Velsen 13 mei 1995, omstreeks 22.00 uur. De laatste wedstrijddag van seizoen ’94/’95. Fortuna Sittard heeft zonet de titel in de eerste divisie binnengehaald op het veld van Telstar. De massaal meegereisde aanhang viert haar ‘Finest Moment’, met de kreet: “Nooit meer naar Velsen!” Een loze kreet zo zal later zal blijken. Bijna veertien jaar na dato zijn we weer terug bij Telstar voor wederom de laatste speeldag van een seizoen. Van al te veel euforie is ditmaal echter geen sprake. De kans dat het ditmaal echt de allerlaatste trip naar Velsen betreft is vele malen realistischer dan tijdens die prachtige lente avond in 1995.


8 Mei 2009

Gezapig potje zomeravondvoetbal in de maand mei

SC Telstar 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 19. Van Heulen 1-0; 51. Olondo 1-1.
Opstelling: Grootaers, Geenen, Facenna, Kozarac, Vanek, Simone, Voorn (78. Taktak), Linssen, (64. Miljkovic), Van den Ouweland, Heinrichs, Olondo (89. Garlisi)
Toeschouwers: 936
Scheidsrechter: Cairo
Geel (Fortuna): Olondo
Rood (Fortuna): –

Aangezien de KNVB afgelopen donderdag nog geen uitsluitsel gaf over een proflicentie voor komend seizoen, vertrekken deze vrijdag twee bussen met fans naar de mogelijk laatste profwedstrijd van de Sittardse club ooit. Ten gelegenheid hiervan is deze dag uitgeroepen tot Retro-day. Vele shirts uit de historie zijn er te aanschouwen, maar er kan er natuurlijk maar een ‘De Ruigste Uit Geschiedenis Sittard’ hebben.


De kers op de retro-taart

De stemming in de bus is ondanks alle onzekerheid over de toekomst van onze geel/groene trots opperbest. Ondanks alle ellende blijkt leedvermaak nog altijd het mooiste vermaak te zijn en de laatste wedstrijddag in de Eredivisie geniet meer dan normale belangstelling. Laten we het er maar op houden dat Feyenoord nog nooit eerder op zoveel sympathie van ons heeft mogen rekenen als tijdens deze week.Aangekomen op Sportpark Schoonenberg, zijn de meningen zoals altijd verdeeld over het onderkomen van deze gastheer. Volgens velen heeft deze accommodatie niets met betaald voetbal van doen en heeft Telstar ook in het geheel vrij weinig bestaansrecht.


Geen Fortunees die hier een plasje pleegde

Voor de Online redactie komt het tripje naar Telstar  echter hoog op het favorietenlijstje. We kunnen de sympathieke Noord Hollandse club wel waarderen en nemen de gebreken op facilitair gebied daarom maar voor lief. Sinds de verhuizing vanuit De Baandert naar het nieuwe stadion beseffen we maar al te goed dat uiterlijk schoon vaak bedriegt.


Sportpark Schoonenberg krijgt een mooie hoofdtribune

Bij de gastheren speelt niemand met een Fortuna verleden en andersom geldt dat ook. Fortuna begint  vandaag op een plaats gewijzigd ten opzichte van de derby tegen MVV aan het duel tegen Telstar. Jürgen Heinrichs vervangt de geschorste derbyheld Danny Schreurs. De opstelling luidt als volgt: Grootaers, Geenen, Facenna, Kozarac, Vanek, Simone, Linssen, Voorn, Heinrichs, Van den Ouweland en Olondo.


Prachtige spitsvondigheid om de reclamepanelen te trotseren

Waar de derby tegen MVV nog bol stond van spanning en strijd en een tot op het bot gemotiveerd Fortuna, lijken de spelers vandaag een off day te hebben genomen. Niet echt bevorderlijk voor een mooi kijkspel, al doet het gelegenheidselftal van trainer Edward Metgod wel zijn uiterste best. Linksback Touvarno Pinas is wegens de vele blessures bij de tegenstander omgeturnd tot gelegenheidsspits en doet dat zeker niet onverdienstelijk. Gino Facenna heeft veel moeite met zijn tegenstander, die op snelheid en techniek vaak de bovenliggende partij is. In de 19e minuut komt Telstar dan ook op een volledig terechte voorsprong. Bij een counter van de ‘Witte Leeuwen’ trekt rechtsback Anthony Correia mee naar voren en geeft een afgemeten voorzet op Richard van Heulen die vanaf dichtbij onhoudbaar voor Tom Grootaers de bal tegen het net kopt, 1-0.

Na de voorsprong neemt ook Telstar gas terug en een gezapig potje voetbal is het gevolg. De Sittardse trots weet de gehele eerste helft geen enkele kans af te dwingen en de ruststand wordt dan ook bereikt met een 1-0 ruststand voor de thuisploeg.

In de rust is het tijd voor de Goodyear Commissie om de witte jassen aan te trekken en de catering aan een keuring te onderwerpen. De poster met de tekst: “Een broodje Unox Rookworst wordt u aangeprezen door de Goodyear-commissie!”. hangt er nog steeds. Goed gevoel voor humor, dat kunnen we wel waarderen.


Culinaire verwennerij in een schabouwelijke keuken

Wat we niet kunnen waarderen is dat de Goodyear Commissie in verband wordt gebracht met de verkoop van A-merken. Ondanks dat het broodje Unox smaakt, zoals een broodje Unox hoort te smaken, derhalve geen Goodyearster voor de catering van de Noord Hollandse club.

De tweede helft komt Fortuna feller uit de startblokken. Het lijkt erop dat de spelers beseffen, dat het hier mogelijk de laatste wedstrijd van Fortuna in het betaalde voetbal is. Zo’n wedstrijd wil je als speler niet verliezen, lijkt me toch. In de 51ste minuut komt de Sittardse ploeg op gelijke hoogte. Samir Kozarac geeft een dieptepass op Cedric Olondo, die lijkt te worden onderschept door Cendrino Misidjan. De bal stuit echter over hem heen en komt alsnog terecht bij Cedric. Telstar keeper Martijn van Strien komt uit en probeert de bal te onderscheppen, maar Olondo kopt de bal voorbij de uitkomende doelman en knalt de bal vanaf een meter snoeihard in de touwen, 1-1.

Na de 1-1 lijken beide ploegen het wel te geloven en het restant van de wedstrijd kan het beste worden afgedaan als een gezapig potje zomeravondvoetbal. Dit ondanks dat er geen sprake is van zomerse omstandigheden op Sportpark Schoonenberg. Het meest opwindende moment in de restant van de tweede helft komt op naam van Fortuna invaller  Sebastiano Garlisi. In de 90ste minuut duikt de net ingevallen Garlisi het strafschopgebied in en wordt daar onreglementair gestuit door een verdediger van Telstar. Scheidsrechter Cairo weigert echter een strafschop te geven en fluit niet veel later voor het einde van de wedstrijd.


Il piccolo Gattuso marcheert naar het kleedlokaal

Fortuna’s mogelijk laatste wedstrijd eindigt dus op 1-1. Ondanks mijn vertrouwen in een goede afloop, moet ik er niet aan denken dat het oordeel van de KNVB negatief uitvalt. Laten we hopen dat het niet zover komt en we nog jaren mogen genieten van deze geweldige club. Mochten we de licentie verkrijgen, staat er volgend jaar mogelijk eindelijk weer dat ene affiche op het programma.

Groeten,

Guido Erens