Het is vrijdagochtend 06.30 als Tomas Desoete mij vriendelijk vraagt om op te staan. Hij voegt eraan toe dat er voor dit weekend korrelhagel aan zit te komen. Fijne voorspelling, prima voetbalweer. Desondanks zorgt dat er niet voor dat we met enig plezier naar het Fortuna Stadion reizen. Toch zal er gespeeld moeten worden en een andere club die met uitsterven wordt bedreigd zal op bezoek komen…


21 November 2008

Hoe lang nog?

Fortuna Sittard 2 AGOVV 4
Doelpuntenmakers: 2. Cathalina 0-1; 10. Gerritsen 0-2; 15. Mertens 0-3; 27. Taktak 1-3; 30. Kozarac 2-3; 87. Bokila 2-4
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek (72. Boymans), Simone, Voorn (65. Schreurs), Taktak, Heinrichs, Olondo, Van den Ouweland (86. Garlisi)
Toeschouwers: 1.853
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): Voorn
Rood (Fortuna): –

De week voorafgaande aan de wedstrijd verloopt rustig. Sinterklaas en al zijn Pieten zijn in het land neergestreken en dat is voor iedereen het sein om het gaspedaal iets minder ferm in te drukken en extra braaf te zijn. Over twee weken is het namelijk pakjesavond en dan wil toch iedereen een cadeautje krijgen. Voor Hans Airkes en zijn fusievriendjes dus ook een weekje rust. Dus geen Klinkerpieten op de stoep, geen gebel naar de Autoschadepiet (te herkennen aan zijn grijze, achterovergekamde haardos) en geen geslijm bij de Germaniapieten. Toch heeft Airkes het niet klaargespeeld om deze week de Communicatiepiet uit te hangen, want voor hem blijft overeind staan dat ‘non-communicatie óók communicatie is’.

Het correcte gedrag van de Fortuna-supporters afgelopen week heeft zich in mijn geval wel cash uitbetaald. Dinsdagochtend werd ik door de Goedheiligman verrast met een replica van een ME-bus (regio Brabant-Noord)  in mijn schoen, waarvoor dank! De Licentiepiet zweeg evenzeer. Op basis van hetgeen er ligt werd deze geacht een uitspraak te doen over het al dan niet vertrekken van de licentie voor het spelen van betaald voetbal aan Fortuna. Op basis van het rapport van UNO (levensvatbaarheid Fortuna Sittard = 0,0) lijkt het toch erg simpel om een besluit te nemen in dit dossier.

Nee dus, er werd helemaal niets besloten. Dat geeft eens te meer aan dat de levensvatbaarheid van de Licentiecommissie ook 0,0 is. Een commissie die geen besluiten neemt op basis van voorliggende regelgeving is volstrekt niet meer serieus te nemen.

De Fortuna-aanhang is ten prooi gevallen aan een Italiaanse complottheorie waaraan naast de club zelf, de fusiepartner en de provincie dus ook de KNVB vrolijk meedoet. En vandaar dus dat er gewoon wordt gedaan alsof er helemaal niets aan de hand is…

Ook in de Fortuna Kicks lezen we niks over de op handen zijnde fusie. Na te zijn uitgelezen vernemen we dat de geplande combi-reis naar Venlo door de club zelf wordt geregeld. Soit, we zullen welweer de moeite nemen om naar Venlo af te reizen.

Als we aankomen bij het stadion valt de overdaad aan kit meteen op. Niet normaal hetgeen burgemeester Sjraar Cox heeft weten op te trommelen. Anderzijds, de tegenstrever van vandaag beschikt over een niet te versmaden supportersschare dus dat kan ook de reden zijn voor de massale inzet van de sterke arm. Het supporterscafé is wederom gesloten. Jammer, want het is een plaats waar je je, met de aanwezige politie-inzet, onmogelijk onveilig kunt voelen. Dus ook Airkes niet. Vraag is alleen of hij hier nog binnenmag, aangezien hij afgelopen week is geroyeerd als lid van de SV Nao Veure.

In het stadion hangt dezelfde naargeestige ambiance als verleden week. Het is ongelofelijk triest dat dit nog een aantal maanden zal voortduren. Het apathisch handelen van de Fortuna-leiding inzake een mogelijke redding is stuitend Tsja, en kijkend naar AGOVV zien we een bekend gezicht terugkomen in de opstelling. Koen Garritsen wordt geacht heden avond de Apeldoornse linkerkant af te dweilen. Voor de rest geen bekende gezichten aan Apeldoornse zijde, al kennen we Dries Mertens nog van zijn Van der Padt-nominatie editie 2006/2007.

Bij Fortuna een aantal veranderingen. Zo keren Angelo Simone en Cédric Olondo terug na een weekje brommen in de tribune en Taner Taktak uit Turkije. Gevolg is dat Gino Facenna niet meespeelt en Ruud Boymans op de bank zit, naast Danny Schreurs. Op de bank is één zitje leeg. Voor de tweede wedstrijd op rij heeft de Autoschadepiet zijn kat gestuurd. Als ref Serdar Gözübüyük een eerste maal op zijn fluit blaast valt op dat Fortuna behoorlijk slap aan de match begint. Verder valt op dat 83 seconden later Timothy Catalina de score heeft geopend. Vanuit een corner wordt de bal feilloos tegen de netten gekopt. Et alors? Alsof er in het leven geen zaken voorvallen die erger zijn?


