Onder het motto ‘afscheid nemen is belangrijker dan winnen’ speelt Fortuna de laatste wedstrijd van het seizoen 2006/2007. Zonder dat iemand er zich druk om lijkt te maken, wint tegenstander Veendam probleemloos met 2-0. We blijven op 43 punten staan en eindigen het seizoen op de vijftiende plaats. Trainer Körver heeft geen spectaculaire ommekeer teweeggebracht, maar in één seizoen wel goed werk afgeleverd. Hopelijk kan zijn opvolger daar volgend seizoen op voortbouwen.


27 April 2007

Afscheid nemen met gemengde gevoelens

Fortuna Sittard 0 BV Veendam 2
Doelpuntenmakers: 57. De Vriese 0-1; 82. Loohuis 0-2
Opstelling: Thijssen, S. Guvenc (59. Dassen), Grabovac, Op den Kamp (46. Paridaans), Van Driel, El Hammouchi, Garritsen (59. E. Guvenc), Heinrichs, Simone, Taiwo, Olondo
Toeschouwers: 6.950
Scheidsrechter: Hoopman
Geel (Fortuna): S. Guvenc
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdag 27 april en we maken iets volslagen nieuws mee bij de toegangspoorten tot het Wagner & Partner-stadion: rijen. Om de een of andere reden hebben behalve de gebruikelijke tweeduizend man nog enkele duizenden mensen de weg naar onze voetbaltempel te vinden. De officiële opgave luidt 6.950 toeschouwers, maar wij weten dat clubs hun toeschouwersaantallen altijd een beetje oppimpen. Ruim 5.000 man lijkt mij een reëele inschatting.

Nadat ik sjaals van SUFC en CUFC heb overgedragen aan hun nieuwe eigenaar Waldorf, kan ik eens gaan nadenken over de reden voor dit hoge toeschouwersaantal. Het mooie weer, vrijkaarten, harmonie St.Caecilia? De aantrekkingskracht van tegenstander Veendam? Ik zou het niet weten. De spandoeken en de TIFO-actie bij aanvang van de wedstrijd bieden uitkomst. Het is vandaag de dag van het afscheid nemen. Het klassieke Hammigol-spandoek hangt weer op Noord en de TIFO bestaat vandaag uit twee gigantische doeken die vanaf het dak van Noord naar beneden gelaten worden. Op het ene doek een afbeelding van Frans ‘de’ Körver, op het andere één van Ronald Hamming.


Afscheid van onze grootste goalgetter

Ook de Lateral Boys leveren hun bijdrage aan het thema van vanavond. Op de ene spruchband wordt Ronald Hamming in het zonnetje gezet, op de andere Ronald Dassen.

Trainer Körver heeft voor zijn laatste wedstrijd keeper Christianen (licht geblesseerd) en spits Cornelia op de bank gelaten. Hun plaatsen worden ingenomen door Willem-Jan Thijssen en Wasiu Taiwo. Verder geen verrassingen. De opstelling: Thijssen; Serdal Güvenc, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel; Olondo, Simone, Heinrichs, Garritsen, El Hammouchi; Taiwo.

Bij tegenstander één grote bekende van ons: trainer Joop Gall gunt Ronald Hamming, die net hersteld is van een blessure en wellicht nog aan de bak moet in de nacompetitie, een mooi afscheid in het stadion van de club waarmee hij zijn grootste successen vierde.De wedstrijd is nog geen twee minuten bezig wanneer Hamming met een leep steekpassje een medespeler vrij voor onze keeper zet. De Drent is de afgelopen jaren wat aangekomen, maar verder kunnen we vanavond weer genieten van een paar typische Hamming-acties. Randje buitenspel lopen en loeren op een foutje van de tegenstander. Goed vrijlopen en geërgerd de handen ten hemel heffen wanneer de medespeler de bal niet toespeelt. Zelfs de klassieke Hamming-lob komt nog voorbij.


Die laatste goal gunnen we hem niet

Na veertig minuten zit het er echt op en wordt Hamming gewisseld voor Afonso. De grootste goalgetter uit de geschiedenis van Fortuna stopt met voetballen. Zijn goals hielpen Fortuna promoveren naar de eredivisie onder Pim Verbeek, brachten ons successen ten tijde van Bert van Marwijk en voorkwamen degradatie met Frans Thijssen aan het roer.


