Nog eventjes geduld en dan is het zover. De redactie van Fortuna Online zal de vfijde Van der Padt-trofee uitreiken. Dit houten jubileum zal op gepaste wijze gevierd worden, samen met de winnaar. Afgelopen jaar gingen we langs bij de naamgever van onze trofee, maar die uitstap was éénmalig. Wie mag zich in het selecte gezelschap gaan scharen dat een Van der Padt-trofee op de schoorsteenmantel heeft staan?


Het is weer zomervakantie, Fortuna is al begonnen met de voorbereiding en ook de redactie van Fortuna Online kruipt langzaam uit haar schulp. Nog maar net bekomen van het platleggen van de webstek worden de koppen bij elkaar gestoken om een lijst van genomineerden op te stellen voor de Van der Padt-trofee 2007/2008. Dient nog even de ontstaansgeschiedenis van onze trofee te worden aangehaald? Nou, ok dan.

Tijdens het kampioensjaar 1994/1995 leed Fortuna één thuisnederlaag. TOP Oss kwam op 14 april 1995 met 0-1 winnen en Arie van der Padt scoorde de enige treffer. Voordien had nog nooit iemand van hem gehoord; nadien heeft Arie ook vrijwel niets meer gepresteerd in het betaalde voetbal. Hij is de dertig inmiddels al ruimschoots gepasseerd en inmiddels een bekende naam geworden in het amateurvoetbal in het Westland. Alhoewel, wat stelt een vierde klasse nu echt voor? Werkelijk niets, toch?

Goed, en zo heb je elk jaar wel spelers van wie je nog nooit hebt gehoord, die hun finest moment uitgerekend tegen Fortuna beleven (door te scoren) en die je ervan moet verdenken ook in de toekomst nooit meer een betere prestatie te leveren dan die vervelende goal tegen Fortuna…

Om deze spelers in het zonnetje te zetten hebben we de Van der Padt-trofee in het leven geroepen. De trofee gaat naar een speler, die op het moment dat hij zijn visitekaartje afgaf, geen enkel belletje deed rinkelen. Het scoren van een erg lullige goal is daarbij een absolute pré…

De afgelopen jaren trokken we door de grens- en bollenstreek om de trofee uit te reiken. Waar we dit jaar zullen eindigen is vooralsnog onbekend. Binnenkort zal de redactie haar eindoordeel vellen.

 
De Van der Padt-trofee 2007/2008, klaar om te worden uitgereikt

De genomineerden Het heeft enige tijd in beslag genomen, maar de eerste stap op weg naar de uitreiking is gezet. De redactie van Fortuna Online heeft een lijst van genomineerden opgesteld. In willekeurige volgorde zijn dat de volgende spelers geworden:

Rowin van Zaanen: de maand augustus is net halverwege als Volendam op bezoek komt. De ploeg die de reputatie heeft altijd de voetballende oplossing te zoeken en fris van de lever te spelen. Vooralsnog komt Volendam voor heel andere dingen. Fortuna pakt de zaken veel beter aan en zet de wijdbroeken met de rug tegen de muur. De eerste de beste keer dat Volendam eruit komt, is het direct prijs. Een zondagsschot van een meter of 20 dwarrelt achter doelman Arjan Christianen.

Was het een goed gemikt schot? Nee. Was de doelman bedwelmd door de misselijkmakende geur van verbrand frituurvet? Mogelijk. In ieder geval dondert de Fortune Online-redactie 10 rijen naar beneden als wordt bekend gemaakt welke speler het doel heeft weten te vinden: Rowin van Zaanen. Voor de rest houdt Volendam zich bezig met tijdtrekken en weet de 0-1 over de streep te trekken. Aangeslagen druipen we af…

Het spelniveau in de Jupiler League is blijkbaar dermate gedaald dat Van Zaanen afgelopen seizoen liefst 12 maal wist te scoren. Nou en? Waarom zou hij dan niet in aanmerking komen voor de trofee?

