Vrijdag 5 november anno domini 2004, Tot Ons Plezier Oss-Fortuna Sittard.


5 November 2004

Strijden op een steppe

TOP Oss 3 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 20. Derksen 0-1; 31. Moutawakil 0-2; 38. Vos 1-2; 51. Zafarin 1-3; 55. Dijkhuizen 2-3; 75. Van der Sloot 3-3
Opstelling: Baart, Fränkel (46. T. Janssen), Akerboom, Dassen, Hermans, Zafarin, Daemen, Op den Kamp, Meszaros, Moutawakil (84. Taihuttu), Derksen (84. Van Barneveld)
Toeschouwers: 1.845
Scheidsrechter: Nijkuis;
Geel (Fortuna): Op de Kamp, Akerboom
Rood (Fortuna): –

Voor het zover was echter nog eerst even de verkeerstress weten te omzeilen. Allereerst een mededeling van huishoudelijke aard: vanwege organisatorische redenen is de webmaster niet in de gelegenheid om de komende tijd uitwedstijden bij te wonen. Zo dus: ik zal zo goed en zo kwaad als mogelijk hem in deze rubriek trachten te vervangen.

Terzake dan maar. Ik moet zeggen dat het me ditmaal uitstekend gelukt, ik houd vier minuten over op de afgesproken vertrektijd van 17.30uur, wanneer ik bij de bus arriveer. Echter, we moeten wachten op de begeleiding van de Arm der Wet, die met enige vertraging arriveert. We hebben dan al kennis kunnen nemen van de aanwezigheid van Circus Renz op de kiezelsteenvlakte achter het stadion, welke normaliter ook wel dienst doet als parkeerplaats. Tsja, ik ben nooit echt kapot geweest van circussen, of toch wel: Circus Tortellini. Maar dat is weer iets anders, ik zal het dan ook maar hierbij laten. Het publiek in de bus overschouwende, zien we dat de Motor Cycle Rebel Club voltallig aanwezig is. Verder niets bijzonders, of het moet onze dienstdoende chauffeur zijn. Ditmaal geen Jan of Piet, maar Pierre, voorwaar!

Het kompas op Oss en vort met de geit dan maar, op de tonen van Sky Radio. Ergens halverwege de reis geeft de webmaster toch een teken van leven. Hij bericht dat Harry Gommans in de winterstop wellicht naar KVC Westerlo zal verkassen. Op zich niet vreemd, aangezien Westerlo net als Excelsior een samenwerkingsverband met Feyenoord onderhoudt. En zowaar nog meer nieuws: Vanaf heden zal buscoördinator Rob tijdens de busreis de opstelling bekend maken. Verder gebeurt er eigenlijk niets noemenswaardigs meer tijdens de heenreis.

In Oss aangekomen, worden we al opgewacht door een redelijk aantal reeds aanwezige Fortunezen. Na de verplichte fouillering komen we het knusse stadion binnen en constateren we dat er niet veel is veranderd in vergelijking met vorig seizoen, waarover straks meer. Er is echter een niet onbelangrijk detail: voorafgaande aan de wedstrijd werd afgelopen maandag al gespeeld tussen de beloftenteams van TOP Oss en Fortuna. Het werd een memorabele partij, waarin Fortuna uiteindelijke op miraculeuze wijze de overwinning uit het vuur wist te slepen. Een en ander vond plaats op een veld dat je gerust een erbarmelijke slechte kwaliteit mag toedichten. Vanwege de vele zandplekken heeft het veld meer weg van een steppe dan van een voetbalplein. Maar ook strijden op een steppe heeft zo zijn charmes.

Ik neem even de tijd om de warming-up gade te slaan en zie dat trainer-coach Chris Dekker dezelfde basiself als tegen FC Zwolle het veld in zal sturen. Dus met de maandag reeds in Jong Fortuna spelende Ray Fränkel als rechstback en Joep Op den Kamp als meest verdedigende middenvelder. Ik neem mijn plaats in op de tribune, alwaar we inmiddels meer dan 100 Fortunezen mogen verwelkomen, zeg maar zo’n 120 personen, ruw geschat. Waaronder in ieder geval één heel bijzondere: een Fortunees in hart en nieren die herstellende is van een niet te onderschatten medische ingreep, karakter dus!

