Het is vrijdagavond, 20.00 uur en dus tijd voor Fortuna! Vraag resteert hoelang we dat nog kunnen volhouden. Als het aan Hans Erkens ligt, is de club binnenkort passé, maar hopelijk is dat bezijden de waarheid. Diepe dalen, hoge toppen en dat binnen zeven dagen tijd. Over een week die een jaar van mijn leven heeft gekost…


6 Februari 2009

‘Twee truckersballen en een kip-saté’

TOP Oss 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 69. Sanou 1-0
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna (80. Mayele), Ocal, Simone, Heinrichs (90. Miljkovic), Garlisi (70. Schreurs), Van den Ouweland, Olondo, Boymans
Toeschouwers: 2.263
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Van den Ouweland
Rood (Fortuna): –

Het begint allemaal op maandag. ‘s Avonds vindt er een politiek moment plaats in de Sittardse binnenstad. Een TOF-delegatie heeft een rendez-vous met de politiek teneinde te zien hoe deze tegen haar plannen aankijkt. Na afloop deelt iedereen zijn indrukken en worden voorspellingen gedaan over de dagen die komen gaan. Dat er iets te gebeuren staat is zeker, aangezien we via via hebben vernomen dat de ME-pelotons van de regio Zuid-Limburg paraat moeten blijven staan en er een bijeenkomst is belegd voor het personeel van Fortuna’s beoogde fusiepartner. Van het negatieve uitgaan, dan kan het altijd meevallen.

Maar het valt niet mee. Dinsdag komt de mokerslag dat de besturen van beide clubs met elkaar willen gaan fuseren. Hetgeen altijd open is gehouden door de Fortuna-top en Hans Erkens dolgraag wil, wordt bevestigd in de Limburgse media. Kan een dag slechter beginnen? Normaal gesproken doe ik mijn best alles met enige objectiviteit te bekijken en vooral de feiten in het oog te houden, maar dat is nu schier onmogelijk. Het enige dat nog lijkt te resteren is mijn LB-metgezellen als klankbord te gebruiken en dat wordt dan ook gedaan.

Alles is relatief en dit seizoen hebben we als LB en FO zaken meegemaakt die veel meer impact hebben dat een fusie tussen twee clubs. Zuur alleen dat één van die twee clubs de club is waaraan je je hart aan hebt verpand. Na het verlies van ons gewaardeerd redactielid en goede vriend Harald Didderen, zou dit wel eens de volgende klap kunnen worden.

Het TOF-overleg van woensdag montert iedereen weer enigszins op. Er zijn altijd mensen die zaken van de positieve kant bekijken en dat is wel nodig ook! Daaropvolgend komt al vrij snel het nieuws dat de stuurgroep Topvoetbal Zuid-Limburg nog maar weinig concreet heeft. Een goede zaak voor iedereen die tegen de fusieplannen is, want dit schept nog enige ademruimte. Deze ademruimte is ook hetgeen de Stichting Administratiekantoor Roda JC zich neemt. Waarom een beslissing nemen over iets dat nog nauwelijks concrete vormen heeft aangenomen? Ook lid van de stuurgroep Arie de Zeeuw kan bij L1 Laat niet duidelijk maken hoe concreet de nieuwe fusieclub nu eigenlijk is.

Dat is spek voor Jos Alberts’ bek. Deze voetbalmarketingdeskundige neemt plaats aan de tafel van Sander Kleikers in het L1 programma De Aftrap en kraakt enkele kritische noten inzake mogelijke fusie. Ook het bestuur van Fortuna (van RvC is nooit sprake geweest volgens Sjra Philippen, Jo Abelshausen en Hans Erkens; dat is complete onzin!) ontvangt enkele vegen uit de pan. Het is werkelijk onthutsend te zien dat Fortuna Sittard-icoon Willy Dullens zegt de fusie ‘niet verkeerd te vinden, maar te hopen dat MVV zich nog aansluit, want dat zou nòg beter zijn’. Willy neemt het ook op voor Abelshausen en Philippen. Zij hebben immers toch de club overeind gehouden de laatste jaren? Correct, maar ze hebben wel verzuimd een organisatie op te bouwen. Als je de organisatie ophangt aan een persoon die alles in het werk stelt om de club te laten verdwijnen is dat toch naïef te noemen, dunkt me.

