Na de aankondiging van het vertrek van Wil Boessen, waarbij er enig Fortuna bloed vloeide, haalde Fortuna nog tweemaal het nieuws vanwege interviews. Ik begrijp niet waarom.

 

 

 


Eerst was er het interview van algemeen directeur Martin Masset in Voetbal International. De KNVB, verpersoonlijkt door bestuurssecretaris Mark Boetekees, had deze zomer een poging gedaan om Fortuna kapot te maken, als vergelding voor de nederlaag die de KNVB in 2009 leed toen Fortuna in hoger beroep haar licentie terugkreeg, aldus Masset.

Masset zou best wel eens gelijk kunnen hebben in zijn redenatie, maar is het in het belang van Fortuna Sittard om dat naarbuiten te brengen op die manier zoals hij dat doet? Ik denk van niet. Masset is dus van mening dat de KNVB zaken die in het verleden niet naar de zin van de bond zijn gegaan, mee laat wegen in het heden. Als je die mening bent toegedaan, dan slinger je geen verse uitspraken in de ether die niet naar de zin van de KNVB zijn, terwijl je die bond in de toekomst links- of rechtsom weer nodig hebt. En dat is precies wat Masset doet. Onprofessionaliteit van de KNVB straf je af voor een rechtbank of een geschillencommissie (precies zoals Fortuna het in 2009 en 2013 heeft gedaan); niet in de media ook al is dat verleidelijk (als je door de KNVB aan het lijntje bent gehouden).

Verder gooide Masset er ook nog een complottheorie tegenaan die er kortgezegd op neerkomt dat Roda JC achter die strategie van de KNVB zit. Sinds wanneer gaat een algemeen directeur van een voetbalclub zich bezighouden met complottheorieën?

Een week later geeft Wil Boessen een interview aan Dagblad De Limburger. Daar waar je gehoopt had dat hij uit de media zou blijven om verder bloedvergieten te voorkomen, doet hij dat niet. De journalist is geïnteresseerd in zijn beweegredenen om te vertrekken. Boessen haalt onder andere de slechte staat van de trainingsvelden en het ontbreken van een klankbord in de directie aan.

Opnieuw zal er vast niemand zijn die het oneens is met de gebreken die Boessen opsomt, maar is die publieke opsomming in het belang van Fortuna Sittard, zijn werkgever? Ik denk van niet. Organisatorische gebreken bespreek je intern; niet met de media ook al is dat verleidelijk (als je je vertrek hebt aangekondigd). Vreemd voor iemand die zegt dat hij zijn vak perfectionistisch benadert. Je club presenteren naar de buitenwereld is onderdeel van dat vak.

Riccardo Welters