Even later betreden de acteurs van de dag het strijdtoneel, dit onder leiding van arbiter H.S.H. Nijhuis. Bij de gastheren uit Oss is in ieder geval één oud-Fortunees van de partij: Mischa Rook, vrijwel altijd scorend tegen Fortuna. Ook aanwezig zijn de Twin Towers Vrede (hij schijnt tegenwoordig tieten te bezitten, enkele Fortunezen op de tribune willen ze zelfs zien) en Marinus Dijkhuizen, alsmede de zeer ervaren Henk Vos. Als we daar maar geen Afdichtingsprobleem tegen krijgen….. Het lijkt er dus op dat TOP vooral voor gevaar zal zorgen vanuit de lucht.

Niets blijkt echter minder waar wanneer Smeekes Fränkel als een TGV voorbijgaat en diens lage voorzet door Dijkhuizen naast wordt gewerkt. Fortuna antwoordt verrassend: Tommie Daemen neemt halverwege de helft van TOP een vrije trap. Deze legt hij keurig bij de eerste paal op het hoofd van de duikende Ronald Dassen die in de handen van doelman De Vogt kopt. Een weinig later zet Laszló Mészáros met een splijtende dieptepass D-J Derksen vrij voor dezelfde De Vogt. Derksen mist helaas de juiste controle over de bal. Ook via de counter zij we even later gevaarlijk: Joep Op den Kamp breekt uit, pass op Laszló, voorzet op Davy Z., die echter besluit op De Vogt. TOP weet zich dus geen raad met ons dynamisch middenveld met Laszló Mészáros als Dreh- und Angelpunkt. Op een gegeven moment ziet onze Koning van de Eenvoud Aziz Moutawakil vrij staan. Aziz passeert zijn tegenstander en stelt de vrijstaande Derksen in gelegenheid om te scoren, 0-1, nummer 9 van het seizoen voor Dirk-Jan!

Opvallend is dat Moutawakil wederom een voorzet met zijn linker tot doelpunt gepromoveerd ziet. Rob Sporken van Dagblad De Limburger moet welhaast in zijn broek pissen, aangezien hij in de voorbereiding op dit seizoen de linker van Aziz als zwak en onvoldoende bestempelde. Zo zie je maar, journalist kun je nog altijd worden.

TOP gaat echter niet bij de pakken neerzitten en antwoordt gevat: Wijnands zet voor op Dijkhuizen, wiens voorzet op miraculeuze wijze en via de binnenkant van de paal in de handen van Rein Baart belandt. We mogen dus al niet over gebrek aan geluk gaan klagen. Dat blijkt des te meer even later. Daemen passt Derksen in, deze gaat de 1-2 aan met Moutawakil. Omdat het om een hoge bal gaat, lijkt Moutawakil kansloos tegen zijn tegenstander Bezzai. De arme Houssin kopt het leer in alle ijver door de benen van zijn doelman, de meegelopen Moutawakil tikt beheerst de 0-2 binnen.

Het enthousiasme van de Fortunezen neemt welhaaste overdreven vormen aan, hetgeen Marcel Akerboom na een overtreding zelfs op geel komt te staan. TOP herpakt zich. Sneltrein Smeekes passeert Fränkel maar weer eens, Van der Sloot schiet over. Even later is het toch prijs: via alweer Smeekes en Van der Sloot scoort de achter de rug van Edwin Hermans gedemarreerde Henk Vos de 1-2. We mogen ons zelfs in de handen wrijven dat we rust met een voorsprong ingaan.

Rust: Even tijd voor een stukje private socializing, gevolgd door de Goodyear Commissie. Trokken we in Maastricht nog de jassen aan, zover komt het niet eens meer in Oss. Vorig seizoen omtwaarden we een zogenaamde “sjtrojntboks” naast de catering. Welnu, deze staat er nog steeds en de als cateringgelegenheid dienstdoende Tokkie caravan look-alike is slechts een tweetal meter naar achteren verschoven. Waar de politiek na de afschuwwekkende moord op het wonderkind Theo van Gogh de handen alsmede mond vol heeft van het jacht maken op geitenneukers (om in terminologie van wijlen Theo te blijven) en ander geestesziek geteisem, wordt het toch echt de hoogste tijd om in te grijpen in deze feodale toestand in Oss. Om maar te zwijgen over de ook hier weer aanwezige Atishekwerken. Nee, wij kunnen er niet meer om lachen

Zelfs de traditionele appel gaat niet meer door onze keel. Dit zou wel eens het einde van de Goodyear Commissie kunnen betekenen. Gelukkig hebben we onze Cowboy Henk in Emmen nog in het vooruitzicht.