De situatie omtrent de mogelijke fusie lijkt met de dag te veranderen en dat maakt het enorm complex. Zaak dus voor de betrokkenen het hoofd koel te houden om zodoende Fortuna overeind te houden. Je zou het bijna vergeten, maar er wordt ook nog gewoon gevoetbald. In ieder geval is dit voor 37 mensen (de meegereisde coppers niet meegerekend) zo, aangezien zij zich de moeite nemen in de buscombi naar TOP Oss te stappen. Op papier is het een peulenschil om van Sittard richting Oss te rijden, maar de praktijk is toch iets weerbarstiger. Het duurt dan ook dik twee uur vooraleer de chauffeur de parking van het stadion op rijdt.

Nog net tijd dus om de selectie van TOP uit te kammen. Komen we ex-Fortunezen tegen? Jazeker. Allereerst hebben we Hans de Koning. Hij doet zijn bijnaam King Hans alle eer aan, want hij zit rotsvast in het Osse zadel. Er loopt ook nog Aziz Moutawakil rond. Maakte zich in het verleden mateloos populair door te verklaren naar Kerkrade te vertrekken. Zijn verblijf in de OM werd een dusdanig succes dat hij zichzelf momenteel terugvindt in de selectie van TOP. Ook de Maradona van Haanrade heeft gemerkt dat het in Oss goed toeven is, al is hij vandaag geschorst.


Bestuur, deze is voor jullie!

Tenslotte heeft ook Emrullah Güvenç een plekje weten te bemachtigen in de selectie van TOP. Hij heeft eigenlijk nog niet echt een bijnaam, maar daar weet de meegereisde supportersschare wel raad mee. Het ene na het andere voorstel passeert de revue, waarbij ‘Turkse sjpeknek’ nog als het meest flatteus kan worden omschreven. Er wordt ook melding gemaakt van ‘Moefti’, maar daarvan is geen sprake. Emmo zal toch door niemand worden beschouwd als een rechtsgeleerde? Indien dit wel het geval is, dan is het te hopen dat hij geen fatwa over een mogelijke fusie gaat uitspreken, want daarover heeft Emmo een duidelijke mening. Hij vindt dit namelijk een goed plan. Altijd mooi om te zien dat mensen het nooit kunnen nalaten om na te trappen.

Als we naar de opstelling van Roger Reijners kijken, zien we dat Sebastiano Garlisi Ramon Voorn vervangt. Een fikse aderlating, aangezien Voorn afgelopen week nog deel uitmaakte van VI’s elftal van de week. Voor de rest geen aanpassingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Excelsior.

Nadat scheidsrechter Ketting een eerste maal heeft gefloten, mag Fortuna de debatten openen. Een schot van Cédric Olondo eindigt op de benen van Wilko de Vogt, de betrouwbare keeper van TOP. Hierna mag de andere vleugelaanvaller zijn kunsten eens vertonen. Garlisi flitst voorbij Güvenç en zet de bal voor tot bij Zarko Grabovac. De verdediger die naar voren was getrokken mist jammerlijk.

En zo eindigt het openingskwartier in mineur. Beide teams beperken zich tot veel middenveldspel en weten de wedstrijd niet met een doelpunt te kruiden. De supporters aan de zijde van TOP kruiden de avond dan maar met een levensgroot spandoek waarop de tekst ‘110% anti FC Oss’ te lezen valt. Is de TIFO-battle hiermee gestreden? Verder blaast er naast het uitvak iemand heel irritant op een Russische toeter. Zoiets is in de Jupiler League voorbehouden aan Telstars Jomanda en niet aan mensen uit het boertige Oss.

Na een klein halfuur komen de Ossenaren beter in de wedstrijd. Het is vooral Karim Fachtali die de Sittardse verdedigers het meeste werk bezorgt. De NEC-huurling weet Gino Facenna van zich af te schudden, maar mikt naast het doel van David Meul.

Het is Erik Quekel die nog het dichts bij een doelpunt komt. Een schot dat Meul maar moeilijk kan verwerken komt plotseling voor zijn voeten, maar de spits besluit huizenhoog over. De wedstrijd kabbelt verder, waarbij Fortuna nog het beste van het spel heeft. TOP speelt zoals menig team uit de Jupiler League en dat is niet best.


