‘Het is koud, het is guur, we gooien Kessler op het vuur’. Deze prozaïsche woorden klonken verleden seizoen uit 150 kelen tijdens VVV Venlo – Fortuna Sittard. Inmiddels is het wederom koud en guur, maar het is Telstar dat Fortuna op het vuur gooide. Na drie opeenvolgende wedstrijden die punten opleverden, keerde Fortuna in Velsen weer terug naar de rauwe werkelijkheid…


27 november 2009

Telstar gooit Fortuna op het vuur

SC Telstar 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 38. Rychlik 0-1; 55. Korpershoek 1-1; 56. Plet 2-1; 68. Plet 3-1.
Opstelling: Wintjens, Öcal (73. Di Lallo), Grabovac, Geenen, Vanek, Voorn, Simone, Nys (63. M’Boua), Taktak, Traoré, Rychlik.
Toeschouwers: 1.568
Scheidsrechter: R. van Meenen
Geel (Fortuna): Ocal, Vanek
Rood (Fortuna): –

Na de wedstrijd tegen FC Oss wordt duidelijk dat er geen busreis wordt georganiseerd voor de verplaatsing naar Velsen. Dat is al de tweede busreis die dit seizoen in het water valt. En dat is erg zonde, omdat wederom een aantal mensen teleurgesteld worden. Geen reis voor hen. Misschien een idee voor degene die meewilde, maar zich niet tijdig opgaf om je dan wat eerder op te geven? Immers, in Rotterdam waren er meer mensen aanwezig dan er in een bus passen. Met andere woorden: mathematisch hadden we een bus volgekregen.

Omdat we de wedstrijd toch niet willen missen, besluiten we met de auto te reizen. En dat verloopt erg voorspoedig. In familiale kring had ik al opgevangen dat het heerlijk rijden is in Eindhoven en daarvan is geen woord gelogen. Na ruim 45 minuten doemt knooppunt Leenderheide op. Geen stoplicht te zien! Degene die dit heeft bedacht verdient een pluimpje. Het volstaat natuurlijk niet om te worden opgenomen in onze Eregallerij, maar een pluim mag best worden uitgedeeld.

Meer dan voorspoedig verloopt de reis en dat is een slechte zaak. Door het ontbreken van Waldorf als reisgenoot vervalt de scherpte, waardoor we net dat procentje minder geconcentreerd zijn dan anders. Uiteindelijk staan we met onze auto aan de oevers van het Noordzeekanaal, maar dan aan de verkeerde kant. Omrijden heeft niet onze voorkeur en dus resteert er niets anders dan de veerboot te nemen. Voor € 1,15 zijn we de man en niet veel later begint de motor van de boot te ronken. Ik heb flink in mijn geheugen gegraven, maar dit moet welhaast de eerste keer zijn dat een boot ons naar Fortuna brengt!Na een behouden vaart koersen we af op het Tata Steel Stadion. De nieuwe hoofdtribune ziet er keurig uit en de in Sittard aangekondigde werkzaamheden lijken volledig afgerond. Via een smal weggetje bereiken we het uitvak, waar de auto naast al die andere wordt geparkeerd.

In de kantine van VV IJmuiden deelt de Goedheiligman pakjes uit, geassisteerd door een handvol pieten. We lopen door voor het festijn in het uitvak. In Emmen draaide JC namelijk flink aan de volumeknop en we hopen dat hij dat vandaag gaat herhalen.Na € 12 te hebben neergeteld voor een ticket en een milde fouillering kijken we eens op ons klokje. 19.20 uur. Ruim tijd om te schuiven in ons programma. Doorgaans kruipt de Goodyear-Commissie in de rust uit haar schulp, maar dat mag best wat vroeger vandaag. Voordat we in contact stellen met de verkoopster van dienst slaan we het rapport van verleden jaar erop na. We lezen onder andere: ‘Wat we niet kunnen waarderen is dat de Goodyear Commissie in verband wordt gebracht met de verkoop van A-merken. Ondanks dat het broodje Unox smaakt, zoals een broodje Unox hoort te smaken, derhalve geen Goodyearster voor de catering van de Noord-Hollandse club.‘ Vandaag moeten we vaststellen dat de tekst ‘Een broodje Unox Rookworst wordt u aangeprezen door de Goodyear-commissie!’ nog steeds aan de wand hangt. Echter, van A-merken of worsten geen sprake. Nee, we worden getrakteerd op een gerecht uit de Oosterse keuken!