Op de tribune teruggekeerd, zien we dat Thomas Janssen drifig sprintjes trekt. Hij zal de wederom falende Fränkel vervangen. De immer sympathieke Thomas wordt dan ook hartstochtelijk toegezongen vanuit het uitvak, het vertrouwen is er dus. Trouwens, wat Fränkel betreft, ik vind hem toch echt meer een type speler voor een verdedigende rol op het middenveld dan een rechtsback, ondanks de andere uitleg die ik maandag van technisch manager Fred van Barneveld mocht ontvangen. Maar goed, niettemin blijf ik leren van de gesprekken met Fred.

De tweede helft is enkele minuten oud als een hoge bal op het hoofd van Vrede belandt. Het is echter niet de meest gelukkige dag voor zijn doelman De Vogt, aangezien deze weer niet goed taxeert en Davy Z. tussen beide ziet komen. Davy tikt de bal over De Vogt, 1-3! TOP schrikt nu blijkbaar echt wakker en gaat op jacht naar Der Anschluss. Joep Op den Kamp gaat in de fout en betaald deze contant met geel. De vreugde over de 1-3 blijkt dan ook van korte duur als Van der Sloot een corner mag nemen en Dijkhuizen feilloos de 2-3 binnenknikt.

Dan breekt de fase Smeekes aan. Wat de brave Orlando heeft gegeten is mij een vraag, maar ook voor Thomas Janssen blijkt bij een ware plaag. Op volle snelheid is hij niet te stoppen en zijn schoten met rechts zijn behoorlijk gevaarlijk. Tot een doelpunt leidt het voorlopig nog niet. Het is echter TOP wat de klok slaat. Afgezien van mooie solo-aktie van Davy Z. is Fortuna niet meer in staat om er veel tegenover te stellen in aanvallend opzicht. Maar de gelijkmaker daalt dan helaas toch neder op de Ossche steppe. Wie anders dan Smeekes draaft dartel langs Thomas Janssen, zijn schot van 20 meter wordt door Baart slecht verwerkt. Dijkhuizen is er als de kippen bij en zet Van der Sloot vrij voor een leeg doel. De langharige spelmaker kan probleemloos de gelijkmaker scoren.

Even later probeert laatsgenoemde het nog eens van afstand, Baart is nu wel paraat. Dekker grijpt in en vervangt de moegestreden aanvallers Derksen en Moutawakil door Joos van Barneveld en Gino Taihuttu. Uiteindelijk bereiken we met de hakken over de sloot het einde, aangezien zowel Smeekes (ondanks een onoplettende Baart) als Van der Sloot (dankzij een alerte Baart) hun vrije trappen niet in de touwen zien belanden. Diezelfde Van der Sloot haalt eveneens met de hakken over de sloot het einde. Na geel te hebben ontvangen na een ongelukkige aktie ten opzichte van Dassen, trapt hij laatstgenoemde bovendien nog even na. Scheidsrechter Nijhuis is blijkbaar van Samaritaanse afkomst en toont zich dientengevolge barmhartig. Doorheen de partij bleek hij bovendien een goede leidsman.

Vermeldenswaardig is wel nog de rol van vierde official F.H.J. Janssen. Terwijl de stadionklok al meer dan een minuut de 90 minuten aangeeft, besluit hij ook maar een bord met de extra tijd de hoogte in te houden. Gelukkig staat er een “1” op het bord…. De 3-3 blijft gehandhaafd, een reële uitslag.

Op de terugweg wordt in de bus onder het genot van enige muziek met een hoog “Sjengs” gehalte zowaar de overwinning van het leven op de dood gevierd. Het zal allemaal wel. Twee keer TOP Oss in vijf dagen, vier punten, we mogen niet klagen.

Gegroet,

TMD