Fortuna pakt tegen de Apeldoornse hoogvlieger AGOVV een punt en mag daarmee na een dramatisch slechte eerste helft zijn handjes dichtknijpen. Die eerste helft, waarin al na tien minuten een 0-2 achterstand op het bord staat, maakt duidelijk dat Fortuna de zaakjes verdedigend nog lang niet op orde heeft. Dat baart zorgen. Maar de tweede helft toont maar weer eens aan dat met een flinke dosis opportunisme succes altijd binnen handbereik ligt en dat geeft moed.


4 September 2009

Toch nog een punt na dramatische eerste helft

Fortuna Sittard 2 AGOVV Apeldoorn 2
Doelpuntenmakers: 1. Wille 0-1; 9. Wille 0-2; 68. Rychlik 1-2; 77. Di Lallo 2-2.
Opstelling: Wintjens, Geenen (46. Nys), Öçal, Grabovac, Vanek, Simone (58. Rychlik), Voorn, Peljto (70. Mboua), Van den Ouweland, Di Lallo, Traoré.
Toeschouwers: 3.147
Scheidsrechter: E. Van de Graaf
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

In heel Europa hebben supporters van alle clubs enkele dagen van beven en sidderen achter de rug. Nadat Sepp Blatter op 1 september om 00.00 uur ’s-nachts resoluut de transfer window had dichtgegooid en het stof vervolgens was opgetrokken, konden sommige fans opgelucht adem halen, hadden anderen alle reden voor een vreugdedansje en zullen er ongetwijfeld ook de nodige wanhopig de meest nabijzijnde brug opgezocht hebben. Ook bij Fortuna moet de winst- en verliesrekening worden opgemaakt en die ziet er niet ongunstig uit. Aan de verlieskant staat enkel het vertrek van Willy Dullens naar VVV, maar op diens verdiensten in de afgelopen seizoenen valt het nodige af te dingen. Aan de winstkant staat de komst van een aantal jongelingen, namelijk verdediger Sven Verdonck (Racing Genk), middenvelder Aldin Peljto (RKC) en aanvaller Marc Mboua (Cambuur). Samen met de eerder aangetrokken Pieter Nijs maken zij de selectie compleet. Het viertal brengt misschien niet de gehoopte ervaring, maar zorgt wel voor meer concurrentie en maakt het trainer Reijners ook mogelijk wat meer variatie qua speelstijl toe te passen. Al met al hadden we slechtere zaken kunnen doen.

Verder werden we nog verrast door de mededeling van TOF-voorman Wil Helwig dat onze club zijn naam mogelijk gaat wijzigen. Na veertig jaar voldoet Fortuna Sittard niet meer. Wil Helwig gaat bij voorkeur terug naar de Geleense roots en kiest voor Fortuna’54, een legendarische naam die echter slechts veertien jaar dienst heeft gedaan en bovendien de fusie van 1968 lijkt te ontkennen. Ook Fortuna SC, de naam die samen met de naam FSC na de fusie tot eind jaren zeventig is gebruikt, zou volgens Helwig een optie zijn. Andere geruchten willen dat de club vanaf het volgende seizoen Fortunahome zal heten, maar daarvan hebben we geen bevestiging kunnen krijgen. Wat mij betreft voldoet Fortuna Sittard prima en lijkt het mij sowieso zaak eerst een paar andere (organisatorische en financiële) problemen aan te pakken.

Vreugdevol nieuws uit de Fortuna-gemeenschap is verder de onderscheiding die onze gewaardeerde veiligheidscoördinator John Leinaerts heeft gekregen van de KNVB. De speld van verdienste geeft kennelijk ook het recht om het arbitrale kwartet van instructies te voorzien, want tien minuten voor aanvang van de wedstrijd zien we Leinaerts ter hoogte van Vak C druk in gesprek met de onpartijdigen van deze avond. Naar de inhoud van de instructies kunnen we slechts gissen, maar het latere optreden van de scheidsrechter doet vermoeden dat Leinaerts in ieder geval geen opdracht heeft gegeven om Fortuna goed gezind te zijn.

Door naar de wedstrijd. Bij het maken van de opstelling heeft Reijners een kruis moeten zetten door de naam van Gino Facenna, die met een gebroken kuitbeen langdurig langs de kant blijft. Nieuweling Verdonck is nog niet wedstrijdfit, zodat de keuze voor vervanging beperkt blijft tot Öcal en de andere nieuweling Nijs. Reijners kiest voor de eerste. Van de vier aangetrokken spelers mag daarom alleen Peltjo in de basis beginnen. Hij neemt de plaats in van Rychlik in een verder ongewijzigd spelsysteem. Wintjens; Geenen, Grabovac, Öcal, Vanek; Simone, Voorn; Di Lallo, Peljto, Van den Ouweland en Traore mogen high flying AGOVV dus partij geven.

Er is nog geen minuut voor nodig om het ongelijk van Reijners bij de selectie van Öcal te bewijzen. Op rechts geeft Rick Geenen zijn tegenstander ruim baan en die komt met een afgemeten voorzet op Julius Wille. Die krijgt meters ruimte van Öcal en mag ongestoord bij de tweede paal binnenschieten. Er staan 58 seconden op de klok en het staat al 0-1.