Een noviteit voor alle aanwezige supporters!

Het moet ergens begin deze eeuw zijn geweest dat de legendarische Frits Cranssen vanuit de bus een Chinese rijsttafel bestelde bij een Eindhovens Chinees-Indisch restaurant. Die besteling is nooit aangekomen. Jaren en jaren hebben we erop moeten wachten, maar vandaag is het zover: de gehakballetjes in satésaus worden geserveerd.

De guitig lachende brunette die, naar eigen zeggen, is gekleed op het winterweer steekt van wal inzake de catering en gooit en passant hiermee haar eigen ruiten in. Tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch bleek namelijk dat er onvoldoende etenswaren aanwezig waren om de Oeteldonkse magen te vullen. Ter compensatie werden vanuit de hoofdtribune allerlei Chinese gerechten overgebracht naar het uitvak. Dat riekt naar het meten met twee maten en de Goodyear-commissie laat niet met haar voeten spelen. Sterker nog: het wetboek van de commissie stelt dat zulk gedrag resulteert in een sanctie. Deze luidt: de Kerstdagen doorbrengen in Valkenburg. Geen misselijke sanctie, zo denken wij. Zeker niet als de Kerst dient te worden doorgebracht op een doorweekte camping.

Wordt er ook nog gevoetbald? Jazeker! Trainer Roger Reijners heeft weer 11 mannen bereid gevonden om een geel shirt en een groene broek aan te trekken. Danny Wintjens mag het doel gaan verdedigen, al mag dat geen verrassing heten. Op het middenveld wèl een verrassing. Pieter Nys komt namelijk in de ploeg en dat gaat ten koste van Aldin Peljto. Beetje vreemd, omdat Peljto de afgelopen weken blijk gaaf van veel werklust en duelkracht. Waarom kan deze Bosniër niet linkshalf spelen?


Prima nieuwe hoofdtribune

Bij de opkomst van de spelers zien we aan onze rechterzijde Peter Zoontjes alias ‘Jomanda’ zijn ding doen. Telkenmale vermakelijk hoe deze logoïst De Witte Leeuwen naar een hoger plan tilt. Dit, in combinatie met een Blockfahne plus een Schwenckfahne met Telstar-logo, doet ons de Tifo-battle voor vanavond alvast verliezen. Maandag revanche.

De wedstrijd begint met een kans voor Telstar. Na drie minuten wordt goaltjesdief Glynor Plet de diepte ingestuurd en hij loopt recht op doel van Danny Wintjens af. Rick Geenen is attent gevolgd en duwt de spits min of meer tegen de grond. Van een geplaatst schot is nauwelijks sprake en de bal verdwijnt in de tribune achter Wintjens. Is dit een eerste waarschuwing?Fortuna pakt de zaken hierna wat energieker aan. Demba Traoré wordt de diepte ingestuurd en weet er een corner uit te slepen. Het is het begin van enkele hete minuten voor het doel van André Krul. Corner na corner wordt de doelman in het nauw gedreven, maar een treffer levert dit niet op. Vervelend, want de doelman oogt allerminst zeker en een voorsprong zou wel gerechtvaardigd zijn. Geenen, Grabovac, Taktak, het lukt hen alledrie niet de bal in doel te krijgen.

Telstar neemt nu het initiatief wat over en zoekt keer op keer Plet, maar Geenen zit er kort op. Met de wind in de rug proberen de Sittardenaren voordeel te halen uit de weersomstandigheden. Ze trekken gegroupeerd naar voren, zetten druk en dat kan niets anders dan succes opleveren. We zeggen het al jaren en als we fout zitten geven we dat grif toe: de doorsnee verdediging van een ploeg uit de Jupiler league kan he-le-maal niks.


Veel plassen met water in het stadion

Dat blijkt maar weer eens wanneer kapitein Angelo Simone druk zet op Jeroen Tesselaar. De Witte Leeuw vergrabbelt zich aan de Italo-Belg en ziet nog juist hoe Simone de achterlijn haalt en de bal passt op Markus Rychlik. Laatstgenoemde devieert de bal op sublieme wijze en de 0-1 is een feit. Zo makkelijk gaat dat dus.Helaas zijn er nog maar een paar minuten te spelen, waardoor het spelritme bruusk wordt onderbroken. Tevreden met de 0-1 voorsprong zoeken we in de rust dan ook de toiletten op die werkelijk een feest zijn voor eenieder met een volle blaas. Bij de catering is het aardig druk. Komt dat door de zachte ballen met hun milde smaak of toch door de charmante verschijning achter de toonbank?