Nee Ronald, vandaag niet

Ook in slechte tijden toonde Hamming een nuchtere vorm van clubliefde. Hij bleef in tegenstelling tot uitvreters als Krijgsman en Gerritsen vechten tegen degradatie, ook toen die al lang onvermijdelijk was. Hij voerde aan jong en kwalitatief zwak Fortuna aan in de eerste divisie. En hij accepteerde een forse salarisverlaging toen de club failliet dreigde te gaan. Hamming maakte veel goals, soms heel mooie goals, meestal belangrijke goals, en hij deed dat zonder poeha. Dat maakt hem zelfs vier jaar na zijn afscheid uit Sittard nog steeds mateloos populair en dat resulteert vanavond in een groots afscheid van het betaald voetbal.


Hamming geniet van het eerbetoon

Voetballend is er in de eerste helft overigens nauwelijks iets te beleven. Fortuna komt amper voor de goal. We noteren slechts een kans wanneer Van Driel na een moeizame combinatie met Taiwo de bal op links bij de eerste paal legt. Olondo komt snel inlopen, maar de Veendam-verdediging kan op tijd redding brengen.


Mels houdt stand

Frans Körver probeert in zijn laatste wedstrijd een nieuwe tactische vondst uit: hij laat Rachid el Hammouchi als een veredelde linksbuiten spelen. De plaats van het Dreh- und Angelpunkt als verdedigende middenvelder wordt ingenomen door Koen Garritsen. Resultaat is een ontstellende hoeveelheid verloren duels en balverlies. Ook Veendam wordt niet echt gevaarlijk, maar is vanavond duidelijk de sterkere partij.

De vervelende wedstrijd zorgt ervoor dat we ons nog beter kunnen concentreren op Jonk Vleisj. De kapel uit Dieteren doet vanavond dienst als huisorkest en kwijt zich met verve van haar taak. Wat een herrie! Zelfs de megafoon op de Noord-tribune wordt er door overstemd. Op het repertoire blijken overigens de Tiger Rag en de Trompetenecho te ontbreken. Zeer betreurenswaardig.

We mogen gaan rusten. Maar niet nadat Serdal Güvenc heeft geprobeerd zijn kansen op een nieuw contract te vergroten door middel van een vliegende tackle waarbij de man niet vergeten wordt. De rust wordt opgevrolijkt door Harmonie St.Caecilia uit Grevenbicht, die met een beschaafd volume over het veld marcheert. Aan het begin van de tweede helft mag Sjors Paridaans weer eens zijn opwachting maken. Hij vervangt Joep op den Kamp, die naar wij aannemen geblesseerd is geraakt.


Heb je mijn mooie nieuwe rode schoentjes al gezien?

Fortuna toont aan het begin van de tweede helft eindelijk felheid. Het offensief resulteert in enkele corners en een schietkans voor Olondo, die echter ruim doel mist. Maar de aanvalslust zorgt er ook voor dat er veel ruimte komt te liggen tussen middenveld en verdediging. Daar profiteert Veendam goed van. In de 58ste minuut zet Veendam een snelle aanval op die eindigt bij linksbuiten Emmerik de Vriese. Die wordt helemaal vrijgelaten door rechtsback Güvenc, kan oprukken naar het strafschopgebied en schiet ongehinderd de 0-1 binnen.

Körver reageert door Emmo Güvenc en Ronald Dassen te brengen voor Koen Garritsen en Serdal Güvenc. De gewisselde spelers hebben hun kansen op een nieuw contract vanavond geen goed gedaan. Garritsen valt op zijn favoriete plaats centraal op het middenveld volledig door de mand; hij leidt voortdurend balverlies, is te traag en te slap in de duels en brengt ook voetballend niets extra’s. Güvenc geeft zijn tegenstander teveel ruimte, communiceert slecht met de overige verdedigers en voegt vandaag ook aanvallend niets toe.


Cijntje is sneller dan Emmo

Voor de ingevallen Ronald Dassen is het vanavond het laatste optreden als profvoetballer. Dassen is een oer-Fortunees, maar heeft zijn beste jaren gehad bij Helmond Sport. Dassen rook aan het eerste elftal in het jaar dat Fortuna promoveerde naar de eredivisie, maar kwam in de seizoenen daarna onder Verbeek en Van Marwijk nauwelijks aan de bak. Hij vertrok naar Helmond Sport, waar hij uitgroeide tot één van de betere verdedigers in de eerste divisie. Drie seizoenen geleden haalde Fortuna hem terug om leiding te geven aan een jeugdige selectie.