Demba Traoré gaat er met de bal vandoor

Het vervolg is even dramatisch als de start. Niemand weet wie welke tegenspeler moet dekken, waardoor we continu achter de feiten aanlopen. Bij balbezit zijn we bovendien niet in staat de vrije man te vinden. AGOVV krijgt dus alle gelegenheid om te combineren en doet dat zeer behoorlijk.

Na negen minuten geeft de rechtsback een steekpass richting achterlijn. Nico Vanek, inmiddels vertrouwd met de kwaliteit van de passing in de Jupiler League, rekent erop dat de bal met de nodige vaart over die achterlijn zal rollen en ziet daarom geen reden het duel met tegenstander Nyron Wau aan te gaan. De bal valt echter een meter voor de achterlijn stil, waar Wau hem ongehinderd door Vanek kan oppakken. Wau ziet Julius Wille opnieuw vrij staan en die schiet 0-2 binnen.


Anthony est meilleur que Ribéry!

Het vervolg van de wedstrijd is even dramatisch. Afgezien van twee afzwaaiers van Simone en Peljto en een schot in het zijnet van Vanek laat Fortuna aanvallend helemaal niets zien. Aan de andere kant dekken Geenen en Öcal hun tegenstanders dramatisch slecht, terwijl ons middenveld overlopen wordt. Het is dat de Geheelonthouders na de snel verkregen comfortabele tussenstand gas terugnemen, anders het na een half uur net zo goed 0-4 of 0-5 kunnen staan.


Nico Vanek geeft een ‘no-look-pass’

Valt er dan niets te genieten? Toch wel. Vlak voor rust levert Nico Vanek na een kenmerkende rush een schitterend technisch hoogstandje af. Hij legt in volle galop de bal met zijn hak in één keer stil. Helaas is er geen medespeler in de buurt om de bal op te pikken, maar de Hackentrick van Vanek behoort ongetwijfeld tot de moeilijk te evenaren spielerische hoogtepunten van het seizoen.


‘Charlie, zeg even tegen Angelo dat ik hem ga wisselen’

Bij het begin van de tweede helft heeft Reijners ingegrepen in de samenstelling van de achterhoede. Rick Geenen is in de kleedkamer gebleven, Abdulkerim Öcal verhuist naar rechtsback en Pieter Nijs mag zijn opwachting maken in het centrum. De wendbare Nijs is een verademing en brengt de doortastendheid die in de eerste helft node gemist werd. Dat neemt niet weg dat AGOVV nog enkele levensgrote kansen krijgt, met name omdat linksbuiten Chadli ook Öcal regelmatig te snel af is. Doelman Wintjens staat echter paraat.


Aldin Peltjo is een man op voetbalschoenen

Bij ons gaat het pas lopen wanneer Reijners op het middenveld wat aanvallender gaat spelen. Hij brengt Marcus Rychlik, die links aan de buitenkant gaat spelen. Van den Ouweland verhuist naar het centrum, waardoor Peljto (later afgelost door Mboua) dichter bij de eenzame Traore kan spelen. Slachtoffer is de falende Angelo Simone, die gezien het tergend trage tempo waarmee hij van het veld loopt niet blij is met zijn wissel.

De offensievere speelwijze levert ons enkele kansen op voor Rychlik, Traore en Peljto. De Anschlusstor in de 67ste minuut komt echter toch een beetje uit de lucht vallen. Op een meter of twintig voor doel zoekt Di Lallo de combinatie met Traore. Die geeft de bal prima terug, Di Lallo zet voor. Traore komt te laat, maar de bal belandt recht voor de voeten van Rychlik die bij de tweede paal de 1-2 binnentikt.


Marco Lemmens doet uitstekend werk

De tegentreffer komt hard aan bij AGOVV, waar de paniek in de verdediging toeslaat. Fortuna hanteert regelma
tig de lange bal en met de beweeglijke Mboua rond Traore blijkt dat een doeltreffend middel.We krijgen een paar dikke kansen op de gelijkmaker. Die valt uiteindelijk in de 78ste minuut. Traore, die in een druk strafschopgebied als een vis in het water is en dus het beste lijkt te gedijen bij een aanvallende en opportunistische manier van spelen, speelt zichzelf op links vrij. Hij schiet op doel, keeper Postma kan keren, de rebound valt voor de voeten van Di Lallo. Die schiet de gelijkmaker binnen: 2-2.


Fortuna heeft haar eigen ‘Zeehondenman’

De gelijkmaker is voor het illustere trainerstrio Van den Brom-Van Vossen-Heering reden om in te grijpen. Zij brengen Van der Haar en Bokila om meer druk te zetten op onze verdediging en zo zelf minder onder druk te komen. In die opzet slaagt AGOVV. We moeten weer wat verder terug. Op de counter levert ons dat overigens nog een grote kans op, wanneer Di Lallo vanaf de middenlijn naar het doel stormt. Daar ontbreekt het de Waalse Italiaan echter aan overzicht en misschien ook aan kracht. Hij schiet iets te gehaast over.


Marc Mboua bengt tenminste wat beweging in het spel

In de blessuretijd krijgen zowel AGOVV als Fortuna na een hoekschop nog behoorlijke kansen. Bokila en Traore weten het net echter niet te vinden, zodat de wedstrijd na een spectaculair slot eindigt in een terecht gelijkspel. Daarmee mag Fortuna tevreden zijn, want na de eerste helft had de wedstrijd eigenlijk al lang en breed gelopen moeten zijn. Fortuna speelde vanaf het begin te afwachtend en te angstig en dat is niet de eerste keer dit seizoen.

PM