Cult-urinoir in Velsen

De tweede helft begint feitelijk waar de eerste stopte: druk op het Telstar-doel. Lang duurt dit niet, want na enkele minuten weet Raymond Fafiani een corner te versieren. Deze wordt keurig afgelegd op Frank Korpershoek die de bal pardoes achter Wintjens schiet. De Sittardse hoop op een stunt wordt hiermee een klein beetje de grond ingeboord.Benieuwd wat Fortuna hier tegenover zet, maar dat zijn zorgen voor later. Eerst maar eens bezien wat Illias Haddad met de bal doet. Gedragen door de wind zeilt de bal tegen de onderkant van de lat. Hij springt terug in het veld en daar staat Glynor Plet om voor een Velsense voorsprong te zorgen. Van 0-1 vóór naar 2-1 tégen in amper drie minuten… Typisch Fortuna.

Fortuna’s reactie laat op zich raden: lange ballen. En laat dat nu juist de verkeerde reactie zijn. Mij is altijd geleerd bij een straffe wind te kiezen voor voetbal over de grond in plaats van door de lucht. Maar ja, ik heb ook eens Geert Brusselers bij datzelfde Telstar eens uitgelegd hoe je een hoekschop moet nemen…

Traoré en Rychlik doen wat ze kunnen, maar tegen een overmacht van withemden is het lastig voetballen. Aansluiting is er steeds minder, hetgeen het versieren van kansen niet ten goede komt. Abdülkerim Öcal stuurt Rychlik weg en dat lijkt op een prima aanval. Des te meer omdat de Duitser de bal voorzet en Traoré bijna bij de bal komt. Anthony Correia weet de Sittardse bom echter vakkundig te ruimen.Niet veel later is het Traoré die aan de basis staat van een aanval. Hij soleert door de verdediging en geeft met een bekeken hakje de bal aan Simone. Deze besluit op Krul, maat wederom geen goal. Steeds meer bekruipt de toeschouwers het gevoel dat de goal wel eens aan de andere kant zou kunnen gaan vallen en die vrees wordt bewaarheid.


De sluizen van IJmuiden staan wagenwijd open

Een diepe bal van Krul wordt gecontroleerd door Erwin Koen. Hij speelt de bal tussen het centrale duo van Fortuna door tot in de voeten van Plet. Hij neemt aan en stift de bal over de uitkomende Wintjens: 3-1. Hiermee lijkt de wedstrijd beslist, al denkt Reijners daar anders over.

Het wordt tijd om vooraan wat duels te gaan winnen en over te gaan op opportunistisch spel. Anthony di Lallo en Marc M’Boua worden ingebracht, terwijl Peljto nog even mag warmlopen. Hoe is dat toch mogelijk? De twee kleinste mannen uit de liga mogen gaan proberen de wedstrijd te doen kantelen.

Doordat Telstar voldoende spelers achterin houdt kunnen de aanvallers nooit een echte vuist maken. De match kabbelt dan ook een beetje naar haar einde. 10 minuten voor affluiten vertrekken de eerste vier supporters dan ook al. Ondanks alles lijkt me dat toch een beetje vroeg.

De spelers lijken het ook al op te geven. Er is geen organisatie meer, geen plan, helemaal niks. Dat geeft te denken, of zit iedereen al met zijn hoofd bij de wedstrijd tegen MVV? Laten we dat hopen. Het leek de tweede helft nergens op, terwijl de eerste helft eigenlijk prima was. Maandag de kans om de kater weg te spoelen. Tegen FC Oss hebben de spelers aangegeven er te staan als het moet. Maandag ook? On verra.Als we in onze auto stappen zien we dat Sint en Piet er ook al de brui aan hebben gegeven. Zij schuifelen inmiddels voetje voor voetje over de Velsense daken op zoek naar brave kinderen. En wij schuifelen kilometer voor kilometer terug naar de Westelijke Mijnstreek. Na het verlaten van de A2 keren we via Gorkum terug op diezelfde A2 en mogen we nog één keer het genoegen smaken Eindhoven te passeren. Een klein uurtje later liggen we in ons bedje te dromen van een overwinning op onze rode buren.

Michel Hennen