Veendam en Fortuna schotelen de weinige supporters een karig gerecht voor. Er gebeurde nauwelijks iets en de paar kansen die te noteren vielen, werden jammerlijk gemist.


13 Mei 2005

Fortuna en Veendam bakken er weinig van

BV Veendam 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Op den Kamp, Hermans, Zafarin (63. Cagnazzo), Dassen, Meszaros, Van Barneveld, Moutawakil, Derksen.
Toeschouwers: 2.600
Scheidsrechter: Zeinstra
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is half vier als er uw verslaggever het ruime sop kiest en vertrekt richting zuiden. Zuiden? Zeker, ik pik nog even twee ongebruikelijke gasten op, die mij wel willen vergezellen op mijn trip richting Veendam, op voorwaarde dat ik ze in Veendam afzet bij daar woonachtige familie. Geen probleem, helaas realiseerde ik me niet dat een retourtje Sittard-Amstenrade zomaar 45 minuten duurt op een vrijdagmiddag. Als ik terug ben in Sittard en dus per saldo nog geen meter dichterbij het einddoel ben, begin ik me te realiseren dat ik mijn veiligheidsmarge qua tijd al heb opgesoupeerd. Er mag nu geen onverwachte chaos op de autosnelweg meer ontstaan, anders haal ik het niet. Dat ik vast kom te zitten rond Arnhem, Apeldoorn en Zwolle is ingecalculeerd, maar zolang er maar geen bank wordt overvallen in pakweg Maasbree (of andere ongein), is er nog steeds niets aan de hand! En geef nou toe, hoe groot is de kans dat er vanmiddag een bank wordt overvallen in Maasbree? Nul, toch?

We rijden over de Napoleonsbaan waar het al behoorlijk druk is als we op het radionieuws horen dat er een bank is overvallen in Maasbree. De overvaller heeft zich verschanst in de bank; het personeel en de klanten zijn gevlucht. In de auto vragen we ons af waar Maasbree eigenlijk precies ligt. Ligt dat soms langs de Napoleonsbaan? In Kessel rijden we ons vast in de eerste file. File op de Napoleonsbaan is voor mij een primeur. Het historische monument Kessel kent voor mij nu geen geheimen meer…

Ondertussen houdt L1-commentator Peter Beeker ons op de hoogte van de ontwikkelingen rond de bankoverval in Maasbree. Beeker is duidelijk teleurgesteld dat de politie hem heeft weggestuurd van de plaats des onheils. Hij ziet zijn sensatieverslag naar de vaantjes gaan… Na ook nog gedwongen te worden tot een minitieus en tijdrovend onderzoek van dat straaljagertje in Baarlo, staan we even later voor de derde maal vast op de Napoleonsbaan. Geen idee waarom, maar Peter Beekers weet te melden dat de weg is afgezet rondom Maasbree. En dan dringt het in onze auto langzamerhand door dat Maasbree inderdaad in de buurt van de Napoleonsbaan ligt…. GVD, dit is niet leuk meer….

Maar ook nadat de horde Napoleonsbaan genomen is, heb ik het koppelingspedaal meer nodig dan het gaspedaal. Rond Cuijk is een ongeluk gebeurd en uw verslaggever geeft de laatste hoop op om Veendam op tijd te bereiken… Tussen Nijmegen en Arnhem is het ook een grote puinzooi, maar al deze vertragingen hebben ook een voordeel: het is al zo laat dat de files rond Arnhem de laatste zijn van de dag. En dan rest niets anders dan het gaspedaal maar in te duwen en te redden wat er te redden valt. Dat blijkt uiteindelijk ook niet zo’n succes, want na de medepassagiers te hebben afgezet op de plaats van bestemming, bereik ik om 20.42uur de Lange Leegte.

De dienstdoende steward heeft een probleem. Hij heeft geen kaartjes meer, maar als ik het niemand vertel, mag ik voor niets binnen. Dat beloof ik, over schrijven zei hij namelijk niets. Ervanuitgaande dat ik de laatste supporter ben die binnendruppelt in het uitvak, stokt de teller op 24 Fortunezen-on-tour.


Op de andere tribunes is het ook niet veel drukker…

Het is nog steeds 0-0 en er zijn dus nog een paar minuten te spelen voor de rust. Ik verneem dat er niet zo gek veel is gebeurd. Een uigebreide studieronde van circa 30 minuten en Fortuna heeft een pak corners gehad, maar dat heeft niets opgeleverd.


Dit jochie heeft zich vast voorgenomen de volgende corner zelf te nemen….

