Theo Mommers in te lijven om Happy Jack te beteugelen.  Als laatste nog een stukje financieel nieuws. Ik las her en der in gastenboeken vragen van wat wel niet de kosten zijn van de afgelopen twee trainingskampen ter voorbereiding op AGOVV-thuis en BVO Veendam-uit. Persoonlijk denk ik dat deze gefinancieerd worden met externe middelen, dus door bijvoorbeeld sponsoren, niets mis mee. Wat mij echter tegen de borst stuit, is uitgebereide aanwezigheid van externe beveiligingsmensen in het stadion bij onze thuiswedstrijd. Naar verluidt bedragen de kosten voor het inzetten van 3 mensen €1.500,- per wedstrijd en deze worden niet extern gefinancierd. Een snelle rekenaar mag zijn conclusies trekken.

Bij de aftrap voor de tweede helft zien we dat trainer Frans tabak heeft van het gebrek aan stootkracht. Supersub Bouhadan neemt de plaats in van Emmo Guvenc, Sjors Paridaans die van de geblesseerde Van Driel. Fortuna schakelt terstond over op iets wat op een 4-3-3 systeem lijkt. Met Bouhadan als linksbuiten. Bij Veendam maakt Ronald Hamming zijn opwachting als vervanger van de geblesseerde Bizimana. Veendam weet in de tweede helft niet wat het meemaakt. Fortuna ondergaat een complete metamorfose en met vereende krachten wordt de aanval ingezet. Als eerste laat Dassen een vuurpijl van zijn schoen vertrekken en kachelt een vrije trap rechstreeks op de lat. Olondo ramt de rebound op de vuisten van Diteweg, maar helaas schiet de vrijstaande Simone de bal huizenhoog over. Bij de volgende stormloop herneemt Bouhadan een afgeslagen voorzet van Olondo. Zijn poging strandt echter bij Garritsen, die de bal onvoldoende devieert. De thuisploeg lijkt zich enigszins te herpakken, maar we blijven het gevoel hebben dat de gelijkmaker eraan komt. Bovendien geloven we hartstochtelijk in Sinterklaas en deze beloont ons gepast. Niet ver voor tijd zet Bouhadan de met wisselend succes opererende Garritsen vrij op diens favoriete linkervleugel. Cijntje dicht het gat namens Veendam, maar een schijnbeweging en een voorzet op maat tussen doelman Diteweg en de verdediging doet wonderen. Want wonderen staan in het woordenboek van Wasiu Taiwo. De inmiddels ook vandaag door velen weer ten onrechte verguisde spits is Wiekens te slim af. Wasiu’s eerste aanname is hoogstaand, de afronding is voor hem vervolgens kinderspel, 1-1.

Het scenario van afgelopen seizoen herhaalt zich met dezelfde hoofdrolspelers. De voor Jupiler League begrippen gelouterde Gerard Wiekens gaat ook nu in de fout en weer is Taiwo degene die het vonnis voltrekt. Voor de Veendammers moet het welhaast aanvoelen alsof onze topscorer zijn banvloek over hen heeft uigesproken. Veendam produceert nog een gevaarlijke situatie voor het doel van Christianen, maar aan het gelijkspel wordt niet meer getornd.Volop feest dus op de terugweg. Met echter één dissonante factor: de buschauffeur. Bij een korte pauze maakt de man op niet mis te verstane wijze zijn ongenoegen over de rommel in de bus en het bonken op de ramen duidelijk. Inderdaad, het moet gezegd worden dat her en der de situatie niet florissant uit zag. Maar de chauffeur maakt er een halszaak van. Hij dreigt met een negatief verhaal bij de busonderneming en met een zelfde middel naar andere busondernemingen in de regio. Annet is aandachtig toehoorster en vraagt ons nadien nog eens op normale toon de boel te fatsoeneren, zo kan het dus ook. Wat overigens bij aankomst in Sittard ook gebeurt. Waarmee ik mag aannemen dat de kou uit de lucht is. Het lijkt me niet dat we de gloednieuwe bus als een veewagon hebben achtergelaten. Makker staakt uw wild geraas, herkansing naar Velsen-Zuid!

Gegroet,

TMD