De competitie is twaalf duels oud. Dat is bijna een derde van de competitie. De competitie ligt vanwege interlandverplichtingen ook twee weken stil. Tijd dus voor een tussenbalans. Het herfstrapport van Fortuna mag er wezen.

 

 


Voorafgaande aan het seizoen stelde Fortuna Sittard plaatsing voor de play-offs als doelstelling. Afhankelijk van waar de vier beloftenelftallen eindigen, moeten de mannen van Sunday Oliseh daarvoor bij de eerste negen (tot mogelijk dertien) eindigen in april 2018.§ Of een periodetitel winnen natuurlijk, maar dat leek bij aanvang van het seizoen louter een theoretische mogelijkheid.

Twee maanden verder was die theoretische mogelijkheid bijna realiteit. Redt bijvoorbeeld keeper Joris Delle van NEC diep in blessuretijd niet op de inzet van Finn Stokkers, dan plaatst Fortuna Sittard zich via de eerste periode voor de play-offs. Hoeveel supporters hadden die treffer al geteld? Zo dicht waren we er dus bij.


Een onmogelijke redding, de bal wil er niet in”, aldus onze verslaggever

Ondanks die teleurstelling, zal iedereen het er over eens zijn dat Fortuna Sittard uitstekend is begonnen aan de competitie. Fortuna pakte in de eerste twaalf duels gemiddeld 1,92 punten per duel. Zoals je in Figuur 1 kunt zien, kwam Fortuna daar sinds de degradatie nooit bij in de buurt. Het leverde Fortuna een clubrecord op: meeste opeenvolgende winstpartijen in thuisduels (acht), alhoewel de helft van die duels zich in de staart van het afgelopen seizoen afspeelden.

In de seizoenen 12/13 en 13/14 kwalificeerde Fortuna zich voor de play-offs; het seizoen voordien net niet. Anderhalf punt per duel is dus ongeveer wat je nodig hebt; daar zitten we ruim boven.

[visualizer id=”44664″]

Een van de redenen van het succes is de ware doelpuntenmachine die Fortuna is geworden. Fortuna Sittard scoorde gemiddeld 2,50 doelpunt per duel tot dusverre. Dat is een ongekend hoog gemiddelde. Sinds de degradatie uit de eredivisie kwam Fortuna nooit in de buurt van dat gemiddelde, zoals uit Figuur 2 blijkt.

Zelfs in het seizoen 2011/2012 toen we aanvallers van het kaliber Danny Hoesen, Harry Gommans, Danny Schreurs en Rowin van Zaanen hadden, kwamen we niet verder dan 1,82 doelpunt per duel. Ook deze vloedgolf aan doelpunten was goed voor een record. Het uitduel bij SC Telstar leverde de grootste uitoverwinning in de geschiedenis op (0-6).

 [visualizer id=”44673″] 

Het aanvallende voetbal van Fortuna Sittard gaat overigens niet ten koste van de defensie. Met 1,17 tegendoelpunten per duel is dit het op een na beste seizoen sinds de degradatie. Alleen in het eerste seizoen onder leiding van Wil Boessen stond Fortuna met 1,10 tegendoelpunt gemiddeld verdedigend iets sterker. Het gevolg is dat, mocht Fortuna zo blijven presteren, de club het seizoen zal eindigen met een doelsaldo van +51. Ongekend in Sittard-Geleen.

Het andere frappante aspect van de doelpuntenregen is dat de club niet afhankelijk is van een speler. De top drie doelpuntenmakers zijn verantwoordelijk voor slechts net iets meer dan de helft van alle doelpunten (zie Figuur 3). Kortom, naast die drie zit er nog behoorlijk wat scorend vermogen in de ploeg. Ook dat is wel eens anders geweest.

[visualizer id=”44675″] 

Als Fortuna een krappe selectie heeft, dan is discipline belangrijk om het aantal schorsingen later in het seizoen te minimaliseren. Fortuna pakt gemiddeld 1,5 gele kaarten per duel dit seizoen (zie Figuur 4). Dat is historisch gezien laag, kortom goed nieuws. Tot dusverre liep alleen Lisandro Semedo tegen een rode kaart (tweemaal geel) aan; ook dat is weinig. Dus ook op dit gebied presteert Fortuna goed. Niet verrassend overigens, we rennen namelijk niet langer meer achter de tegenstander aan!

 [visualizer id=”44678″] 

De sterk verbeterde resultaten hebben hun uitwerking op de toeschouwersaantallen bij thuisduels niet gemist. Ten opzichte van vorig seizoen zijn de toeschouwersaantallen (voorlopig) bijna verdubbeld (+95%), zoals je kunt zien in Figuur 5. Tuurlijk, de wintermaanden moeten nog komen, maar het is duidelijk dat een groep afhakers weer voorzichtig aanhaakt en dat is voor de club alleen maar goed nieuws.

[visualizer id=”44683″]

Het zal duidelijk zijn, bij Fortuna Sittard gaat het weer over hoofdzaken (voetbal); niet over bijzaken (financiële problemen). En dat voetbal smaakt naar meer. Dat is de grote winst.

Riccardo Welters


§ Gesteld dat alle periodetitels vallen bij ploegen die zich ook op basis van de ranglijst plaatsen voor de play-offs.

Deze vergelijking is ietwat vertekend, omdat Fortuna Sittard zeven van zijn twaalf duels thuis speelde en doorgaans presteert Fortuna beter thuis dan uit.