De eerste helft is snel voorbij, maar het biedt toch de gelegenheid om de opstelling door te nemen, Ray Frankel blijkt geblesseerd te zijn en Thomas Janssen verangt hem als rechtsback. Verder blijkt ook Mohammed Elberkani geblesseerd en Dave Zafarin mag hem als een soort valse rechtsbuiten vervangen. Zafarin is voornamelijk in de spits naast Dirk Jan Derksen te vinden. Laszlo Meszaros mag zich uitleven in de ruimte op de rechterflank. Op de bank zitten Sten Dreezen, Dario Cagnazzo, Mauro Simone en voor de rest niemand!

Staan er nog oud Fortunezen op het veld met een geel/zwart shirt aan? Eentje, onze topscorer allertijden Ronald Hamming. Verder zien we dat Melchior Schoenmakers ook in Veendam onder contract staat. Ooit stond hij nog in de belangstelling van Fortuna, toen we nog in de eredivisie acteerden. Net als met Fortuna is er dus ook met Schoenmakers ergens iets misgegaan… Aan Sittardse zijde geen spelers met een Veenkoloniaal verleden.

Tijd voor de Goodyear commissie. Er is namelijk een vreetschuur in Veendam. De keuze is beperkt, we moeten het doen met een broodje worst. De rookworst is niet slecht, maar we moeten wel betrachten dat er ook verrekte weinig mis kan gaan bij het bereiden van een rookworst. De moeilijkheidsgraad is beperkt en dus – naar goed turn gebruik – is een Goodyearster al bij voorbaat onbereikbaar. De man achter de balie probeert me nog te vermurwen door me een gratis beker cola in te schenken, maar alhoewel de gastvriendelijkheid hier in Veendam zijn weerga niet kent, gaat de Goodyearcommissie toch niet door de knieen. Aangezien dit duel het laatste uitduel van het seizoen is, kunnen we de balans opmaken. Een trieste balans, want de Goodyear commissie deelde geen Goodyearsterren uit. Stof om over na te denken, heren cateraars. Doe er wat aan!

Snel terug naar het uitvak, want de tweede helft is al bezig. Ik heb al genoeg gemist vandaag… Nu ik een poging doe om het duel te volgen, begrijp ik eindelijk waarom men dit stadion de Lange Leegte noemt. Onderstaande foto geeft een aardig beeld van het gezichtsveld in het uitvak.


Dit zou wel eens een kans voor Veendam kunnen zijn!

Vijf uur in een auto zitten om hiernaar te kijken! Dit wordt stilaan lachwekkend… Niet dat ik veel mis, want het duel heeft vrij weinig om het lijf. Zomeravondvoetbal is nog teveel eer voor deze partij. Veendam probeert het initiatief te nemen. Ze zoeken de boomlange Paul Weerman door de lucht of Hamming over de grond. Toch komen de Fortunezen niet echt onder druk en er zijn zelfs countermogelijkheden, maar voorin lukt nauwelijks iets. Als je de dramatisch slechte keeper Barry Ditewig niet kunt passeren, zegt dat alles over de aanvallende kwaliteiten vandaag.

Zijn er nog kansen? Jazeker, de bal eindigt tweemaal binnen een minuut op de paal. Eerst kopt Weerman op de paal achter Rein Baart en even later mag Zafarin aanleggen aan de andere kant, maar ook die bal eindigt op de paal. De tweede helft gaat voor het gevoel vliegensvlug voorbij. Ik moet constateren dat het kijken naar een tweede helft zonder de eerste gezien te hebben toch iets heel anders is. Misschien heeft het slechte zicht en het geringe niveau van het duel er ook iets mee te maken, maar ik voel me niet echt betrokken bij dit duel.

Cagnazzo lost Zafarin af: het zal allemaal wel. In het laatste kwartier gaat Veendam dan toch iets furieuzer opzoek naar een treffer. Een aantal malen komt Veendam dichtbij een treffer, maar kordaat optreden van Baart voorkomt een nederlaag. Toch had ook Baart het nakijken toen Hamming vijf minuten voor tijd had moeten scoren. Maar de oud Fortunees toont erbarmen, door de bal naast het lege doel te plaatsen. En dus verliest Fortuna dit duel niet. Einduitslag: 0-0.

De spelers melden zich bij het uitvak en ontvangen een mooi applaus. Misschien nog niet eens vanwege het spel, maar meer omdat ze er nog steeds zijn. Twee maanden geen salaris, maar toch maar mooi naar Veendam gaan. Wegwezen hier! Mijn medepassagiers blijken zich beter vermaakt te hebben dan ik, dus dat stemt dan nog tot enige tevredenheid. En dan snel door naar het zuiden. Geen files deze keer en verder gebeurt er eigenlijk helemaal niets meer. Om 02.30uur ben ik terug in Sittard, waar me een waterig maantje toelacht! Volgende week komt Stormvogels/Telstar op bezoek. Laten we hopen dat er tegen die tijd in ieder geval witte rook is wat betreft de toekomst van de club.