Een grote snack achter het hek

De grote vorm (of moet ‘vorm’ worden vervangen door ‘Voorn’?) van Fortuna lijkt er niet te zijn vanavond en dat gekoppeld aan Hans’ fusiebesprekingen zorgt ervoor dat er een bedenkelijk niveau wordt gehaald. Tijd dus voor de catering om een hoog niveau te halen. Daar waar we de afgelopen seizoenen met een heus frietkot werden geconfronteerd, moeten we het deze avond met een golfplaten keet stellen. Geen friet zuurvlees dus, maar een hamburger of een frikadel. Nadat de Goodyear Commissie met eigen ogen heeft gezien dat de dienstdoende cuisinier hamburgers met zijn handen uit de vitrine haalt vinden we het welletjes. Het ter ziele gegane frietkot was hard op weg een ster in de wacht te slepen, maar is bij het zicht van de finish gestrand. Vooraleer de huidige eetvoorziening op gelijke voet komt met haar voorganger is er nog heel wat water door de Keutelbeek gestroomd.


Het programma in de rust was geweldig!

Terug naar de match, want beide teams staan werkelijk te popelen om de tweede helft aan te vangen. Na een kleine tien minuten is het wederom Garlisi die van zich doet spreken. Hij slalomt door de Osse verdediging en vindt De Vogt op zijn weg. De bal komt nog wel voor de voeten van Olondo, maar hij schiet de bal naast het doel.

Hierna is het de beurt aan TOP en een overtreding van Grabovac schept Dirk Schoofs de mogelijkheid zijn landgenoot eens onder vuur te nemen. De kapitein stuurt de bal naast het doel van Meul en zo blijft nog altijd 0-0 het scorebord sieren.Bij een volgende aanval verwerkt Facenna de bal tot corner. Het sein voor De Koning om te wisselen. Ousmane Sanou lost Erik Van de Ven af. Sanou stond op de nominatie om voor Fortuna te gaan spelen, maar kreeg met het ontslag van Hans Verèl plots last van hevige kniepijnen. En na FC Eindhoven en Kozakken Boys is Sanou in Oss neergestreken.

De corner wordt genomen en de bal komt op het hoofd van Sanou terecht. Zijn wraak is zoet, want de bal wordt door de Afrikaan in het doel gestuurd. 1-0 voor TOP.

Voor Fortuna zaak om veerkracht te tonen. Dat is niet eenvoudig, want echt veel grote kansen heeft TOP niet weggegeven. Er wordt wel aangedrongen en dat levert een aantal vrije trappen op.Bij één van die vrije trappen wordt Jürgen Heinrichs gezocht. De Duitser die vandaag niet zijn beste niveau haalt, maar een voortreffelijk seizoen speelt, mist de bal op een haar en zo verdwijnt de bal naast de paal.


Heeft een Moeftie uitspraak gedaan in de zaak rondom de fusie?

Reijners besluit te wisselen en brengt Danny Schreurs en Jessy Mayele in de ploeg. Helaas blijft straatgenoot Luc Wulterkens op de bank zitten. De druk wordt wat groter, maar dat impliceert ook dat achteraan wat meer ruimte wordt weggegeven. Een minuut voor tijd wordt de bal nog een laatste maal richting TOP-doel geschoten en met meer geluk dan wijsheid weet de verdediging van TOP de bal weg te werken.

Nadat Meul nog redding moet brengen op een schot van Roel van de Sande wordt iedereen duidelijk dat er niks zal worden overgehouden aan de verplaatsing naar Oss. De scheidsechter fluit een laatste maal en het sein voor een aantal aanwezigen om de spelers te bedanken en Güvenç nog een laatste keer te fêteren.

Nadat de reclameborden aan een test zijn onderworpen, stapt iedereen weer in de bus en kan de terugreis worden aangevangen. Na wat aanwijzingen van de buspassagiers geraakt de bus dan toch op koers richting Westelijke Mijnstreek en een tweetal uren later stapt iedereen weer uit aan de voorzijde van het Fortuna-stadion.

Geen punten maar wel een hoopje ellende rijker wordt het zaterdag bereiden we ons voor op een nieuwe week. Geen idee wat er allemaal gaat gebeuren (nu ja, op donderdagmiddag na dan…), maar we leven nog altijd.

Moed houden, l’histoire continue…!!!

Michel Hennen