Angelo Simone probeert er zijn kop bij te houden en er nog iets van te maken

Fortuna komt deze slag voorlopig niet te boven, al krijgt het na acht minuten een corner. De bal wordt weggewerkt en komt terecht bij Dries Mertens. Die troeft de verdediging af, trekt de bal voor en deze komt in de voeten van Garritsen. Hij draalt niet en maakt er 0-2 van.


Een geluk voor Cédric Olondo dat Arno Splinter niet in de buurt is

Een paar minuten later wordt de bal vanuit de AGOVV-verdediging naar voren getrapt. Zarko Grabovac raakt de bal met zijn achterhoofd en lanceert hiermee Mertens. Hij dolt Samir Kozarac en maakt er simpel 0-3 van. Niet vaak hebben de Apeldoorners zo eenvoudig een marge van drie doelpunten weten op te bouwen. Fortuna staat erbij en kijkt ernaar. Er worden geen duels gewonnen (omdat er geen duels zijn), er is geen inzet, geen overleg, helemaal niets.


Taner Taktak wint een kopduel van zijn Malgrebijnse tegenstander

Na de 0-3 gaat de storm even liggen komt Fortuna wat meer in haar spel. Nadat Jürgen Heinrichs een ingooi van Charlie van den Ouweland tot bij Taktak verlengt wordt het tijd om Nick Mulder eens te testen. Taktak haalt uit, Mulder grabbelt en de stand is plots 1-3. Zou Airkes dan tòch gelijk hebben door te stellen ‘dat de spelers voldoende professioneel zijn om de knop te kunnen omzetten en het hoofd leeg hebben gemaakt’? Alsof dat mogelijk zou zijn…


Nico Vanek toont zijn specialiteit

Een paar minuten later wordt de ploeg van Roger Reijners verder geholpen door het uitvallen van kwelgeest Mertens. Hiermee wordt ook de angel uit het aanvalsspel gehaald en dat komt de Sittardenaren niet verkeerd uit. Taktak neemt een corner, maar die waait over alles en iedereen heen. Achterin het strafschopgebied staat echter Grabovac en die brengt de bal weer voor doel. Het is uiteindelijk Kozarac die een eerdere fout goedmaakt en zorgt voor de 2-3.


Onze spelverdeler aan het werk

Fortuna gaat nu zeer nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en lijkt daarin te lukken. Na een scrimmige voor doel van Mulder weet Grabovac de bal op de paal te mikken. Als het Fortuna niet lukt een doelpunt te maken, mag AGOVV dat eens proberen. Na een overtreding van Ramon Voorn draait Garritsen een vrije bal op de lat. David Meul komt goed weg en met een 2-3 achterstand halen we de rust.


Van Olondo Magic is al lang geen sprake meer

Het handvol aanwezigen komt in de rust goed weg, want de schaamteloze vertoning van verleden week wordt niet herhaald. Ongelofelijk dat anno 2008 er nog mensen zijn die zich nog voor Airkes’ karretje laten spannen en menen de rust te moeten komen opleuken. De tijd wordt gedood door te kijken hoe Tom Janssen een reclamepaneel repareert. Prima zaak, want het is zeer goed mogelijk dat het hier een reclamepaneel betreft van een sponsor die tegen de fusie is waar de club zo op zinspeelt.


De Kolos van Kleve troeft een HEAO-student af

Het eerste wapenfeit na rust komt voor rekening van Jeremy Bokila. Zijn rollertje eindigt in de handen van Meul. Het is vreselijk om vast te stellen dat de tegenstander van een dusdanig bedroevend niveau is dat er volgens de rede van de wet niet van kan worden verloren. Helaas zijn deze wetten niet van toepassing op Fortuna. De ene kans na de andere wordt vakkundig de nek omgewrongen. Zo eindigt een vrije trap van Kozarac in de handen van de twijfelaar in doel.


Karakteristiek beeld: Koen Garritsen kijkt toe

Als vervolgens Taktak mag gaan aanleggen voor een vrije bal, rinkelen de alarmbellen al in ‘huize AGOVV’. Met kunst en vliegwerk weet de verdediging het aantal tegentreffers op twee te houden. Het lijkt erop dat Vrouwe Fortuna uit protest tegen de op handen zijnde fusie is thuisgebleven en zich voor teletekst zit te verkneukelen dat FC Volendam met 3-1 voorstaat.


IJzeren Rinus geeft aan dat de bal niet over de lijn is

Een klein kwartier voor affluiten kopt Heinrichs plots een bal door, haaks staand op de looprichting van de ingevallen Boymans. Dat is er Ruud duidelijk te veel aan en wederom komt AGOVV met de schrik vrij. Het is nu aan AGOVV om de beslissing te forceren en dat gebeurt ook in de 86e minuut. Grabovac stapt verkeerd uit, de bal wordt ingespeeld bij Bokila en de 2-4 prijkt op het scorebord. Boeken toe. Niet alleen voor vandaag, ook voor de toekomst. We stellen ons telkenmale de vraag hoe lang ik dit nog moet volhouden, te kijken naar een zielloze club.


Danny Schreurs komt niet toe aan het maken van achterwaartse salto’s

Op de vraag wat nieuwbakken Roda Limburg-trainer Harm van Veldhoven zijn eerste indruk is van zijn nieuwe club antwoordde hij ’een echte familieclub met een open communicatie’. Wat dat aangaat is Fortuna een perfecte partner. Bij een fusie moet altijd gezocht worden op welk vlak de partners elkaar kunnen aanvullen. Hetgeen Van Veldhoven schetst, daar is in Sittard geen sprake meer van, met dank aan de nog altijd zittende leiding.Veel sterkte iedereen komende week.

Michel Hennen