Patrick Ax: we beseffen nog niet goed dat het alweer november is als Fortuna in de Adelaarshorst speelt tegen Go Ahead. Fortuna speelt best aardig en heeft lang, zeer lang, verschrikkelijk lang zicht op een driepunter. Het gaat eigenlijk mis rond de 70e minuut. Bij een 0-1 stand krijgt Mels van Driel de rode kaart voorgehouden door scheidsrechter De Groot. De 0-1 stand haalt desondanks ook de 90 minuten. Zelfs de 94e minuut. Maar dan is het ook echt afgelopen. Sjoerd Ars tekent vanaf 11 meter de 1-1 aan. Prima, een punt in Deventer halen is niet slecht. Dat denkt iedereen aan Sittardse zijde.

Intussen fluit De Groot de wedstrijd weer op gang en gebeurt datgene wat iedereen vreest. Eén of andere onverlaat krijg in de 95e minuut in het strafschopgebied de bal in zijn voeten. Inderdaad, Patrick Ax laat het net bollen. Hoe zuur is dit? Hoe onrechtvaardig is dit? Hoe zeer pleziert dit Henk Kesler? Hoe pijnlijk is dit? Mon Dieu, het is een catastrofe!

Akkoord, Ax is geen onbekende, maar dit is toch wel een vreselijk knullige goal. Vooral ook omdat de vier volgende wedstrijden de ploeg compleet aangeslagen loopt te voetballen. Volgens trainer Henk Wisman een direct gevolg van Ax’ doelpunt.

Tim Nelemans: ‘Vrijdag 30 november. Nieuwe periode, nieuwe kansen’. Zo begint de dienstdoende verslaggever zijn verslag over de wedstrijd in en tegen Eindhoven. Het bezoek aan de eetkraam is eigenlijk al een slecht voorteken. Opgedroogde mosterd die aan de flessendop kleeft; het zijn avonden waarop ook de Van der Padt-index hoge toppen zou kunnen gaan scheren.

Het is een match waarbij we met geen woord hoeven te reppen over de eerste helft. Over de tweede helft evenmin. Totdat we zijn aangekomen bij de blessuretijd. Een laatste bal pompt  Eindhoven de grote baklijn in en het is Tim Nelemans die de bal pardoes achter Arjan Christianen kopt.

Door het kletsnatte veld en dito bal heeft deze op een dusdanige wijze zijn hoofd verlaten en hiermee de doelman kansloos latend. De spits die jarenlang tevergeefs probeerde te scoren tegen Fortuna, lukt dat nu eindelijk, na vele seizoenen. Blessuretijd? Inderdaad en uiteraard. Wie is er afgelopen seizoen onder Fortuna geëindigd? Haast niemand, maar wel de ploeg waarvoor Nelemans uitkomt. Vrijdag 30 november. Nieuwe periode, nieuwe deceptie…

Bas Dost: in het Drentse Coevorden (spreek uit Coevord’n) geboren aanvaller viel in tijdens de wedstrijd Fortuna-FC Emmen op 8 februari 2008. Hij was de eerste speler die het slotkwartier met een doelpunt wist te kruiden. Uit een corner kopte deze grote onbekende de 1-2 binnen. Volkomen ongedekt, vanzelfsprekend. Als je tegen FC Emmen speelt, en je hebt een beetje historisch besef aangaande de Van der Padt-trofee, weet je dat helemaal niemand ongedekt mag blijven bij voorzetten.

Dankzij onze beroepssjeng houdt Fortuna een punt over aan de ontmoeting, want Danny Schreurs schiet in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de 2-2 binnen. Maar daar heeft Bas Dost geen boodschap aan. Nadat de wedstrijd weer is hervat, scoort Dost wéér. Hoe is dat nu toch mogelijk? Tweemaal dezelfde speler! Hoe pijnlijk! 

Des te pijnlijker, als je weet dat Dost hiermee op het punt staat om in de voetsporen van ex-FC Emmen-speler Jeroen ‘Fühlinho’ Fühler te treden. Hij was de laureaat van de 2004/2005-editie. Stoot ezeltje-Fortuna zich tweemaal aan dezelfde steen? Ja, maar FC Emmen óók, want wederom Schreurs trekt de stand weer gelijk. En dat met een door Brazilian Beach Property en Rentals BV gesponsorde bal…

Binnenkort zullen we op zoek gaan naar de winnaar van de Van der Padt-trofee 2007/2008 en hem de trofee overhandigen. We maken nog niet bekend wie het is, want degene die hem krijgt, moet natuurlijk verrast worden. Voorlopig zeggen we tegen de genomineerden ‘nur gucken, nicht anfassen’…

Michel Hennen