Heeft Dassie van de club een kind cadeau gekregen?

Zijn terugkeer kwam op een moment dat de sportieve en financiële malaise in Sittard een hoogtepunt bereikte. Als aanvoerder heeft Dassen in die tijd zowel binnen als buiten het veld de belangen van Fortuna op voortreffelijke wijze gediend. Ook toen dat geen sinecure was, bijvoorbeeld toen een aantal maanden geen salarissen meer werden uitbetaald. Onder Körver belandde Dassen letterlijk en figuurlijk aan de zijkant. De aanvoerdersband werd hem afgenomen en hij moest van zijn favoriete stek in het centrum verhuizen naar de rechtsbackpositie die hem veel minder goed ligt. Dassen heeft ook daarover nooit gemord, maar gewoon zijn werk gedaan. Waarvoor dank.

De wissels van Körver sorteren geen enkel effect. Het spel blijft onrustig en Fortuna weet geen enkele fatsoenlijke kans te creëren. Acht minuten voor tijd valt het doek wanneer Loohuis ongehinderd kan binnenkoppen. De bal lijkt houdbaar, maar verdwijnt niettemin achter Thijssen in het net. De wedstrijd is gespeeld, de scheidsrechter houdt het in de blessuretijd dan ook al snel voor gezien. Het seizoen 2006/2007 gaat als een nachtkaars uit.

Na de wedstrijd gaat het afscheid nemen door. Van een aantal spelers waaronder ook Joos van Barneveld. Waar Voigt, Bouhadan en Usta een beschaafd applaus krijgen, wordt Van Barneveld beloond met een fluitconcert.


Bloemen voor Fuat Usta

Van het grote talent dat op handen gedragen werd door het publiek tot verschoppeling, het is allemaal erg wrang. Het conflict tussen Van Barneveld en Fortuna is de laatste uitloper van het tijdperk rond de eeuwwisseling waarin decadentie Fortuna in haar greep had. Joos van Barneveld is profiteur én slachtoffer van die decadentie. Profiteur, omdat zijn salaris werkelijk absurd hoog is en op geen enkele wijze valt te verklaren of te rechtvaardigen. Slachtoffer, omdat torenhoge verwachtingen en de hoop op een grote transfersom een onredelijk grote druk op zijn schouders gelegd hebben.

De afgelopen maanden heeft Fortuna op een schandalige manier geprobeerd haar verplichtingen aan Van Barneveld te ontlopen. De club heeft geen serieuze poging gedaan om tot een minnelijke schikking te komen, maar keihard de confrontatie met de speler gezocht. Dat heeft geleid tot een afscheid dat Joos niet verdiend heeft. Het is al tragisch genoeg dat Van Barneveld niet de voetballer is geworden die hij had kunnen worden. Het is voor iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt beschamend dat hij nu alleen nog maar als zakkenvuller wordt afgeschilderd. Dat dat gebeurt, valt de leiding van Fortuna zwaar aan te rekenen. Maar we weten helaas al langer dat die alle schaamte voorbij is.

Resteert het afscheid van Frans Körver. Welke redenen hij een jaar geleden had om terug te keren naar Sittard, weet alleen hijzelf. Maar ik vermoed dat hij niet kan leven zonder het succes, de aandacht en de intriges die het voetbal met zich meebrengt. We hebben het afgelopen jaar de emotionele en egocentrische kanten van Körver volop kunnen bewonderen. Maar misschien heeft juist dat karakter hem tot zo’n succesvolle trainer gemaakt. Körver is bezeten om te winnen en slaagt erin iets van die bezetenheid op zijn spelers over te dragen.


Körver groet zijn fans op Noord

Die eigenschappen van de ‘motivator’ in combinatie met een simpel, maar effectief voetbalverstand hebben het afgelopen seizoen ook Fortuna weer op de rails gekregen. Die verdienste komt hem toe, maar alle negatieve gebeurtenissen (de dolkstoot in de rug van Rob Hutting, het ontslag van Van Driel, de ruzies met andere spelers, de beledigingen aan het adres van supporters) mogen ook niet vergeten worden.We hebben een roerig jaar achter de rug, maar de doelstelling is bereikt. De laatste plaats ligt ver achter ons.

PM